Dawno temu w Tatrach Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Jak ktoś lubi opowieści o Tatrach sprzed lat to polecam "W stronę pysznej" Wydanie z 2008 trudno dostać, ale warto szukać 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 (edytowane) @Dawno temu w Tatrach ta książka jest genialna, nie sposób się od niej oderwać. Mam ją w swoich zbiorach i często do niej wracam Edytowane 19 Stycznia 2021 przez Zośka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 O tych 'pysznościach' gadacie więc skojarzyło mi się to: Lubię wracać do tych opowiadań. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Czytam ,,W cieniu Everestu" Magdy Lassoty. Dziewczyna opisuje swoje zdobywanie Everestu, wyprawę na którą z tego co na razie zrozumiałam, może pójść każdy, kto ma odpowiednią ilość pieniędzy. Średnio to brzmi. Są też opowieści o osobach związanych z tą górą pracą i pasją. O tych co prowadzą wspinaczy, leczą ich, noszą ich rzeczy. Największy atut książki to zdjęcia. Piękne. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Dnia 10.04.2021 o 22:55, wjesna napisał: Czytam ,,W cieniu Everestu" Magdy Lassoty. Dziewczyna opisuje swoje zdobywanie Everestu, wyprawę na którą z tego co na razie zrozumiałam, może pójść każdy, kto ma odpowiednią ilość pieniędzy. Średnio to brzmi. Są też opowieści o osobach związanych z tą górą pracą i pasją. O tych co prowadzą wspinaczy, leczą ich, noszą ich rzeczy. Największy atut książki to zdjęcia. Piękne. Jeśli mowa o górze gór to przeczytałam właśnie Martyny Wojciechowskiej "Przesunąć Horyzont" .... Książka fajnie i lekko napisana wzbogacona o dobry humor, więc czyta się przyjemnie. Z tego co pisze autorka to fakt Everest zdobywają tzw. bogacze bez pojęcia o wspinaczce tak z kaprysu, ale czy mają z tego satystakcje... wątpliwe... i czy oby jest tak naprawdę, ze ktos kogos moze tam wnieść - z tym różnie bywa .... często z tego co czytałam w książkach o zdobyciu Everestu Ci ludzie są zdani tylko na siebie a wręcz narażani na śmierć ( z tego powinni oczywiście zdawac sobie sprawę). Fajnie sytuacje klientów na szczycie Everestu opisała Miłka Raulin w swojej ksiązce... polecam zainteresowanym w przyszłości na taki wyczyn 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2021 16 minut temu, Anuś napisał: polecam zainteresowanym w przyszłości na taki wyczyn kiedy planujesz Everest ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, J@n napisał: kiedy planujesz Everest ? Bardzo bym chciała go zobaczyć i to wystarczy mi .... dla mnie tam za zimno .... zdecydowanie za zimno .... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) 12 godzin temu, Anuś napisał: Bardzo bym chciała go zobaczyć i to wystarczy mi .... dla mnie tam za zimno .... zdecydowanie za zimno .... tu da się dojść bez większych problemów i nakładów finansowych więcej fotek z całego trekkingu https://www.kochamnarty.pl/gallery/album/161-himalaje-khumbu/?st=100 Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez J@n 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 @J@n wow ale przygoda, zazdroszczę. Zdjęcia są super... mozna gdzieś przeczytać relacje z wycieczki .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 19 godzin temu, Anuś napisał: mozna gdzieś przeczytać relacje z wycieczki niestety gdzieś było w necie ale już nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 No cóż...chciałabym napisać, że mnie ta książka urzekła.... Ale nie mogę. Po pierwsze tytuł- dlaczego siła przetrwania skoro wszyscy bohaterowie zginęli...? Po drugie narracja - przegadane, powtórki itd... redaktor się nie sprawdził. Historię można było opowiedzieć krócej i dynamicznej. Po trzecie - wielkość druku ... (wiem, tu się czepiam). Na plus fotki oraz sięgnięcie po tragedie, które generalnie nie są specjalnie znane. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 BARDZO POLECAM W sumie faktycznie zwykle było o facetach, a tu w końcu same kobietki (o których najczęściej mówią faceci). Dobrze napisane, fotki urocze. Wstyd się przyznać, ale nazwiska kilku pań były dla mnie do tej pory zupełnie obce.... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 8 godzin temu, jaaga76 napisał: No cóż...chciałabym napisać, że mnie ta książka urzekła.... Ale nie mogę. Po pierwsze tytuł- dlaczego siła przetrwania skoro wszyscy bohaterowie zginęli...? Po drugie narracja - przegadane, powtórki itd... redaktor się nie sprawdził. Historię można było opowiedzieć krócej i dynamicznej. Po trzecie - wielkość druku ... (wiem, tu się czepiam). Na plus fotki oraz sięgnięcie po tragedie, które generalnie nie są specjalnie znane. A wiesz @jaaga76, że nie zastanawiałem się nad tytułem...I po tym, co napisałaś - przyznaję Ci rację. Dziś moja recka wyglądałaby już inaczej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Mick Conefrey ,,Duchy K2,,-ujęcie historyczne,polecam Rafał Fronia ,,Anatomia Góry,,-trochę osobistej refleksji,polecam Co do książki Szczytomaniaka duży plus za zdjęcia i podjęcie mniej znanych tematów. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Obecnie czytam ,, Dotknięcie pustki ". Nie mogę się oderwać. Świetnie opisane dramatyczne zejście z Siula Grande w Andach. Kto jeszcze nie czytał - polecam bardzo, bardzo!! Na podstawie tej książki powstał film,, Czekając na Joe". 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 22 minuty temu, Kasia K napisał: Na podstawie tej książki powstał film,, Czekając na Joe". Oglądałam, jest świetny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 5 minut temu, vatra napisał: Oglądałam, jest świetny Filmu jeszcze nie widziałam, ale jak doczytam do końca, napewno będę chciała zobaczyć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 @Kasia K @vatra książka jest super, a film mogę oglądać w nieskończoność.... pamiętam, że za pierwszym razem zrobił na mnie piorunujące wrażenie. Kolejne razy nie były inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Jeden z moich ulubionych fragmentów "Czekając na Joe". Ilekroć go oglądam, tylekroć zastanawiam się, czy gdybym był w podobnej sytuacji (oby nigdy nie!), to jaka muzyka dźwięczałaby w mojej głowie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Dotknięcie pustki, extra również polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Dnia 14.04.2021 o 20:21, Anuś napisał: Z tego co pisze autorka to fakt Everest zdobywają tzw. bogacze bez pojęcia o wspinaczce tak z kaprysu, ale czy mają z tego satystakcje... wątpliwe.. Jeden mial- Senegalczyk, który wyszedl na Everest dla dziewczyny. Tylko to nie był bogacz. Napisał o tym książkę, potem zrobili film,,Wspinaczka" . Książki nie znam ale film...nie przeczytałam, że to raczej komedia, wtedy miałabym do tego inne podejście, a tak... no niby wyszedł, zdobył ten Everest nie mając o nim bladego pojęcia, nie umiejąc zakładać raków. Satysfakcje miał, wszyscy z jego blokowiska mieli- puszczali w radiu jego sprawozdania ze wspinaczki, a oni czuli sie pewnie tak, jakby każdy z nich tam trochę był. Ale czy tak powinno się wychodzić w góry? Dnia 16.04.2021 o 23:15, jaaga76 napisał: . Po pierwsze tytuł- dlaczego siła przetrwania skoro wszyscy bohaterowie zginęli...? Czasem się trafia takie tytuły nieadekwatne do treści. Piękny film, jego polski tytuł ,,Droga do zapomnienia" -ale ten tytuł dał chyba ktoś, kto nie oglądał filmu do końca, gdy spotykają się dwaj bohaterowie- oprawca i jego ofiara- i padają słowa, że można przebaczyć, ale nie zapomnieć. Dnia 15.04.2021 o 09:59, J@n napisał: więcej fotek z całego trekkingu Powiało wielkim światem. Niektórzy to maja fajne wycieczki pozazdrościć 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Skusił mnie opis, który odwoływał się do sprawy Kaszniców sprzed prawie wieku... Dziwna i do dziś nie wyjaśniona sprawa śmierci rodziny na Lodowej Przełęczy... Niestety okazało się, że to skuteczny, ale tylko i wyłącznie chwyt marketingowy... Sam książka tylko luźno odwołuje się do wydarzeń. Bardziej to kryminał z wątkiem obyczajowymi na poziomie pisarstwa Mniszkówny... W desperacji na podróż ze Szczecina do Przemyśla może być... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 12 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 @jaaga76 ale okładka fajna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 12 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 23 minuty temu, wjesna napisał: @jaaga76 ale okładka fajna Tak, to prawda - okładka jest świetna. Zaostrza apetyt, ale potem rozczarowanie.... Swoją drogą to już kolejna książka, która "sprzedają" góry.... np. po "taśmowo" produkowanej prozie Mroza .... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 12 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 2 godziny temu, jaaga76 napisał: Tak, to prawda - okładka jest świetna. Zaostrza apetyt, ale potem rozczarowanie.... Nie na darmo mówią, nie oceniać książki po okładce Lubię czytać, sensacyjne książki rzadko. Ostatnio z takich to sagę,,mroczna Moskwa". Mroza nie czytałam, ale oglądałam ,,chyłkę" to mi wystarczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi