Jump to content

Wschód Słońca w górach

Recommended Posts

Dnia 2.10.2023 o 17:39, Mnich Moderator napisał:

Przejrzałem trochę zdjęć z Chocza, które ludzie wrzucali do sieci i na wielu z nich są ogniska, jak i namioty. W sumie sam nie wiem, czy zgodnie z ichniejszymi przepisami jest to legalne. Myślę, że @Artur S albo @Mateusz Z będą bardziej zorientowani. 

To trochę skomplikowane, na Słowacji zasadniczo biwakowanie na dziko jest zabronione,  jednak zazwyczaj nikt nie zwraca na ten zakaz uwagi i raczej nie zdarza się kara jeśli tylko nie palimy ognisk w lesie, lub nie biwakujemy na terenie parku narodowego czy rezerwatu o stopniu ochrony powyżej trzeciego . Wielki Chocz ma piąty czyli najwyższy stopień ochrony czyli biwak tam jest na pewno nielegalny. Jeśli ktoś koniecznie chce być zgodny z literą prawa to zawsze może spędzić noc w hotelu Choč, i wyjść na szczyt o brzasku:-)

• Thanks 1
  • Replies 235
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Zjawiskowy  czerwcowy wschód na Wielkim Choczu ?   I jeszcze kilkanaście minut przed wschodem....  

A przy takim wschodzie słońca  pichciliśmy sobie niedawno śniadanie ?

Ja podrzucam dwa wschody!  Jeden z naszej Sokolicy, drugi z włoskiego Gran Cir ❤️

Posted Images

Biwakowanie jest zabronione, ale np. w Tatrach na wielu szczytach (i nie tylko) są miejsca przygotowane pod biwak - w miarę płaskie, z murkami z kamieni chroniącymi przed wiatrem. I jakoś nie widać żeby służby Tanap likwidowały te miejscówki. 

Edited by Jędrek
  • Like ! 1
1 godzinę temu, Jędrek napisał:

Biwakowanie jest zabronione, ale np. w Tatrach na wielu szczytach (i nie tylko) są miejsca przygotowane pod biwak - w miarę płaskie, z murkami z kamieni chroniącymi przed wiatrem. I jakoś nie widać żeby służby Tanap likwidowały te miejscówki. 

Cytując @Fibi; strzelać za biwakowanie na dziko raczej nie będą 🙂 A swoją drogą Wielki Chocz nie leży na terenie parku narodowego? 

5 godzin temu, Mnich Moderator napisał:

Cytując @Fibi; strzelać za biwakowanie na dziko raczej nie będą 🙂 A swoją drogą Wielki Chocz nie leży na terenie parku narodowego? 

Nie leży. Sam Chocz, a w zasadzie cztery Chocze bo tyle jest nazwanych wierzchołków,  położone są w granicach rezerwatu przyrody  Choč . Na terenie rezerwatu obowiązuje najwyższy - piąty stopień ochrony  przyrody.

• Thanks 1
1 minutę temu, Artur S napisał:

Nie leży. Sam Chocz, a w zasadzie cztery Chocze bo tyle jest nazwanych wierzchołków,  położone są w granicach rezerwatu przyrody  Choč . Na terenie rezerwatu obowiązuje najwyższy - piąty stopień ochrony  przyrody.

No dobrze, biwakować nie można. Ale siedzieć tak cały noc pod śpiworem i gapić się w niebo chyba można? 🙂 

• Like ! 1
  • Haha 2
  • 2 weeks later...
Dnia 5.10.2023 o 19:13, Mnich Moderator napisał:

No dobrze, biwakować nie można. Ale siedzieć tak cały noc pod śpiworem i gapić się w niebo chyba można? 🙂 

W dawnych czasach sporo jeździłem koleją i bywało że musiałem spędzić parę godzin w jakiejś poczekalni. Zdarzali się czasem nadgorliwi sokiści którzy co i rusz budzili drzemiących tam ludzi (nie meneli) z hasłem "tu nie wolno spać!". 

Może więc jeśli nie zaśniesz to nie będzie uznane za biwak 😎🙃

• Haha 2
  • 1 month later...