Skocz do zawartości

Konie do Morskiego Oka. Jakie jest Wasze zdanie ?

Leszek Andrzej

Rekomendowane odpowiedzi

Wyniki naszej ankiety nie pozostawiają złudzeń. 47 proc. głosujących opowiedziało się za całkowitą likwidacją fasiągów, a 33 procent za ograniczeniem transportu konnego. W ankiecie wzięło udział 21 osób, czyli całkiem sporo, jak na naszą niewielką społeczność. Swój głos oddali najbardziej zaangażowani i aktywni forumowicze, za co Wam wszystkim i każdemu z osobna serdecznie dziękuję. 

• Lubię to ! 1

• 2 tygodnie później...
4 godziny temu, barbie609 moder napisał:

https://demotywatory.pl/5259729/Na-profilu-Konie-w-Tatrach-pojawilo-sie-nagranie

biorąc pod uwagę ,że dobry koń rozwija ok 12-15 KM a silny mężczyzna krótkotrwale ok 1.5 KM to jest to po prostu idotyzm

Nie wiem czemu to służy. Żeby się do konia porównywać? Po co? 

• Lubię to ! 1

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Zamek znany. Trasa sporo krótsza od Morskiego, myślę że jakieś 2 km. Konie ciągną mniejsze bryczki ale zapakowane po 14 osób razem z woznicą. Mają wspomaganie elektryczne, pomaga zwłaszcza w dół bo koniki ( koniska bardziej) idą sobie spokojnie i słychać hamowanie silnikiem. W górę konie wykonują jakąś pracę, trudno mi powiedzieć jak ciężką, silnik pewnie też pomaga. Mam filmiki ale za duży rozmiar i się nie wgrywają. Pojazd wygląda estetycznie ( ok. gusty są różne), chętnych trochę jest ( czytaj jest kolejka), cena śmiesznie niska jak na to miejsce ( sam parking kosztuje 12 e do 6 godzin). Ludzi jest na pewno więcej dziennie niż na Morskim. Myślę, że 90% osób idzie samodzielnie. Poza bryczkami po drodze porusza się również elektryczny pojazd sprzątający końskie .... no wiecie co😉 Jak widać na zdjęciu pokazującym cenę jazdy w dół tutaj również są różne opinie na temat koni....

20240820_161301.jpg

20240820_155614.jpg

20240820_155732.jpg

20240820_154401.jpg

20240820_152706.jpg

20240820_154203.jpg

• Lubię to ! 2

29 minut temu, Capricorn napisał(a):

Zamek znany. Trasa sporo krótsza od Morskiego, myślę że jakieś 2 km. Konie ciągną mniejsze bryczki ale zapakowane po 14 osób razem z woznicą. Mają wspomaganie elektryczne, pomaga zwłaszcza w dół bo koniki ( koniska bardziej) idą sobie spokojnie i słychać hamowanie silnikiem. W górę konie wykonują jakąś pracę, trudno mi powiedzieć jak ciężką, silnik pewnie też pomaga. Mam filmiki ale za duży rozmiar i się nie wgrywają. Pojazd wygląda estetycznie ( ok. gusty są różne), chętnych trochę jest ( czytaj jest kolejka), cena śmiesznie niska jak na to miejsce ( sam parking kosztuje 12 e do 6 godzin). Ludzi jest na pewno więcej dziennie niż na Morskim. Myślę, że 90% osób idzie samodzielnie. Poza bryczkami po drodze porusza się również elektryczny pojazd sprzątający końskie .... no wiecie co😉 Jak widać na zdjęciu pokazującym cenę jazdy w dół tutaj również są różne opinie na temat koni....

20240820_161301.jpg

20240820_155614.jpg

20240820_155732.jpg

20240820_154401.jpg

20240820_152706.jpg

20240820_154203.jpg

w Garmisch-Partenkirchen takie fasiągi też widziałem i nawet wozili do położonego o 400m wyżej schroniska

• Lubię to ! 1

• 1 miesiąc temu...
6 godzin temu, barbie609 moder napisał(a):

a koniki coraz bliżej rzeźni........

Nie sądzę. Nawet jakby przestali wydawać nowe licencje to te konie które jeżdżą spokojnie dotrwają do emerytury. Chociaż one chyba nie idą ns emeryturę. Górale twierdzą że traktują je jak członków rodziny więc trochę to dziwne że jak przestają być użyteczne to je oddają do rzeźni. Mam nadzieję że innych członków ich rodziny czeka na starość lepszy los (jakby ktoś poczuł się urażony to jest żart).

• Haha 1

19 godzin temu, Zośka napisał(a):

Górale twierdzą że traktują je jak członków rodziny więc trochę to dziwne że jak przestają być użyteczne to je oddają do rzeźni.

W starszej literaturze okołopodhalańskiej spotykałem się z opisem dawnej tradycji regionalnej - czyli wystawianiu starych i chorych członków rodziny do lasu, aby tam sobie spokojnie zeszli z tego łez padołu. 

A koń lepszy, bo jeszcze parę groszy można wziąć na koniec i pogrzebu urządzać nie trzeba.

Zresztą cóż to jest tych parę koni przy milionach zabijanych kurczaczków, świnek tudzież cielaczków czy krówek.  Od dawna śmieszy mnie ta hipokryzja pseudoobrońców zwierząt. Konika żal, bo taki ładny, a kurczak czy świnka to gorszy gatunek?

I żeby nie było - jem mięso. Nabiał uwielbiam, mleko piję litrami. itp itd. 

3 godziny temu, Jędrek napisał(a):

Zresztą cóż to jest tych parę koni przy milionach zabijanych kurczaczków, świnek tudzież cielaczków czy krówek.  Od dawna śmieszy mnie ta hipokryzja pseudoobrońców zwierząt. Konika żal, bo taki ładny, a kurczak czy świnka to gorszy gatunek?

Taaak...podpuszczaj ich to niedługo żeby zjeść kotleta trzeba będzie za granicę jechać. 

• Lubię to ! 1
  • Haha 3

W dniu 21.10.2024 o 15:08, Mnich Admin napisał(a):

suszone larwy chrząszczy jeść

To może niekoniecznie... chociaż gdy głód przyciśnie, człowiek wszystko zje.

Ale gdyby pojawiła się możliwość produkcji mięsa, mleka czy jaj, bez wykorzystywania do tego miliardów zwierząt, to jestem za. 

• Lubię to ! 2