J@n Opublikowano 24 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 2 godziny temu, Kasia K napisał: Warunki pogodowe zmobilizowały mnie na ostatnio oglądaną Babią... Wczoraj przyjęła mnie bezchmurnym i bezwietrznym dniem( co jest rzadkością, szczególnie jeśli chodzi o wiatr). Śniegu dużo, jedynie na szczycie trochę wywiane. Podchodziłam z Krowiarek czerwonym, zejście do przełęczy Brona, postój w schronisku(na pyszną pomidorową) i zejście niebieskim do Krowiarek. Genialne warunki, marcowe słońce paliło, a Taterki widoczne jak na dłoni Piękna wyrypa i prawie 1000 m różnicy poziomów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 24 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 4 minuty temu, J@n napisał: Piękna wyrypa i prawie 1000 m różnicy poziomów Dała mi dużo radochy tym bardziej, że nie pamiętam, kiedy byłam tam w takich warunkach. Zawsze jak nie pochmurno, to wietrznie.... A wczoraj bomba!! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 24 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 @Kasia K ale pogodę trafiłaś. Świetna wycieczka i piękne zdjęcia 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 25 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 @Kasia K super, że wreszcie trafila Ci się "kumulacja" piękna na szczycie Babiej . Świetne fotki 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 25 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 @Kasia K co Kapryśnicy zrobiłaś, ze choć zimowa, to taka milutka była? Świetna wycieczka! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Królowa była w planach na po sezonie a ,że już prawie po to wyruszyliśmy wraz z @Werniks. Aby nie było za łatwo to zdecydowaliśmy się na Perć Akademików.Oczywiście startujemy z Krowiarek. Pogoda niby ma być dobra ,ale to Królowa więc może być różnie.Wyruszamy o 7.00 Płajem do Zakrętu Ratowników. Na parkingach coś tam stoi ale w porównaniu do ,,wysokiego sezonu,, to są luzy. Na podejściu spotykamy dosłownie kilka osób. Na perć wchodzimy sami , później dojdzie do nas para sympatycznych młodych ludzi więc trochę szlakowych pogaduch też się trafiło.Pozdrawiamy. Podchodzi się dobrze jest chłodno słońce trochę przyświeca, widoczność na północ i zachód dobra.No ale pora na parę fotek; słoneczko się grzebie nad masyw Policy Mokry Stawek tym razem naprawdę mokry słoneczko nam ładnie przyświeca drapiemy się na północ widoki całkiem całkiem @Werniks spogląda na świat niestety Królowa strzeliła focha i na południe nic nie widać Pilsko też zaczyna się chować wschód też zamgliło , i od razu wyjaśniam że dlatego nie machaliśmy w stronę Bieszczad skąd odmachać miała @jaaga76 po tradycyjnej herbatce i kanapce ruszyliśmy w dół i wstawka historyczna : może niektórzy zwrócili uwagę te kamienne słupki z jednej strony mają litery D a z drugiej S , to graniczne słupki z czasów II wojny pomiędzy GG a Słowacją. na chwilę pokazało się Orawskie Jezioro na szlaku czerwonym kiedy schodziliśmy ruch zaczynał się nasilać , ale bez tragedii.Kiedy popatrzyliśmy z Sokolicy Królowa dalej kaprysiła 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2022 @barbie609 pogoda nienajgorsza, ludzi niedużo, widoki piękne...aż Wam zazdroszczę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2022 @barbie609, a ja tak wypatrywałam... A tak poważnie, jak na Babią to i tak się Wam z pogodą udało.... Moim zdaniem bardzo klimatycznie było.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Stawek ciekawy- wszędzie sucho a on mokry. Fajna wycieczka. Nie kusiło Was zeby zejść Percią Przyrodników? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, wjesna napisał: Nie kusiło Was zeby zejść Percią Przyrodników? jakoś tak wyszło ,że poszliśmy czerwonym 1 godzinę temu, wjesna napisał: wszędzie sucho a on mokry. no właśnie ogólnie sucho nie jest , sporo tych okresowych strumieni było pełnych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 a na stokach Królowej....... https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2019-08-16/wilcza-sielanka-w-babiogorskim-parku-narodowym-to-pierwsze-takie-nagranie/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 Niedawno wraz z @Werniksodwiedziliśmy Królową , dziś przyszła kolej na Królewnę czyli Małą Babią. Pogodę przepowiadano sprzyjającą więc powstał taki plan :Zawoja Czatoża -Fickowe Rozstaje -Żywieckie Rozstaje - Mała Babia-Markowe Szczawiny,zielonym na dół , przejście na niebieski i powrót do Czatoży. Zaczęliśmy ok08.00 temperatura to ok +5 , słoneczko , szlak wilgotny z nocy . Na odcinku do szczytu spotkaliśmy dwie osoby , dopiero na szczycie było kilka osób no i w zejściu w rejonie Przełęczy Brona ruch się nieco zagęścił , na Markowych przy schronisku było może 20 osób. Widoczność nawet dość przyzwoita , na niebie fajne chmury. Jelenie trochę ryczały. Jak zaczynaliśmy było tak: szlak pusty beskidzkie klimaty z góry fajne widoczki zbliżenie na Królową , fajnie widać Perć Akademików borowiny już rudzieją , beskidzka jesień ruszyła i niech Was szlak szczęśliwie prowadzi pora w dół jak wracałem parkingi na Krowiarkach były pełne , ludzie poszli w górę 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 14 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2022 Mam sentyment do tej górki. I lubię ten szlak z Czatoży, nawet w lecie nie ma na nim dużo ludzi. Widać na zdjęciach, że słońce już niżej. Szkoda lata. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 14 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2022 3 godziny temu, wjesna napisał: Szkoda lata. Mnie tam nie szkoda - nie lubię upału i tłoku....wreszcie winter is coming!! ...lubię łazić w śniegu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 14 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2022 1 godzinę temu, Lexi napisał: reszcie winter is coming!! ...lubię łazić w śniegu no Królowa w śniegu ma swój urok 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 14 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2022 1 godzinę temu, Lexi napisał: Mnie tam nie szkoda Jakbym miała węgiel na zimę to może aż tak by mi nie było żal lata. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 14 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2022 4 godziny temu, wjesna napisał: Jakbym miała węgiel na zimę to może aż tak by mi nie było żal lata. Może to głupio zabrzmi ale czy próbowałaś kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 15 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 12 godzin temu, Lexi napisał: Może to głupio zabrzmi ale czy próbowałaś kupić? Ta droga do pracy przy próbie zakupu węgla to jakby spacer. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 30 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 Dzisiaj Wiesiek i jego lepsza połowa odwiedzili Królową. Wiało strasznie. Podesłał kilka panoram rano było pustawo ale później ruszyły tłumy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/88299/Wyprawa_ratunkowa_w_rejonie_Babiej_Gory.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Dzisiejsza Babia Góra widziana z torfowisk Baligówka/ koło Czarnego Dunajca/ zdjęcie oczywiście Wiesiek. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 żeby nie było,że na Królowej spokój https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2023-02-05/babia-gora-nocowali-w-jamie-snieznej-maja-odmrozenia-gopr-sprowadzalo-wychlodzonych-turystow/?ref=slider 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 (edytowane) Dzisiaj na Królowej ma być słońce ,dzisiaj podstawa chmur pow 6000 , dzisiaj na szczycie wiatr ma mieć rozsądne wartości. Biorąc pod uwagę powyższe trzeba na Królową się wspiąć , była w zimowych planach a to ostatni dzwonek aby zdążyć w kalendarzowej zimie. Nasi przyjaciele Bożena I Marian zakończyli sezon turystyczny i teraz nadrabiają zaległości w górach więc też wyruszą , @Werniksoczywiście też.Ruszymy we czworo , reszta pracuje ,trudno ktoś musi. Na Krowiarkach jesteśmy przed 08.00 , niższy parking mocno obłożony na szczęście sporo ludzi schodzi ze wschodu słońca także po chwili oczekiwania parkujemy. Sporo ludzi rusza czerwonym ale to prawie wyłącznie ,,nasi,, . Nawet ci doraźni mają podstawowe wyposażenie. Jest sympatycznie.Wspomnieć tylko należy, że już całkiem wysoko spotkaliśmy dwoje ludzi którzy kupili sobie tak ,,zajebiste,, buty ,że brakło im na kurtki i spodnie , no cóż kryzys. No ale pora ruszać w górę. W lesie i tak do Kępy jest zgodnie z prognozą słoneczko gdzieś wysoko jakieś chmurki i troszkę rozwleczonych cirrusów. Wieje delikatnie można zasuwać w sweterku , a widoczność bajka.Niestety powyżej Kępy Królowa zaczyna się złościć. Wiatr staje się coraz silniejszy , kurtki , czapki , rękawice i kaptury wracają do łask. Z Sokolicy nie było widać pióropuszy na grani. Sprawa wyjaśnia się szybko to lodoszreń i miejscami lód , luźnego śniegu brak.Oczywiście od samego dołu raczkujemy. na Gówniaku widać kolorowy rządek , Uskok Hilarego dla ubogich? im wyżej tym mocniejszy wiatr , słychać tylko łopot ubrania i huk wiatru. im bliżej szczytu tym gorzej na szczycie Królowa prezentuje swoją lodową twórczość , widoczność rewelacyjna , ale tak to bywa jak wściekle duje jak wielu innych próbujemy schronienia za murkiem ale wiatr według mojego odczucia , pamiętam twardość powietrza jeszcze z motocykla, oscyluje ok 100 km/h więc schronienie niespecjalnie się sprawdza. Parę łyków herbaty i dół.Oczywiście cały czas towarzyszą nam widoki. sporo ludzi idzie jeszcze do góry, jest po prostu pięknie. Dopiero na Sokolicy przysiadamy w spokoju na popasik. Tu już spokojnie i ciepło. Tak jak pisałem wcześniej ludzi sporo , ale pomimo wiatru był to super wycieczka. Zimowe zamiary można uznać za zrealizowane. Edytowane 18 Marca 2023 przez barbie609 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 18 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 @barbie609 rewelacyjne widoki mieliście. Babia zimą chyba ładniejsza niż latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2023 6 minut temu, Zośka napisał: Babia zimą chyba ładniejsza niż latem hmm na pewno inna....... masz rację ja też myślę ,że jest ładniejsza .Oczywiście w cieplejszych porach też warto się wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi