Mateusz Z Opublikowano 16 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2024 2 godziny temu, Mnich Admin napisał(a): Każdy zdrowy i sprawny turysta da radę dojść do MOK-a i wrócić z buta. A co jak ktoś schodzi z Wysokiej, Mięguszy, czy ze wspinania (otarcia od butów wspinaczkowych, itp.) i totalnie nie ma siły przejść 8km asfaltem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 16 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2024 4 minuty temu, Mateusz Z napisał(a): A co jak ktoś schodzi z Wysokiej, Mięguszy, czy ze wspinania (otarcia od butów wspinaczkowych, itp.) i totalnie nie ma siły przejść 8km asfaltem? Małymi kroczkami, z przerwami, da radę A tak już na serio; stawiam dolary przeciwko orzechom, że żaden rasowy Tatromaniak, schodzący z ww. szczytów nawet nie pomyśli o tym, by wracać fasiągiem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 16 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2024 A kto to jest "rasowy tatromaniak" i co z "nierasowymi" ? 8 minut temu, Mnich Admin napisał(a): stawiam dolary przeciwko orzechom o naiwności ludzka... Swoją drogą to niezły przykład "państwa w państwie " i zostawienie tego bez echa to byłby w sumie obnażeniem słabości rządu. Ciekawe jak z tego wybrną. Chyba najprościej byłoby zerwać asfalt powyżej Wodogrzmotów Oczywiście, gdyby droga nie należała do samorządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 5 godzin temu, Mnich Admin napisał(a): żaden rasowy Tatromaniak Ja tam rasowy nie jestem, na szczęście 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 5 godzin temu, Mateusz Z napisał(a): A co jak ktoś schodzi z Wysokiej, Mięguszy, czy ze wspinania (otarcia od butów wspinaczkowych, itp.) i totalnie nie ma siły przejść 8km asfaltem? A jeśli schodzi po prostu z knajpy nad M. Okiem, to co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 8 godzin temu, Mnich Admin napisał(a): starsze, niepełnosprawne, schorowane. Hahaha, i kto będzie określał stopień tej "starszości" itp? Wysoka Komisja w składzie? Niech sobie jeździ kto chce, po prostu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 5 godzin temu, Gosia WU napisał(a): najprościej byłoby zerwać asfalt Taaa, szczególnie że go niedawno położyli od nowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 12 godzin temu, Gosia WU napisał(a): Swoją drogą to niezły przykład "państwa w państwie " i zostawienie tego bez echa to byłby w sumie obnażeniem słabości rządu. Ciekawe jak z tego wybrną. Moim zdaniem to akurat dobry przykład prawidłowego działania systemu . Droga jest samorządu i to samorząd o niej decyduje. Rząd jeśli sobie chce to niech sobie uchwali ustawę ,,O zakazie używania zwierząt /a może tylko koni/ do pracy w zaprzęgu,,Wtedy będzie mógł egzekwować swoje widzimisię. 15 godzin temu, Mnich Admin napisał(a): jedynie osoby starsze, niepełnosprawne, schorowane. co do zasady masz rację , tylko trzeba by wymyślić system weryfikacji chętnych. Legitymacje inwalidzkie , orzeczenia Zus-u ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 12 godzin temu, Gosia WU napisał(a): A kto to jest "rasowy tatromaniak" W moim odczuciu jest wierny górskim wartościom, skory do pomocy innym na szlaku, nie śmieci, nie niszczy przyrody, nie korzysta z fasiągów Oczywiście to moja definicja. 31 minut temu, barbie609 moder napisał(a): co do zasady masz rację , tylko trzeba by wymyślić system weryfikacji chętnych. Legitymacje inwalidzkie , orzeczenia Zus-u ? No coś w ten deseń. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 8 godzin temu, Jędrek napisał(a): Hahaha, i kto będzie określał stopień tej "starszości" itp? Wysoka Komisja w składzie? Niech sobie jeździ kto chce, po prostu. I tym można w zasadzie zakończyć dyskusję! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 9 godzin temu, Jędrek napisał(a): A jeśli schodzi po prostu z knajpy nad M. Okiem, to co wtedy? Wtedy nie wypada jechać fasiągiem. Lepiej wziąć 4-pak na drogę i zejść o własnych siłach 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 Ja tam się za bardzo na górskich wartościach wykluczających czy stygmatyzujących innych ludzi za bardzo nie znam - (może 50 lat bywania na górskim szlaku to za mało), ale chociażby z uwagi na wykonywany zawód wiem, że nie każda osoba schorowana ma rentę inwalidzką czy orzeczenia z ZUSu. Godzinę temu, Fibi napisał(a): I tym można w zasadzie zakończyć dyskusję! Już kończę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 19 minut temu, Mateusz Z napisał(a): Lepiej wziąć 4-pak na drogę i zejść o własnych siłach no super to wygląda ,samiec alfa z piwskiem w ręce , drący ryja , najgorsze jest to ,że niektórzy nawet wyglądają jak górscy turyści i pewnie się za takich nawet uważają. Dlatego nie lubię takich miejsc i cały czas wyrażam żal ,że ze schroniska nie można schodzić dołem. zupełnie bez związku tak tylko przypomnę : o art 43 ustawy o wychowaniu w trzeźwości i wyrażę żal że nie ma tam patroli prewencji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 41 minut temu, barbie609 moder napisał(a): Godzinę temu, Mateusz Z napisał(a): Lepiej wziąć 4-pak na drogę i zejść o własnych siłach no super to wygląda ,samiec alfa z piwskiem w ręce , drący ryja , najgorsze jest to ,że niektórzy nawet wyglądają jak górscy turyści i pewnie się za takich nawet uważają. To był sarkazm 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 Teraz, Mateusz Z napisał(a): To był sarkazm tak myślałem , ale takie zjawisko tam i niestety nie tylko tam istnieje , więc nie mogłem się powstrzymać od komentarza. Jeśli wziąłeś to do siebie i poczułeś się urażony to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 No co Ty @barbie609 moder Ale trzeba przyznać, że piwo (latem zimne, zimą grzane) po udanej wycieczce smakuje wspaniale. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 3 godziny temu, Fibi napisał(a): I tym można w zasadzie zakończyć dyskusję! Dyskusja się znów rozkręca, w końcu coś zaczyna się na forum dziać, a ty już Martuniu chcesz ją kończyć Tak a propos nieśmiało przypomnę, że 47 proc. głosujących w naszej sondzie forumowiczów opowiedziało się za całkowitą likwidacją fasiągów, zaś a 33 procent za ograniczeniem transportu konnego. Znaczy to, że problem dostrzega znaczna część, jaki to pisze Mati, naszych czcigodnych użytkowników 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 32 minuty temu, Mateusz Z napisał(a): No co Ty @barbie609 moder Ale trzeba przyznać, że piwo (latem zimne, zimą grzane) po udanej wycieczce smakuje wspaniale. Wiesz dobrze druhu, że fanem piwa nie jestem, ale zimna cola, a u sąsiadów kofola po zejściu na dół smakuje wybornie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 9 minut temu, Mnich Admin napisał(a): 47 proc. głosujących w naszej sondzie forumowiczów opowiedziało się za całkowitą likwidacją fasiągów, zaś a 33 procent za ograniczeniem transportu konnego. przy czym należy zaznaczyć,że motywy owego ograniczenia są różne ,ja sam jestem tu przykładem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 Ja z fasiąga nie korzystam i nie zamierzam, ale totalnie mi nie przeszkadza jak ktoś chce korzystać, to niech sobie tam jeździ. Natomiast byłabym bardzo za opcją jakiejś innej formy transportu (np. meleksy albo coś innego). W nudnej do granic Chochołowskiej zawsze o ile to możliwe korzystam z traktorka. Po drugiej stronie, w dolinie Rohackiej też mają "turusticzki vlaczik". Bo tak szczerze mówiąc, jak idzie się tylko do schroniska, to można przejść się z buta(nawet nie będąc rasowym, hihi turystą). Ale jak człowiek idzie na Rysy, Chłopka albo jakieś wspinaczki poza szlakiem, to na cholerę ma iść tym asfaltem 247 raz? Nuda to i strata czasu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 14 minut temu, barbie609 moder napisał(a): przy czym należy zaznaczyć,że motywy owego ograniczenia są różne ,ja sam jestem tu przykładem. Jasna sprawia. Nie zmienia to jednak faktu, że problem istnieje, od czasu do czasu wraca w ogólnopolskiej dyskusji jak bumerang, a stanowiska, co widać nawet po naszej dyskusji, są skrajnie różne. Ja osobiście, czemu wielokrotnie dawałem wyraz, jestem za całkowitą likwidacją transportu konnego. Fiakrzy i tatrzańskie samorządy nie chcą nawet o tym słyszeć, bo mają swoje subiektywne racje. Sytuacja jest patowa. A kiedy jest pat, impas, to warto pójść na kompromis, który zadowoli dwie strony. Według mnie takim kompromisem byłoby zmniejszenie liczby fasiągów i wpuszczenie melexów. Tyle że górale i na to nie chcą się zgodzić. Chcą, żeby zostało po staremu i basta. Dlatego uważam, że dopóki obie strony nie siądą do stołu i nie osiągną konsensusu temat koni będzie polaryzował nasze społeczeństwo, w tym naszą, forumową społeczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 3 minuty temu, Fibi napisał(a): Natomiast byłabym bardzo za opcją jakiejś innej formy transportu (np. meleksy albo coś innego). W nudnej do granic Chochołowskiej zawsze o ile to możliwe korzystam z traktorka. Po drugiej stronie, w dolinie Rohackiej też mają "turusticzki vlaczik". Otóż to!!! Myślę @Fibi, że gdyby wyznaczyli nas na negocjatorów, szybko byśmy załatwili temat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 A tak swoją drogą @Fibipamiętasz, jak w wakacje TPN testował elektrycznego busa. To był tylko jeden busik, a fiakrzy i tak kręcili nosem. W efekcie pojazd szybko zniknął z fazy testów... Był też pomysł wprowadzenia fasiągów z napędem hybrydowym. I też źle. Czasem odnoszę wrażenie, że w tej całej dyskusji liczy się tylko kasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 10 minut temu, Mnich Admin napisał(a): Chcą, żeby zostało po staremu i basta. Rozmowy o koniach trwają już wiele lat i wiele ustępstw po ich stronie było. W sumie to uważam, że temat się nie zamknie na zasadzie bo: daj komuś rękę to ci ramię urwie. Bo na co by się nie zgodzili to tak naprawdę i tak nie wystarczy bo są właśnie osoby, które zaciekle dążą do wyeliminowania koni z tej trasy i basta... Ja uważam, że trasa powinna być skrócona. Największe kontrowersje budzi wygląd koni po przejeździe serpentynami powyżej Wanty. Więc ten odcinek powinien być wyłączony z ruchu dla fiakrów. I to by może byłoby jakieś wyjście rzeczywiście poprawiające sytuację tych zwierząt i jednocześnie nie likwidujące pracy fiakrom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 9 minut temu, Mnich Admin napisał(a): A tak swoją drogą @Fibipamiętasz, jak w wakacje TPN testował elektrycznego busa. To był tylko jeden busik, a fiakrzy i tak kręcili nosem. W efekcie pojazd szybko zniknął z fazy testów... Był też pomysł wprowadzenia fasiągów z napędem hybrydowym. I też źle. Czasem odnoszę wrażenie, że w tej całej dyskusji liczy się tylko kasa Pamiętam, że to było i bardzo szybko ucichło. Ja myślę, że ile by nie było na ten temat dyskusji i propozycji nowych rozwiązań to i tak pewnie zostanie po staremu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi