jaaga76 Opublikowano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2023 1 minutę temu, wjesna napisał: Myślę,ale nie przypominam sobie takich sytuacji. Chyba ze dwa dni temu na Babiej ratownicy dwa razy w ciągu dnia pomagali gościowi... wcześniej w Tatrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 4 godziny temu, jaaga76 napisał: Za godzinę pracy śmigłowca i pracy wysokiej klasy specjalisty są konkretne stawki. Na Słowacji i wielu innych krajach, gdzie obowiąkowe sa ubezpieczenia, takim psudoturystom wystawiane są słone rachunki. Wiem o tym wszystkim, ale chciałbym choć raz zobaczyć konkretne wyliczenia, choćby ze Słowacji, a przy okazji poznać też jak naprawdę działają ubezpieczenia "górskie" w takich przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 7 godzin temu, jaaga76 napisał: którzy zrobili cos "niechcący" (nie pomyśleli, źle obliczyli siły, czas). Na tych, którzy z premedytacja łamią zasady raczje nie hmm po pierwsze mówimy o poniesieniu kosztów , a nie karze .To dwie różne rzeczy. Jak na razie głupota w górach nie jest spenalizowana. Co do skuteczności kar to dla tych którzy zrobili coś tam a w sumie są porządnymi normalnymi ludźmi sam fakt styczności z policjantem w takich okolicznościach to już kara. A dla tych innych konieczna jest tresura na bodźcach negatywnych , czyli jak u psów , wyłamanie to strzał kolczatką. W 90 procentach przypadków skutkuje. Są oczywiście przypadki beznadziejne ale w rezultacie większość z nich spędza gros czasu w odosobnieniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 3 godziny temu, Jędrek napisał: a przy okazji poznać też jak naprawdę działają ubezpieczenia "górskie" w takich przypadkach. zgodnie z warunkami ubezpieczenia. Np deklarujesz treking po szlakach do wy.3000 m ,zlazłeś ze szlaku , HZS a dostanie kasę a na Tobie zrobią regres. Działa podobnie jak OC samochodowe , kolizja przy braku dopuszczenia do ruchu , poszkodowany dostaje kasę i idzie regres. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 4 godziny temu, Jędrek napisał: konkretne wyliczenia Na szczęście nie posiadam. 4 godziny temu, Jędrek napisał: naprawdę działają ubezpiec Mhyyy... ja nie mam takiej potrzeby. Ale myślę, że podobnie jak narciarskie. Masz ubezpieczenie, ubezpieczalnia dostaje rachunek i albo zwraca Tobie albo firmie. Tak, czy inaczej możliwe ze coś dopłacisz... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 1 godzinę temu, barbie609 napisał: procentach przypadków skutkuje O ile kara jest szybko wykonana. Wiem, że nie można za każdym drzewem stawiać strażnika prasowego i w sumie nie o to chodzi, ale problemem jest tez przyzwolenie spoleczne z grupy "Ale kozak".... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 18 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 22 godziny temu, jaaga76 napisał: "Ale kozak".... Niestety coraz częściej ludzie szukający jakichś ekstremalnych doznań wyłączają myślenie... nie bez znaczenia jest działalność różnych "Guru" opisujących w necie swoje dokonania,, 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 18 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 Skoro na 8000 m.n.p.m da się wbić w sandałach, majtach i z czekanem, to dlaczego nie spacerować w pełnym obuwiu słonecznego dnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 10 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2024 fajne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2024 jeśli Królowa się gniewa , jest to jakiś pomysł. Byłem kiedyś i warto https://24tp.pl/n/113978 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 28 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2024 Nie Babia Góra ale Mała Babia Góra z Czatoży czarnym szlakiem i powrót żółtym od schroniska. Nieźle mnie ta wycieczka zmęczyła. Pogoda ładna, niby bez widoków dalekich ale te bliskie były bardzo ładne, ciepło, bez wiatru. Pięknie oszronione drzewa, niektore nawet tipsy lodowe zapuściły. Śnieg duży, im wyżej tym więcej, po kolana albo i lepiej. U góry mgła taka, że mało co widać. Na początku myślałam wracać ta sama droga ale wolałam jednak po tych śniegach się nie meczyc i wybraliśmy się w stronę schroniska. Szlak na Przełęcz wcale nie był lepszy, śniegu w brod, tyle, że w dół to się leciało. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 29 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 Brawo @wjesna, super wycieczka i relacja Mam ogromny sentyment, chciałem napisać, że do Bejbi, ale według @barbie609 moderatordo Królowej trzeba z atencją, więc nie napiszę Jak tylko będzie jakieś z okienko jest plan, by razem z @Mateusz Zi @Artur Szdobyć ją od słowackiej strony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 29 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 @wjesna miło się patrzy na prawdziwą zimę.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 @wjesnajesteś hardkorem ,w środę planowana jest trasa z Czatoży ale na Żywiecke rozstaje i stamtąd na Mendralową i z powrotem przez Hale Kamińskiego na dół. 1 godzinę temu, Mnich Admin napisał: do Królowej trzeba z atencją, więc nie napiszę i tak trzymaj 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 29 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 @wjesna zazdroszczę tego brodzenia w śniegu. Pięknie wygląda ta zima w Beskidach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 29 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 5 godzin temu, Mnich Admin napisał: Jak tylko będzie jakieś z okienko jest plan, by razem z @Mateusz Zi @Artur Szdobyć ją od słowackiej strony. Kto Ci takich bzdur naopowiadał? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 29 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 18 minut temu, Mateusz Z napisał: Kto Ci takich bzdur naopowiadał? No gadaliśmy ostatnio, że jak pogoda uniemożliwi robienie WKT, to Bejbi jest jedną z opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 16 minut temu, Mnich Admin napisał: to Bejbi kusisz los , oj kusisz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 29 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 6 godzin temu, Mnich Admin napisał: @wjesna Jak tylko będzie jakieś z okienko jest plan, by razem z @Mateusz Zi @Artur Szdobyć ją od słowackiej strony. Nie przypominam sobie żebym miał taki plan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 29 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 6 godzin temu, barbie609 moderator napisał: w środę planowana jest trasa z Czatoży ale na Żywiecke rozstaje i stamtąd na Mendralową i z powrotem przez Hale Kamińskiego na Ma być pogoda, zatem fajna wycieczka przed Wami. ZCzatozy w stronę Hali śladów na śniegu nie widziałam Jeśli pójdziecie przez Fickowe to tam też było wszystko zasypane, między Fickowymi a żółtym szlakiem czysty śnieg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 29 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 4 godziny temu, Zośka napisał: @wjesna zazdroszczę tego brodzenia w śniegu. Pięknie wygląda ta zima w Beskidach. Piękna zima, też mi się podoba. Ale czuję dziś, żem się oszła bo jeszcze na końcu nie popatrzyłam na szlaki I trzeba było się wracać do tego wlasciwego, oczywiście pod górkę. Ale to takie dobre zmęczenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 29 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 @wjesna uwielbiam takie zmęczenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 1 godzinę temu, wjesna napisał: Ma być pogoda, kurczę właśnie się pogarsza, no zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2024 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/96944/Akcja_ratunkowa_w_rejonie_Babiej_Gory.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2024 https://wydarzenia.interia.pl/malopolskie/news-grozne-zjawisko-w-beskidach-ma-kilkadziesiat-metrow-dlugosci,nId,7345450 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi