barbie609 moder Opublikowano 12 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 Hmm ..... jeśli odchodzimy od tematyki górskiej to mnie się bardzo podoba Adam Przechrzta cykl,,Materia Prima,, -alchemia ,magia , I wojna światowa inaczej. Tego samego autora cykl ,, Demony Razumowskiego,, ZSRR II wojna światowa GRU, NKWD , Stalin ,troszkę fantastyki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 12 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 @barbie609czytam opis ,,materii..."i ...strasznie to mroczne. Oprócz tła, czyli wojny coś z tych rzeczy z pogranicza światów miało miejsce naprawdę czy to czysta fikcja? Tematyka ZSRR jak najbardziej dla mnie, ale bez fantastyki, sam był już wystarczająco przerażający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 12 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2021 12 minut temu, wjesna napisał: @barbie609czytam opis ,,materii..."i ...strasznie to mroczne. Oprócz tła, czyli wojny coś z tych rzeczy z pogranicza światów miało miejsce naprawdę czy to czysta fikcja? . Może i trochę mroczne , mnie się podoba .A co do pogranicza światów to raczej fikcja, chociaż czy możemy być pewni? W Demonach fantastyki jest niewiele , raczej jakieś teorie ezoteryczne , rozwoju osobistego rodem z bliskiego wschodu. Spróbuj pierwszy tom to ,,Demony Leningradu,,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 13 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 Zobaczę, może spróbuję, z tym, że nie na pewno, bo opis brzmi trochę jak z horroru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 14 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 Niestety nie mają w mojej bibilotece. Trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Książka rzeczywiście na podróż. 555 zagadek o Tatrach. Niektóre z kategorii "oczywiste oczywistości", ale część zaskakujących. Plus kilka klimatycznych czarno-białych fotek. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Nie o Tatrach, ale o Bieszczadach... Spokojnie, nostalgicznie, zaskakująco. W sam raz na długą podroż. Jeśli ktoś lubi "malowanie" slowem polecam . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 17 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2021 Dnia 15.06.2021 o 15:51, jaaga76 napisał: Nie o Tatrach, ale o Bieszczadach... Spokojnie, nostalgicznie, zaskakująco. W sam raz na długą podroż. Jeśli ktoś lubi "malowanie" slowem polecam Ta jest podobna-,,Zanim wyjedziesz w Bieszczady. Przystanek jezioro ". opowiada o przyrodnie wokół Jeziora Solińskiego i o życiu ludzi na jego brzegu. Cofa w czasie i opowieściami,,jak to drzewiej bywało" porusza struny tęsknoty za prostym sposobem życia. Gdy jednak cofnie się jeszcze bardziej to przypomina historię trudną przeszła przez te ziemie, i tych ludzi. Ogólnie fajna książka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 22 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2021 (edytowane) Kiedy pada pytanie o I damę polskiego himalaizmu siłą rzeczy na myśl przychodzi Wanda Rutkiewicz. Nie bardzo pamięta się drobną, niezwykle barwną i ambitną Halinę Kruger- Syrokomską, dla której góry były "ważne jako cholera", ale która podkreślała, że "oprócz tego jest też inne życie". Prześwietnie napisana książka A. Kamińskiej przywraca porządek rzeczy w tym zakresie, pokazując wielkość i klasę Haliny K.-S., nie tylko jako himalaistki, ale też jako człowieka. To barwnie napisana historia, oparta na wywiadach, ale też solidnej pracy w archiwach. Wciąga po uszy. Ponieważ wątek dotyczy książek na drogę, to napiszę tylko, że zaczęłam czytać o 11.30, skończyłam 19.20 i niestety dalej jadę ... z Zakopanego... Bardzo mi przykro, że te 460 stron tak szybko minęło, bo do domu ciągle daleko... Edytowane 22 Lipca 2021 przez jaaga76 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Chciałam wiosną, ale nie wyszło. Może się uda jesienią. W każdym razie pojadę/nie pojadę ale przygotować się trzeba. Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez wjesna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) 4 godziny temu, wjesna napisał: przygotować się trzeba. to jeszcze ,,Łuny w Bieszczadach,,i odświeżyć sobie ,,Wilcze Echa,, z Bruno O'Ya i Markiem Perepeczką Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez barbie609 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 @wjesna trzymam kciuki! Jesień w Bieszczadach jest cudna...❤ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 1 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 15 godzin temu, barbie609 napisał: odświeżyć sobie ..albo poznać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 58 minut temu, wjesna napisał: albo poznać w takim razie polecam , okazuje się ,że w Polsce można kręcić coś innego niż komedie romantyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 1 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 1 godzinę temu, barbie609 napisał: w takim razie polecam , okazuje się ,że w Polsce można kręcić coś innego niż komedie romantyczne Nasze kino było dobre w dramatach i w moim odczuciu dalej tak jest. Mamy starsze ale i nowe, dobre filmy. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 1 godzinę temu, szesc_kolorow napisał: Ostatnio nie mogę znaleźć ciekawych filmów Jeśli miałbyś ochotę na stare przygodówki ,jeszcze czarno białe to polecam ,,Raj na ziemi,, -polski ,, The Hurt Locker,, ,, Skąpani w ogniu,, w rolach głównych Stanisław Mikulski i zapora w Pilchowicach ta niedaleko mostu co go Tom Cruise miał wysadzać. No i klasyka ,, Prawo i Pięść,, są do znalezienia w sieci . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 1 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 3 godziny temu, szesc_kolorow napisał: @wjesna to możesz coś polecić. Ostatnio nie mogę znaleźć ciekawych filmów Mogę spróbować, ale Ty młody jesteś, to prawdopodobnie oglądamy co innego. Może coś starszego, choć nie aż tak, żeby kolorów nie było jak u@barbie609 , chociaż on pewnie policzył, że masz swoich sześć kolorów to sobie pomalujesz No to może Gajos,,Tam i z powrotem" albo ,,Żółty szalik " Jeśli zaś skusisz się na kino zza wschodniej granicy to jest świetny,,Dureń " I,,Major " Gdyby moglo być coś z jeszcze dalszych stron to koniecznie ,,Mandarynki ". 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 1 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 @wjesna"Żółty szalik" jest genialny! @szesc_kolorowz nieco młodszych filmów warto obejrzeć, takie tytuły: "Róża", "Plac Zbawiciela", "Pod mocnym aniołem", "Boże ciało", "Układ zamknięty" i cały Smarzowski. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 2 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 @jaaga76 ,,Bożym ciałem " byłam zachwycona. ,, Różyczka " też jest dobra, z niezwykłą muzyką Lorenca. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 4 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 Właśnie skończyłem Maurice Herzog ,, Annapurna,, Super książka. Goście się nie zastanawiali w jakim stylu itp tylko przede wszystkim gdzie ta góra w ogóle jest. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 6 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2021 Ja właśnie skończyłam czytać "Upadek Olbrzymów" i polecam ją wszystkim dookoła bo mnie tak wciągnęła że czytałam do 2.00 w nocy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 7 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 Gdyby się ktoś wybierał ze Szczecina do Przemyśla , to polecam kolejną biografię - tym razem Andrzeja Zawady - Człowieka, który wymyślił i zrealizował Himalaje zimą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 8 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Jak tak patrzę na te tytuły to myślę sobie, jak to dobrze, że niektórzy mieli życie które warto opisać. Bo co byśmy czytali? 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 9 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 Dnia 8.09.2021 o 14:08, wjesna napisał: Jak tak patrzę na te tytuły to myślę sobie, jak to dobrze, że niektórzy mieli życie które warto opisać. Bo co byśmy czytali? Tytuł jest patetyczny do bólu, ale na szczęście sama książka jest napisana obiektywnie i dobrym językiem. Czyta się fajnie. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 10 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2021 15 godzin temu, jaaga76 napisał: Tytuł jest patetyczny do bólu, ale na szczęście sama książka jest napisana obiektywnie i dobrym językiem. Czyta się fajnie. Polecam Czasem trochę odczlowieczaja bohaterów. Piszą biografie prawie, że na kolanach, tak jakby życie mogło być uslane tylko dobrymi decyzjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi