@wjesna pewnie, tylko nie wiem czy to będzie ten smak który chcesz uzyskać.
2 główki czosnku przekrawam na pół, połówki skrapiam oliwą, zawijam w folię aluminiową i wsadzam do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 200°C na ok. 30 minut. W tym czasie podsmażam na maśle dużą cebulę, dorzucam do niej dwa albo trzy duże pokrojone w kostkę ziemniaki i jedną też pokrojoną pietruszkę. Trzeba mieszać aż ziemniaki nabiorą takiego smażonego zapachu. Zalewam to bulionem (mięsny albo warzywny) i wyciskam upieczony czosnek. Dalej gotuję jakieś 15 minut, blenduję albo miksuję w garnku i dodaję słodką śmietankę. Ja podaję posypane natką pietruszki i dodaję grzanki z chleba razowego. Proporcji bulionu i śmietany Ci nie podam bo każdy lubi inną gęstość a ja to tak na oko robię. Oczywiście sól i pieprz też tak jak lubisz.