Mnich Admin Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca Przed chwilą, Jędrek napisał: Ok, karma, schroniska itp spoko - ale pytałem o konkretne działania w temacie, o którym tu dyskutujemy, panie kierowniku Tak właśnie myślę, ale niczego nie obiecuję, że jak będę miał luźniejszy zawodowo czas, to napisze na ten temat artykuł do Tatromaniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 5 minut temu, Gosia WU napisał: Mam taki obrzyg tematem, że przestałam tam bywać. Jeśli tamtędy idę to zwykle w górę ruszam grubo przed fasiągami, a w dół - gdy już nie jeżdżą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca Przed chwilą, Mnich Admin napisał: artykuł do Tatromaniaka. Chcesz przekonywać przekonanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca Przed chwilą, Jędrek napisał: Chcesz przekonywać przekonanych? Niekoniecznie przekonanych. Jak widać z powyższej dyskusji nawet wśród forumowych Tatromaniaków zdania są podzielone 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 8 minut temu, Mnich Admin napisał: Niekoniecznie przekonanych. Jak widać z powyższej dyskusji nawet wśród forumowych Tatromaniaków zdania są podzielone Te parę osób możesz tutaj przekonywać, po co tworzyć 1638 artykuł o "biednych konikach z Morskiego Oka"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 4 minuty temu, Jędrek napisał: Te parę osób możesz tutaj przekonywać, po co tworzyć 1638 artykuł o "biednych konikach z Morskiego Oka"? Ty mnie kolego nie doceniasz. Jeśli już podjąłbym się zadania, to zorganizował bym, na łamach Tatromaniaka, debatę. Zaprosił do wspólnej dyskusji przedstawiciela aktywistów i fiakrów. Zebrał opinie ekspertów. Spytał, co o temacie sądzą ludzie z Podhala, np. Kamil Stoch. Zrobiłbym sondę wśród turystów. Ale to praca na kilka dni, a ja nie jestem etatowym dziennikarzem. Choć kiedyś byłem nim, prawie przez 10 lat 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 9 minut temu, Mnich Admin napisał: zdania są podzielone owszem.Koń w polskiej tradycji był uważany i jest nadal za zwierzę pociągowe , ewentualnie wierzchowe czyli za środek transportu cywilny lub wojskowy. Jak na razie używanie zwierząt do pracy w zaprzęgu jest w tym kraju legalne. Co do obciążeń to wolę wierzyć wykształconemu lekarzowi wet -specjaliście od koni niż jakieś egzaltowanej pani. Co do ciężko pracujących koni do zapraszam sobie obejrzeć konie pracujące przy zrywce drzewa. Tam jakoś,,miłośników,, nie ma. Może dlatego że trzeba się zmęczyć żeby tam dojść a może dlatego że nie ma kamer , może dlatego że drwale mogą łomot spuścić.Czyli korzyści żadne. Teraz taka historyjka żeby uświadomić że wiem o czym mówię. :Rok chyba 1989 czyli ten krótki czas kiedy wykonywałem swój wyuczony cywilny zawód -technik wet. Pracowałem w Jabłonce Orawskiej , dostałem wezwanie na stoki Babiej Góry gdzie w czasie zrywki jeden z koni miał wypadek . Zjechali po mnie traktorem i trzeba było jeszcze kawałek podejść .Nas miejscu wielki wspaniały koń , niestety już na pierwszy rzut oka otwarte złamanie podudzia. Właściciel się prawie popłakał bo już dobrych kilka lat razem pracowali a coś takiego to wyrok. Jedyną rzeczą którą mogłem zrobić to podanie przeciwbólowych i wypisanie skierowania na ubój sanitarny . Myślicie że było miło , nie, nie było dlatego do dziś to pamiętam. Oczywiście uważam że te fasiągi nie są tam konieczne . Jak już to dla starszych i niepełnosprawnych wystarczyły by dorożki. Dla mnie EOT. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca @Mnich Admin ja tez nie jestem jakąś zwariowaną ekolożką, nie jeżdżę na blokady nie przywiązuję się do drzew i nie wchodzę na kominy ale uważam się za osobę świadomą ekologicznie i staram się tak żyć. Ogródek podlewam deszczówką, wodę piję filtrowaną z kranu żeby nie kupować dużo plastiku, używam wielorazowych toreb na zakupy, moje psy są zawsze ze schroniska (oprócz ostatniej znajdy), wspieram schroniska dla zwierząt, jeżdżę autobusem do pracy itp....czyli robię to co większość (chyba?) ludzi. To żaden wyczyn to po prostu standard. I takim samym standardem powinno być humanitarne traktowanie zwierząt. U mnie na wsi już nikt nie trzyma psa na łańcuchu a jeszcze nie tak dawno to była norma. Może za jakiś czas świadomość ludzi w stosunku do tej sprawy też wzrośnie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 21 minut temu, Mnich Admin napisał: prawie przez 10 lat Gdzie konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca Sprawa koni z Morskiego Oka jest medialna i dobrze się klika, dlatego się tyle o tym mówi. A o koniach wykorzystywanych w jeździectwie to dlaczego jest cisza? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał78 Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca Oczywiście że chodzi tu tylko o kasę. Wiadomo że górale nie będą zadowoleni. Bo stracą zarobek. Nie chodzi tu o tych którzy korzystają z ich usług (spokojnie można by ich było wozić busikami nawet elektrycznymi), nie chodzi tu o konie które są dobrze albo źle traktowane (nie wnikam w to , choć na pewno to nie jest ich wymarzone życie). Chodzi tylko o utratę zarobku. Nie o żadne tradycje. Także według mnie absolutnie do likwidacji. Tyle zawodów wcześniej upadło wraz z rozwojem cywilizacji, że to co tam się dzieje na drodze do Morskiego Oka nic nie znaczy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 22 minuty temu, Jędrek napisał: Gdzie konkretnie? Pisywałem do różnych tytułów: Głos Pomorza, znany Ci zapewne Dziennik Batycki, Super Express, czy Gość Niedzielny. Prowadziłem też audycje w Polskim Radiu Koszalin. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Andrzej Opublikowano 26 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 5 godzin temu, jaaga76 napisał: Prosiłam o źródło. Jak i przez kogo ta kwota została wyliczona? Sam policzyć możesz. Wyjazd do góry to 100 zł w dół 50 zł więc jak góral zaliczy tylko dwa kursy dziennie z pełnym obłożeniem to jest minimum ok 4000 zł. Niech jeździ tylko przez połowę dni w roku to suma wyjdzie? A płaci podatek ryczałt miesięcznie poniżej 2 000 zł. Jest Eldorado jest i to powód że tego nie odpuszczą nigdy. Ale obym się mylił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2 godziny temu, Mnich Admin napisał: obciachowe jest korzystanie przez zdrowych i dorosłych l Skąd wiesz że są zdrowi? Nie wszystkie choroby widać "na oko". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 48 minut temu, Mnich Admin napisał: Super Express, czy Gość Niedzielny Dość duży rozrzut, że tak powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 1 godzinę temu, Fibi napisał: Sprawa koni z Morskiego Oka jest medialna i dobrze się klika, dlatego się tyle o tym mówi. A o koniach wykorzystywanych w jeździectwie to dlaczego jest cisza? Och, to proste. Koń w galopie jest taki piękny, a koń w zaprzęgu ... taki biedny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 36 minut temu, Leszek Andrzej napisał: Sam policzyć możesz. Wyjazd do góry to 100 zł w dół 50 zł więc jak góral zaliczy tylko dwa kursy dziennie z pełnym obłożeniem to jest minimum ok 4000 zł. Niech jeździ tylko przez połowę dni w roku to suma wyjdzie? A płaci podatek ryczałt miesięcznie poniżej 2 000 zł. Jest Eldorado jest i to powód że tego nie odpuszczą nigdy. Ale obym się mylił. Wszytko ok, tylko trzeba by jeszcze odliczyć koszt utrzymania konia, w sumie jestem ciekawa jakie to są koszty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca (edytowane) 5 godzin temu, jaaga76 napisał: Prosiłam o źródło. Jak i przez kogo ta kwota została wyliczona? Wtrąciłem się do dyskusji jako osoba nie posiadająca takiego źródła informacji . Może @Leszek Andrzej poinformuje nas skąd takie dane. Sorry nie zauważyłem że już jest Edytowane 26 Czerwca przez Pablo P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 3 godziny temu, Jędrek napisał: Zamiast jazdy fasiągiem? Serio? W przypadku złamania zdecydowanie niewskazane jest przemieszczanie się na własną rękę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 4 godziny temu, Zośka napisał: Konie żyją średnio 25-30 lat Chyba w zoo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca Rozmawiałem z jednym taksówkarzem z Zakopanego, który mówił że niedaleko toczy się inna wojna o zarządzanie parkingiem w Palenicy. Są to ponoć ogromne pieniądze licząc setki pojazdów dziennie, każdy płaci po kilkadziesiąt złotych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 10 godzin temu, Pablo P napisał: 2 lata szedłem z Morskiego do Palenicy Niezły wynik 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 1 minutę temu, Pablo P napisał: Rozmawiałem z jednym taksówkarzem z Zakopanego, który mówił że niedaleko toczy się inna wojna o zarządzanie parkingiem w Palenicy. Są to ponoć ogromne pieniądze licząc setki pojazdów dziennie, każdy płaci po kilkadziesiąt złotych. Parking jest własnością TPN, więc jaka walka? Kto z kim walczy? Inna sprawa że po jakże genialnym remoncie tenże parking znacznie zmniejszył swoją pojemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 10 minut temu, Pablo P napisał: W przypadku złamania zdecydowanie niewskazane jest przemieszczanie się na własną rękę No ale ty nie wiedziałeś o złamaniu, więc sytuacja była inna. A mając "pod ręką" fasiąg, bez sensu było schodzić i pogłębiać kontuzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 18 minut temu, Jędrek napisał: Parking jest własnością TPN, więc jaka walka? Kto z kim walczy? Inna sprawa że po jakże genialnym remoncie tenże parking znacznie zmniejszył swoją pojemność. Mówię co słyszałem , właściciel ogłasza przetarg na zarządzanie parkingiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi