Artur S 1,480 Posted October 5 Share Posted October 5 Dnia 2.10.2023 o 17:39, Mnich Moderator napisał: Przejrzałem trochę zdjęć z Chocza, które ludzie wrzucali do sieci i na wielu z nich są ogniska, jak i namioty. W sumie sam nie wiem, czy zgodnie z ichniejszymi przepisami jest to legalne. Myślę, że @Artur S albo @Mateusz Z będą bardziej zorientowani. To trochę skomplikowane, na Słowacji zasadniczo biwakowanie na dziko jest zabronione, jednak zazwyczaj nikt nie zwraca na ten zakaz uwagi i raczej nie zdarza się kara jeśli tylko nie palimy ognisk w lesie, lub nie biwakujemy na terenie parku narodowego czy rezerwatu o stopniu ochrony powyżej trzeciego . Wielki Chocz ma piąty czyli najwyższy stopień ochrony czyli biwak tam jest na pewno nielegalny. Jeśli ktoś koniecznie chce być zgodny z literą prawa to zawsze może spędzić noc w hotelu Choč, i wyjść na szczyt o brzasku:-) 1 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,253 Posted October 5 Share Posted October 5 (edited) Biwakowanie jest zabronione, ale np. w Tatrach na wielu szczytach (i nie tylko) są miejsca przygotowane pod biwak - w miarę płaskie, z murkami z kamieni chroniącymi przed wiatrem. I jakoś nie widać żeby służby Tanap likwidowały te miejscówki. Edited October 5 by Jędrek 1 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,400 Posted October 5 Share Posted October 5 1 godzinę temu, Jędrek napisał: Biwakowanie jest zabronione, ale np. w Tatrach na wielu szczytach (i nie tylko) są miejsca przygotowane pod biwak - w miarę płaskie, z murkami z kamieni chroniącymi przed wiatrem. I jakoś nie widać żeby służby Tanap likwidowały te miejscówki. Cytując @Fibi; strzelać za biwakowanie na dziko raczej nie będą 🙂 A swoją drogą Wielki Chocz nie leży na terenie parku narodowego? Quote Link to post Share on other sites
Artur S 1,480 Posted October 5 Share Posted October 5 5 godzin temu, Mnich Moderator napisał: Cytując @Fibi; strzelać za biwakowanie na dziko raczej nie będą 🙂 A swoją drogą Wielki Chocz nie leży na terenie parku narodowego? Nie leży. Sam Chocz, a w zasadzie cztery Chocze bo tyle jest nazwanych wierzchołków, położone są w granicach rezerwatu przyrody Choč . Na terenie rezerwatu obowiązuje najwyższy - piąty stopień ochrony przyrody. 1 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,400 Posted October 5 Share Posted October 5 1 minutę temu, Artur S napisał: Nie leży. Sam Chocz, a w zasadzie cztery Chocze bo tyle jest nazwanych wierzchołków, położone są w granicach rezerwatu przyrody Choč . Na terenie rezerwatu obowiązuje najwyższy - piąty stopień ochrony przyrody. No dobrze, biwakować nie można. Ale siedzieć tak cały noc pod śpiworem i gapić się w niebo chyba można? 🙂 1 2 Quote Link to post Share on other sites
MariuszKalinowskii 0 Posted October 13 Share Posted October 13 Jak patrzę na te widoki to aż mi się serce raduje a zdjęcia od @Marcin.bb to poemat 🙂 Quote Link to post Share on other sites
Q'bot 1,845 Posted October 16 Share Posted October 16 Taki tam dość świeży wshut: 7 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,253 Posted October 16 Share Posted October 16 Dnia 5.10.2023 o 19:13, Mnich Moderator napisał: No dobrze, biwakować nie można. Ale siedzieć tak cały noc pod śpiworem i gapić się w niebo chyba można? 🙂 W dawnych czasach sporo jeździłem koleją i bywało że musiałem spędzić parę godzin w jakiejś poczekalni. Zdarzali się czasem nadgorliwi sokiści którzy co i rusz budzili drzemiących tam ludzi (nie meneli) z hasłem "tu nie wolno spać!". Może więc jeśli nie zaśniesz to nie będzie uznane za biwak 😎🙃 2 Quote Link to post Share on other sites
Q'bot 1,845 Posted November 19 Share Posted November 19 Dzisiejsza wschuta 8 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,254 Posted November 19 Share Posted November 19 Juz zimowa... 🤪 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,253 Posted November 19 Share Posted November 19 1 godzinę temu, jaaga76 napisał: Juz zimowa... 🤪 No cóż, aby do czerwca 😀 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts