wjesna Opublikowano 2 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2022 17 godzin temu, jaaga76 napisał: Ten pomnik to dla uczczenia ratowników i ofiar gór. To białe to takie niby skrzydła, a może obłoki ... sam nie wiem.... Czyli jest miejsce na wlasna6 interpretacje;) Te drugie pomniki ładne. Proste- kamień i tabliczka pamiątkowa. Cóż trzeba wiecej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 2 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2022 15 godzin temu, Zośka napisał: A może by tak rzucić wszystko...... Mów gdzie. Biegnę łapać 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Z. Opublikowano 29 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2022 Dnia 24.02.2020 o 23:45, Bieszczadzki_tatromaniak napisał: z tego co wiem to bardzo duża przebudowa, metraż zwiększy się znacznie, wyniesie niemal drugi raz tyle ile obecnie ma chatka, pojawi się kanalizacja, nowa kotłownia i prąd, a także wrazie czego bedzie zbierana deszczówka, generalnie od jakis 6 lat wlaścicielem chatki jest Bieszczadzki PN Cześć! Byłem teraz w październiku. Dobra wiadomość dla wielbicieli starej Chatki Puchatka - w nowej jest zachowany klimat starej tzn p....dzi z każdej strony! Dramat! Połączenia bali są w ogóle nie uszczelnione więc z połączeń wieje jak choroba. Oczywiście winnego takiej sytuacji nie ma jak i tego, że Chatka działa, ale w zasadzie nie działa, bo można się tam ogrzać (tylko nie siadajcie przy ścianach), napić herbaty i odpocząć. O jedzeniu i spaniu nie ma mowy... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldek Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 Hej. Będę się chwalił. Sylwester i nowy rok spędziłem w Bieszczadach i udało mi się wejść na Caryńską. Widoków niestety nie było bo warunki były słabe. Na początku szlaku błoto. Akurat z tydzień przed sylwestrem zaczely się roztopy. Wchodząc wyżej zaczął się lód i zmarzniety śnieg. Była okazja sprawdzić jak się chodzi w rakach. A połonina zaśnieżona i mieszanka lodu ze śniegiem. Dość twardo żeby fajnie w rakach się szło. Powyżej linii lasu chmura i wiatr jakiego jeszcze chyba osobiście nie doświadczyłem. Czasami musiałem się zatrzymać, żeby utrzymać równowagę. Ogólnie, pomimo braku widoków uważam wypad za udany. Szło mi się dobrze, mogłem wypróbować trochę nowego sprzętu. Kilka zdjęć na koniec. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 8 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2023 Czapka Twoja czy właściciela wilki zeżarły? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 8 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2023 O, fajny klimat, nikogo dookoła, mało widać, wieje. Można się poczuć prawdziwym traperem przemierzającym nieznane tereny 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldek Opublikowano 8 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2023 1 godzinę temu, barbie609 napisał: Czapka Twoja czy właściciela wilki zeżarły? Pożyczona od żony bo swojej nie mogłem znaleźć. 2 minuty temu, wjesna napisał: O, fajny klimat, nikogo dookoła, mało widać, wieje. Można się poczuć prawdziwym traperem przemierzającym nieznane tereny Dokładnie tak było. Pierwsze osoby spotkaliśmy dopiero przed szczytem i kilka później przy schodzeniu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 8 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2023 2 godziny temu, Waldek napisał: Dokładnie tak było. Pierwsze osoby spotkaliśmy dopiero przed szczytem i kilka później przy schodzeniu. Aż miło czytać takie wieści. Wiatr Ci nic nie zrobił, bo jako ekspert od termicznej odzieży miałeś jejcsly plecak Dzieci na taką pogodę miały wolne czy jednak poszły z Wami zdobywać świat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldek Opublikowano 8 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2023 @wjesna Dzieciaki z żoną zostały w domku. Ja poszedłem z dwoma kolegami. Wiatr wiał jak szalony, chmura biła po twarzy ale i tak było zajefajnie. petal_20230108_140132.mp4 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 @Waldek Dnia 8.01.2023 o 14:02, Waldek napisał: chmura biła po twarzy Chmura..to kobieta..wiec chyba nie probowales oddać Jest urok w tym świszczącym wietrze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldek Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 @wjesna Gdzież bym śmiał. Cierpliwie nastawiałem twarz i przyjmowałem razy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Przed chwilą, Waldek napisał: @wjesna Gdzież bym śmiał. Cierpliwie nastawiałem twarz i przyjmowałem razy. Ale jakie to były razy! Bieszczadzkie! Może żeś się Biesom i Czadom nie pokłonił że Cie tak smagali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldek Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 @wjesna Nie wiem co źle zrobiłem, że mnie tak potraktowały... Zawsze podchodzę do gór i szlaków z szacunkiem. Może trzeba było jednak żonę zabrać ze sobą a nie z dzieciakami zostawiać. Byłoby kogo przodem puścić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 9 minut temu, Waldek napisał: Może trzeba było jednak żonę zabrać ze sobą a nie z dzieciakami zostawiać. Byłoby kogo przodem puścić. Sprobuj to powtórzyć w domu 9 minut temu, Waldek napisał: Nie wiem co źle zrobiłem, że mnie tak potraktowały... Zawsze podchodzę do gór i szlaków z szacunkiem. A one do Ciebie z rozmachem Planujecie powtórzyć w lepszą pogodę Bieszczady czy raczej inne góry zachęcają bardziej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldek Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Na pewno jeszcze tam wrócimy. Czy w tym roku to nie wiem. Jak się sytuacja w Ukrainie poprawi to chcę jeszcze raz odwiedzić Pikuj. Absolutnie polecam! Dzikie szlaki jakich u nas nie ma. Czasami trzeba szukać oznaczeń o ile w ogóle są. Mieliśmy pomysł wziąć namiot na plecy, podjechać koleją zakarpacką do Sianek i ruszyć połoniną na Pikuj ale najpierw pandemia, a teraz wojna. Ale plan na przyszłość jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Ciekawy plan, trochę porą niespokojna żeby go zrealizować ale mam nadzieję, że to się kiedyś skończy, choć raczej nieprędko. Dawno byliscie na Pikuju( nie wiem czy to sie odmienia ) ? Tam ogólnie mało osob po Bieszczadach chodzi czy trzeba sobie odludzia poszukać? Może masz jakieś zdjęcia to byś coś pokazał? chyba nie było jeszcze stamtąd zdjęcia na forum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldek Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 (edytowane) @wjesna Gdzieś jakieś zdjęcia są. Muszę poszukać. Na ten moment udało mi się znaleźć film ze szczytu, gdzieś w odmętach FB. Byliśmy 18 września 2019. Zaraz przed pandemią. Dlatego plany nie wypaliły, żeby jechać jeszcze raz. Tam nikogo nie spotkaliśmy na szlaku. Ale jak podchodziliśmy to było widać kilka postaci na szczycie. musieli wchodzić z innej strony. Szlak tan którym my szliśmy był oznakowany przez jakąś Czeską grupę. video-5345bff4-5585-480b-add8-5f12e6b95ca7-1673550847.mp4 Edytowane 13 Stycznia 2023 przez Waldek 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 @WaldekAleż zacnie wiało! Najwyższy szczyt w Bieszczadach i znakowany tak trochę na dziko? Az sobie poczytam o tamtych stronach. Muszą być ciekawe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 na początek do poczytania https://karpackilas.pl/dawne-polskie-schroniska-ukrainskich-karpatach/ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldek Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 @barbie609 Fajny tekst. Bardzo ciekawe, że tyle tego było w tamtych stronach. Szkoda, że się nie zachowały te schroniska. Może jak by po wojnie Ukraina weszła do unii to coś mogłoby się tam zmienić. Trochę na to liczę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 32 minuty temu, Waldek napisał: Szkoda, że się nie zachowały te schroniska. Tam II wojna światowa trwała ładnych kilka lat dłużej....... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 @barbie609Ty jak zwykle z historią w tle o ile nie na pierwszym planie. Zniszczono... spalono...nie ma... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 17 minut temu, wjesna napisał: y jak zwykle z historią taki już jestem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 1 godzinę temu, wjesna napisał: @barbie609jak zwykle z historią w tle o ile nie na pierwszym planie. Bardzo lubię te historyczne dodatki którymi @barbie609 wzbogaca swoje opisy. Potem staram się odnaleźć gdzieś w czeluściach internetu albo literaturze więcej informacji i zawsze znajduję coś ciekawego do poczytania. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Dnia 13.01.2023 o 17:11, barbie609 napisał: taki już jestem I bardzo dobrze 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi