barbie609 moder Opublikowano 2 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2021 Nimsdai Purja ,,Poza Możliwe,, -14 8 -tysięczników w 7 miesięcy . Od razu uprzedzam nie jest to wybitne dzieło literackie, dodatkowo chyba coś z przekładem nie tak ale to moje wrażenie. Widać że książkę pisał żołnierz , ale co jest fajne to podkreślenie roli zespołu w sukcesie i takie trochę naruszenie poglądu,że w strefie śmierci niemożliwe są akcje ratunkowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 27 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2021 (edytowane) Jestem świeżo po trzech lekturach, a nawet czterech(ale Kurtykę pewnie każdy zna). Polecam te książki: Fajna książka o prekursorkach taternictwa. Autorka sama się wspina i aby było ciekawie powtarza najsłynniejsze wejścia swoich bohaterek. Prekursorzy himalaizmu! Nie miałem pojęcia że w okresie 20-lecia międzywojennego mieliśmy pierwszą wyprawę w Himalaje. i coś dla wszystkich co planują zrobienie kolekcji. Dobry przewodnik z rozrysowanymi trasami i opisami. Edytowane 27 Listopada 2021 przez peter1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 A ja obecnie pożeram Everest Film,, Everest "znacie napewno wszyscy, bo to klasyk... Ale książka to poprostu petarda!! Polecam wszystkim, którzy nie mieli jej w rękach!!! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 3 minuty temu, Kasia K napisał: A ja obecnie pożeram Everest Film,, Everest "znacie napewno wszyscy, bo to klasyk... Ale książka to poprostu petarda!! Polecam wszystkim, którzy nie mieli jej w rękach!!! Prawda! Książa robi mega wrażenie! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 6 minut temu, Kasia K napisał: A ja obecnie pożeram Everest Film,, Everest "znacie napewno wszyscy, bo to klasyk... Ale książka to poprostu petarda!! Polecam wszystkim, którzy nie mieli jej w rękach!!! Znamy znamy. Krakauera warto przeczytać jeszcze "Wszystko za życie". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 7 minut temu, Mnich Moderator napisał: 13 minut temu, Kasia K napisał: Expand Znamy znamy. Krakauera warto przeczytać jeszcze "Wszystko za życie". Ooo tego nie znam.... Będę mieć na uwadze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Dnia 5.01.2021 o 21:28, Mnich Moderator napisał: Z moim ADHD jest to całkiem możliwe, a nawet wielce prawdopodobne. Kiedyś trzy na raz czytałem. Naprzemiennie - rzecz jasna Też tak mam, często 4 czy nawet 5 książek jest jednocześnie "na tapecie", o różnej tematyce, w zależności od nastroju i tego ile mam akurat czasu, bo niektóre pozycje da się czytać z doskoku po kilka minut, a inne wymagają większego skupienia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Dnia 8.09.2021 o 14:08, wjesna napisał: Jak tak patrzę na te tytuły to myślę sobie, jak to dobrze, że niektórzy mieli życie które warto opisać. Bo co byśmy czytali? Jakieś 3/4 książek w mojej dość obszernej biblioteczce to rzeczy dotyczące w ten czy inny sposób rozmaitych ... wojen. W tym kontekście czasem dopada mnie taka przewrotna myśl "jak to dobrze że byli Hitler, Stalin , Napoleon, Juliusz Cezar, Aleksander Macedoński, Chmielnicki, Nelson, Chrobry ... i parę setek innych wojowniczych przywódców, dowódców, dyktatorów. Bo co ja bym czytał, gdyby nie oni?" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 2 godziny temu, Kasia K napisał: A ja obecnie pożeram Everest Film,, Everest "znacie napewno wszyscy, bo to klasyk... Ale książka to poprostu petarda!! Polecam wszystkim, którzy nie mieli jej w rękach!!! Czytałem już parę razy i pewnie za czas jakiś jeszcze wrócę, bo to jest po prostu bardzo dobre. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 A przy okazji, skoro już piszę w tym dziale, zaproponuję coś chyba mniej znanego, bo wydane dawno temu i raczej nie wznawiane. Hermann Geiger "Pilot alpejskich lodowców" Czyli wspomnienia człowieka który m. in. ratował z opresji ludzi w Alpach za pomocą ... samolotu. Potrafił lądować (i startować) w takich miejscach że naprawdę aż trudno w to uwierzyć. A jednak Do kupienia na allegro dosłownie za parę zł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 22 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2022 Zabieram się za,, Wspinaczkę", czyli relacja wyprawy na Everestu z 1996 (opisana też przez Krakauera). ,,Wspinaczka" przedstawia relacje z tych wydarzeń oczami rosyjskiego przewodnika, z grupy Fischera. Rosjanin nieprzychylnie został oceniony przez Krakauera, natomiast we,, Wspinaczcze" odbija te zarzuty i opisuje (piórem DeWalta) swój punkt widzenia z tych tragicznych wydarzeń. Mam nadzieję, że będzie się dobrze czytać 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwwojo Opublikowano 12 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2022 Bardzo ją lubię, właśnie w tym wydaniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Książka może jest mniej o górach, ale myślę że warto po nią sięgnąć. Pierwszy raz czytałam tę książkę z pięć lat temu. Ujęła mnie wszechstronnością, bo chyba żaden istotny temat Autorkom nie umknął. Mamy więc i trochę o historii, są wątki o przyrodzie i jej ochronie, nie brakuje opowieści o ludziach, którzy pod Tatrami mieszkają na codzień i którzy w amoku do Gór ślimaczą się na Zakopiance ... Wszystko okraszone szczyptą humoru. Czyta się świetnie. Jeśli jeszcze ksiązki nie znacie - zachęcam. Warto! Właśnie wyszło drugie wydanie. I żeby nie było tak cukierkowo... niby wydanie poprawione, ale niestety niezaktualizowane... szkoda. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Zakopane brzydkim miastem jest. Niestety i trudno z tą tezą dyskutować. Ale było ładniejsze.... i ta książka o tym przypomina. Cudne, wyciągnięte z głębokich archiwów fotografie nie tylko przywołują wspomnienia, ale pokazują zmiany z przyrodzie. Większość z budynków z kart książki już dziś nie istniej, albo zostały głęboko przekształcone. Dlatego tak ważne jest by ich piękno przypominać. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 @jaaga76 obie pozycje napewno ciekawe, pierwsza dostępna - sprawdzałam i zamawiam. Natomiast druga to chyba stare wydanie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Poprawka... Druga też jest do kupienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Dnia 1.04.2022 o 19:30, Kasia K napisał: Poprawka... Druga też jest do kupienia To "nówka- sztuka". Dla osób choć troszkę zainteresowanych historią i architekturą bardzo ciekawa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Polecam fajny tomik złotych myśli ludzi gór.... Często szukałam cytatów o górach właśnie, a tu wpadł mi w ręce ten zbiór. Przyjemnie się czyta!! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bieszczadzki_tatromaniak Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Tym razem na drogę kupiłem biografię Michała Listkiewicza, trzeba przyznać, że jest w niej dużo zakulisowych informacji o piłce nożnej sprzed kilku dekad ale także i conieco o czasach współczesnych choć styl w jakim ją napisano mnie nie przekonuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 17 godzin temu, Bieszczadzki_tatromaniak napisał: dużo zakulisowych informacji o piłce nożnej sprzed kilku dekad Jeśli lubisz tamtą piłkę, to mnie zaciekawiła książka ,,Spalony" Iwana. To jego biografia więc nie tylko o piłce ale i o uzależnieniu. Niemniej o piłce sporo. Często biografie powstają zbyt wcześnie, z tą jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Przyjemna lektura. O Evereście bez zadęcia. Książka o ludziach, którzy idą na najwyższą górę, o ich motywacjach, rozterkach, magicznej sile gór(y), dla których(ej) są w stanie zostawić najbliższych, wziąż kredyt, ryzykować życie... Bystre spojrzenie na BC, jego drugą, nieco skrytą twarz... całość napisana sprawnie i rzeczowo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Dnia 20.04.2022 o 16:59, jaaga76 napisał: Przyjemna lektura. O Evereście bez zadęcia. Też mi się podobała. Ładna książka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2022 Kupiłem na prezent i przejrzałem.Bardzo dydaktyczna ,są najważniejsze rzeczy , nawet słynny czerwony stanik.aha i fajne stare zdjęcia 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 31 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2022 Kolejny kupon odcięty.... Krzysztof Wielicku o swoich samotnych wyjściach, z których wiele wciaż budzi respekt. Szkoda tylko, że tak sztampowo napisane.... zmarnowany pomysł (moim skromnym zdaniem) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 31 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2022 Dnia 3.01.2020 o 00:11, adamw2 napisał: Andrzej Wilczkowski - Miejsce przy stole, Aleksander Lwow - Zwyciężyć znaczy przeżyć. Obie pozycje świetne. Andrzej Wilczkowski niestety niedawno zmarł. A ja właśnie nabyłem jego pierwszą książkę "Śniegi pokutujące" - ale póki co czeka na półce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi