Zośka Opublikowano 29 Czerwca Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 1 godzinę temu, Jędrek napisał: w miejscu gdzie rowerzyści mają z obu stron znak STOP. Ja nie wiem czy w ogóle znają znaki drogowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Andrzej Opublikowano 29 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 3 godziny temu, Jędrek napisał: Najważniejszy i tak jest fotograf, a smartfony mają teraz ogromne możliwości. Na temat fotografii warto chyba porozmawiać ale nie widzę raczej szansy na logiczną dyskusję. Wszystko zależy od tego na jakich zdjęciach nam zależy. W aparacie mega ważny jest obiektyw czyli jego jasność f oraz rozmiar. A każdy smartfon ma to marne. Więc każde zdjęcie smartfonem jest też takie. Ale znowu smartfon jest lekki , pod ręką i można nim robić szybko fotki np jaszczurki czy niedźwiedzia lub np motyla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Czerwca Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 16 minut temu, Leszek Andrzej napisał: Na temat fotografii warto chyba porozmawiać ale nie widzę raczej szansy na logiczną dyskusję. wiesz temat jest bardzo interesujący .Ja robię zdjęcia kompaktem ale cała teoria fotografii to dla mnie czarna magia , chętnie poczytam ale wypowiadał się nie będę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 30 Czerwca Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca Moje zdanie jest takie, że za wszystko odpowiada TPN. To oni trzepią kasę na licencjach i biletach wstępu(które drożeją co rok). I szalenie dziwne jest, że pracownikom parku narodowego nie przeszkadza te 15 tysięcy ludzi dziennie w sezonie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 30 Czerwca Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 25 minut temu, peter1 napisał: Moje zdanie jest takie, że za wszystko odpowiada TPN. To oni trzepią kasę na licencjach i biletach wstępu(które drożeją co rok). I szalenie dziwne jest, że pracownikom parku narodowego nie przeszkadza te 15 tysięcy ludzi dziennie w sezonie. Nie dziwi? Kasa, misiu, kasa...Taką politykę, niestety, prowadzi obecnie TPN. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 30 Czerwca Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 4 godziny temu, peter1 napisał: Moje zdanie jest takie, że za wszystko odpowiada TPN. To oni trzepią kasę na licencjach i biletach wstępu(które drożeją co rok). I szalenie dziwne jest, że pracownikom parku narodowego nie przeszkadza te 15 tysięcy ludzi dziennie w sezonie. TPN to instytucja państwowa. W parku narodowym obowiązują pewne przepisy, można by dyskutować czy wszystkie są zasadne, ale cześć pewnie tak. Koszty działalności parku są pewne nie małe stąd potrzeba zysków. Pytanie ile z tej kasy trafia do TPN a ile zabiera rząd? Znając życie pewnie większość idzie do Warszawy. U nas w kraju jest taka moda na szukanie źródeł finansowania budżetu. Niestety mandaty które mają być karą za wykroczenia stały się również źródłem finansowania budżetu. Można się tylko domyślać że opłaty które pobiera TPN są również jedna z form finansowania budżetu. Dlatego pewnie są naciski na większe zyski. Chociaż takie instytucje jak parki narodowe nie powinny być traktowane jako źródła finansowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 1 Lipca Udostępnij Opublikowano 1 Lipca Na Kanale Zero jest ciekawy filmik o koniach z pracujących na trasie do Morskiego Oka. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca Dnia 1.07.2024 o 15:19, wjesna napisał: Na Kanale Zero jest ciekawy filmik o koniach z pracujących na trasie do Morskiego Oka. Obiektywny materiał, przedstawiający argumenty obu stron. Bardzo lubię Kanał Zero. Często dotykają trudnych i kontrowersyjnych tematów, których inne media nie chcą podjąć. I co mi się najbardziej podoba - nie są poprawni politycznie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2 godziny temu, Mnich Admin napisał: Obiektywny materiał, przedstawiający argumenty obu stron bez oglądania materiału uważam że najprostszym rozwiązaniem będzie likwidacja fasiągów i zamiana na zwykłe lekkie dorożki z maksymalnie 6 turystami, ciągnięte przez 2 konie, cena umowna wg. uznania fiakra 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Andrzej Opublikowano 3 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca Dnia 29.06.2024 o 19:35, barbie609 moder napisał: wiesz temat jest bardzo interesujący .Ja robię zdjęcia kompaktem ale cała teoria fotografii to dla mnie czarna magia , chętnie poczytam ale wypowiadał się nie będę. I super. Ja mam saszetkę z przodu i w niej zarówno aparat kompaktowy kupiony wiele lat temu jak taki wyszedł a doradził mi kolega z redakcji Gór Panasonic Lumix LX 3 o f 1,4 wtedy to była rewelacja . Tak jasna soczewka a im mniejsze f tym lepiej gwarantuje niesamowitą ostrość. Poza tym rozmiar soczewki jest kilkadziesiąt razy większy niż malutkiej jaka jest w smartfonie. Nie wiem czy wogóle ktoś podaje ten parametr. Noszę też aparat komórkowy bo można szybko wyjąć i kliknąć fotkę np jaszczurki czy motyla. Wtedy za ten Lumix dałem 2 000 zł około 15 lat temu. Przydał mi się bo fotki w Górach są duże bo miesięcznik taki jest. Potem pokazały się Lumix z f 1,2 a nawet 1,0 ale to ogromne pieniądze. Porównanie kompaktu ze smartfonem nie ma sensu tak jak muzyki z CD z winylem. Ja się wychowałem na nich i to jest denna jakość. Uważam że ci co to kupują to sekta czyli mają jakąś teorię która kompletnie jest nielogiczna. Wystarczy porównać dynamikę winyla czyli max. 30 db z CD który ma ok 70 db. Sprzedaż winyli jednak rośnie ale w USA połowa kupujących nie ma gramofonu. Kupują dla okładek które są faktycznie większe. Ale o muzyce to poza tematem było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 7 minut temu, Leszek Andrzej napisał: I super. Ja mam saszetkę z przodu i w niej zarówno aparat kompaktowy kupiony wiele lat temu jak taki wyszedł a doradził mi kolega z redakcji Gór Panasonic Lumix LX 3 o f 1,4 wtedy to była rewelacja . Tak jasna soczewka a im mniejsze f tym lepiej gwarantuje niesamowitą ostrość. Poza tym rozmiar soczewki jest kilkadziesiąt razy większy niż malutkiej jaka jest w smartfonie. Nie wiem czy wogóle ktoś podaje ten parametr. Noszę też aparat komórkowy bo można szybko wyjąć i kliknąć fotkę np jaszczurki czy motyla. Wtedy za ten Lumix dałem 2 000 zł około 15 lat temu. Przydał mi się bo fotki w Górach są duże bo miesięcznik taki jest. Potem pokazały się Lumix z f 1,2 a nawet 1,0 ale to ogromne pieniądze. Porównanie kompaktu ze smartfonem nie ma sensu tak jak muzyki z CD z winylem. Ja się wychowałem na nich i to jest denna jakość. Uważam że ci co to kupują to sekta czyli mają jakąś teorię która kompletnie jest nielogiczna. Wystarczy porównać dynamikę winyla czyli max. 30 db z CD który ma ok 70 db. Sprzedaż winyli jednak rośnie ale w USA połowa kupujących nie ma gramofonu. Kupują dla okładek które są faktycznie większe. Ale o muzyce to poza tematem było. może Admin wydzieli temat fotografowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2 godziny temu, J@n napisał: może Admin wydzieli temat fotografowania temat aparatach kamerach istnieje założony przez @piterson777dawno dawno temu. Podpiąłem go w dziale fotografia .Chętnie poczytam o technikaliach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Andrzej Opublikowano 3 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 3 godziny temu, J@n napisał: bez oglądania materiału uważam że najprostszym rozwiązaniem będzie likwidacja fasiągów i zamiana na zwykłe lekkie dorożki z maksymalnie 6 turystami, ciągnięte przez 2 konie, cena umowna wg. uznania fiakra Tak to byłoby najlepsze ale wtedy zarobki fiakrów ogromnie spadną. Bo niby można żądać 200 zł za jazdę w górę tylko kto tyle zapłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 11 godzin temu, Mnich Admin napisał: Bardzo lubię Kanał Zero. Ja też. Co jeszcze innego oglądasz/sluchasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca Dnia 27.06.2024 o 17:54, Zośka napisał: Mam jeszcze taki pomysł żeby dopóki to ustrojstwo tam jeździ wprowadzić kontrolę już na parkingu. Zamontować wagę i każdy przejeżdżający wóz ważyć i przepuszczać lub nie jeśli waży więcej niż norma. Przecież jeden brzuchaty jegomość o wadze 100kg waży tyle co 2 kobiety. A druga kontrola to alkomat dla fiakrów przy każdym kursie. Jak myślisz @Mnich Admin ? I cena od kg? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 5 godzin temu, Leszek Andrzej napisał: Tak to byłoby najlepsze ale wtedy zarobki fiakrów ogromnie spadną. Bo niby można żądać 200 zł za jazdę w górę tylko kto tyle zapłaci. Teraz wg nowego regulaminu jedzie 10 w górę. Czyli cena musiałaby być 150- 160 żeby było porównywalnie - poza tym mogliby podkręcić cenę zjazdu. Tylko podejrzewam że do dorożki nie wejdzie sześciu 100 kilowców i tu pewnie tkwi szkopuł. Propozycje dorożek w rozmowach z tego co czytałam były, ale górale jakoś nie podjęli tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 1 godzinę temu, wjesna napisał: Ja też. Co jeszcze innego oglądasz/sluchasz? Lubię wywiady Mazurka. I naukowe programy Tomka Rożka. I śniadanie Mellera też lubię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Andrzej Opublikowano 3 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 1 godzinę temu, Gosia WU napisał: Teraz wg nowego regulaminu jedzie 10 w górę. Czyli cena musiałaby być 150- 160 żeby było porównywalnie - poza tym mogliby podkręcić cenę zjazdu. Tylko podejrzewam że do dorożki nie wejdzie sześciu 100 kilowców i tu pewnie tkwi szkopuł. Propozycje dorożek w rozmowach z tego co czytałam były, ale górale jakoś nie podjęli tematu. Bardzo jestem ciekaw czy uda się zlikwidować te fasiągi. Coś musi jeździć bo jest asfalt i zawsze coś jeździło. Ja jeździłem autem maluchem aż do Włosienicy ale wtedy też tam jeździły autobusy. Ale turystów było 10 razy mniej. Teraz masakra nawet ostatnio pobili pracownika parkingu na Palenicy. Co ciekawe że np na Słowacji jest duży parking na granicy Tatr Wysokich w Podbańskiem i jest za free. Ale położony niedaleko w Trzech Studniczkach jest mniejszy i płatny. Najwięcej miejsc parkingowych jest w Szczyrbskim Stawie. Jest szosa z przystanku kolejowego Popradzki Staw do tego stawu ale nic nie jeździ. Ludzi idzie sporo może by też zarazić Słowaków tymi fasiągami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 4 Lipca Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 9 godzin temu, Mnich Admin napisał: Lubię wywiady Mazurka. I naukowe programy Tomka Rożka. I śniadanie Mellera też lubię. Różek jest bardzo ciekawy. Mazurek ma ciekawych gości ale czasem zamiast pytać to sam gada. Za to bardzo lubię wywiady, które na kanale didaskalia przeprowadza Patrycjusz Wyżga. Bardzo mi się podoba sposób prowadzenia rozmowy. Czasem goście rozczarowują, ale prowadzący jest świetny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 9 Lipca Udostępnij Opublikowano 9 Lipca https://www.rmf.fm/rozrywka/plotki/news,68446,ostra-opinia-karpiela-bulecki-nt-koni-nad-morskim-okiem-niektorzy-sie-na-mnie-wkurza.html Niby góral a mówi jak nie góral 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 9 Lipca Udostępnij Opublikowano 9 Lipca z tego Morskiego Oka to mogli by wyciągnąć kasy na maxa. Na miejscu TPN znalazł bym inwestora na postawienie ogromnego wielopiętrowego parkingu na Łysej Polanie i tam szlaban dla aut i autobusów. Między Łysą Polaną a Palenicą Białczańską zezeowlił bym na kursowanie starych fasiągów jest płasko, nie będzie argumentu zmęczonych koni. Z Palenicy do Włosienicy 6 osobowe lekkie dorożki i taksówki elektryczne. Ceny oczywiście umowne, według podaży i popytu. Ruch pieszy puścić drogą gospodarczą do Starej Roztoki, odnowić i poszerzyć stary szlak Ku Wancie i dalej tak aby nie kolidował z drogą jezdną do Włosienicy. Może udało by się porozumieć ze Słowakami na postawienie kładki na Białce w rejonie Starej Roztoki to ruch pieszy też by się rozładował. Na Włosienicy można by postawić duży hotel z przyzwoitą gastronomią. Stare schronisko przerobić na toalety bez możliwości noclegów i gastronomii 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 9 Lipca Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2 godziny temu, Zośka napisał: https://www.rmf.fm/rozrywka/plotki/news,68446,ostra-opinia-karpiela-bulecki-nt-koni-nad-morskim-okiem-niektorzy-sie-na-mnie-wkurza.html Niby góral a mówi jak nie góral Po prostu jego rodzina nie ma udziałów w tym biznesie. A sam artykuł jak zwykle - pomieszanie z poplątaniem, w stylu rozpaczliwym stylistycznie: Ostra opinia Karpiela-Bułecki nt. koni nad Morskim Okiem Konie wożące turystów w Zakopanem to temat, który wciąż wzbudza wiele kontrowersji Kontrowersje wokół koni nad Morskim Okiem sprzeciwiają się temu, aby osoby zwiedzające Zakopane korzystały z takiego środka transportu No i jako płenta - Karpiel polecający kupowanie trampek. ps - nigdy nie widziałem fasiągu nad Morskim Okiem, a czytając takie "artykuły" można wyciągnąć wniosek że one jednak tam dojeżdżają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 10 Lipca Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 12 godzin temu, J@n napisał: z tego Morskiego Oka to mogli by wyciągnąć kasy na maxa. Na miejscu TPN znalazł bym inwestora na postawienie ogromnego wielopiętrowego parkingu na Łysej Polanie i tam szlaban dla aut i autobusów. Między Łysą Polaną a Palenicą Białczańską zezeowlił bym na kursowanie starych fasiągów jest płasko, nie będzie argumentu zmęczonych koni. Z Palenicy do Włosienicy 6 osobowe lekkie dorożki i taksówki elektryczne. Ceny oczywiście umowne, według podaży i popytu. Ruch pieszy puścić drogą gospodarczą do Starej Roztoki, odnowić i poszerzyć stary szlak Ku Wancie i dalej tak aby nie kolidował z drogą jezdną do Włosienicy. Może udało by się porozumieć ze Słowakami na postawienie kładki na Białce w rejonie Starej Roztoki to ruch pieszy też by się rozładował. Na Włosienicy można by postawić duży hotel z przyzwoitą gastronomią. Stare schronisko przerobić na toalety bez możliwości noclegów i gastronomii Nie doczytałem w regulaminie czy na MOk jest zakaz lądowania wodnopłatów?.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 10 Lipca Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 18 minut temu, Lexi napisał: czy na MOk jest zakaz lądowania wodnopłatów?.. wydaje się,że przepisy prawa lotniczego nie zabraniają użycia MOK-a jako lądowiska ,o ile d-ca statku powietrznego podejmie ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 11 Lipca Udostępnij Opublikowano 11 Lipca Dnia 10.07.2024 o 09:03, barbie609 moder napisał: wydaje się,że przepisy prawa lotniczego nie zabraniają użycia MOK-a jako lądowiska ,o ile d-ca statku powietrznego podejmie ryzyko. Bohaterów wszak ci u nas dostatek ! ....... więcej to mamy tylko idiotów 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi