barbie609 3,872 Posted May 12, 2021 Share Posted May 12, 2021 Hmm ..... jeśli odchodzimy od tematyki górskiej to mnie się bardzo podoba Adam Przechrzta cykl,,Materia Prima,, -alchemia ,magia , I wojna światowa inaczej. Tego samego autora cykl ,, Demony Razumowskiego,, ZSRR II wojna światowa GRU, NKWD , Stalin ,troszkę fantastyki. 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,975 Posted May 12, 2021 Share Posted May 12, 2021 @barbie609czytam opis ,,materii..."i ...strasznie to mroczne. Oprócz tła, czyli wojny coś z tych rzeczy z pogranicza światów miało miejsce naprawdę czy to czysta fikcja? Tematyka ZSRR jak najbardziej dla mnie, ale bez fantastyki, sam był już wystarczająco przerażający. Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,872 Posted May 12, 2021 Share Posted May 12, 2021 12 minut temu, wjesna napisał: @barbie609czytam opis ,,materii..."i ...strasznie to mroczne. Oprócz tła, czyli wojny coś z tych rzeczy z pogranicza światów miało miejsce naprawdę czy to czysta fikcja? . Może i trochę mroczne , mnie się podoba .A co do pogranicza światów to raczej fikcja, chociaż czy możemy być pewni?? W Demonach fantastyki jest niewiele , raczej jakieś teorie ezoteryczne , rozwoju osobistego rodem z bliskiego wschodu. Spróbuj pierwszy tom to ,,Demony Leningradu,,. Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,975 Posted May 13, 2021 Share Posted May 13, 2021 Zobaczę, może spróbuję, z tym, że nie na pewno, bo opis brzmi trochę jak z horroru. Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,975 Posted May 14, 2021 Share Posted May 14, 2021 Niestety nie mają w mojej bibilotece. Trudno. Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,036 Posted May 23, 2021 Share Posted May 23, 2021 Książka rzeczywiście na podróż. 555 zagadek o Tatrach. Niektóre z kategorii "oczywiste oczywistości", ale część zaskakujących. Plus kilka klimatycznych czarno-białych fotek. 3 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,036 Posted June 15, 2021 Share Posted June 15, 2021 Nie o Tatrach, ale o Bieszczadach... Spokojnie, nostalgicznie, zaskakująco. W sam raz na długą podroż. Jeśli ktoś lubi "malowanie" slowem polecam ?. 4 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,975 Posted July 17, 2021 Share Posted July 17, 2021 Dnia 15.06.2021 o 15:51, jaaga76 napisał: Nie o Tatrach, ale o Bieszczadach... Spokojnie, nostalgicznie, zaskakująco. W sam raz na długą podroż. Jeśli ktoś lubi "malowanie" slowem polecam Ta jest podobna-,,Zanim wyjedziesz w Bieszczady. Przystanek jezioro ". opowiada o przyrodnie wokół Jeziora Solińskiego i o życiu ludzi na jego brzegu. Cofa w czasie i opowieściami,,jak to drzewiej bywało" porusza struny tęsknoty za prostym sposobem życia. Gdy jednak cofnie się jeszcze bardziej to przypomina historię trudną przeszła przez te ziemie, i tych ludzi. Ogólnie fajna książka. 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,036 Posted July 22, 2021 Share Posted July 22, 2021 (edited) Kiedy pada pytanie o I damę polskiego himalaizmu siłą rzeczy na myśl przychodzi Wanda Rutkiewicz. Nie bardzo pamięta się drobną, niezwykle barwną i ambitną Halinę Kruger- Syrokomską, dla której góry były "ważne jako cholera", ale która podkreślała, że "oprócz tego jest też inne życie". Prześwietnie napisana książka A. Kamińskiej przywraca porządek rzeczy w tym zakresie, pokazując wielkość i klasę Haliny K.-S., nie tylko jako himalaistki, ale też jako człowieka. To barwnie napisana historia, oparta na wywiadach, ale też solidnej pracy w archiwach. Wciąga po uszy. Ponieważ wątek dotyczy książek na drogę, to napiszę tylko, że zaczęłam czytać o 11.30, skończyłam 19.20 i niestety dalej jadę ... z Zakopanego... Bardzo mi przykro, że te 460 stron tak szybko minęło, bo do domu ciągle daleko...? Edited July 22, 2021 by jaaga76 3 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,975 Posted August 31, 2021 Share Posted August 31, 2021 (edited) Chciałam wiosną, ale nie wyszło. Może się uda jesienią. W każdym razie pojadę/nie pojadę ale przygotować się trzeba. Edited August 31, 2021 by wjesna 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,872 Posted August 31, 2021 Share Posted August 31, 2021 (edited) 4 godziny temu, wjesna napisał: przygotować się trzeba. to jeszcze ,,Łuny w Bieszczadach,,i odświeżyć sobie ,,Wilcze Echa,, z Bruno O'Ya i Markiem Perepeczką Edited August 31, 2021 by barbie609 1 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,036 Posted August 31, 2021 Share Posted August 31, 2021 @wjesna trzymam kciuki! Jesień w Bieszczadach jest cudna...❤ 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,975 Posted September 1, 2021 Share Posted September 1, 2021 15 godzin temu, barbie609 napisał: odświeżyć sobie ..albo poznać Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,872 Posted September 1, 2021 Share Posted September 1, 2021 58 minut temu, wjesna napisał: albo poznać w takim razie polecam , okazuje się ,że w Polsce można kręcić coś innego niż komedie romantyczne? Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,975 Posted September 1, 2021 Share Posted September 1, 2021 1 godzinę temu, barbie609 napisał: w takim razie polecam , okazuje się ,że w Polsce można kręcić coś innego niż komedie romantyczne? Nasze kino było dobre w dramatach i w moim odczuciu dalej tak jest. Mamy starsze ale i nowe, dobre filmy. 2 1 Quote Link to post Share on other sites
szesc_kolorow 133 Posted September 1, 2021 Share Posted September 1, 2021 @wjesna to możesz coś polecić. Ostatnio nie mogę znaleźć ciekawych filmów Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,872 Posted September 1, 2021 Share Posted September 1, 2021 1 godzinę temu, szesc_kolorow napisał: Ostatnio nie mogę znaleźć ciekawych filmów Jeśli miałbyś ochotę na stare przygodówki ,jeszcze czarno białe to polecam ,,Raj na ziemi,, -polski ,, The Hurt Locker,,? ,, Skąpani w ogniu,, w rolach głównych Stanisław Mikulski i zapora w Pilchowicach ta niedaleko mostu co go Tom Cruise miał wysadzać. No i klasyka ,, Prawo i Pięść,, są do znalezienia w sieci . 2 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,975 Posted September 1, 2021 Share Posted September 1, 2021 3 godziny temu, szesc_kolorow napisał: @wjesna to możesz coś polecić. Ostatnio nie mogę znaleźć ciekawych filmów Mogę spróbować, ale Ty młody jesteś, to prawdopodobnie oglądamy co innego. Może coś starszego, choć nie aż tak, żeby kolorów nie było jak u@barbie609 , chociaż on pewnie policzył, że masz swoich sześć kolorów to sobie pomalujesz ? No to może Gajos,,Tam i z powrotem" albo ,,Żółty szalik " Jeśli zaś skusisz się na kino zza wschodniej granicy to jest świetny,,Dureń " I,,Major " Gdyby moglo być coś z jeszcze dalszych stron to koniecznie ,,Mandarynki ". 1 2 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,036 Posted September 1, 2021 Share Posted September 1, 2021 @wjesna"Żółty szalik" jest genialny! @szesc_kolorowz nieco młodszych filmów warto obejrzeć, takie tytuły: "Róża", "Plac Zbawiciela", "Pod mocnym aniołem", "Boże ciało", "Układ zamknięty" i cały Smarzowski. 3 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,975 Posted September 2, 2021 Share Posted September 2, 2021 @jaaga76 ,,Bożym ciałem " byłam zachwycona. ,, Różyczka " też jest dobra, z niezwykłą muzyką Lorenca. 2 Quote Link to post Share on other sites
szesc_kolorow 133 Posted September 2, 2021 Share Posted September 2, 2021 Dzięki za tytuły ? @barbie609 "Skąpani w Ogniu" oglądałem pare lat temu ? ale pozostałych nie, więc sobie zerknę ? @wjesna no akurat żadnego tytułu nie znam, ale z chęcią sobie zerknę. Na pierwszy ogień stawiam "Różyczkę". Ooo @Jaga46 Smarzowskiego oglądam, na "Bożym Ciele" byłem nawet w kinie, ale jakoś te filmy do mnie nie przemawiają. Za to "Układ zamknięty" świetny polski film, też go oglądałem z 5 lat temu i pamiętam jak mnie wciągnął ? Super, mam dzięki wam jak zapełnić jesienne wieczory hahha 3 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,872 Posted September 4, 2021 Share Posted September 4, 2021 Właśnie skończyłem Maurice Herzog ,, Annapurna,, Super książka. Goście się nie zastanawiali w jakim stylu itp tylko przede wszystkim gdzie ta góra w ogóle jest. 4 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,401 Posted September 6, 2021 Share Posted September 6, 2021 Ja właśnie skończyłam czytać "Upadek Olbrzymów" i polecam ją wszystkim dookoła bo mnie tak wciągnęła że czytałam do 2.00 w nocy? 2 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,036 Posted September 7, 2021 Share Posted September 7, 2021 Gdyby się ktoś wybierał ze Szczecina do Przemyśla ?, to polecam kolejną biografię - tym razem Andrzeja Zawady - Człowieka, który wymyślił i zrealizował Himalaje zimą. 2 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,975 Posted September 8, 2021 Share Posted September 8, 2021 Jak tak patrzę na te tytuły to myślę sobie, jak to dobrze, że niektórzy mieli życie które warto opisać. Bo co byśmy czytali? 1 2 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts