jaaga76 3,029 Posted July 31, 2022 Share Posted July 31, 2022 Kolejny kupon odcięty.... Krzysztof Wielicku o swoich samotnych wyjściach, z których wiele wciaż budzi respekt. Szkoda tylko, że tak sztampowo napisane.... zmarnowany pomysł (moim skromnym zdaniem) ☹️ 2 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,055 Posted July 31, 2022 Share Posted July 31, 2022 Dnia 3.01.2020 o 00:11, adamw2 napisał: Andrzej Wilczkowski - Miejsce przy stole, Aleksander Lwow - Zwyciężyć znaczy przeżyć. Obie pozycje świetne. Andrzej Wilczkowski niestety niedawno zmarł. A ja właśnie nabyłem jego pierwszą książkę "Śniegi pokutujące" - ale póki co czeka na półce. Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,055 Posted September 4, 2022 Share Posted September 4, 2022 Dnia 22.07.2020 o 23:26, jaaga76 napisał: Dobrze, że wiedziałeś kogo spotkałeś, bo się zdarzyło mieszkać z jednym z polskich czołowych himalaistów XX wieku w pensjonacie w Zakopcu, baaaa nawet sie o niego pomartwic, bo poszedl w gory i byla burza... a to przecież mily, ale już starszy pan... A jak wróciłam i zobaczyłam go w TV to prawie padłam z wrażenia (i wstydu) A konkretnie kto to był? Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,029 Posted September 5, 2022 Share Posted September 5, 2022 11 godzin temu, Jędrek napisał: A konkretnie kto to był? Przemysław Piasecki Magic Line i K2 2 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,055 Posted September 6, 2022 Share Posted September 6, 2022 Dnia 27.11.2021 o 11:51, peter1 napisał: i coś dla wszystkich co planują zrobienie kolekcji. Dobry przewodnik z rozrysowanymi trasami i opisami. Kolekcji nie planuję, ale przewodnik właśnie nabyłem, bo jest sam w sobie bardzo ciekawy i pięknie wydany ? 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,949 Posted September 22, 2022 Share Posted September 22, 2022 Ponieważ w pierwszym poście jest napisane, że polecane książki mogą być nie tylko o tematyce górskiej, to ja o takiej, co z górami nie ma nic wspólnego, chociaż,,wolnosc ", która jest w tytule, do gór jak najbardziej pasuje. ,,Wolnosc kocham i rozumiem. Historia życia Bogdana Łyszkiewicza" Starsi wiedzą, młodsi być może nie, wiec dopowiem ze to był Chłopiec z Placu Broni. Chlopcy z Pałacu Broni to moja młodość i muzyka . Moja miłość do nich była wielka, zresztą nigdy nie minęła, więc do książki podeszłam z wielkimi oczekiwaniami. Całość spodobała się. Fajnie opisane dzieciństwo, mlodosc, fascynacja Nemeczkiem a potem Lennonem. Historia powstania pierwszej piosenki, ktorą wkrotce poznala cala Polska. I choć szkoda, że ksiazka jest pomnikiem bez skazy wystawionym wokaliście, to uwazam ja za dobrą. I potrzebną, bo warto poczytać o chłopcu, który na zawsze pozostał wierny przekonaniu, że w życiu najważniejsza jest miłość. 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,380 Posted September 22, 2022 Share Posted September 22, 2022 @wjesna zachęciłaś mnie do przeczytania? 1 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,055 Posted September 25, 2022 Share Posted September 25, 2022 Tadeusz Schiele Wspinaczki po chmurach W sumie mogę polecić wszystkie książki tego świetnego gawędziarza i pisarza, pilota myśliwskiego RAF, taternika, szybownika i w ogóle człowieka wielu talentów. W "Wspinaczkach po chmurach" jest po prostu najwięcej o Tatrach, więc od tej można śmiało zaczynać. A dzieje się dużo, jest wesoło, ale i bywa refleksyjnie. 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,380 Posted September 26, 2022 Share Posted September 26, 2022 16 godzin temu, Jędrek napisał: Tadeusz Schiele Wspinaczki po chmurach Czytałam. Również polecam? 1 Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,137 Posted October 25, 2022 Share Posted October 25, 2022 Polecam poniższy album, piękne zdjęcia, oznaczone szczyty. Jedyna wada to cena(ale można online kupić taniej niż w Zakopcu). Dla uczących się topografii Tatr idealny podarunek. ? 2 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,055 Posted October 27, 2022 Share Posted October 27, 2022 Dnia 25.10.2022 o 09:33, peter1 napisał: Polecam poniższy album Chyba napiszę do Mikołaja w tej sprawie ? Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,029 Posted November 20, 2022 Share Posted November 20, 2022 Jedna z ciekawszych ksiązek, jakie ostatnio czytałam w szereoko rozumianym wątku "górskim". Bałam się, że znowu zjadę schemat, a tu zaskakująca wieloaspektowość ujęcia. Mamy tu trochę historii, wiele o naturze (rozdział o badaniach niedźwiedzi to cymes) oraz kulturze Tatr i Podtatrza. Fantastyczny jest rozdział o biomimetyźmie. Nie brakuje wątków dotyczących ludzi, ich pasji i misji. To swoiste kompendium systemowego myślenia o ochronie przyrody i zarządzaniu firmą, jaką jest TPN. A wszystko świetnie napisane, uzupełnione fotami. 3 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,029 Posted November 20, 2022 Share Posted November 20, 2022 (edited) https://www.researchgate.net/publication/333774635_ON_czyli_prawie_wszystko_o_tatrzanskim_niedzwiedziu I jeszcze link dla wielbicieli tatarzańskich niedzwiedzi ? Edited November 20, 2022 by jaaga76 3 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,828 Posted November 21, 2022 Share Posted November 21, 2022 11 godzin temu, jaaga76 napisał: Jedna z ciekawszych ksiązek, jakie ostatnio czytałam w szereoko rozumianym wątku "górskim". namówiłaś mnie właśnie wróciłem z Empiku.A miałem już nic nie kupować bo się w mieszkaniu nie mieszczą? Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,029 Posted November 21, 2022 Share Posted November 21, 2022 1 godzinę temu, barbie609 napisał: namówiłaś mnie właśnie wróciłem z Empiku.A miałem już nic nie kupować bo się w mieszkaniu nie mieszczą? Nie jest mi nawet przykro ?. Nie będziesz żałował. 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,029 Posted November 21, 2022 Share Posted November 21, 2022 @Zośka "A tej historii nie znałam, ale ja (trochę wstyd) dopiero niedawno zainteresowałam się głębiej historią gór i górali więc jeszcze trochę mam do odkrycia?" Zerknij - to takie kompendium tatrzańskie ? 2 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,055 Posted November 21, 2022 Share Posted November 21, 2022 9 godzin temu, barbie609 napisał: A miałem już nic nie kupować bo się w mieszkaniu nie mieszczą? Znam ten ból. Ale chyba jeszcze parę półek tu i ówdzie dam radę upchnąć ? Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,828 Posted November 21, 2022 Share Posted November 21, 2022 2 minuty temu, Jędrek napisał: parę półek tu i ówdzie dam radę upchnąć U nas już nie bardzo , a tu nowości Fabryka Słów szykuje....... Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,216 Posted November 22, 2022 Share Posted November 22, 2022 12 godzin temu, Jędrek napisał: Znam ten ból. Ale chyba jeszcze parę półek tu i ówdzie dam radę upchnąć ? Ja tego bólu nie odczuwam, bo przerzuciłem się na Kindla i ebooki. Fakt, długo się przyzwyczajałem, brakuje mi kartkowania, zapachu farby drukarskiej, ale za to w jednym, malutkim urządzeniu mam kilkadziesiąt książek. I w cenie 30 zł dostęp do liczącej 30 tys tytułów platformy Legimi ? Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,828 Posted November 22, 2022 Share Posted November 22, 2022 22 minuty temu, Mnich Moderator napisał: brakuje mi kartkowania, zapachu farby drukarskiej o to chodzi Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,949 Posted November 22, 2022 Share Posted November 22, 2022 1 godzinę temu, Mnich Moderator napisał: Fakt, długo się przyzwyczajałem, brakuje mi kartkowania, zapachu farby drukarskiej, No właśnie. Mnie by brakowało i jakoś tak omijam łukiem nowoczesnosc w czytaniu. Co nie znaczy, że się kiedyś nie przekonam I jak taka książkę podpisać przez autora? 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,380 Posted November 22, 2022 Share Posted November 22, 2022 5 godzin temu, Mnich Moderator napisał: w jednym, malutkim urządzeniu mam kilkadziesiąt książek. I w cenie 30 zł dostęp do liczącej 30 tys tytułów platformy Legimi ? Też próbowałam ale książka to książka. Jak siadasz w fotelu, okrywasz się kocem, popijasz gorące kakao i przewracasz kartki to życie staje się lepsze? Dnia 21.11.2022 o 11:29, barbie609 napisał: miałem już nic nie kupować bo się w mieszkaniu nie mieszczą? Mój salon wygląda już jak biblioteka miejska? 2 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,029 Posted November 22, 2022 Share Posted November 22, 2022 7 godzin temu, Mnich Moderator napisał: brakuje mi kartkowania, zapachu farby drukarskiej, ale za to w jednym, malutkim urządzeniu mam ... Rzecz w tym... dla mnie książka musi być papierowa. A jak przeczytam, to dużą część puszczam w obieg... niech się i inni cieszą ? 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,029 Posted November 22, 2022 Share Posted November 22, 2022 1 godzinę temu, Zośka napisał: Też próbowałam ale książka to książka. Jak siadasz w fotelu, okrywasz się kocem, popijasz gorące kakao i przewracasz kartki to życie staje się lepsze? Prawda... nic tego nie zastąpi... 1 godzinę temu, Zośka napisał: Mój salon wygląda już jak biblioteka miejska? Ja mam na szczęście osobny pokój na ksiażki, ale w zasadzie chyba powinnam zacząć anektować kolejny...?? 2 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,949 Posted November 22, 2022 Share Posted November 22, 2022 @jaaga76 @Zośkato macie piękne domy! Ja aż tyle ksiazek nie mam. Licze teraz.. na oko 250 . Zosia a oglądałaś Bleeder z naszym ulubionym aktorem? Bo tam jest scena, gdy dziewczyną, która lubi czytać , idzie do księgarni i ta księgarnia to po prostu cały dom wypelniony książkami. To piękny widok. Mam dobrze wyposażoną bibliotekę w mojej małej miejscowości ktora daje dużo okazji do przeczytania dobrych książek beż konieczności ich kupowania. A te bywają drogie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts