Jump to content

Książki- czyli jak umilić sobie podróż w Tatry

Recommended Posts

• Replies 239
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Obecnie czytam ,, Dotknięcie pustki ". Nie mogę się oderwać. Świetnie opisane dramatyczne zejście z Siula Grande w Andach.  Kto jeszcze nie czytał - polecam bardzo, bardzo!! ? ?  Na podstawi

Dwa lata temu trochę w cieniu wyprawy na K2 dwójka "szaleńców" Elisabeth Revol i Tomek Mackiewicz chciała zdobyć Nanga Parbat... Los mocno splótł losy obu wypraw... opowieść REVOL jest miejscami bardz

Nawiązując do marzeń to z całego serducha polecam Wam na jesienne wieczory Siłę Marzeń Miłki Raulin ( prawie sąsiadka - nasza dziewczyna z Kaszub ? ) Jest moc ? To książka własnie o tym jak

Posted Images

Dnia 3.01.2020 o 00:11, adamw2 napisał:

Andrzej Wilczkowski - Miejsce przy stole,

Aleksander Lwow - Zwyciężyć znaczy przeżyć.

Obie pozycje świetne. 

Andrzej Wilczkowski niestety niedawno zmarł.

A ja właśnie nabyłem jego pierwszą książkę "Śniegi pokutujące" - ale póki co czeka na półce.  

• 1 month later...
Dnia 22.07.2020 o 23:26, jaaga76 napisał:

Dobrze, że wiedziałeś kogo spotkałeś, bo się zdarzyło mieszkać z jednym z polskich czołowych himalaistów XX wieku  w pensjonacie w Zakopcu, baaaa nawet sie o niego pomartwic, bo poszedl w gory i byla burza... a to przecież mily,  ale już starszy pan... A jak wróciłam i zobaczyłam go w TV to prawie padłam z wrażenia (i wstydu)

A konkretnie kto to był?

Dnia 27.11.2021 o 11:51, peter1 napisał:

i coś dla wszystkich co planują zrobienie kolekcji. Dobry przewodnik z rozrysowanymi trasami i opisami.

Kolekcji nie planuję, ale przewodnik właśnie nabyłem, bo jest sam w sobie bardzo ciekawy i pięknie wydany  ?

• Like ! 1
  • 3 weeks later...
Ponieważ w pierwszym poście jest napisane, że polecane książki mogą być nie tylko o tematyce górskiej,  to ja o takiej, co z górami nie ma nic wspólnego, chociaż,,wolnosc ", która jest w tytule, do gór jak najbardziej pasuje.
 ,,Wolnosc kocham i rozumiem. Historia życia Bogdana Łyszkiewicza"   Starsi wiedzą, młodsi być może nie, wiec dopowiem ze to był Chłopiec z Placu Broni. 
Chlopcy z Pałacu Broni to moja młodość i muzyka . Moja miłość do nich była wielka, zresztą nigdy nie minęła, więc do książki  podeszłam z wielkimi oczekiwaniami. Całość spodobała się. Fajnie opisane dzieciństwo,  mlodosc, fascynacja  Nemeczkiem  a potem Lennonem. Historia  powstania pierwszej piosenki, ktorą wkrotce poznala cala Polska. I choć szkoda, że ksiazka jest pomnikiem bez skazy wystawionym wokaliście, to uwazam ja za dobrą. I potrzebną, bo warto poczytać o chłopcu, który na zawsze  pozostał wierny przekonaniu,  że w życiu najważniejsza jest miłość.
  • Like ! 1

Tadeusz Schiele 

Wspinaczki po chmurach

W sumie mogę polecić wszystkie książki tego świetnego gawędziarza i pisarza, pilota myśliwskiego RAF, taternika, szybownika i w ogóle człowieka wielu talentów. 

W "Wspinaczkach po chmurach" jest po prostu najwięcej o Tatrach, więc od tej można śmiało zaczynać. A dzieje się dużo, jest wesoło, ale i bywa refleksyjnie. 

• Like ! 1
  • 4 weeks later...
  • 4 weeks later...

Jedna z ciekawszych ksiązek, jakie ostatnio czytałam w szereoko rozumianym wątku "górskim". Bałam się,  że znowu zjadę schemat, a tu zaskakująca wieloaspektowość ujęcia.  Mamy tu  trochę historii, wiele o naturze (rozdział o badaniach niedźwiedzi to cymes) oraz kulturze Tatr i Podtatrza. Fantastyczny jest rozdział o biomimetyźmie. Nie brakuje wątków dotyczących ludzi, ich pasji i misji. To swoiste kompendium systemowego myślenia o ochronie przyrody i zarządzaniu firmą, jaką jest TPN. A wszystko świetnie napisane, uzupełnione fotami. 

20221113_190411.jpg

• Like ! 3
12 godzin temu, Jędrek napisał:

Znam ten ból. Ale chyba jeszcze parę półek tu i ówdzie dam radę upchnąć ?

Ja tego bólu nie odczuwam, bo przerzuciłem się na Kindla i ebooki. Fakt, długo się przyzwyczajałem, brakuje mi kartkowania, zapachu farby drukarskiej, ale za to w jednym, malutkim urządzeniu mam kilkadziesiąt książek. I w cenie 30 zł dostęp do liczącej 30 tys tytułów platformy Legimi ?

1 godzinę temu, Mnich Moderator napisał:

Fakt, długo się przyzwyczajałem, brakuje mi kartkowania, zapachu farby drukarskiej,

No właśnie.  Mnie by brakowało i jakoś tak omijam łukiem  nowoczesnosc w czytaniu. Co nie znaczy,  że się kiedyś nie przekonam

I jak taka książkę  podpisać przez autora?

• Like ! 1
5 godzin temu, Mnich Moderator napisał:

w jednym, malutkim urządzeniu mam kilkadziesiąt książek. I w cenie 30 zł dostęp do liczącej 30 tys tytułów platformy Legimi ?

Też próbowałam ale książka to książka. Jak siadasz w fotelu, okrywasz się kocem, popijasz gorące kakao i przewracasz kartki to życie staje się lepsze?

Dnia 21.11.2022 o 11:29, barbie609 napisał:

miałem  już nic nie kupować bo się w mieszkaniu  nie mieszczą?

Mój salon wygląda już jak biblioteka miejska?

• Like ! 2
7 godzin temu, Mnich Moderator napisał:

brakuje mi kartkowania, zapachu farby drukarskiej, ale za to w jednym, malutkim urządzeniu mam ... 

Rzecz w tym... dla mnie książka musi być papierowa. A jak przeczytam, to dużą część puszczam w obieg... niech się i inni cieszą ?

• Like ! 1
1 godzinę temu, Zośka napisał:

Też próbowałam ale książka to książka. Jak siadasz w fotelu, okrywasz się kocem, popijasz gorące kakao i przewracasz kartki to życie staje się lepsze?

Prawda... nic tego nie zastąpi...

1 godzinę temu, Zośka napisał:

Mój salon wygląda już jak biblioteka miejska?

Ja mam na szczęście osobny pokój na ksiażki, ale w zasadzie chyba powinnam zacząć anektować kolejny...??

• Like ! 2

@jaaga76 @Zośkato macie piękne domy! Ja aż tyle ksiazek nie mam. Licze teraz..  na oko 250 . Zosia a oglądałaś  Bleeder z naszym ulubionym  aktorem? Bo tam jest scena, gdy dziewczyną,  która lubi czytać , idzie do księgarni i ta księgarnia to po prostu cały dom wypelniony książkami. To piękny widok. 

Mam dobrze wyposażoną bibliotekę  w mojej małej miejscowości ktora daje dużo  okazji do przeczytania dobrych książek  beż konieczności ich kupowania. A te bywają drogie.