MonteLaguna Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2019 (edytowane) W zeszłym roku miałem krótką bo tylko jednodniową przyjemność zwiedzić Bieszczady. Zdążyłem odwiedzić tylko trzy szczyty: 1. Tarnica (bo najwyżej) 2. Krzemieniec (lubię trójstyki ) 3. Wielka Rawka (w drodze na Krzemieniec) Moje pytanie co jeszcze warto odwiedzić oprócz wyżej wymienionych. Na pewno jeszcze kiedyś tam wrócę. Edytowane 20 Sierpnia 2019 przez MonteLaguna Dodanie zdjęć 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katie Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Podłączę się do pytania, bo chciałabym w końcu w te Bieszczady, pojechać, a co roku przegrywam z logistyką. Jakie miejsce polecalibyście na nocleg osobie bez samochodu. Tak, żeby dało się pieszo lub przy pomocy transportu publicznego (a właśnie, jak on tam jest w ogóle rozwinięty?) miec dostęp do chociaż paru nie za trudnych szlaków w pobliżu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Dnia 20.08.2019 o 23:28, MonteLaguna napisał: W zeszłym roku miałem krótką bo tylko jednodniową przyjemność zwiedzić Bieszczady. Zdążyłem odwiedzić tylko trzy szczyty: 1. Tarnica (bo najwyżej) 2. Krzemieniec (lubię trójstyki ) 3. Wielka Rawka (w drodze na Krzemieniec) Moje pytanie co jeszcze warto odwiedzić oprócz wyżej wymienionych. Na pewno jeszcze kiedyś tam wrócę. Polecam Bukowe Berdo, moim zdaniem jeden z najbardziej widokowych szlaków w Bieszczadach. Można zrobić solo, ale polecam dodatkowo zahaczyć o Halicz, który jest drugim po Tarnicy najwyższym szczytem polskich Bieszczadów. Połonina Wetlińska też widokowo super i mniej ludzi niż na Caryńskiej. Smerek - nieco mniejszy, ale widokowo przepięknie. No i tzw. Worek Bieszczadzki, czyli wędrówka do źródła Sanu. To jest najbardziej dzika część Bieszczadów. Nie ma tutaj widoków, wędruje się głównie po łąkach i pagórkach, ale za to po drodze mnóstwo śladów po dawnych mieszkańcach: opuszczony cmentarz, ruiny wsi, dworków. Bardzo klimatyczne miejsce no i praktycznie zero ludzi. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ImWyżejTymLepiej Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Dnia 20.08.2019 o 23:28, MonteLaguna napisał: Moje pytanie co jeszcze warto odwiedzić oprócz wyżej wymienionych. Na pewno jeszcze kiedyś tam wrócę. Siekierezadę! Dla mnie najładniejszym miejscem w Bieszczadach są... całe Bieszczady. Jako dzieciak miałem okazję spędzać tam wakacje z 8 lat z rzędu, a może i więcej. Ostatni raz byłem tam 2 lata temu w listopadzie, więc fajnie na nowo było poczuć dzikość tych miejsc, tym bardziej że wszystko było "martwe" - zero ruchu turystycznego, szlaki puste, dzikie. Na Rawkach złapała nas mega śnieżyca z silnym wiatrem, pamiętam że odczuwalna była wtedy chyba z -25C; następnego dnia w drodze do Puchatka inwersja, samo słońce od rana i piękne widoki łącznie z Tatrami na horyzoncie. Trzeciego dnia w drodze na Tarnicę podobnie, w nocy poprószyło śniegiem, a za dnia lekki mrozik i piękne słońce. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielj Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Jedziemy za tydzień Mamy bazę w samej Wetlinie. Pierwszy raz tam się wybieramy, więc każde info mile widziane Co ciekawe, to pierwsze wędrówki po innych górach niż Tatry. W Tatrach od 1986 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Polecam wejść na Małą i Wielką Rawkę z podejściem na Krzemieniec i na trójstyk granic oraz wejście na połoniny pod Chatkę Puchatka, no i wiadomo Tarnica 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szlakowskaz.pl Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 (edytowane) Ostatni dzień 2014 roku - a właściwie ostatni wschód słońca, było -23 rano na Połoninie Wetlińskiej, ok godziny 9-10 już było widać Tatry - taka piękna inwersja była. https://500px.com/photo/95864729/Sunshine-in-the-morning-by-Krystian-Bigos?ctx_page=1&from=user&user_id=5357908 Edytowane 30 Sierpnia 2019 przez Szlakowskaz.pl 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jjacekj Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 (edytowane) Quote Moje pytanie co jeszcze warto odwiedzić oprócz wyżej wymienionych. Na pewno jeszcze kiedyś tam wrócę. Zdecydowanie Halicz i Rozsypaniec - najlepiej wejść sobie na górę niebieskim (Bukowe Berdo) i na Przełęczy Goprowskiej skręcić tam, gdzie skręca zdecydowana mniejszość turystów - w lewo w stronę Halicza. Dla mnie ten szlak jest niezrówany w Bieszczadach, jeśli chodzi o widoki. Dalej, krótko za Rozsypańćem docieramy do Przełęczy Bukowskiej, z której zostaje już tylko łagodne zejście do Wołosatego i łapanie stopa Edytowane 30 Sierpnia 2019 przez jjacekj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielj Opublikowano 8 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 No i połaziliśmy z mżonką po Bieszczadach Inaczej niż w Tatrach, ale też pięknie. Spokojnie można samemu połazić i przez pół dnia nikogo nie spotkać. Na szlaku Jawornik-Rabia Skała-Krzemieniec-Wielka i Mała Rawka-Wetlina, w ciągu pierwszych pięciu godzin spotkaliśmy dziewięciu ludzi w tym czterech słowackich filanców, zresztą bardzo wesołych i gadatliwych. Dopiero od Krzemieńca zaczął się większy ruch. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 19 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Przed chwilą widziałam na "aktualne warunki w górach", że na szlaku przez połoniny ustawiono toitoie Świat się kończy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielj Opublikowano 19 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Przy Puchatku były już na początku września. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Natala Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Hej! Wybieram się w tym roku w maju po raz pierwszy w Bieszczady. Myślałam o wędrowaniu z plecakiem i chciałam zapytać jak to wygląda ze schroniskami i noclegami w Bieszczadach? Preferuję taki rodzaj wędrówek gdy jeżdżę w Tatry, ale że w Bieszczadach mnie jeszcze nie było, to pomyślałam, że podpytam obecnych tu lepiej doświadczonych osób czy taki rodzaj turystyki w Bieszczadach też się sprawdza? Które miejsca polecacie, a które niekoniecznie? Może macie też jakieś sprawdzone trasy, które możecie polecić? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 (edytowane) @Natala W Bieszczadach najlepszą bazą wypadową są Ustrzyki Górne bo stamtąd łatwo dostaniesz się na większość najciekawszych szlaków. Obowiązkowo na Tarnicę z Wołosatego i zejście do Ustrzyk albo odwrotnie. Wychodząc z Ustrzyk możesz przejść Połoninę Caryńską i Wetlińską. Kilka kilometrów za Ustrzykami jest Przełęcz Wyżniańska, z której wejdziesz na Małą i Wielką Rawkę i miejsce które ja osobiście bardzo lubię czyli Kremenaros (Krzemieniec) gdzie stykają się granice Polski, Słowacji i Ukrainy. Z Rawki też można zejść do Ustrzyk. I jeszcze ciekawa trasa tutajhttps://www.traseo.pl/trasa/wolosate-przelecz-bukowska-rozsypaniec-halicz-tarnica-wolosate Kiedyś chodziłam bardzo dużo w Bieszczadach ale to było kilka lat temu. Myślę że mogło się trochę zmienić pod względem baz noclegowych. Wiem, że schronisko jest na szlaku pod Rawkami i Chatka Puchatka na Połoninie Wetlińskiej! Ja zawsze zatrzymywałam się w Ustrzykach. Stąd też masz dobry dojazd busami na szlaki. Edytowane 12 Lutego 2020 przez vatra 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bieszczadzki_tatromaniak Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 (edytowane) Dnia 11.02.2020 o 22:59, vatra napisał: @Natala W Bieszczadach najlepszą bazą wypadową są Ustrzyki Górne bo stamtąd łatwo dostaniesz się na większość najciekawszych szlaków. Obowiązkowo na Tarnicę z Wołosatego i zejście do Ustrzyk albo odwrotnie. Wychodząc z Ustrzyk możesz przejść Połoninę Caryńską i Wetlińską. Kilka kilometrów za Ustrzykami jest Przełęcz Wyżniańska, z której wejdziesz na Małą i Wielką Rawkę i miejsce które ja osobiście bardzo lubię czyli Kremenaros (Krzemieniec) gdzie stykają się granice Polski, Słowacji i Ukrainy. Z Rawki też można zejść do Ustrzyk. I jeszcze ciekawa trasa tutajhttps://www.traseo.pl/trasa/wolosate-przelecz-bukowska-rozsypaniec-halicz-tarnica-wolosate Kiedyś chodziłam bardzo dużo w Bieszczadach ale to było kilka lat temu. Myślę że mogło się trochę zmienić pod względem baz noclegowych. Wiem, że schronisko jest na szlaku pod Rawkami i Chatka Puchatka na Połoninie Wetlińskiej! Ja zawsze zatrzymywałam się w Ustrzykach. Stąd też masz dobry dojazd busami na szlaki. Bardzo dobry opis trasy, jako mieszkaniec Bieszczad praktycznie, moge powiedzieć, że w Ustrzykach i okolicznych miejscowościach w porownaniu do sytuacji sprzed lat napewno się zwiększyła baza wypadowoi-noclegowa ale ciagle są szlaki gdzie jest aż natdo spokojnie, Bieszczady to swietny trening zeby zrobic sobie kondycje na Tatry a przy okazji poznac inne gory i specyfike :) Edytowane 20 Lutego 2020 przez Bieszdzadzki_tatromaniak 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bieszczadzki_tatromaniak Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 @Luk_ Chatka Puchatka" w obecnym kształcie będzie funkcjonować jeszcze do końca kwietnia. Potem schronisko zostanie zamknięte - na dwa sezony, do końca 2021, zamierzam sie tam wybrac i zrobić zdjęcia bo stety niestety nowa odsłona bedzie inna niż poprzednia. chatka ostatnich gości przyjmie w kwietniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bieszczadzki_tatromaniak Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 z tego co wiem to bardzo duża przebudowa, metraż zwiększy się znacznie, wyniesie niemal drugi raz tyle ile obecnie ma chatka, pojawi się kanalizacja, nowa kotłownia i prąd, a także wrazie czego bedzie zbierana deszczówka, generalnie od jakis 6 lat wlaścicielem chatki jest Bieszczadzki PN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MonaXC Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Dodałabym do tej listy jeszcze Park Ciemnego Nieba (jeden z niewielu w Polsce, a w Bieszczadach naprawdę wyjątkowy <3 ) Nie wiem, jak w tym roku, ale parę lat temu były tam organizowane specjalne seanse pod gołym niebem w namiotach :) Coś wyjątkowego! Tutaj też o tym piszą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 16 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2020 A tak pięknie było dziś na Połoninie Wetlińskiej. Zdjęcia podesłała mi moja przyjaciółka Sabina, która wyraziła zgodę na publikację go na forum. Extra warunki dziś miała, zazdro 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a chodźże na pole Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 My byliśmy 22-24 maja. 22.05 późnym popołudniem udało nam się prawie wbiec na Tarnicę, a następnego dnia już całodzienna wycieczka https://mapa-turystyczna.pl/route/gb2m . W pt piękna pogoda, w sobotę też, w niedziele już lało od samego rana, wiec tylko powrót do domu. Dzisiaj mogę zaprezentować wycieczkę na Tarnicę, za dwa tygodnie powinienem ogarnąć film z tej dłuższej wycieczki. Zapraszam do oglądania 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 @a chodźże na pole - świetny film! Dziękuję 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a chodźże na pole Opublikowano 19 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2020 Drugi dzień wycieczki również przyniósł ciekawe widoki. Może nie najwyżej, ale za to bardzo ładnie ( i długo!) Osobom o słabszej kondycji zalecam podzielenie naszej wycieczki na dwa dni. Zapraszam do oglądania 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staroń Opublikowano 19 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2020 Powoli zaczynam planować wrześniowy długi urlop i przeszło mi przez myśl, żeby wybrać się na kilka dni w Bieszczady. Przyznam szczerze, że odkąd 3 lata temu wyruszyłem w góry, większą część czasu spędzam w Tatrach. Teraz zamarzyło mi się trochę poszerzyć horyzont i wybrać gdzieś indziej. Tak patrzę z ciekawości na noclegi i booking pokazuje mi w pierwszym tygodniu września terminy w miejscach dosyć odległych od Ustrzyk Górnych a stamtąd chyba najłatwiej o start na szlaki. Może macie coś sprawdzonego, co możecie śmiało polecić? Nie mam dużych wymagań. Podróżuję autem, jednak fajnie by było, żeby nie tracić czasu na dojazdy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 19 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, staroń napisał: Powoli zaczynam planować wrześniowy długi urlop i przeszło mi przez myśl, żeby wybrać się na kilka dni w Bieszczady. Przyznam szczerze, że odkąd 3 lata temu wyruszyłem w góry, większą część czasu spędzam w Tatrach. Teraz zamarzyło mi się trochę poszerzyć horyzont i wybrać gdzieś indziej. Tak patrzę z ciekawości na noclegi i booking pokazuje mi w pierwszym tygodniu września terminy w miejscach dosyć odległych od Ustrzyk Górnych a stamtąd chyba najłatwiej o start na szlaki. Może macie coś sprawdzonego, co możecie śmiało polecić? Nie mam dużych wymagań. Podróżuję autem, jednak fajnie by było, żeby nie tracić czasu na dojazdy. @staroń z czystym sumieniem http://www.smreczyna.pl/ . Co prawda to Smerek, ale i tu kilka fajnych tras jest do zrobienia, np. Jaslo- Fereczta- Smerek . Niemal cała trasa z widokiem na połoniny. Start - pod kwaterą. Edytowane 19 Lipca 2020 przez jaaga76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a chodźże na pole Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 @staroń My nocowaliśmy tutaj http://czteryporyroku.bieszczady.pl sympatyczny właściciel, wygodne domki, kilka minut samochodem od Ustrzyk. Ale czy są miejsca, to już musisz dzwonić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad93 Opublikowano 24 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2020 Właśnie jestem po 4 dniach w Bieszczadach. Jakie wrażenia? Bardzo mi się podobało! Co prawda podejścia (nawet w Bieszczadach :D) dają w tyłek, ale widoki rekompensują wysiłek. Co do noclegu, to rezerwowaliśmy na ostatni moment, więc udało nam się tylko dostać nocleg (w przystępnej cenie) w Przysłupie (i to tylko dlatego, że jakaś większa grupa zrezygnowała). Raczej nie polecam, bo praktycznie na wszystkie szlaki będzie trzeba dojeżdżać (mniej więcej 10 min do każdej kolejnej miejscowości - do Wołosatego ~40min). Między miejscem noclegowym a początkiem/końcem szlaku jeździliśmy głównie na stopa (była masa turystów więc nie było z tym problemu), ale we wrześniu pewnie będzie trudniej, więc tym bardziej celowałbym w Brzegi/Ustrzyki Górne. Co do tras to zrobiliśmy: 1. Smerek->Fereczta->Okrąglik->Jasło->Przysłup 2. Połonina Caryńska 3. Przełęcz Wyżnia->Wielka Rawka->Przełęcz Wyżniańska 4. Wołosate->Halicz->Tarnica->Wołosate Trasy numer 2, 3 i 4 uważam za konieczne podczas pobytu w Bieszczadach. Połonina Wetlińska pewnie też, ale nam już brakło czasu. Widoki na tych trasach super - w każdym kierunku jak się spojrzy to bezkres gór rozdzielonych dolinami. @jaaga76 Moim zdaniem trasa oznaczona u mnie jako numer 1 jest atrakcyjna tylko jeśli chce się uniknąć tłumów. Widoki na tej trasie moim zdaniem bardzo marne - dla mnie jest to zmarnowany dzień - kilometrowo podobnie jak Wetlińska, wiec drugi raz na pewno nie poszedłbym na ten szlak. No ale kto co lubi Dodatkowo odcinek między Jasłem a Przysłupem ma zmienioną trasę i idzie się środkiem lasu przy (dla mnie) mocnym nachyleniu i nieciekawym podłożu, co sprawia, że czuję się bardziej jak na survivalu a nie trekingu Co do kwestii kulinarnej, to jedliśmy głównie w: Oberża Biesisko, Paweł nie całkiem święty i Chata Wędrowca. Mogę polecić wszystkie 3 miejsca. Wydaje mi się, że jak na miejscowość turystyczną, to ceny w tych miejscach są znośne, porcje duże a jedzenie pycha. Szczególnie naleśniki w Chacie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi