Zośka Opublikowano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 A jeśli już mówimy o "nieoczywistościach" to chciałabym polecić powieść "Schronisko które przestało istnieć". To co prawda kryminał ale autor zawarł w nim dużą dawkę wiedzy o powojennej historii zasiedlania ziem zachodnich i o karkonoskich schroniskach. Ja po przeczytaniu wybieram się wiosną na dłuższy weekend w Karkonosze żeby lepiej poznać te tereny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 jak już takie klimaty chodzą to polecam Maria Kaleta,, W cieniu olbrzyma,, i ,,Tam gdzie śmierć ma sowie oczy,, 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 2 godziny temu, Zośka napisał: A jeśli już mówimy o "nieoczywistościach" to chciałabym polecić powieść "Schronisko które przestało istnieć". To co prawda kryminał ale autor zawarł w nim dużą dawkę wiedzy o powojennej historii zasiedlania ziem zachodnich i o karkonoskich schroniskach. Ja po przeczytaniu wybieram się wiosną na dłuższy weekend w Karkonosze żeby lepiej poznać te tereny. Daj znać. Może się zgramy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 Dnia 21.11.2022 o 00:18, jaaga76 napisał: https://www.researchgate.net/publication/333774635_ON_czyli_prawie_wszystko_o_tatrzanskim_niedzwiedziu I jeszcze link dla wielbicieli tatarzańskich niedzwiedzi Miałam, zagubiłam - nie mogę odżałować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 Dnia 21.11.2022 o 00:16, jaaga76 napisał: Jedna z ciekawszych ksiązek, jakie ostatnio czytałam w szereoko rozumianym wątku "górskim". Bałam się, że znowu zjadę schemat, a tu zaskakująca wieloaspektowość ujęcia. Mamy tu trochę historii, wiele o naturze (rozdział o badaniach niedźwiedzi to cymes) oraz kulturze Tatr i Podtatrza. Fantastyczny jest rozdział o biomimetyźmie. Nie brakuje wątków dotyczących ludzi, ich pasji i misji. To swoiste kompendium systemowego myślenia o ochronie przyrody i zarządzaniu firmą, jaką jest TPN. A wszystko świetnie napisane, uzupełnione fotami. Zgadzam się z tym, że to jedna z ciekawszych publikacji w ostatnim czasie. Polecam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 Dnia 28.12.2022 o 20:53, barbie609 napisał: polecam Maria Kaleta,, W cieniu olbrzyma,, i ,,Tam gdzie śmierć ma sowie oczy,, Kupiłam i jak tylko dostanę przesyłkę to zabieram się do czytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 (edytowane) 2 minuty temu, Zośka napisał: zabieram się do czytania. mam nadzieję ,że Ci się spodoba , fajnie się to czyta jak człowiek tam był i kojarzy okolicę Edytowane 13 Stycznia 2023 przez barbie609 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlowska Opublikowano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Ja polecam Tragedię na przełęczy Diatłowa, mega dobry reportaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 Dnia 13.01.2023 o 19:00, barbie609 napisał: mam nadzieję ,że Ci się spodoba Spodobało się i zamierzam sięgnąć po inne powieści tej autorki. Dzięki za polecenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 @Zośkajakbyś chciała coś o Riese na poważnie to książki Romualda Owczarka. Tylko że to typowo historyczne . Analizy dokumentów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 @barbie609 jasne że chcę. Dzięki, na pewno przeczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 3 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Zacząłem dopiero ale podoba mi się i mogę polecić 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlowska Opublikowano 1 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 A może coś nie-górskiego? Chętnie bym poznała wasze polecenia z innych dziedzin/gatunków/tematów Może założyć nowy wątek? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 8 godzin temu, szydlowska napisał: Może założyć nowy wątek? chyba nie trzeba. Osobiście jestem fanem fantastyki więc z tej działki Adam Przechrzta , Cykl Materia Prima , Materia Duo . Oczywiście inne tegoż autora też są godne polecenia. Marcin Cholewa cykl ,,Algorytmy wojny,, No na koniec Andrzej Pilipiuk , w zasadzie wszystko chociaż najsłabsze to ,,Operacja Wskrzeszenie,,i ,,Przetaina,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 1 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 (edytowane) Myśląc o wakacjach na Słowacji kupiłam przewodnik J. Nyki i M. Nycznaki. Klasyka w najlepszym wydaniu. Jak dla mnie to najlepsze przewodniki. Edytowane 1 Marca 2023 przez jaaga76 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 2 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 Dnia 3.02.2023 o 11:08, barbie609 napisał: Zacząłem dopiero ale podoba mi się i mogę polecić Tytuł podobno mylący, bo to zdaje się nie jest stricte o ratownictwie górskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 2 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 1 minutę temu, Jędrek napisał: nie jest stricte o ratownictwie górskim. No właśnie jest , o pilotach lodowców , o francuzach i ich bezwładzie organizacyjnym , niechęci do ratowania ,,nie swoich,, . Wychodzi na to że nasze ratownictwo najpierw TOPR a potem GOPR to jest mistrzostwo świata. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 2 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 2 godziny temu, barbie609 napisał: pilotach lodowców Jeśli o Geigerze, to wspominałem kiedyś w tym dziale o jego książce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 2 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 1 godzinę temu, Jędrek napisał: Jeśli o Geigerze, jest o nim dość sporo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 3 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 (edytowane) Dnia 1.03.2023 o 08:52, szydlowska napisał: A może coś nie-górskiego? Chętnie bym poznała wasze polecenia z innych dziedzin/gatunków/tematów Może założyć nowy wątek? Nowy wątek niepotrzebny. Książki to książki, można o nich pisać tutaj zbiorczo. A co ciebie interesuje, jakie dziedziny/gatunki/tematy? Edytowane 3 Marca 2023 przez Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 7 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 Dnia 1.03.2023 o 08:52, szydlowska napisał: A może coś nie-górskiego? Chętnie bym poznała wasze polecenia z innych dziedzin/gatunków/tematów Proza skandynawska " Blizna" Literatura faktu "Światu nie mamy czego zazdrościć " Aktualne "Prywatne armie świata" Poezja - Leśmian, Poświatowska, Wierzyński, Whitman....takie klimaty sadów rozstajnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 Pojawił się nowy tom cyklu ,,Ja inkwizytor,, -Dzienni Czasu Zarazy. Oczywiście polecam cały Cykl Inkwizytorski Jacka Piekary . O ile ktoś lubi takie alternatywne historie. Aha uprzedzam że dla niektórych to uniwersum może być nieakceptowalne ze względów religijnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 7 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 @barbie609 nie jestem fanką literatury fantastycznej ale czasem coś przeczytam, przeważnie kiedy ktoś znajomy poleca. O tym cyklu słyszałam dużo dobrych opinii i równie dużo złych i jakoś nie mogę się zabrać żeby samej się przekonać. Może podpowiesz od której powieści zacząć żeby się przekonać czy warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 1 godzinę temu, Zośka napisał: od której powieści zacząć Ja bym zaczął poznawanie tego świata od cyklu ,,Świat Inkwizytorów,,- ,, Płomień i Krzyż,, I tom/na razie są trzy/to jak na razie początek całej historii . Drugą linią fabularną tego samego uniwersum jest cykl ,, Ja inkwizytor,, Ale to są czasy późniejsze i przeczytanie chociażby tego I tomu wiele wyjaśnia i ułatwia odbiór. 1 godzinę temu, Zośka napisał: O tym cyklu słyszałam dużo dobrych opinii i równie dużo złych no właśnie to specyficzna literatura ale może Ci się spodoba. Jeśli chodzi o Piekarę to fajna jest ,,Ani słowa prawdy,, luźne , zabawne opowiadania o przygodach pewnego czarodzieja. Lubisz historię więc polecam Jerzy Rostkowski ,,Świat Muszkieterów,, o mało znanej i w sumie kontrowersyjnej polskiej organizacji ruchu oporu w czasie II wojny światowej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 7 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 1 godzinę temu, barbie609 napisał: Lubisz historię Dostałam w prezencie. Jeszcze nie czytałam niczego tego autora ale może Ty gdzieś się z tym spotkałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi