Skocz do zawartości

Konie do Morskiego Oka. Jakie jest Wasze zdanie ?

Leszek Andrzej

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Fibi napisał(a):

A tak z ciekawości, kto z forumowiczów pamięta czasy jak PKS jeździł do Włosienicy? 

ja pamiętam , z kumplem ,który już na drugiej stronie pociągiem do Z-nego ,autobusem na Włosienicę i smyk na Rysy.

1 godzinę temu, Mateusz Z napisał(a):

Szalone lata osiemdziesiąte.

oj szalone i to nie tylko w górach......

• Haha 2

W dniu 18.11.2024 o 13:30, Fibi napisał(a):

Niestety nie znam kogo trzeba, ale jak Ty znasz, to proszę mnie zapoznać 😝

A tak z ciekawości, kto z forumowiczów pamięta czasy jak PKS jeździł do Włosienicy? 

Też nie znam, ale niewątpliwie są tacy którzy znają 🙃

Na PKS się spóźniłem parę lat. 

W dniu 18.11.2024 o 16:18, Capricorn napisał(a):

Ja jechałem tam autobusem z Zakopca w 1982... i trzeba było się nad Czarnym Stawem zameldować u żołnierzy po zejściu z Rysów/Chłopka

Gdy pierwszy raz szedłem na Rysy, to jeszcze nad Czarnym Stawem siedział patrol, bo na szczycie było wtedy czynne przejście graniczne, jedyne w całych Tatrach.  

Siedział więc ten patrol i znudzonym tonem pytał wszystkich "wracacie tędy czy na Słowację schodzicie?" 😎

W dniu 18.11.2024 o 00:21, Gosia WU napisał(a):

wzbijające kłęby drogowego pyłu

Alergikiem nie jestem, ale też mnie to wkurza, gdy schodzę po zmroku, z czołówką, i mija mnie co chwila jakieś auto, podnosząc kłęby syfu z tego asfaltu. Kiedyś gdy było tam więcej dziur, jeździli jednak wolniej. A teraz asfalt elegancki, można cisnąć. 

Ostatnio jednak mam tam szczęście że albo pada, albo jest tuż po deszczu, co czyni ten spacer mniej uciążliwym 🙃

• 5 tygodni później...
2 godziny temu, barbie609 moder napisał(a):

Nasze państwo jest bardzo bogate , wyrzucanie kasy na skutek histerycznych wrzasków ,,aktywistów,,

https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/103564/Elektryczne_busy_ktore_maja_kursowac_na_drodze_do_Morskiego_Oka_trafily_juz_do_Zakopanego_zdjecia.html

oby przypadkowo nie spłonęły do wiosny

• Wow 1
  • Haha 1

2 godziny temu, barbie609 moder napisał(a):

Nasze państwo jest bardzo bogate , wyrzucanie kasy na skutek histerycznych wrzasków ,,aktywistów,,

https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/103564/Elektryczne_busy_ktore_maja_kursowac_na_drodze_do_Morskiego_Oka_trafily_juz_do_Zakopanego_zdjecia.html

W końcu coś drgnęło w temacie 👍

A tak btw, wcale nie wrzeszczę i nie jestem ekoterrorystą 😛 

• Lubię to ! 1

1 minutę temu, Mnich Admin napisał(a):

W końcu coś drgnęło w temacie 

Przecież to totalny kretynizm , oprócz koni jeszcze te autka na baterie. Zamiast ogólnie ograniczyć przewozy i przestawić,,turystów,, na własne nogi to regularną linię otworzą. W tym tłumie jadące autobusy kto się na to zgodził ?

• Lubię to ! 2

Teraz, barbie609 moder napisał(a):

Przecież to totalny kretynizm , oprócz koni jeszcze te autka na baterie. Zamiast ogólnie ograniczyć przewozy i przestawić,,turystów,, na własne nogi to regularną linię otworzą. W tym tłumie jadące autobusy kto się na to zgodził ?

Żaden kretynizm. Mam nadzieję, że to początek ograniczania transportu konnego 🙂 

9 minut temu, barbie609 moder napisał(a):

pozostanę przy swojej opinii , tylko skończony idiota mógł wymyślić autobusy jadące w tym tłumie , już konie były zagrożeniem a teraz jeszcze to.Powtarzam należy w ogóle ograniczyć transport na tej trasie.

W artykule o tym nie wspomniano, ale zakładam, że nie będzie to linia regularna, tylko głównie transport dla osób niepełnosprawnych. A jeśli moje przypuszczenia się sprawdzą, to określenie pomysłodawców mianem "idiotów" okaże się mocno na wyrost. Poza tym to żadne autobusy, tylko busy 🙂

Edit: Cytat z innego artykułu: „Nie ma możliwości uruchomienia regularnych kursów na tej drodze. Odbyło się już wstępne spotkanie w tej sprawie z dyrekcją Tatrzańskiego Parku Narodowego, gdzie przedstawiono pomysł na program edukacyjny związany z tymi busami, ale nie ma tu mowy o regularnej linii"

1 minutę temu, Mnich Admin napisał(a):

W artykule o tym nie wspomniano, ale zakładam, że nie będzie to linia regularna, tylko transport dla osób niepełnosprawnych. A jeśli moje przypuszczenia się sprawdzą, to określenie pomysłodawców mianem "idiotów" okaże się mocno na wyrost. Poza tym to żadne autobusy, tylko busy

Obawiam  się,że źle zakładasz , miejsce na wózek to tam opcja i do tego nie trzeba kupować takich bydlaków. Aha nie ma czegoś takiego jak bus ,art 2 PoRD autobus : Autobus – pojazd samochodowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą.

mniej niż 9 to samochód osobowy

21 minut temu, Mnich Admin napisał(a):

i nie jestem ekoterrorystą 😛 

o ile wiem masz elektryczną hulajnogę więc  można Cię podejrzewać🙃

• Lubię to ! 2

Wgryzłem się trochę w temat i okazuje się, że busy mają być elementem programu edukacyjnego TPN. Poczekajmy cierpliwie na szczegóły. 

3 minuty temu, barbie609 moder napisał(a):
26 minut temu, Mnich Admin napisał(a):

i nie jestem ekoterrorystą 😛 

o ile wiem masz elektryczną hulajnogę więc  można Cię podejrzewać🙃

Owszem. I do pracy dojeżdżałem szybciej niż kolega autem 😛 

• Lubię to ! 1

18 godzin temu, barbie609 moder napisał(a):

wyrzucanie kasy na skutek histerycznych wrzasków ,,aktywistów,,

Nie jestem aktywistką ani histeryczką i nie wrzeszczę ale jestem totalną a wręcz ortodoksyjną przeciwniczką transportu konnego nad Morske Oko. 

18 godzin temu, barbie609 moder napisał(a):

Nasze państwo jest bardzo bogate 

Fiakrzy mogą się przyczynić do tego żeby państwo było bogatsze zakładając kasy fiskalne i płacąc uczciwie podatki. 

• Lubię to ! 2

48 minut temu, Zośka napisał(a):

Nie jestem aktywistką ani histeryczką i nie wrzeszczę ale jestem totalną a wręcz ortodoksyjną przeciwniczką transportu konnego nad Morske Oko. 

Fiakrzy mogą się przyczynić do tego żeby państwo było bogatsze zakładając kasy fiskalne i płacąc uczciwie podatki. 

ciągle jestem za budową kolejki linowej

• Lubię to ! 1
  • Wow 1

47 minut temu, Zośka napisał(a):

To by dopiero była rewolucja. 🙃

No ale z drugiej strony busiarze też kiedyś tylko gotówką z ręki do ręki, a jednak dało się to zmienić. 

• Lubię to ! 2