Pele Opublikowano 24 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2023 Rozumiem, to aż tak się nie doktoryzuje, ale mam znajomego, który mocno w tym siedzi i faktycznie odcina co może żeby zobaczyć więcej - efekty są powalające. Blendowanie pozwala uzyskać znacznie więcej niż to co daje pojedynczy kadr w nocnym foto i nie tylko. Ja przy panoramach więcej się bawię w takie składaki, żeby wyrównać ekspo. Choćby jak ten zachód Krzyżnego. Same filtry by nie dały rady, choć nasunięte są. Z tego miejsca mam praktycznie większość panoram składających się z kilku - kilkunastu zdjęć. Przy tym mleczaku też o tym myślałem, ale sił już było brak. Gdyby nie kolega, który jak popatrzył w górę to nagle odzyskał werwę - pewnie bym zszedł bez foto. Sequator - popularne narzędzie, patrząc po rezultatach daje rade ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OTTO Opublikowano 24 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2023 Czyli to to retusz, nie naturalne zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 24 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2023 22 minutes ago, Pele said: Ja przy panoramach więcej się bawię w takie składaki, żeby wyrównać ekspo. To ja przy panoramach właśnie jestem zbyt leniwy by robić wielokrotne ekspozycje No i mocno już gwiazdy 'odjadą' względem Ziemi, dajmy na to 7-8 zdjęć po 30 sekund x 5 ekspozycji. Pierwszy kadr przesunie się grubo względem ostatniego Z pojedynczych ekspozycji wychodzi niestety szumiście... https://www.google.com/maps/@49.1944105,20.0933132,3a,90y,354.98h,109.36t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipO4Bxq_1e3VZiXn8Fv99aRcyfTMEs9aqQf6ZiFF!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipO4Bxq_1e3VZiXn8Fv99aRcyfTMEs9aqQf6ZiFF%3Dw203-h100-k-no-pi-0-ya31.64147-ro-0-fo100!7i10240!8i5120!5m1!1e4?entry=ttu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele Opublikowano 24 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2023 2 godziny temu, OTTO napisał: Czyli to to retusz, nie naturalne zdjęcie a czym jest NATURALNE ZDJĘCIE ? Retusz to element fotografii, zdjęcie prosto z telefonu/aparatu również jest wstępnie obrobione przez procesor w tym właśnie urządzeniu. Czyli zdjęcie w formacie jpg. z telefonu jest zdjęciem po retuszu przez smartphone - ja wole polegać na sobie i sam jej obrobić czyli dokonać tego właśnie retuszu. Ciekawy temat po wielokroć poruszany. Granica "przyzwoitości" w retuszu jest wąska i trzeba robić to z wyczuciem, ale dopóki nie rozciągamy szczytów gór, domalowujemy chmur, doklejamy drzew i itp. to należy pamiętać o tym, że to nie jest reportaż z miejsca wypadku, a fotografia, która często odzwierciedla zamysł i to co widział autor. Tak to wygląda, a każdy ma prawo wyboru co mu pasuje, a co jest nie do przyjęcia. Stackowanie zdj. o którym wspominał kolega @Q'bot absolutnie nie jest żadnym oszustwem. To jest metoda/narzędzie. które pozwala nam pokazać to samo zjawisko zdecydowanie lepiej co nie znaczy, że jest to fotomontaż bo nie jest. @Q'bot pełna zgoda, przy 30sek i szerokim to wychodzą takie przesunięcia i zniekształcenia, że ciężko jest to ogarnąć. Przy 8sek/f1,4/35mm już się da coś skleić w miarę przyzwoicie. Bardzo ładny plenerek miałeś! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OTTO Opublikowano 24 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2023 Nie zrozumieliście mnie, zdjęcie piękne, chodzi mi o to że ja takiego nie zrobię. Nie wyciągnę tych gwiazd moim fonem choć mam nie najgorszy aparat bo P30 Pro, to jednak jestem amatorem fotografi. I o to mi chodzi że będę w tym samym miejscu o tej samej porze nie będę miał tych gwiazd na fotografi mojego autorstwa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 24 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2023 6 hours ago, OTTO said: Nie wyciągnę tych gwiazd moim fonem choć mam nie najgorszy aparat bo P30 Pro, to jednak jestem amatorem fotografi. Coś mi się obiło o uszy, że pixele od 4 wzwyż mogą łączyć kilka ekspozycji w jedną właśnie nakładając na siebie ujęcia gwiazd ;) Więc to bardziej kwestia jak długo będziesz czekać na efekt - i czy oprogramowanie podoła. https://petapixel.com/2021/11/04/google-pixel-6-pro-astrophotography-review-stellar-results/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OTTO Opublikowano 25 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 (edytowane) Pixel to bardzo dobry telefon, a to jakie stworzyli oprogramowanie do aparatu to poprostu kosmos. Problem w tym że Google do niedawna jeszcze niż życzyło sobie kupowania tych aparatów przez Polskę, nawet kupiony w Niemczech z adresem do Polski, zakup zostawał anulowany a pieniądze zwracane, wiem bo przerabiałem temat. Jednak odbiegliśmy od tematu. Edytowane 25 Lipca 2023 przez OTTO 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele Opublikowano 25 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 17 godzin temu, OTTO napisał: Nie zrozumieliście mnie, zdjęcie piękne, chodzi mi o to że ja takiego nie zrobię. Nie wyciągnę tych gwiazd moim fonem choć mam nie najgorszy aparat bo P30 Pro, to jednak jestem amatorem fotografi. I o to mi chodzi że będę w tym samym miejscu o tej samej porze nie będę miał tych gwiazd na fotografi mojego autorstwa Mam p20pro choć już najlepsze lata ma za sobą to nadal go trzymam bo daje mi super ujęcia i nadal służy jak należy pomimo problemów z ładowaniem w wyniku uszkodzonego wejścia. Statyw i można próbować z drogą mleczną. Mam jakieś foto tak zrobione, efekty są zadowalające. Oczywiście w porównaniu do aparatów zawsze będzie różnica. W dzień można bez problemu pstrykać i rezultaty są rewelacyjne jak na tel. Byłem w szoku co jestem w stanie tym smartphonem zrobić. Fotografuje również ludzi także jakieś porównanie mam, w sprawnych rękach najnowsze tel. dają ogrom możliwości - nawet wydruki wyglądają bardzo dobrze i mogą służyć jako pamiątka często bardziej atrakcyjna niż zdjęcia z aparatów wykonane na opak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Czarny staw pod Rysami. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 No to w nawiązaniu widok z Czarnego Stawu 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele Opublikowano 3 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2023 Z okolic Łapszanki - relaks na kocyku 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2023 Nie jest to może, jakieś super zdjęcie, ale spodobał mi się - zaznaczam, że nie ułożony przeze mnie - napis z kamieni. Fotkę pstryknąłem w drodze na Rakonia. 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Dnia 23.07.2023 o 20:26, Pele napisał: @Q'botHahaha to było sporo wcześniej, ale z jednego wypadu Wrócę tam jeszcze Bardzo bym chciała wiedzieć czym wykonano zdjęcie ewentualnie w jakim programie je obrobiono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 13 godzin temu, Andzia napisał: Bardzo bym chciała wiedzieć czym wykonano zdjęcie ewentualnie w jakim programie je obrobiono Nikon z6+ nikkor 14-24/2,8g + LR 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Z Łapszanki. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 3 minuty temu, Pele napisał: Z Łapszanki. Perseidy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Tak, nie było zbyt wiele, ale jakieś udało się złapać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Zdjęcie zrobione kilka dni temu nad Wielkim Hińczowym Stawem. Nie jest najlepsze w sensie jakości ale należy do takiej kategorii fot, w które mogę gapić się bez końca 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 @vatra ale piękne odbicie. Jeszcze zanim tłumy naszły, chociaż jedna Pani wskoczyła do wody i sesje robiła 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Ornaki. Mam ogromny sentyment do tego miejsca. Jak mawia mój górski przyjaciel @Mateusz Z to góra zakochanych. I to właśnie tu mam spotkać miłość swojego życia 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 3 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2023 Mały Jaworowy lekko skąpany w chmurach 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 3 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2023 (edytowane) Dnia 21.08.2023 o 17:20, Mnich Moderator napisał: Ornaki. Mam ogromny sentyment do tego miejsca. Jak mawia mój górski przyjaciel @Mateusz Z to góra zakochanych. I to właśnie tu mam spotkać miłość swojego życia Też mam sentyment do tej grani, praktycznie rok w rok tam jestem. W tym sezonie już zaliczone ale może będzie powtórka. A tak przy okazji - jedną z miłości swojego życia poznałem kiedyś na Świnicy Edytowane 3 Września 2023 przez Jędrek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 3 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2023 3 godziny temu, Jędrek napisał: Też mam sentyment do tej grani, praktycznie rok w rok tam jestem. W tym sezonie już zaliczone ale może będzie powtórka. A tak przy okazji - jedną z miłości swojego życia poznałem kiedyś na Świnicy Ja na Szpiglasie 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 12 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2023 Dnia 3.09.2023 o 13:22, Jędrek napisał: A tak przy okazji - jedną z miłości swojego życia poznałem kiedyś na Świnicy @Jędrek mniemam zatem, że trochę tych miłości życia było? Ja byłem bardzo zakochany w tej poznanej na Szpiglasie. Niestety, związek ten mocno mnie poharatał. Teraz już jestem zacznie ostrożniejszy w dobieraniu partnerek. Na szczęście, to już przeszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 12 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2023 @Jędrek @Mnich Moderator rany chłopaki ale Wy kochliwi jesteście . Strach Was w góry wypuszczać 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi