Mnich Admin Opublikowano 1 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 Kolejna moja rekomendacja. Na kanwie tej książki powstał wybitny film "Północna ściana". Dla miłośników górskiej literatury pozycja obowiązkowa. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 3 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Tej pozycji chyba specjalnie rekomendować nie muszę, dla mnie to absolutny klasyk z cyklu: must have! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 1 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 Klasyka gatunku. Moim zdaniem przewodnik Nyki to najlepszy z przewodników. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 1 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 (edytowane) Nieco inna perspektywa: Jerzy Kochanowski " Wolne miasto Zakopane". Z "górskich" książek zawsze chętnie wracam do "Górfanki" A. Czerwińskiej i "Zostają góry" P. Morawskiego. Odpadłam przy " Anatomii góry" R. Fronii. Zasypiam przy tej pozycji. W księgozbiorze mam też książkę R. Messnera z dedykacją autora , ale sama książka taka sobie... przeczytana stoi na półce dla potomnych . Edytowane 1 Lipca 2020 przez jaaga76 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reckeen Opublikowano 20 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Niektóre z polecanych - wrzucam na swoją listę. Dziękuję za polecenie. Od siebie, lubię biografie, "ludzi gór" oczywiście także. Znam i polecam zatem chyba wszystko co można spotkać na rynku: od pokolenia Lodowych Wojowników - Kukuczka, Kurtyka, Rutkiewicz, Wielicki, przez Hajzera na Czapkinsie i Bieleckim kończąc... ale także, nieco mniej oczywiste: - Trzy Bieguny (Leszek Cichy + Marek Kamiński) - choć niespecjalnie zredagowane, warto, bo przedstawia fascynujące sylwetki obu wielkich postaci - Długi film o miłości. Powrót na Broad Peak. (Jacek Hugo Bader) - pięknie napisane (chyba jedyna ze wskazanych, nakreślona przez człowieka zawodowo władającego piórem) - Samotność solisty (Alex Honnold) - człowiek nie-z-tej-ziemi... free solo zdobył El Capitan. Brak słów. Warto! Oczywiście zawężam do pozycji związanych z tematyką forum. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 21 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 Dnia 20.07.2020 o 16:09, reckeen napisał: Niektóre z polecanych - wrzucam na swoją listę. Dziękuję za polecenie. Od siebie, lubię biografie, "ludzi gór" oczywiście także. Znam i polecam zatem chyba wszystko co można spotkać na rynku: od pokolenia Lodowych Wojowników - Kukuczka, Kurtyka, Rutkiewicz, Wielicki, przez Hajzera na Czapkinsie i Bieleckim kończąc... ale także, nieco mniej oczywiste: - Trzy Bieguny (Leszek Cichy + Marek Kamiński) - choć niespecjalnie zredagowane, warto, bo przedstawia fascynujące sylwetki obu wielkich postaci - Długi film o miłości. Powrót na Broad Peak. (Jacek Hugo Bader) - pięknie napisane (chyba jedyna ze wskazanych, nakreślona przez człowieka zawodowo władającego piórem) - Samotność solisty (Alex Honnold) - człowiek nie-z-tej-ziemi... free solo zdobył El Capitan. Brak słów. Warto! Oczywiście zawężam do pozycji związanych z tematyką forum. Do biografii dorzucam jeszcze "Ja Pustelnik" (chyba taki tytuł) i "K. Wielicki. Piekło mnie nie chciało". Fajnie się też czytało o Kurtuce (nie pamiętam tytułu) "Samotności solisty" nie znam, ale poznan. Dzięki! Co do książek o Broad Peak, akurat Hubo- Bader dla mnie słabo - dużo egzaltacji i koncentracji na sobie. Wolę książkę Bartka Dobrocha i Przemka Wilczyńskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 21 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 Dnia 27.11.2019 o 23:54, Kacha napisał: Pierwszą z książek o tematyce górskiej, jakie ostatnio przeczytałam, jest "Kukuczka. Opowieść o najsłynniejszym polskim himalaiście". Poniżej zdjęcie. Akurat skończyłam ją czytać 24 października, w 30.rocznicę jego śmierci. Książkę lekko się czyta, jest sporo zdjęć. Jest to głównie biografia J. Kukuczki, ale zawiera też kilka wątków związanych z himalaizmem, czy działalnością wspinaczy w realiach tamtych lat. Polecam Aż dziwne, że dopiero po tylu latach powstała pierwsza biografia Kukuczki... Książkę czyta się świetnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reckeen Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 9 godzin temu, jaaga76 napisał: Do biografii dorzucam jeszcze "Ja Pustelnik" (chyba taki tytuł) i "K. Wielicki. Piekło mnie nie chciało". Fajnie się też czytało o Kurtuce (nie pamiętam tytułu) "Samotności solisty" nie znam, ale poznan. Dzięki! Co do książek o Broad Peak, akurat Hubo- Bader dla mnie słabo - dużo egzaltacji i koncentracji na sobie. Wolę książkę Bartka Dobrocha i Przemka Wilczyńskiego. "Ja Pustelnik" faktycznie... zapomniałem o tym, a chciałem kiedyś kupić i mi uciekło... Dziękuję za przypomnienie! I jeszcze o Denisie Urubko. I o Messnerze... Kurtyka - masz na myśli "Sztuka Wolności", B. McDonald? Tak, polecam także! Wielickiego "Piekło...", tak, warto! I - jako ciekawostka - akurat w dniach gdy to czytałem, na szlaku spotkałem p. Krzysztofa Wielickiego (schodziłem z Orlej, w drodze z p. Krzyżne, do Murowańca). Nie miałem jej ze sobą, a szkoda. Nie zbieram autografów, ale jego podpis na książce fajnie byłoby mieć Zamieniliśmy kilka zdań i każdy poszedł w sowim kierunku. I ostatnie zdanie, o Tym, od którego wszystko się u mnie zaczęło. Jerzy Kukuczka. Czytałem chyba wszystko co o nim. Jego "Mój pionowy świat" wielokrotnie. Nawet synkom, do snu, gdy byli mali i nic a nic nie rozumieli, czytałem Jest tam wszystko - On, przygoda, wyścig o Koronę, nostalgiczny (choć niezamierzony oczywiście) opis tamtych czasów... co jakiś czas mnie nachodzi i sięgam do tej książki. Choć właściwie niczego nie czytam więcej niż raz. Nawet moich ulubionych autorów (zupełnie nie w tematyce górskiej). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 14 godzin temu, reckeen napisał: "Ja Pustelnik" faktycznie... zapomniałem o tym, a chciałem kiedyś kupić i mi uciekło... Dziękuję za przypomnienie! I jeszcze o Denisie Urubko. I o Messnerze... Kurtyka - masz na myśli "Sztuka Wolności", B. McDonald? Tak, polecam także! Wielickiego "Piekło...", tak, warto! I - jako ciekawostka - akurat w dniach gdy to czytałem, na szlaku spotkałem p. Krzysztofa Wielickiego (schodziłem z Orlej, w drodze z p. Krzyżne, do Murowańca). Nie miałem jej ze sobą, a szkoda. Nie zbieram autografów, ale jego podpis na książce fajnie byłoby mieć Zamieniliśmy kilka zdań i każdy poszedł w sowim kierunku. I ostatnie zdanie, o Tym, od którego wszystko się u mnie zaczęło. Jerzy Kukuczka. Czytałem chyba wszystko co o nim. Jego "Mój pionowy świat" wielokrotnie. Nawet synkom, do snu, gdy byli mali i nic a nic nie rozumieli, czytałem Jest tam wszystko - On, przygoda, wyścig o Koronę, nostalgiczny (choć niezamierzony oczywiście) opis tamtych czasów... co jakiś czas mnie nachodzi i sięgam do tej książki. Choć właściwie niczego nie czytam więcej niż raz. Nawet moich ulubionych autorów (zupełnie nie w tematyce górskiej). Spotkanie z K. Wielickim - miły akcent . Dobrze, że wiedziałeś kogo spotkałeś, bo się zdarzyło mieszkać z jednym z polskich czołowych himalaistów XX wieku w pensjonacie w Zakopcu, baaaa nawet sie o niego pomartwic, bo poszedl w gory i byla burza... a to przecież mily, ale już starszy pan... A jak wróciłam i zobaczyłam go w TV to prawie padłam z wrażenia (i wstydu) . Co do "Pionowego świata" Kukuczki - zmęczyłam. Jakoś mi nie szła ta książka... Jeśli wracam - to wracam do książek P. Morawskiego. Swoją drogą- to refleksja po książce o K. Wielickim - brakuje książek o żonach himalaistów... które były i czekały. Dzielne kobiety (a w cieniu) . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Dnia 20.07.2020 o 16:09, reckeen napisał: - Długi film o miłości. Powrót na Broad Peak. (Jacek Hugo Bader) - pięknie napisane (chyba jedyna ze wskazanych, nakreślona przez człowieka zawodowo władającego piórem) Tez mi sie podobala. Warto przeczytać. Skazany na Góry-Denis Urubko- ciekawa, pisze o tym jak zaczynał, początki zawsze sa ciekawe, bo świat poszedł daleko do przodu i kiedyś wiele rzeczy bylo innych, trudniejszych. ,,Miłość, muzyka i góry"- Gduli, to o miłości, pozycja dla romantyków, bo góry sa tylko tłem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Erninio Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 A znacie może jakieś książki, w których zebrane są takie krótkie historie o tragediach górskich, o nierozwiązanych tajemnicach związanych z górskimi wyprawami? PS mam nadzieję że wybrałam dobrą grupę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Dnia 2.08.2020 o 11:42, El Erninio napisał: A znacie może jakieś książki, w których zebrane są takie krótkie historie o tragediach górskich, o nierozwiązanych tajemnicach związanych z górskimi wyprawami? PS mam nadzieję że wybrałam dobrą grupę Michał Jagiełło " Wołanie w górach", a na bieżąco kronika TOPR. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk95 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Dnia 2.08.2020 o 11:42, El Erninio napisał: A znacie może jakieś książki, w których zebrane są takie krótkie historie o tragediach górskich, o nierozwiązanych tajemnicach związanych z górskimi wyprawami? PS mam nadzieję że wybrałam dobrą grupę Może nie ma w tej książce zbyt wiele tajemniczych nierozwiązanych przypadków z Tatr, ale z pewnością jest masa historii górskich wypadków i akcji ratunkowych Topr'u- polecam serdecznie książke "Topr- Żeby inni mogli przeżyć". Napisana z humorem, nawet osoby doświadczone znajdą tu coś dla siebie. Osobiście zaskoczyło mnie w tej książce kilka scenariuszy wypadków, które nawet do głowy by mi nie przyszły, że mogą się wydarzyć. Rozjaśnia umysł i pokazuje, że nie można lekceważyć potęgi gór. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 @Patryk95 masz rację, że tu raczej wypadki. Jeszcze coś bylo o lekarzach w górach, ale nie pamiętam tytułu. A niewyjaśniony bywa poziom głupoty ludzi czasami... ( nie obrażając nikogo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 2 godziny temu, jaaga76 napisał: @Patryk95 . Jeszcze coś bylo o lekarzach w górach, ale nie pamiętam tytułu. "Lekarze w górach ". Świetna 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Nie do końca o górach ale o wędrowaniu ,,Mimochodem o chodzeniu" - Augystynek Fajna książka, o tym, że najbardziej naturalna rzecz jaką jest chodzenie stała się czymś dziwnym, jakby fanaberią. W książce są ciekawostki, opowieści o sławnych osobach, którzy wędrowali, trochę antropologii, mnóstwo cytatów. np taki Sørena Kierkegaarda -„Nie znam tak uciążliwej myśli, od której nie dałoby się uciec, idąc" 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Dnia 5.08.2020 o 11:02, wjesna napisał: "Nie znam tak uciążliwej myśli, od której nie dałoby się uciec, idąc" @Zośka @vatra przypomnijcie sobie ten cytat idąc Chochołowską 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Lubię książki, przeważnie wieczorem, gdy już dom ogarnięty mogę zająć czas książka. Teraz zaczęłam ,,Grę w klasy" . Niby kultowa, z dziwnym sposobem czytania, czyli można czytać po kolei, można przechodzić od rozdziału do rozdziału wedle zaleceń autora, i można czytać te rozdziały, które się chce. Zapoznając się z tymi sposobami pomyślałam, że jak się napisze książkę o marnej treści, to się trzeba ratować takimi udziwnieniami. No i niezbyt mi idzie to czytanie, jakoś mnie nie wciąga. Wobec tego, weszłam sobie wczoraj wieczorem tu, na forum, zobaczyć co tez ciekawego żeście nawypisywali i rzuciło mi się w oczy słowo ,,drzewiej" - piękne, staropolskie, rzadko używane. A ja lubię takie słowa, pachnące domami z drewna, dziećmi goniącymi boso, wierzbami przy drogach. Kojarzy mi się z Norwidem ,,do kraju tego gdzie winą jest dużą popsować gniazdo na gruszy bocianie... " I tak zaciekawiona jednym słowem wsiąkłam w blog Pana @Jerzy L. Głowacki i zostanę tam na wiele wieczorów słuchając opowieści, jak to drzewiej bywało i oglądając fotografie w kolorze sepii. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 @wjesna nie Ty jedna zachwycasz się tym blogiem. Ja też czytam go regularnie bo zarówno forma jak i treść jest urzekająca 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 @Luk_ własnie dziś zamowiłam więc za jakis czas zdam relacje i wstawie parę fotek " ze środka" A tymczasem w moje ręce dziś wpadł przewodnik TATRY Tadeusza Zwolińskiego z 66 roku ( polecany tu gdzieś wcześniej przez kogoś ). Przeważnie same opisy wejść Dla zainteresowanych mozna bez problemu znaleźć na Allegro za parę złotych 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 29 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 Już to drzewiej wspominałem, ale kiedyś to były proste szlaki.. nie to co teraz, same zakręty... 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 No jakby prostsze Niżej opis np. wejścia na Gerlach wg przewodnika 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 Tragedia naPrzełęczy Diatłowa Historia bez końca Lugen Alice czy ktoś z Was czytał??? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 @jaaga76 ja czytałam. Fajnie się czyta, jak powieść science-fiction 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 1 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2020 12 minut temu, Zośka napisał: @jaaga76 ja czytałam. Fajnie się czyta, jak powieść science-fiction Pojawiły się chyba dwie(jeśli nie trzy) książki o tym i sama nie wiem którą przeczytać.... Dzięki @Zośka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi