Jędrek 1,079 Posted April 9 Share Posted April 9 11 godzin temu, Q'bot napisał: Słońce wyżej niż w czerwcu nie będzie, no chyba, że go zbombardujemy i zmienimy orbitę ? Co nie zmienia faktu iż w czerwcu mamy początek lata, a nie środek. No chyba że napisałeś własne dzieło na miarę np. Kopernika i zrewolucjonizujesz naszą wiedzę. Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,863 Posted April 9 Share Posted April 9 7 godzin temu, Jędrek napisał: i zrewolucjonizujesz naszą wiedzę. co tu jest do zrewolucjonizowania,przecież to proste słońce krążąc wokół ziemi wznosi się wysoko ponad jej krawędzią. No czego nie rozumiecie? 1 Quote Link to post Share on other sites
Q'bot 1,759 Posted April 9 Share Posted April 9 11 hours ago, Jędrek said: No chyba że napisałeś własne dzieło na miarę np. Kopernika i zrewolucjonizujesz naszą wiedzę. Ja tylko podsumowałem teorię usnutą przez Kopernika ? No chyba, że Ty zwykłeś po 21 czerwca zakładać czapeczkę z soczewką fresnela i dlatego jest Ci cieplej mimo słońca górującego coraz niżej nad horyzontem ? Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,079 Posted April 10 Share Posted April 10 23 godziny temu, Q'bot napisał: Ja tylko podsumowałem teorię usnutą przez Kopernika ? No chyba, że Ty zwykłeś po 21 czerwca zakładać czapeczkę z soczewką fresnela i dlatego jest Ci cieplej mimo słońca górującego coraz niżej nad horyzontem ? Sugerujesz że w lipcu czy sierpniu w Tatrach albo nad Bałtykiem jest chłodniej niż w kwietniu i maju? No cóż, byłoby fajnie gdybyś przekonał o tym te tłumy które uparcie pchają się tu i tam w miesiącach powszechnie uważanych za letnie. Miliony ludzi tkwią w błędzie ? Quote Link to post Share on other sites
Q'bot 1,759 Posted April 10 Share Posted April 10 6 hours ago, Jędrek said: Miliony ludzi tkwią w błędzie ? A zaczęło się od polityków, którzy wielce oświeceni i świadomi zbliżającego się końca roku wymyślili termin wakacji następujący już po środku lata ?♂️ Quote Link to post Share on other sites
Pablo P 175 Posted April 11 Share Posted April 11 18 godzin temu, Q'bot napisał: A zaczęło się od polityków, którzy wielce oświeceni i świadomi zbliżającego się końca roku wymyślili termin wakacji następujący już po środku lata ?♂️ Ciekawa teoria. Mam sceptyczne podejście do polityków i różnych organizacji, to pewne że manipulują ludźmi w różny sposób. Być może to co piszesz jest zasadne z astronomicznego punktu widzenia, jednak pory roku są związane min. ze średnią temperaturą powietrza. W chwili obecnej słońce jest mniej więcej w takim samym położeniu jak na końcu sierpnia. Temperatury są jednak zgoła odmienne ze względu na wyziębienie ziemi, skał, budynków, wód itp. Dlatego bardziej zasadne są takie ramy pór roku niż np. środek wiosny 21 marca a początek 45 dni wcześniej czyli 4 lutego. Poza tym słońce 21 marca wchodzi w zenicie na naszą półkulę i pozostaje do 23 września. Dla półkuli północnej jest to najcieplejszy okres. W związku z tym uzasadnione jest że w tym okresie na tej półkuli są dwie najcieplejsze pory roku. 2 Quote Link to post Share on other sites
Q'bot 1,759 Posted April 11 Share Posted April 11 34 minutes ago, Pablo P said: W chwili obecnej słońce jest mniej więcej w takim samym położeniu jak na końcu sierpnia. I tego się będę trzymał - dopóty, dopóki nie pojawi się jakieś alternatywne źródło ogrzewania w naszym układzie dwusłonecznym ? No i gdy spoglądam w statystyki, to panele na dachu zdają się również potwierdzać teorię o środku lata w czerwcu, nawet im lepiej pracować mniej nagrzanymi ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Pele 260 Posted May 22 Share Posted May 22 (edited) Wiosenne widoczki ? Edited May 22 by Pele 5 Quote Link to post Share on other sites
Pele 260 Posted June 1 Share Posted June 1 B & W z Pienin. mp (97)-3 by Maciej Pawlik, on Flickr 5 Quote Link to post Share on other sites
Pele 260 Posted June 19 Share Posted June 19 Z Karbu na Kościelec ? 6 1 Quote Link to post Share on other sites
Q'bot 1,759 Posted June 19 Share Posted June 19 4 hours ago, Pele said: Z Karbu na Kościelec ? Tylko się Generative Fill pojawił, a Ty już wszystkich turystów z kadru wyczyściłeś ? Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,079 Posted June 19 Share Posted June 19 16 godzin temu, Pele napisał: Z Karbu na Kościelec ? Z Karbu czy z grani Małego Kościelca? Quote Link to post Share on other sites
Pele 260 Posted June 20 Share Posted June 20 20 godzin temu, Q'bot napisał: Tylko się Generative Fill pojawił, a Ty już wszystkich turystów z kadru wyczyściłeś ? hehehehe ? nikogo nie usuwałem, czekałem na odpowiedni moment, trochę to trwało, ale udało się. Z drugiej strony nie było jakiegoś strasznego obłożenia - znośnie było ? 8 godzin temu, Jędrek napisał: Z Karbu czy z grani Małego Kościelca? Zgadza się, z Grani Małego Kościelca ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Pele 260 Posted June 21 Share Posted June 21 W drodze powrotnej ? 6 Quote Link to post Share on other sites
Pele 260 Posted June 23 Share Posted June 23 Trochę z innej "beczki", ale dla mnie bardzo wartościowe, ponieważ regularnie staram się fotografować nie tylko krajobrazy, ale również dzikie zwierzęta. Taka niespodzianka podczas trasy w tatry Zachodnie przez Dolinę Chochołowską. 7 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,258 Posted June 23 Share Posted June 23 Świetne foty @Pele? 1 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,079 Posted June 23 Share Posted June 23 Misie mogą być latoś wkurzone, rok temu były już jagody, a teraz cienko... 3 Quote Link to post Share on other sites
Pele 260 Posted June 26 Share Posted June 26 @Mnich Moderator - Dzięki !!! 4 Quote Link to post Share on other sites
Pele 260 Posted July 18 Share Posted July 18 Z okolic Przełęczy Krzyżne. 4 Quote Link to post Share on other sites
Q'bot 1,759 Posted July 21 Share Posted July 21 Wróciłeś po lepszy zachód? ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Pele 260 Posted July 23 Share Posted July 23 @Q'botHahaha :P to było sporo wcześniej, ale z jednego wypadu :) Wrócę tam jeszcze ;) 5 1 Quote Link to post Share on other sites
OTTO 30 Posted July 24 Share Posted July 24 Na prawdę gwiazdy mogą być tak widoczne? Przecież nie ma jeszcze tak całkiem ciemno. Quote Link to post Share on other sites
Q'bot 1,759 Posted July 24 Share Posted July 24 58 minutes ago, OTTO said: Na prawdę gwiazdy mogą być tak widoczne? Przecież nie ma jeszcze tak całkiem ciemno. Zależy od tego co usuniesz sprzed matrycy. Albo czy zastosujesz staking. Bardziej mnie zastanawia ukośny kąt pod którym zanika polucja świetlna ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts