Jump to content

Tatrzańska zabawa: czy zdarzyło Ci się :)

Recommended Posts

Nie zbieram naturalnych pamiątek z gór.Tak zawsze u mnie było,że to zdjęcia były dla mnie pamiątką,choć wbijam sobie nadal pieczątki do książeczek GOT PTT i PTTK.

Mam kolegę,który wędruje po górach całej Europy.Realizuje projekt Korona Europy.

Ma regał na którym są różne kamienie i skałki fajnie opisane z poszczególnych europejskich szczytów .?

Może takie pytanie już było ale :

Zdarzyło się Wam przyjechać w góry ,a wasze buty górskie zostały w domu??        Zapomnieliście je ?

• Replies 514
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

@tatromaniak Dzięki! Podobnie, jak i Tobie zależy mi, żeby forum hulało, a wszyscy jego użytkownicy czuli się tu dobrze, dzielili się swoimi pasjami i doświadczeniami, a jeśli mieliby się w czymś różn

Drapak dla kota ? Znaleźliście kiedyś kask do hokeja w górach, bo ja ostatnio i owszem ?

Kto jest za tym, żeby Kacha pozostała z nami, niech da lajka ?

Posted Images

8 minutes ago, karpasani said:

Zdarzyło się Wam przyjechać w góry ,a wasze buty górskie zostały w domu??        Zapomnieliście je ?

Nie, gdyż musiałbym wyjść z domu w samych skarpetkach, co bym chyba zauważył w porę ? 

Zamarzły Wam kiedyś akumulatory, tak, iż nie dało się uruchomić urzadzenia?

• Like ! 1

Tak - w aparacie, żeby zrobić choć jedno zdjęcie musiałem pół godziny grzać akumulator pod ubraniem. 

Zdarzyło się Wam kiedyś, że dla pewności, że sprzęt nie zawiedzie,  zabraliście na wycieczkę dwa aparaty foto plus smartfona ?

Dnia 25.01.2021 o 18:37, Artur S napisał:

Zdarzyło się Wam kiedyś, że dla pewności, że sprzęt nie zawiedzie,  zabraliście na wycieczkę dwa aparaty foto plus smartfona ?

Zdarzyło się ale nie dla pewności. Wiele razy targałem 2 aparaty i smartfona. Teraz na wyższe (i hardcorowe) partie idę na lekko. ?

Czy mieliście kiedyś przygodę ze słowacką policją?

• 2 weeks later...
15 hours ago, Luk_ said:

Macie jakąś graniczną temperaturę przy której zimą odpuszczacie wyjścia?

Tak. Gdy jest powyżej 0°C wg. meteostacji na Gońsięnnicowej, to odpuszczam, bo musiałbym wtedy w woderach iść...

Zdarza Wam się ubrać dwie kominiarki latem, by żuchwa nie odleciała z zimna?

• Haha 1
  • 1 month later...
Dnia 16.03.2021 o 17:11, Luk_ napisał:

Jeszcze tak zimno nie było ?

Jakie jest Wasze ulubione, mało popularne, miejsce w Tatrach?

Gdzie są takie??? ?  dajcie znać...

Czy będąc w Tatrach rezygnujecie z auta ma rzecz busów? 

18 godzin temu, jaaga76 napisał:

Gdzie są takie??? ?  dajcie znać...

Czy będąc w Tatrach rezygnujecie z auta ma rzecz busów? 

Fajnym ciekawym miejscem jest Juraniowa Dolina po słowackiej stronie .

A co do środków transportu to różnie stosujemy ,często jest to mix własnego auta  i busów , dwa auta , bywało nawet tak że przybywaliśmy w starym stylu pociągiem. Wszystko zależy od planu na dany dzień.

• Like ! 1
  • 3 weeks later...
Dnia 31.03.2021 o 22:27, Q'bot napisał:

Ja nie przybywam w Tatry autem - wracając ściąłbym wszystkie drzewa w pobliżu drogi...

Jaki środek lokomocji by się Wam marzył na terenie parku?

Lektyka ? 

Gdybyś dziś został Dyrektorem TPN, to jaka byłaby Twoja pierwsza decyzja? 

• Like ! 1
1 godzinę temu, Mnich Moderator napisał:

Gdybyś dziś został Dyrektorem TPN, to jaka byłaby Twoja pierwsza decyzja? 

Likwidacja wszystkich kolejek i wyciągów, zaoranie asfaltu do Morskiego Oka, likwidacja schronisk, zdjęcie wszystkich sztucznych ułatwień z Orlej Perci  i podniesienie opłaty wstępu do 100 PLN na dzień.

Czy zrobiłeś kiedyś kupę obok tojtoja bo wnętrze było tak zasrane że nie dało się wejść ?

1 hour ago, J@n said:

Czy zrobiłeś kiedyś kupę obok tojtoja bo wnętrze było tak zasrane że nie dało się wejść ?

Nie wchodzę kiedykolwiek do toi-toi ? Bo co to za tualeta bez umywalki?

A skoro już temat taki kloaczny, to użyliście kiedyś zamiast papieru takiego narzędzia?
jVIgXQORsl82RTIyPEXRGJ11SF75IAGIXiONO9Nm

• Haha 1

Nie musiałem, bez odpowiedniej ilości papieru, chusteczek nie wychodzę na szlak.

Czy zdarzyło się Wam przechodząc przez strumyk wywinąć orła tak spektakularnie, że skończyło się drobną kontuzją ale uniemożliwiającą kontynuację zaplanowanej wcześniej trasy ? Jeśli tak, to gdzie to się wydarzyło ?

W sumie nie, ale w zeszłym roku perspektywa kąpieli przy pokonywaniu kolejnego z wybranych potoków na szlaku na Iwaniacką od strony Chocho spowodowała, że  wycofałam się.

Czy zdarzyło się Wam, że przez cały pobyt lato niemiłosiernie? Jakie macie alternatywy  na taka aurę? ( bo ja po raz tysięczny idę do Muzeum Tatrzańskiego ?). 

Edited by jaaga76

Dwa albo trzy lata temu w lipcu lało przez tak długi czas że zamknęli niektóre szlaki i musiałam wracać do domu.

Zdarzyło się Wam kiedyś przez jakiś dłuższy pobyt w Tatrach nie znaleźć żadnej knajpy z dobrym jedzeniem ? (mnie tak?)

Dnia 7.05.2021 o 20:13, Zośka napisał:

Zdarzyło się Wam kiedyś przez jakiś dłuższy pobyt w Tatrach nie znaleźć żadnej knajpy z dobrym jedzeniem ? (mnie tak?)

Bywało,ale teraz zawsze ratuje mnie Adamo (to już chyba reklama ...?).

Czy zdarzyło się Wam wyjść z knajpy w okolicy Tatr bez uregulowania rachunku ( bo np.   nie mogliście się go doczekać)?

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Nie. Ale to może dlatego że przeważnie chodzę po górach z obecną?

A w drugą stronę ? To znaczy czy po jakiejś wyprawie ta obecna została byłą ?

Edited by Zośka
literówka
  • Haha 1
  • Sad 1
13 godzin temu, Q'bot napisał:

Zdarzyło się komuś budzenie przez innego turystę, który był zainteresowany Waszą bytnością w danym miejscu?

W szałasie na Zwerówce  obudził mnie czechosłowacki pogranicznik - szturchając lufą karabinu maszynowego

Jadł komuś świstak z ręki ?

• Wow 1
6 godzin temu, J@n napisał:

Jadł komuś świstak z ręki ?

Nie karmię zwierząt, ale chyba 3 lata temu na Siwej Przełęczy spotkałam takiego świstaczego delikwenta, co sie prawie łasił o kanapki. Niestety...?

Czego najważniejszego nie spakowaliście do plecaka idąc/jadąc w góry?

4 godziny temu, jaaga76 napisał:

Czego najważniejszego nie spakowaliście do plecaka idąc/jadąc w góry?

mam taki stały zestaw przedmiotów , które zawsze ze mną chodzą , mam nadzieję że nie będę musiał ich używać , ale parę razy jak czegoś nie zabrałem przez cały czas miałem duży dyskomfort. Macie coś takiego?

15 minut temu, Zośka napisał:

Byliście kiedyś świadkami akcji TOPR ?

TOPR to chyba raz w którejś dolince,chyba górne piętro Doliny Białego, ewakuacja turystki uraz nogi. Kilka razy widziałem Sokoła  w trakcie lotów ale  to chyba każdy. GOPR widywać zdarzało się częściej.

• 5 months later...