Skocz do zawartości

Książki- czyli jak umilić sobie podróż w Tatry

Bieszczadzki_tatromaniak

Rekomendowane odpowiedzi

A jeśli już mówimy o "nieoczywistościach" to chciałabym polecić powieść "Schronisko które przestało istnieć". To co prawda kryminał ale autor zawarł w nim dużą dawkę wiedzy o powojennej historii zasiedlania ziem zachodnich i o karkonoskich schroniskach. Ja po przeczytaniu wybieram się wiosną na dłuższy weekend w Karkonosze żeby lepiej poznać te tereny.

• Lubię to ! 1

2 godziny temu, Zośka napisał:

A jeśli już mówimy o "nieoczywistościach" to chciałabym polecić powieść "Schronisko które przestało istnieć". To co prawda kryminał ale autor zawarł w nim dużą dawkę wiedzy o powojennej historii zasiedlania ziem zachodnich i o karkonoskich schroniskach. Ja po przeczytaniu wybieram się wiosną na dłuższy weekend w Karkonosze żeby lepiej poznać te tereny.

Daj znać. Może się zgramy ?

• Lubię to ! 1

Dnia 21.11.2022 o 00:16, jaaga76 napisał:

Jedna z ciekawszych ksiązek, jakie ostatnio czytałam w szereoko rozumianym wątku "górskim". Bałam się,  że znowu zjadę schemat, a tu zaskakująca wieloaspektowość ujęcia.  Mamy tu  trochę historii, wiele o naturze (rozdział o badaniach niedźwiedzi to cymes) oraz kulturze Tatr i Podtatrza. Fantastyczny jest rozdział o biomimetyźmie. Nie brakuje wątków dotyczących ludzi, ich pasji i misji. To swoiste kompendium systemowego myślenia o ochronie przyrody i zarządzaniu firmą, jaką jest TPN. A wszystko świetnie napisane, uzupełnione fotami. 

20221113_190411.jpg

Zgadzam się z tym, że to jedna z ciekawszych publikacji w ostatnim czasie. Polecam

• Lubię to ! 1

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
8 godzin temu, szydlowska napisał:

Może założyć nowy wątek? 

chyba nie trzeba.

Osobiście jestem fanem fantastyki więc z tej działki Adam Przechrzta , Cykl Materia Prima , Materia Duo . Oczywiście inne tegoż autora też są godne polecenia.

Marcin Cholewa cykl ,,Algorytmy wojny,,

No na koniec Andrzej Pilipiuk , w zasadzie wszystko chociaż najsłabsze to ,,Operacja Wskrzeszenie,,i ,,Przetaina,,

1 minutę temu, Jędrek napisał:

nie jest stricte o ratownictwie górskim. 

No właśnie jest , o pilotach lodowców , o francuzach i ich bezwładzie organizacyjnym , niechęci do ratowania ,,nie swoich,, . Wychodzi na to że nasze ratownictwo najpierw TOPR a potem GOPR to jest mistrzostwo świata.

• Lubię to ! 2

Dnia 1.03.2023 o 08:52, szydlowska napisał:

A może coś nie-górskiego? Chętnie bym poznała wasze polecenia z innych dziedzin/gatunków/tematów
Może założyć nowy wątek? 

Nowy wątek niepotrzebny. Książki to książki, można o nich pisać tutaj zbiorczo. 

A co ciebie interesuje, jakie dziedziny/gatunki/tematy? 

Edytowane przez Jędrek

Dnia 1.03.2023 o 08:52, szydlowska napisał:

A może coś nie-górskiego? Chętnie bym poznała wasze polecenia z innych dziedzin/gatunków/tematów

Proza skandynawska  " Blizna"

Literatura faktu "Światu nie mamy czego zazdrościć " 

Aktualne "Prywatne armie świata"

Poezja - Leśmian, Poświatowska,  Wierzyński, Whitman....takie klimaty sadów rozstajnych?

@barbie609 nie jestem fanką literatury fantastycznej ale czasem coś przeczytam, przeważnie kiedy ktoś znajomy poleca. O tym cyklu słyszałam dużo dobrych opinii i równie dużo złych i jakoś nie mogę się zabrać żeby samej się przekonać. Może podpowiesz od której powieści zacząć żeby się przekonać czy warto?

1 godzinę temu, Zośka napisał:

od której powieści zacząć

Ja bym zaczął poznawanie tego świata  od cyklu ,,Świat Inkwizytorów,,- ,, Płomień i Krzyż,, I tom/na razie są trzy/to jak na razie początek całej historii . Drugą linią fabularną tego samego uniwersum jest cykl ,, Ja inkwizytor,, Ale to są czasy późniejsze i przeczytanie chociażby tego I tomu wiele wyjaśnia i ułatwia odbiór.

1 godzinę temu, Zośka napisał:

O tym cyklu słyszałam dużo dobrych opinii i równie dużo złych

no właśnie to specyficzna literatura ale może Ci się spodoba.

Jeśli chodzi o Piekarę to fajna jest ,,Ani słowa prawdy,, luźne , zabawne opowiadania o przygodach pewnego czarodzieja.

Lubisz historię więc polecam Jerzy Rostkowski ,,Świat Muszkieterów,, o mało znanej i w sumie kontrowersyjnej  polskiej organizacji ruchu oporu w czasie II wojny światowej.

• Dziękuję 1