Mnich Admin Opublikowano 11 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2024 Wyniki naszej ankiety nie pozostawiają złudzeń. 47 proc. głosujących opowiedziało się za całkowitą likwidacją fasiągów, a 33 procent za ograniczeniem transportu konnego. W ankiecie wzięło udział 21 osób, czyli całkiem sporo, jak na naszą niewielką społeczność. Swój głos oddali najbardziej zaangażowani i aktywni forumowicze, za co Wam wszystkim i każdemu z osobna serdecznie dziękuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 12 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2024 17 godzin temu, Mnich Admin napisał: opowiedziało się za całkowitą likwidacją fasiągów ... oraz koni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 23 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2024 https://demotywatory.pl/5259729/Na-profilu-Konie-w-Tatrach-pojawilo-sie-nagranie biorąc pod uwagę ,że dobry koń rozwija ok 12-15 KM a silny mężczyzna krótkotrwale ok 1.5 KM to jest to po prostu idotyzm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 23 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2024 4 godziny temu, barbie609 moder napisał: https://demotywatory.pl/5259729/Na-profilu-Konie-w-Tatrach-pojawilo-sie-nagranie biorąc pod uwagę ,że dobry koń rozwija ok 12-15 KM a silny mężczyzna krótkotrwale ok 1.5 KM to jest to po prostu idotyzm Nie wiem czemu to służy. Żeby się do konia porównywać? Po co? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2024 https://zielona.interia.pl/eko-technologie/czysty-transport/news-gorale-odpuszcza-koniom-pojawil-sie-pojazd-ktory-moze-je-zas,nId,7754148 ktoś przytuli kasę i to nie małą , a koniki na kabanosy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capricorn Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Zamek znany. Trasa sporo krótsza od Morskiego, myślę że jakieś 2 km. Konie ciągną mniejsze bryczki ale zapakowane po 14 osób razem z woznicą. Mają wspomaganie elektryczne, pomaga zwłaszcza w dół bo koniki ( koniska bardziej) idą sobie spokojnie i słychać hamowanie silnikiem. W górę konie wykonują jakąś pracę, trudno mi powiedzieć jak ciężką, silnik pewnie też pomaga. Mam filmiki ale za duży rozmiar i się nie wgrywają. Pojazd wygląda estetycznie ( ok. gusty są różne), chętnych trochę jest ( czytaj jest kolejka), cena śmiesznie niska jak na to miejsce ( sam parking kosztuje 12 e do 6 godzin). Ludzi jest na pewno więcej dziennie niż na Morskim. Myślę, że 90% osób idzie samodzielnie. Poza bryczkami po drodze porusza się również elektryczny pojazd sprzątający końskie .... no wiecie co Jak widać na zdjęciu pokazującym cenę jazdy w dół tutaj również są różne opinie na temat koni.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2024 29 minut temu, Capricorn napisał(a): Zamek znany. Trasa sporo krótsza od Morskiego, myślę że jakieś 2 km. Konie ciągną mniejsze bryczki ale zapakowane po 14 osób razem z woznicą. Mają wspomaganie elektryczne, pomaga zwłaszcza w dół bo koniki ( koniska bardziej) idą sobie spokojnie i słychać hamowanie silnikiem. W górę konie wykonują jakąś pracę, trudno mi powiedzieć jak ciężką, silnik pewnie też pomaga. Mam filmiki ale za duży rozmiar i się nie wgrywają. Pojazd wygląda estetycznie ( ok. gusty są różne), chętnych trochę jest ( czytaj jest kolejka), cena śmiesznie niska jak na to miejsce ( sam parking kosztuje 12 e do 6 godzin). Ludzi jest na pewno więcej dziennie niż na Morskim. Myślę, że 90% osób idzie samodzielnie. Poza bryczkami po drodze porusza się również elektryczny pojazd sprzątający końskie .... no wiecie co Jak widać na zdjęciu pokazującym cenę jazdy w dół tutaj również są różne opinie na temat koni.... w Garmisch-Partenkirchen takie fasiągi też widziałem i nawet wozili do położonego o 400m wyżej schroniska 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2024 36 minut temu, Capricorn napisał(a): po drodze porusza się również elektryczny pojazd sprzątający końskie I to przydałoby się u nas, nie tylko na asfalcie w kierunku M. Oka. Bo niby woźnica ma obowiązek sprzątać to co koń przetworzył, ale w praktyce bywa różnie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 19 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2024 https://zielona.interia.pl/wiadomosci/polska/news-elektryczne-busy-nad-morskim-okiem-transportu-konnego-nadal,nId,20115037 a koniki coraz bliżej rzeźni........ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 19 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2024 6 godzin temu, barbie609 moder napisał(a): a koniki coraz bliżej rzeźni........ Nie sądzę. Nawet jakby przestali wydawać nowe licencje to te konie które jeżdżą spokojnie dotrwają do emerytury. Chociaż one chyba nie idą ns emeryturę. Górale twierdzą że traktują je jak członków rodziny więc trochę to dziwne że jak przestają być użyteczne to je oddają do rzeźni. Mam nadzieję że innych członków ich rodziny czeka na starość lepszy los (jakby ktoś poczuł się urażony to jest żart). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 20 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2024 19 godzin temu, Zośka napisał(a): Górale twierdzą że traktują je jak członków rodziny więc trochę to dziwne że jak przestają być użyteczne to je oddają do rzeźni. W starszej literaturze okołopodhalańskiej spotykałem się z opisem dawnej tradycji regionalnej - czyli wystawianiu starych i chorych członków rodziny do lasu, aby tam sobie spokojnie zeszli z tego łez padołu. A koń lepszy, bo jeszcze parę groszy można wziąć na koniec i pogrzebu urządzać nie trzeba. Zresztą cóż to jest tych parę koni przy milionach zabijanych kurczaczków, świnek tudzież cielaczków czy krówek. Od dawna śmieszy mnie ta hipokryzja pseudoobrońców zwierząt. Konika żal, bo taki ładny, a kurczak czy świnka to gorszy gatunek? I żeby nie było - jem mięso. Nabiał uwielbiam, mleko piję litrami. itp itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 20 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2024 3 godziny temu, Jędrek napisał(a): Zresztą cóż to jest tych parę koni przy milionach zabijanych kurczaczków, świnek tudzież cielaczków czy krówek. Od dawna śmieszy mnie ta hipokryzja pseudoobrońców zwierząt. Konika żal, bo taki ładny, a kurczak czy świnka to gorszy gatunek? Taaak...podpuszczaj ich to niedługo żeby zjeść kotleta trzeba będzie za granicę jechać. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 21 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2024 20 godzin temu, wjesna napisał(a): Taaak...podpuszczaj ich to niedługo żeby zjeść kotleta trzeba będzie za granicę jechać. Po co wyjeżdżać. Nie będzie mięsa, to będziemy suszone larwy chrząszczy jeść. Będzie tak europejsko 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 21 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2024 4 godziny temu, Mnich Admin napisał(a): będziemy suszone larwy chrząszczy jeść. Chyba Ty 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 22 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2024 W dniu 21.10.2024 o 15:08, Mnich Admin napisał(a): suszone larwy chrząszczy jeść To może niekoniecznie... chociaż gdy głód przyciśnie, człowiek wszystko zje. Ale gdyby pojawiła się możliwość produkcji mięsa, mleka czy jaj, bez wykorzystywania do tego miliardów zwierząt, to jestem za. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 25 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2024 https://24tp.pl/n/123068 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 28 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2024 W dniu 22.10.2024 o 21:27, Jędrek napisał(a): Ale gdyby pojawiła się możliwość produkcji mięsa, mleka czy jaj, bez wykorzystywania do tego miliardów zwierząt, to jestem za. Coś mówili o parówkach z ziemniaka, zatem idzie po Twojej myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 28 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2024 24 minuty temu, wjesna napisał(a): Coś mówili o parówkach z ziemniaka, zatem idzie po Twojej myśli. a ja sobie ostatnio tylko dla mnie 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 28 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2024 4 godziny temu, wjesna napisał(a): Coś mówili o parówkach z ziemniaka, zatem idzie po Twojej myśli. A to w parówkach jest mięso? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 28 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2024 4 godziny temu, wjesna napisał(a): Coś mówili o parówkach z ziemniaka, zatem idzie po Twojej myśli. Chyba zdrowsza byłaby z ziemniaka niż z tego z czego jest teraz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 28 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2024 38 minut temu, Fibi napisał(a): A to w parówkach jest mięso? Jak przypełzło to jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 28 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2024 4 godziny temu, J@n napisał(a): a ja sobie ostatnio tylko dla mnie Wygląda mega! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 29 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2024 W dniu 28.10.2024 o 10:46, J@n napisał(a): a ja sobie ostatnio tylko dla mnie Kotlecik z konia? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 29 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2024 W dniu 28.10.2024 o 14:34, Fibi napisał(a): A to w parówkach jest mięso? Producenci twierdzą że jest. 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2024 to już jakaś konio fobia https://malopolskaonline.pl/artykul/39620/Miasto-oglasza-przetarg-obroncy-zwierzat-protestuja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi