Jędrek Opublikowano 4 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2022 Dnia 22.07.2020 o 23:26, jaaga76 napisał: Dobrze, że wiedziałeś kogo spotkałeś, bo się zdarzyło mieszkać z jednym z polskich czołowych himalaistów XX wieku w pensjonacie w Zakopcu, baaaa nawet sie o niego pomartwic, bo poszedl w gory i byla burza... a to przecież mily, ale już starszy pan... A jak wróciłam i zobaczyłam go w TV to prawie padłam z wrażenia (i wstydu) A konkretnie kto to był? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 11 godzin temu, Jędrek napisał: A konkretnie kto to był? Przemysław Piasecki Magic Line i K2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 6 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2022 Dnia 27.11.2021 o 11:51, peter1 napisał: i coś dla wszystkich co planują zrobienie kolekcji. Dobry przewodnik z rozrysowanymi trasami i opisami. Kolekcji nie planuję, ale przewodnik właśnie nabyłem, bo jest sam w sobie bardzo ciekawy i pięknie wydany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 22 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2022 Ponieważ w pierwszym poście jest napisane, że polecane książki mogą być nie tylko o tematyce górskiej, to ja o takiej, co z górami nie ma nic wspólnego, chociaż,,wolnosc ", która jest w tytule, do gór jak najbardziej pasuje. ,,Wolnosc kocham i rozumiem. Historia życia Bogdana Łyszkiewicza" Starsi wiedzą, młodsi być może nie, wiec dopowiem ze to był Chłopiec z Placu Broni. Chlopcy z Pałacu Broni to moja młodość i muzyka . Moja miłość do nich była wielka, zresztą nigdy nie minęła, więc do książki podeszłam z wielkimi oczekiwaniami. Całość spodobała się. Fajnie opisane dzieciństwo, mlodosc, fascynacja Nemeczkiem a potem Lennonem. Historia powstania pierwszej piosenki, ktorą wkrotce poznala cala Polska. I choć szkoda, że ksiazka jest pomnikiem bez skazy wystawionym wokaliście, to uwazam ja za dobrą. I potrzebną, bo warto poczytać o chłopcu, który na zawsze pozostał wierny przekonaniu, że w życiu najważniejsza jest miłość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 22 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2022 @wjesna zachęciłaś mnie do przeczytania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 25 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 Tadeusz Schiele Wspinaczki po chmurach W sumie mogę polecić wszystkie książki tego świetnego gawędziarza i pisarza, pilota myśliwskiego RAF, taternika, szybownika i w ogóle człowieka wielu talentów. W "Wspinaczkach po chmurach" jest po prostu najwięcej o Tatrach, więc od tej można śmiało zaczynać. A dzieje się dużo, jest wesoło, ale i bywa refleksyjnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 26 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 16 godzin temu, Jędrek napisał: Tadeusz Schiele Wspinaczki po chmurach Czytałam. Również polecam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 25 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 Polecam poniższy album, piękne zdjęcia, oznaczone szczyty. Jedyna wada to cena(ale można online kupić taniej niż w Zakopcu). Dla uczących się topografii Tatr idealny podarunek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 27 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2022 Dnia 25.10.2022 o 09:33, peter1 napisał: Polecam poniższy album Chyba napiszę do Mikołaja w tej sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Jedna z ciekawszych ksiązek, jakie ostatnio czytałam w szereoko rozumianym wątku "górskim". Bałam się, że znowu zjadę schemat, a tu zaskakująca wieloaspektowość ujęcia. Mamy tu trochę historii, wiele o naturze (rozdział o badaniach niedźwiedzi to cymes) oraz kulturze Tatr i Podtatrza. Fantastyczny jest rozdział o biomimetyźmie. Nie brakuje wątków dotyczących ludzi, ich pasji i misji. To swoiste kompendium systemowego myślenia o ochronie przyrody i zarządzaniu firmą, jaką jest TPN. A wszystko świetnie napisane, uzupełnione fotami. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 (edytowane) https://www.researchgate.net/publication/333774635_ON_czyli_prawie_wszystko_o_tatrzanskim_niedzwiedziu I jeszcze link dla wielbicieli tatarzańskich niedzwiedzi Edytowane 20 Listopada 2022 przez jaaga76 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 11 godzin temu, jaaga76 napisał: Jedna z ciekawszych ksiązek, jakie ostatnio czytałam w szereoko rozumianym wątku "górskim". namówiłaś mnie właśnie wróciłem z Empiku.A miałem już nic nie kupować bo się w mieszkaniu nie mieszczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 1 godzinę temu, barbie609 napisał: namówiłaś mnie właśnie wróciłem z Empiku.A miałem już nic nie kupować bo się w mieszkaniu nie mieszczą Nie jest mi nawet przykro . Nie będziesz żałował. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 @Zośka "A tej historii nie znałam, ale ja (trochę wstyd) dopiero niedawno zainteresowałam się głębiej historią gór i górali więc jeszcze trochę mam do odkrycia" Zerknij - to takie kompendium tatrzańskie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 9 godzin temu, barbie609 napisał: A miałem już nic nie kupować bo się w mieszkaniu nie mieszczą Znam ten ból. Ale chyba jeszcze parę półek tu i ówdzie dam radę upchnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 2 minuty temu, Jędrek napisał: parę półek tu i ówdzie dam radę upchnąć U nas już nie bardzo , a tu nowości Fabryka Słów szykuje....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 12 godzin temu, Jędrek napisał: Znam ten ból. Ale chyba jeszcze parę półek tu i ówdzie dam radę upchnąć Ja tego bólu nie odczuwam, bo przerzuciłem się na Kindla i ebooki. Fakt, długo się przyzwyczajałem, brakuje mi kartkowania, zapachu farby drukarskiej, ale za to w jednym, malutkim urządzeniu mam kilkadziesiąt książek. I w cenie 30 zł dostęp do liczącej 30 tys tytułów platformy Legimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 22 minuty temu, Mnich Moderator napisał: brakuje mi kartkowania, zapachu farby drukarskiej o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 1 godzinę temu, Mnich Moderator napisał: Fakt, długo się przyzwyczajałem, brakuje mi kartkowania, zapachu farby drukarskiej, No właśnie. Mnie by brakowało i jakoś tak omijam łukiem nowoczesnosc w czytaniu. Co nie znaczy, że się kiedyś nie przekonam I jak taka książkę podpisać przez autora? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 5 godzin temu, Mnich Moderator napisał: w jednym, malutkim urządzeniu mam kilkadziesiąt książek. I w cenie 30 zł dostęp do liczącej 30 tys tytułów platformy Legimi Też próbowałam ale książka to książka. Jak siadasz w fotelu, okrywasz się kocem, popijasz gorące kakao i przewracasz kartki to życie staje się lepsze Dnia 21.11.2022 o 11:29, barbie609 napisał: miałem już nic nie kupować bo się w mieszkaniu nie mieszczą Mój salon wygląda już jak biblioteka miejska 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 7 godzin temu, Mnich Moderator napisał: brakuje mi kartkowania, zapachu farby drukarskiej, ale za to w jednym, malutkim urządzeniu mam ... Rzecz w tym... dla mnie książka musi być papierowa. A jak przeczytam, to dużą część puszczam w obieg... niech się i inni cieszą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 1 godzinę temu, Zośka napisał: Też próbowałam ale książka to książka. Jak siadasz w fotelu, okrywasz się kocem, popijasz gorące kakao i przewracasz kartki to życie staje się lepsze Prawda... nic tego nie zastąpi... 1 godzinę temu, Zośka napisał: Mój salon wygląda już jak biblioteka miejska Ja mam na szczęście osobny pokój na ksiażki, ale w zasadzie chyba powinnam zacząć anektować kolejny... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 @jaaga76 @Zośkato macie piękne domy! Ja aż tyle ksiazek nie mam. Licze teraz.. na oko 250 . Zosia a oglądałaś Bleeder z naszym ulubionym aktorem? Bo tam jest scena, gdy dziewczyną, która lubi czytać , idzie do księgarni i ta księgarnia to po prostu cały dom wypelniony książkami. To piękny widok. Mam dobrze wyposażoną bibliotekę w mojej małej miejscowości ktora daje dużo okazji do przeczytania dobrych książek beż konieczności ich kupowania. A te bywają drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 @wjesna jeszcze nie oglądałam ale nadrobię w wolnym czasie. Ja jestem zapisana do dwóch bibliotek ale coraz trudniej znaleźć coś nowego i dobrego czego nie czytałam. Niestety kryzys dotknął też biblioteki i mniej nowości kupują 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 23 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2022 @ZośkaZosiu, to film Refna, tego od Pushera. Fajnie by było gdybyś zobaczyła, bo jest tam najlepsza - czy jedna z najlepszych- scen w kinie -w wypożyczalni vhs gdy Lenny ciągiem wymienia wszystkich reżyserów. A potem jest piękny dom książek. Dziewczyna wchodzi do niego i książki są wszędzie. Dla niej to oczywiste, bo była tam wcześniej, a dla nas uczta dla oczu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi