Skocz do zawartości

Konie do Morskiego Oka. Jakie jest Wasze zdanie ?

Leszek Andrzej

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro już Morskie Oko ma być dostępne także dla niepełnosprawnych osób to ok, busik elektryczny na Wlosienice, koszt biletu do uzgodnienia i warunkiem podróży jest okazanie legitymacji osoby niepełnosprawnej. Pozostałe osoby na własnych nóżkach a Panowie z zakolami i brzuszkami z Harnasiem w ręku najlepiej na Krupowki jeść watę cukrowa i precelki 😉 i żeby nie było, żadnych koni! A panowie fiakrzy - z wozu, koniom na pewno będzie lżej 😉 jest dużo innych zajęć, ot praca w popularnej sieci marketów na literę B - ostatnio im zarzucali, ze alejki zastawione paletami wiecznie - No to panowie, zakasać rękawy i ktoś ten towar musi rozładować 😉

• Lubię to ! 4

1 minutę temu, piterson777 napisał:

Skoro już Morskie Oko ma być dostępne także dla niepełnosprawnych osób to ok, busik elektryczny na Wlosienice, koszt biletu do uzgodnienia i warunkiem podróży jest okazanie legitymacji osoby niepełnosprawnej.

Popieram! Transport ekologiczny dla niepełnosprawnych, starszych, kobiet w ciąży i z małymi dziećmi. 

• Lubię to ! 2
  • Dziękuję 1

35 minut temu, Leszek Andrzej napisał:

Jadący wolno autobus zahamuje szybko a wóz konny nie

Można stworzyć hybrydę i podzielić wysiłek po równo. Pół drogi fiakrzy ciągną wóz z turystami a drugie pół odwrotnie. Wtedy na pewno nie wezmą na wóz "nadbagażu"

• Lubię to ! 2
  • Haha 1

Mam jeszcze taki pomysł żeby dopóki to ustrojstwo tam jeździ wprowadzić kontrolę już na parkingu. Zamontować wagę i każdy przejeżdżający wóz ważyć i przepuszczać lub nie jeśli waży więcej niż norma. Przecież jeden brzuchaty jegomość o wadze 100kg waży tyle co 2 kobiety. A druga kontrola to alkomat dla fiakrów przy każdym kursie. Jak myślisz @Mnich Admin ?

• Lubię to ! 1
  • Haha 2

1 minutę temu, Zośka napisał:

Mam jeszcze taki pomysł żeby dopóki to ustrojstwo tam jeździ wprowadzić kontrolę już na parkingu. Zamontować wagę i każdy przejeżdżający wóz ważyć i przepuszczać lub nie jeśli waży więcej niż norma. Przecież jeden brzuchaty jegomość o wadze 100kg waży tyle co 2 kobiety. A druga kontrola to alkomat dla fiakrów przy każdym kursie. Jak myślisz @Mnich Admin ?

Co do badania alkomatem, jestem za. W ogóle to ciekawy jestem, czy takie wyrywkowe kontrole są przeprowadzane. 

A z wagą Panów to bywa różnie 😉

• Lubię to ! 1
  • Haha 4

21 minut temu, Mnich Admin napisał:

Co do badania alkomatem, jestem za. W ogóle to ciekawy jestem, czy takie wyrywkowe kontrole są przeprowadzane. 

A z wagą Panów to bywa różnie 😉

Dobrze że nie jeżdżą na Słowację , musieli by płacić za brakujące kilogramy 😉

• Haha 4

Co do tych rowerów/hulajnóg to nie sądzę żeby akurat na szlaku do Moka był to dobry pomysł. Nie ma co porównywać że szlakami do Śląskiego Domu czy Hrebienoka, gdzie ruch turystyczny jest mniejszy. Tzn. na Hrebienok może nie aż tak mniejszy ale tam jest jeszcze kolejka. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić bezpieczne przejście podczas gdy na rowerach zasuwają hordy Januszy i Grażyn, nie zawsze trzeźwych.

• Lubię to ! 4

1 godzinę temu, Jędrek napisał:

Ostatnio gdy tam byłem, to rzeczywiście paru wariatów zjeżdżało w tempie jakiegoś tur de frans, a droga miejscami dość dziurawa jednak. 

Tak dokładnie jest tam niebezpiecznie dlatego szlak biegnie na wschód od szosy. Ja szosą schodzę tylko po zmroku.

12 minut temu, Leszek Andrzej napisał:

Tak dokładnie jest tam niebezpiecznie dlatego szlak biegnie na wschód od szosy. Ja szosą schodzę tylko po zmroku.

W ubiegłym roku tam schodziłem ,  nie było dużego ruchu, kilku rowerzystów i kilka samochodów. Może tak tylko trafiłem

24 minuty temu, barbie609 moder napisał:

na żadnym szlaku bliska koegzystencja z rowerzystami nie jest bezpieczna i komfortowa

Lubię jeździć rowerem ale bardziej w terenie. Mamy w okolicach Olsztyna aż do Złotego Potoku albo w stronę Mirowa, Bobolic czy Poraja dużo ścieżek rowerowych na których tylko w weekendy jest większy ruch. Więc jak ktoś chce pojeździć rowerem po częstochowskiej części Jury to ma gdzie. Ale jak jadę autem i widzę co rowerzyści wyprawiają na jezdni to chętnie bym dała zakaz jeżdżenia drogami publicznymi.

• Lubię to ! 5

28 minut temu, Pablo P napisał:

W ubiegłym roku tam schodziłem ,  nie było dużego ruchu, kilku rowerzystów i kilka samochodów. Może tak tylko trafiłem

Nie tak jest na ogół auto może wyjechać tylko jak się ma wykupiony nocleg w hotelu Śląski Dom. A rowerzyści już mają na ogół dość na pojeździe i raczej nie szaleją ale nie wszyscy. Mnie tacy stresują.

Z rowerzystami kłopot byłby nie na podjeździe ale na zjeździe. Samo się rozpędza, prędkość kusi. Dawno temu, bo sam wtedy miałem mniej więcej tyle, 2 letnie dziecko znajomych rodziców potrącil w parku rowerzysta. Zmarło. Nie żebym był przeciwnikiem rowerów jako takich, ale niestety nie jest tak, że rower to takie całkowicie bezpieczne nic. A na zatłoczonej drodze do Morskiego Oka, gdzie jeszcze miałyby jeździć autobusy nie uważam tego pomysłu za bezpieczny. Wydzielenie ścieżki rowerowej też byłoby trudne - szerokość drogi jest taka, że podczas przejazdu autobusu - piesi musieliby wejść na ścieżkę rowerową lub magicznie zniknąć... 

Choć przyznam, że gdyby była opcja pożyczenia u gory i zwrotu na dole... pewnie sam bym skorzystał 😄

Edytowane przez pmwas

6 minut temu, Leszek Andrzej napisał:

Widziałem Wasze posty o wyprawach i bardzo ładne fotki. To może kolejny temat jakimi aparatami je robicie i jak je oceniacie ?

Może to być przydatny temat. Jednak najlepiej założyć nowy wątek np. w grupie fotografia

• Lubię to ! 2