ukasus Opublikowano 26 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 To znowu ja. Teraz jedziemy bez dzieci. Jest plan na noclegi w Kondratowej > Ornaku > Chochołowskiej. Czy taka trasa na przejście do Ornaku jest do zrobienia przy prognozowanej pogodzie? Ma padać śnieg i będzie ujemna temperatura. https://mapa-turystyczna.pl/route?q=49.2497085,19.9517673;49.2344640,19.9388230;49.2364950,19.9321930;49.2288650,19.8588990&utm_source=android_app&utm_medium=share&utm_campaign=share_route W plecaku: raczki, kijki, raki, czekan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 26 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 27 minut temu, ukasus napisał: Czy taka trasa na przejście do Ornaku jest do zrobienia przy prognozowanej pogodzie? Ma padać śnieg i będzie ujemna temperatura. Cześć. Jak najbardziej do przejścia, aczkolwiek trzeba uważać, żeby nie pobłądzić we mgle i jak wiatr zawieje ślady na śniegu. Liczyć się musicie jeszcze z zalegającym mokrym śniegiem. Jak zrobi się kasza to idzie się jak po piasku, odbiera to siły niemiłosiernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 27 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 (edytowane) @ukasus generalnie trasa ok, ALE w ubiegłym tygodniu ludzie ze szlaku na Ciemniak od strony Ornaku (przez Tomanową) się wycofywali. Dziewczyny na Ornaku z gośćmi gadają, ja bym zadzwoniła z pytaniem. Edytowane 27 Maja 2021 przez jaaga76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrozik Opublikowano 11 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2021 Witam, przy obecnej pogodzie (nie używając raków) jaką polecacie trasę dłuższą i krótszą? (Długa tak aby zakończyć wędrówkę równo z zmrokiem 6-16), krótka na max 6h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 12 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 @Mrozik weź mapę , zajrzyj tutaj https://mapa-turystyczna.pl/#49.23437/19.93864/10 przeglądnij dział wasze wycieczki , i inne góry, zaplanuj sobie coś i zapytaj konkretnie a na pewno uzyskasz kompetentną radę i jakieś sugestie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 3 minuty temu, Shear napisał: Cześć, obecnie warunki w Tatrach dość trudne ze względu na opady śniegu, odcięte schronisko w piątce itd... Czy jest jakaś trasa, którą względnie bezpiecznie można by się obecnie przejść z użyciem raków itd.? Niedziela rano powinna być w miarę przyzwoita jeśli chodzi o opady, zachmurzenie itd... Żeby np. @barbie609nie zabrakło szczegółów w pytaniu Czy myślicie, że jest opcja teraz np. na Czerwone Wierchy? Musisz śledzić na bieżąco sytuację w Tatrach. Obecnie warunki są skrajnie niekorzystne. Nie znam Twoich możliwości i doświadczenia, ale ja na Twoim miejscu, o ile nic się nie zmieni, póki co wysoko bym się nie pchał. Można zrobić Gęsią Szyję, można Wielki Kopieniec. Jeśli chodzi o Czerwone Wierchy - ryzyko lawiny (na teraz, rzecz jasna) jest spore. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 17 minut temu, Zakochana w górach napisał: Dzień dobry @Shear skrobnij coś o sobie w wątku "poznajmy się" Właśnie miałem to napisać, uprzedziłaś mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 13 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2022 Tak sobie patrzę w kalendarz i teoretycznie za niecałe 3 miesiące zaczynam urlop. Pytanie tylko co do tej pory wywinie ten tchórzliwy sk... z kremla. A może odwinie ... kitę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwwojo Opublikowano 13 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2022 @Jędrek na Twoim miejscu poplanowałbym już wstępnie jakieś wycieczki, mieć plany nic nie kosztuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 25 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 Dnia 13.03.2022 o 15:56, wwwojo napisał: @Jędrek na Twoim miejscu poplanowałbym już wstępnie jakieś wycieczki, mieć plany nic nie kosztuje Prawie wszędzie już byłem, więc niczego już nie muszę i decyzje podejmuję spontanicznie. Zresztą jaki sens cokolwiek planować gdy nie wiemy jaka będzie pogoda za kilka dni, a co dopiero za kilka miesięcy. Tatry zresztą są na tyle małymi górami że właściwie nie trzeba niczego planować. Najważniejsze (i dla mnie najtrudniejsze) to wcześnie zwlec się z łóżka. Jeśli to się uda wtedy całe Tatry stoją otworem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwwojo Opublikowano 25 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 34 minuty temu, Jędrek napisał: Prawie wszędzie już byłem, więc niczego już nie muszę i decyzje podejmuję spontanicznie. Zresztą jaki sens cokolwiek planować gdy nie wiemy jaka będzie pogoda za kilka dni, a co dopiero za kilka miesięcy. Tatry zresztą są na tyle małymi górami że właściwie nie trzeba niczego planować. Najważniejsze (i dla mnie najtrudniejsze) to wcześnie zwlec się z łóżka. Jeśli to się uda wtedy całe Tatry stoją otworem prawie robi różnicę, warto "zapolować" na miejsca w których się jeszcze nie było, choć powroty do miejsc już odwiedzonych też są cudne 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszko Opublikowano 31 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Witam po dłuższym czasie nieobecności, lecz powiem tak. Plany na początek to święta Wielkanocne, dla niektórych ważne, dla mnie niekoniecznie i partnerki, to postanowiliśmy pojechać w rejony Kościeliska. Mam nadzieję, że pogoda dopisze i krokusy już na Chochołowskiej będą. Zobaczymy jak z wyjściem w większe partie w zamyśle jest Giewont. TO chyba póki co tyle, jeżeli chodzi o kwiecień i plany związane z górami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 9 godzin temu, Zbyszko napisał: krokusy już na Chochołowskiej będą. może i będą ,w Gorcach i Beskidzie miejscami są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Plany moje to pójść gdziekolwiek. Na razie chadzam opłotkami, jakieś spacerki po Gorcach, po Beskidach, niewysoko, niedaleko. Ale jest dobrze, najważniejsze, że sezon chorobowy minął I forma chyba wraca. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 4 godziny temu, wjesna napisał: że sezon chorobowy minął I forma chyba wraca. Dużo zdrówka @wjesna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Dnia 1.04.2022 o 18:56, jaaga76 napisał: Dużo zdrówka @wjesna Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daerkopolo Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Krokusy to teraz są w Klukuszowej na trasie do Nowego Targu potem Zakopca zaraz za Rdzawka po zjeździe do Klikuszowej pełen pakiet po prawej i lewej stronie i to już z dwa tygodnie w Tatrach pewnie teraz się pojawiają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areks Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Hej, był ktoś ostatnio na Grześ/Rakoń? Jakie warunki na podejściach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aye8 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Witam Wybieram się na majówkę w Beskid Żywiecki....to będzie 4 dniowa wędrówka od schroniska do schroniska ze sporym plecakiem i w związku z tym mimaluzując na maksa ciężar zastanawiam się nad raczkami...? Może był ktoś z Was teraz w tych rejonach i mi podpowie czy są konieczne...? Tak w dużym skrócie bedzie to pętla... Rajcza lub Ujsoły....Schronisko na Rycerzowej...Bacówka Krawców Wierch...Schronisko Rysianka...Rajcza Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 2 minuty temu, aye8 napisał: Rajcza lub Ujsoły....Schronisko na Rycerzowej...Bacówka Krawców Wierch...Schronisko Rysianka...Rajcza Pozdrawiam Cudna!!!! Pięknej pogody!!! Czekam na foty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 @aye8w ostatnim miesiącu byłam na Raczy, Przegibku, Rycerzowej, Krawcowie, Pilsku... Czyli żywiecki.... Na szlakach było dużo mokrego, zapadającego śniegu. Był mokry, grząski.... W plecaku w takich warunkach mam zawsze raczki w razie W. Używałam ich sporadycznie ze względu na to, że śnieg lepił się do nich, w związku z czym nie były skuteczne... Myślę, że na tą chwilę będą mniej potrzebne niż bardziej, biorąc pod uwagę, że temperatura jest dodatnia. Ale przezorny zawsze........ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 @aye8 weź raczki i kije. Ja wróciłam z Karkonoszy i tam pełnia zimy.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert.W Opublikowano 23 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Cześć wszystkim. Wybieramy się ze znajomymi w Tatry Zachodnie. Czy jest ktoś kto szedł niedawno i orientuje się jak wygląda szlak (na 23.05) między Wołowcem, a Starorobociańskim Wierchem? Czy jest dużo zalegającego śniegu na szlaku i ogólnie jakie warunki do przejścia? Zastanawiamy się nad doborem sprzętu. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Tatromaniaków : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 51 minut temu, Shear napisał: "Odpuść z uwagi na zagrożenie lawinowe" - no nie? A było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 9 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 (edytowane) 7 godzin temu, Shear napisał: @jaaga76 @barbie609 "Odpuść z uwagi na zagrożenie lawinowe" - no nie? Łatwa, niewymagająca myślenia odpowiedź, i forum się kręci Weź sobie chłopie na wstrzymanie daj... raczej to żałosne, niż śmieszne. Ponad 100 postów i dalej kultury brak... Edytowane 9 Lutego 2023 przez jaaga76 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi