wjesna Opublikowano 1 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2024 16 godzin temu, Mnich Moderator napisał: Ale żeby nie było tak słodko, lojalnie uprzedzam, że walnę focha, Męski Foch 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 1 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2024 11 godzin temu, Fibi napisał: Z sukcesów w 2023 : bardzo się cieszę z przejścia szlaków planowanych od dawna, czyli Lodowej Przełęczy i Małej Wysokiej. Poza Tatrami, bardzo ucieszyły mnie Dolomity i przejście upierdliwych szlaków po "piaskownicach". A prawdziwym wyjściem ze strefy komfortu była dla mnie 11 godzinna podróż flixbusem w Pieniny A w nadchodzącym roku chciałabym w końcu wejść na Giewont @Fibi- podobnie, jak @Zośkajesteś z nami od początku. Śmiało możemy Cię nazwać forumową weteranką Dziękując Ci za nieoceniony wkład rozwój naszego forum, życzę Ci spełnienia wszystkich Twoich górskich planów Tobie tłumaczyć nie muszę, jak ważne w górach - poza eksploracją szlaków - jest dobre jedzenie Dzięki za wszystko Marta. Mam dla Ciebie wielkie serce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 2 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2024 Niektórzy z mniejszym, a inni większym przytupem weszli w Nowy Rok, więc jest to dobra okazja, bym i ja spłodził słów parę w temacie noworocznych postanowień. Górsko: chciałbym przezwyciężyć swój lęk przed ekspozycją. Być może uda mi się - w tym roku - zrobić choć fragment OP. Zdrowotnie: być konsekwentnym i nie wrócić do palenia. Tak, od dwóch miesięcy nie kopcę śmierdziuchów Fizycznie: chyba czas na jakaś siłownię, tudzież basen. Bo poza wędrówkami górskimi nie przejawiam większej aktywności sportowej Intelektualnie: czytać, czytać i jeszcze raz więcej czytać. Mniej social mediów, więcej książek Duchowo: być łaskawszy dla siebie i innych. Strzec swoich granic i nie przejmować się bzdetami I w końcu forumowo: być tutaj częściej i dbać o to, byście czuli się tu jak najlepiej 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 2 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2024 1 godzinę temu, Mnich Moderator napisał: Tak, od dwóch miesięcy nie kopcę śmierdziuchów kiedyś mi się wydawało,że nie dam rady a już 8 rok idzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 3 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 9 hours ago, Mnich Moderator said: Zdrowotnie: być konsekwentnym i nie wrócić do palenia. Tak, od dwóch miesięcy nie kopcę śmierdziuchów Ale jak to tak niesłownie? On 9/19/2023 at 7:16 PM, Mnich Moderator said: Jeszcze parę lat hulaj dusza, piekła nie ma... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 3 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 2 godziny temu, Q'bot napisał: Ale jak to tak niesłownie? @Zośkamnie zmotywowała. No przecież muszę jej dotrzymać kroku, jak się w końcu spikniemy na szlaku A tak już zupełnie serio, czułem, że przyszedł ten moment, że trzeba w końcu rzucić to dziadostwo. Wrócił mi węch. Zacząłem czuć, jak wali od palaczy. I pomyśleć, że jeszcze niedawno sam tak śmierdziałem. Fuj. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 3 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 Po tylu latach to już pewnie miałeś prywatną plantację z krzakami na kilku hektarach Just now, Mnich Moderator said: Wrócił mi węch. Zacząłem czuć, jak wali od palaczy. Teraz poczujesz tak jak i my, że przez dobre pół godziny w parku czuć, że ktoś w okolicy jarał 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 3 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 Przed chwilą, Q'bot napisał: Po tylu latach to już pewnie miałeś prywatną plantację z krzakami na kilku hektarach Paliłem, z małymi przerwami, 26 lat. Według moich szybkich wyliczeń puściłem z dymem niezły samochód 2 minuty temu, Q'bot napisał: Teraz poczujesz tak jak i my, że przez dobre pół godziny w parku czuć, że ktoś w okolicy jarał Teraz to ja bracie będę tępił palaczy na szlaku. Będę ostry, jak brzytwa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 3 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 Just now, Mnich Moderator said: Teraz to ja bracie będę tępił palaczy na szlaku. Będę ostry, jak brzytwa Polecam benzynę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 3 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 @Mnich Moderator brawo Ty. Lepiej późno niż za późno 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 3 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 12 godzin temu, Mnich Administrator napisał: Teraz to ja bracie będę tępił palaczy na szlaku. Z gorliwością neofity A jeszcze nie tak dawno pisałeś że .... No dobra, daruję sobie. Zaś mówiąc poważniej, bardzo dobra decyzja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 3 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 13 godzin temu, Mnich Administrator napisał: Zacząłem czuć, jak wali od palaczy To jest właśnie rzecz, której zdecydowana większość palaczy nie jest w stanie zrozumieć. Nie dość że sami śmierdzą to jeszcze zasmradzają wszystko wokół. Grywam trochę w snookera i tak naprawdę dopiero odkąd wszedł w życie zakaz palenia m. in. w takich klubach, gra stała się czystą (nomen omen) przyjemnością. Bo wcześniej wystarczyło że wśród grających w klubie było choć kilku palaczy (a zwykle niestety bywało ich więcej niż kilku) to ten cholerny smród wdychać musieli wszyscy. No i oczywiście po każdym takim wieczorze wszystkie rzeczy szły od razu do prania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł256 Opublikowano 3 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 Nie często udzielam się na forum to może tym razem i ja dorzucę coś od siebie :) 2023 uważam za bardzo udany pod względem górskiej aktywności. Zaliczyłem kilka krótkich wypadów i jeden dłuższy. Odbyłem kurs zimowej turystki i zwiedziłem sporą część dosyć nowych dla mnie Tatr Słowackich. Zacząłem też się wspinać - na razie tylko na ściance. Jeśli chodzi o plany na przyszły rok to chciałbym zdobyć pierwsze zimowe szczyty w Tatrach Wysokich, a latem przejść Rohatkę, Małą Wysoką i Grań Rohaczy. Jeśli do tego dojdzie kurs skałkowy to będzie to już spełnienie wszystkich moich marzeń górskich na ten rok :) 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 3 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 (edytowane) 24 minuty temu, Paweł256 napisał: plany na przyszły rok Trzymamy kciuki! Edytowane 3 Stycznia 2024 przez jaaga76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 3 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 (edytowane) 25 minut temu, Paweł256 napisał: Rohatkę, Małą Wysoką i Grań Rohaczy Zacny plan! I się nie krępuj - pisz, wrzucaj zdjęcia Edytowane 3 Stycznia 2024 przez jaaga76 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł256 Opublikowano 3 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 1 minutę temu, jaaga76 napisał: I się nie krępuj Kiedy taka już moja natura :D 2 minuty temu, jaaga76 napisał: pisz, wrzucaj zdjęcia Od października zbieram się, żeby wrzucić zdjęcia z 8-dniowego wypadu w Tatry ale jakoś ciężko idzie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 3 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 2 minuty temu, Paweł256 napisał: Kiedy taka już moja natura Od października zbieram się, żeby wrzucić zdjęcia z 8-dniowego wypadu w Tatry ale jakoś ciężko idzie Wrzucaj jedno dziennie, będzie lżej. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 3 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 16 minut temu, Paweł256 napisał: ciężko idzie Wrzuć, wrzuć... zawsze choć człowiek sobie popatrzy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sysia2345 Opublikowano 29 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 Witam wszystkich, Od razu zaznaczę, że nie jestem doświadczona jeśli chodzi o wyprawy górskie, dlatego proszę o poradę i zrozumienie jeśli zadaje głupie pytania... choć takich podobno nie ma Udało nam się schodzić trochę Karkonoszy ale to raczej latem w lutym wybieramy się w Tatry, będzie to druga nasza wizyta choć pierwsza trwała tylko dwa dni z powodu choroby. Zaplanowałam raczej łatwe wyjścia ze względu na dość małe zaangażowanie dzieci i moja 'słabą psychikę' w wysłuchiwaniu ich boleści i umęczenia po spacerze. Myślałam o Schronisku Murowaniec z Kuźnic przez Boczań oraz o Rusinowej Polanie. Dziś widziałam że aktualnie mamy 3 stopień lawinowy i choć te trasy teoretycznie są bezpieczne, czy odpowiedzialnym jest wybrać się na taką ''wycieczkę'' przy trójce? Tak jak wspominałam nie mam doświadczenia stąd też moje pytanie. Staram się przygotować odpowiednio i dużo czytam i poznaję teorie, czy mogę prosić o rady, polecenie lektur? Pozdrawiam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 29 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 (edytowane) Rusinowa z Wierch Porońca (szlak zielony) to fajny i bezpieczny spacerek ale do Murowańca nie szedł bym przez Boczań tylko jak już to z Brzezin dnem doliny Suchego Potoku (szlak czarny) a z lektur to Sygnały ze skalnych ścian i tragedie Tatrzańskie Wawrzyńca żuławskiego Edytowane 29 Stycznia 2024 przez J@n 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 Witaj @sysia2345 mamy nadzieję ,że zostaniesz z nami na dłużej. Co do Twojego pytania , Rusinowa jest piękna ale i trochę nudna , może być zatłoczona . Jeżeli oceniasz że dzieci bez problemu przejdą Boczaniem do Gąsienicowej /o czym za chwilę/ to może przedłuż wycieczkę na Rusinową o Gęsią Szyję ja proponuję coś takiego: https://mapa-turystyczna.pl/route/3kknw taka wycieczka jest dokładnie opisana i obfotografowana na forum w dziale Wasze Wycieczki , szukaj Gęsia Szyja i Mglista Szyja. Trasa jest lawinowo bezpieczna . Potrzebny jest podstawowy sprzęt czyli raczki i ja osobiście zalecam kijki. W tym rejonie można iść również tak: https://mapa-turystyczna.pl/route/3tzer trasa dłuższa ale w zasadzie bez podejść i również bezpieczna.Przy okazji odwiedzasz najstarsze schronisko po polskiej stronie a roztocka szarlotka to legenda. Istniej również wątek na forum Wierch Poroniec -Stara Roztoka. Co do Murowańca przez Boczań , trasa uważana za w miarę bezpieczną i można nią iść , nie zapuszczaj się tylko na drugi wariant dojścia przez Jaworzynkę , tam może się coś zsunąć. Jeżeli są takie Wasze całkowite zimowe początki to proponuję również rozważenie innych miejsc np Wielki Kopieniec , Nosal , Sarna Skałka , Kościeliska do Smreczyńskiego Stawu , tu fajnymi miejscami są Raptawicka Turnia z jaskiniami i wąwóz Kraków chociaż zalecał bym patrzenie w górę bo coś może zlecieć . Przejrzyj dział Wasze Wycieczki i jeśli masz jakieś pytania dawaj śmiało. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 29 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 5 minut temu, barbie609 moderator napisał: Rusinowa jest piękna ale i trochę nudna nudna ??? przecież to jeden z najwspanialszych widoków na Tatry 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 W właśnie lektury, @J@nwrzucił Wawrzyńca , jak proponuję Michała Jagiełłę ,,Wołanie w górach,, no może jeszcze ,,W stronę pysznej,, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 4 minuty temu, J@n napisał: nudna ??? sorki źle się wyraziłem , chodzi o to że we mnie sama Rusinka to taki trochę niedosyt , jakoś się przyzwyczaiłem że Rusinowa to w komplecie z Gęsią.Co do widoku to oczywiście racja. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 29 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 2 minuty temu, barbie609 moderator napisał: W właśnie lektury, @J@nwrzucił Wawrzyńca , jak proponuję Michała Jagiełłę ,,Wołanie w górach,, no może jeszcze ,,W stronę pysznej,, a wszystkim polecam https://ksiegarnia.wspinanie.pl/bezpieczenstwo-i-ryzyko-w-skale-i-lodzie-t-i-pit-schubert-p-347.html to są 3 tomy ale warto bo czasami możecie znaleźć się w takiej sytuacji jak setki tam opisanych - zawrócić i przeżyć 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi