Skocz do zawartości

Moje najlepsze tatrzańskie zdjęcie

tatromaniak

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, to aż tak się nie doktoryzuje, ale mam znajomego, który mocno w tym siedzi i faktycznie odcina co może żeby zobaczyć więcej - efekty są powalające.

Blendowanie pozwala uzyskać znacznie więcej niż to co daje pojedynczy kadr w nocnym foto i nie tylko. Ja przy panoramach więcej się bawię w takie składaki, żeby wyrównać ekspo. Choćby jak ten zachód Krzyżnego. Same filtry by nie dały rady, choć nasunięte są. Z tego miejsca mam praktycznie większość panoram składających się z kilku - kilkunastu zdjęć. Przy tym mleczaku też o tym myślałem, ale sił już było brak. Gdyby nie kolega, który jak popatrzył w górę to nagle odzyskał werwę - pewnie bym zszedł bez foto. ?

Sequator - popularne narzędzie, patrząc po rezultatach daje rade !

• Wow 1

22 minutes ago, Pele said:

Ja przy panoramach więcej się bawię w takie składaki, żeby wyrównać ekspo.

To ja przy panoramach właśnie jestem zbyt leniwy by robić wielokrotne ekspozycje ? 

No i mocno już gwiazdy 'odjadą' względem Ziemi, dajmy na to 7-8 zdjęć po 30 sekund x 5 ekspozycji. Pierwszy kadr przesunie się grubo względem ostatniego ?

Z pojedynczych ekspozycji wychodzi niestety szumiście... https://www.google.com/maps/@49.1944105,20.0933132,3a,90y,354.98h,109.36t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipO4Bxq_1e3VZiXn8Fv99aRcyfTMEs9aqQf6ZiFF!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipO4Bxq_1e3VZiXn8Fv99aRcyfTMEs9aqQf6ZiFF%3Dw203-h100-k-no-pi-0-ya31.64147-ro-0-fo100!7i10240!8i5120!5m1!1e4?entry=ttu

• Lubię to ! 1

2 godziny temu, OTTO napisał:

Czyli to to retusz, nie naturalne zdjęcie 

a czym jest NATURALNE ZDJĘCIE ? ?  Retusz to element fotografii, zdjęcie prosto z telefonu/aparatu również jest wstępnie obrobione przez procesor w tym właśnie urządzeniu. Czyli zdjęcie w formacie jpg. z telefonu jest zdjęciem po retuszu przez smartphone - ja wole polegać na sobie i sam jej obrobić czyli dokonać tego właśnie retuszu. Ciekawy temat po wielokroć poruszany. Granica "przyzwoitości" w retuszu jest wąska i trzeba robić to z wyczuciem, ale dopóki nie rozciągamy szczytów gór, domalowujemy chmur, doklejamy drzew i itp. to należy pamiętać o tym, że to nie jest reportaż z miejsca wypadku, a fotografia, która często odzwierciedla zamysł i to co widział autor. Tak to wygląda, a każdy ma prawo wyboru co mu pasuje, a co jest nie do przyjęcia. Stackowanie zdj. o którym wspominał kolega @Q'bot absolutnie nie jest żadnym oszustwem. To jest metoda/narzędzie. które pozwala nam pokazać to samo zjawisko zdecydowanie lepiej co nie znaczy, że jest to fotomontaż bo nie jest.

@Q'bot pełna zgoda, przy 30sek i szerokim to wychodzą takie przesunięcia i zniekształcenia, że ciężko jest to ogarnąć. Przy 8sek/f1,4/35mm już się da coś skleić w miarę przyzwoicie. Bardzo ładny plenerek miałeś!

• Lubię to ! 1

Nie zrozumieliście mnie, zdjęcie piękne, chodzi mi o to że ja takiego nie zrobię. 

Nie wyciągnę tych gwiazd moim fonem choć mam nie najgorszy aparat bo P30 Pro, to jednak jestem amatorem fotografi. 

I o to mi chodzi że będę w tym samym miejscu o tej samej porze nie będę miał tych gwiazd na fotografi mojego autorstwa ?

• Lubię to ! 1

6 hours ago, OTTO said:

Nie wyciągnę tych gwiazd moim fonem choć mam nie najgorszy aparat bo P30 Pro, to jednak jestem amatorem fotografi. 

Coś mi się obiło o uszy, że pixele od 4 wzwyż mogą łączyć kilka ekspozycji w jedną właśnie nakładając na siebie ujęcia gwiazd ;) Więc to bardziej kwestia jak długo będziesz czekać na efekt - i czy oprogramowanie podoła.

https://petapixel.com/2021/11/04/google-pixel-6-pro-astrophotography-review-stellar-results/

• Lubię to ! 1

Pixel to bardzo dobry telefon, a to jakie stworzyli oprogramowanie do aparatu to poprostu kosmos. 

Problem w tym że Google do niedawna jeszcze niż życzyło sobie kupowania tych aparatów przez Polskę, nawet kupiony w Niemczech z adresem do Polski, zakup zostawał anulowany a pieniądze zwracane, wiem bo przerabiałem temat.

Jednak odbiegliśmy od tematu. 

?

Edytowane przez OTTO
  • Lubię to ! 1

17 godzin temu, OTTO napisał:

Nie zrozumieliście mnie, zdjęcie piękne, chodzi mi o to że ja takiego nie zrobię. 

I o to mi chodzi że będę w tym samym miejscu o tej samej porze nie będę miał tych gwiazd na fotografi mojego autorstwa ?

Mam p20pro choć już najlepsze lata ma za sobą to nadal go trzymam bo daje mi super ujęcia i nadal służy jak należy pomimo problemów z ładowaniem w wyniku uszkodzonego wejścia. Statyw i można próbować z drogą mleczną. Mam jakieś foto tak zrobione, efekty są zadowalające. Oczywiście w porównaniu do aparatów zawsze będzie różnica.

W dzień można bez problemu pstrykać i rezultaty są rewelacyjne jak na tel. Byłem w szoku co jestem w stanie tym smartphonem zrobić. Fotografuje również ludzi także jakieś porównanie mam, w sprawnych rękach najnowsze tel. dają ogrom możliwości - nawet wydruki wyglądają bardzo dobrze i mogą służyć jako pamiątka często bardziej atrakcyjna niż zdjęcia z aparatów wykonane na opak. ?

• 2 tygodnie później...
Dnia 21.08.2023 o 17:20, Mnich Moderator napisał:

Ornaki. Mam ogromny sentyment do tego miejsca. Jak mawia mój górski przyjaciel  @Mateusz Z to góra zakochanych. I to właśnie tu mam spotkać miłość swojego życia ❤️?

IMG_4996.jpeg

Też mam sentyment do tej grani, praktycznie rok w rok tam jestem. 

W tym sezonie już zaliczone ? ale może będzie powtórka.

A tak przy okazji - jedną z miłości swojego życia poznałem kiedyś na Świnicy ??

Edytowane przez Jędrek
  • Haha 2

• 2 tygodnie później...
Dnia 3.09.2023 o 13:22, Jędrek napisał:

A tak przy okazji - jedną z miłości swojego życia poznałem kiedyś na Świnicy ??

@Jędrek mniemam zatem, że trochę tych miłości życia było? 🥰

Ja byłem bardzo zakochany w tej poznanej na Szpiglasie. Niestety, związek ten mocno mnie poharatał. Teraz już jestem zacznie ostrożniejszy w dobieraniu partnerek. Na szczęście, to już przeszłość 😏