Mnich Admin Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Jak w temacie! Zachęcam Was do zamieszczania linków do ciekawych filmów traktujących o tematyce górskiej. Wszelkie recenzje, rekomendacje mile widziane. Podczas przeglądania YT trafiłem dziś na taką perełkę. Ze specjalną dedykacją dla @J@n 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 (edytowane) Vysoke Tatry - divocina zamrznuta v case reżyser: Pavol Barabas film dokumentalny, Słowacja/Austria, 2007, 52 min. Edytowane 22 Maja 2020 przez Artur S 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Film po słowacku, ale jak ktoś lubi tatrzańską faunę to komentarz da się zrozumieć... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MałaMi Opublikowano 24 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 Ciekawy dokument o Wojciechu Kurtyce. Polecam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 1 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2020 Świetny dokument o pierwszych zdobywcach Mount Everest. Mallory, czy Hilary - oto jest pytanie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2020 Warto obejrzeć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 1 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 (edytowane) Pandemia mocno medialnie uruchomiła TPN. Od kilku tygodni co czwartek publikują webinar. Godzina wykładu o Tatrach. REWELACJA! Dla mnie chyba najciekawszy był o "martwym drewnie". https://youtu.be/kwfSk56SEuc Edytowane 1 Lipca 2020 przez jaaga76 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Bardzo fajny podcast, w wolnej chwili polecam posłuchać. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 12 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Mountain. Jeśli ktoś nie widział jeszcze tego dokumentu, to niech natychmiast nadrobi zaległości. Cudowne, wręcz bajeczne zdjęcia, kapitalna muzyka i głos Wiliama Defoe. Jakby ktoś korzystał z Netflixa, to tam go znajdziecie. Baaaardzo polecam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 @Luk_ a widziałeś jak zdobuwał Śnieżną Panterę ? Jak nie to koniecznie obejrzyj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 @Luk_Ja to widziałam w telewizji tak z miesiąc temu na jakimś Discovery albo czymś podobnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 (edytowane) @Luk_ a ja korzystam czasem bo mam w pakiecie z netem i telefonem. Lubię kanały popularnonaukowe i motoryzacyjne(np. wyścigi F1 albo AirRace). Edytowane 22 Lipca 2020 przez Zośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Himalaya and Karakoram • Voices from the Mountains • 1971–2003 by Bogdan Jankowski niesamowite 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawno temu w Tatrach Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Ode mnie oczywiście klimat retro: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 https://www.youtube.com/watch?v=3_ka2_dpDxY https://www.youtube.com/watch?v=MYYZN7aAdNI Myślę że warto obejrzeć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 25 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2020 Jeśli ktoś ma Netflixa, a zakładam, że wielu z Was ma, to bardzo polecam znakomity film Arktyka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Arktykę obejrzałem robi wrażenie... Kilka starych polskich filmów fabularnych gdzie góry są istotne dla fabuły i ładnie przedstawione przy okazji.Nie będę podawał linków ale wszystkie są do znalezienia i obejrzenia w sieci. ,,-Czarci Żleb,, , cóż socrealizm, propagandówka ale ładne zdjęcia Tatr i działania na nartach -,,Błekitny Krzyż,, , słynna akcja Pogotowia pod kierownictwem Korosadowicza w lutym 1945 r. -,,Góry o zmierzchu,, , krótki metraż za to z udziałem Andrzeja Zawady , tego Zawady -,,Wilcze Echa,, -western z Bieszczadami w roli głównej -,,Trzecia Granica ,, - do tej chwili chyba jedyna fabularna próba opowiedzenia o kurierach tatrzańskich a jest o czym opowiadać. -,,Gazda z Diabelnej,, - Sudety ,w roli schroniska zrujnowane schronisko na Szczelińcu Wielkim. Pamiętam było takie pod koniec lat 80-tych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 6 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Polecam stary polski film Krzysztofa Zanussiego 'Spirala'. Dopiero ostatnio miałem okazję go zobaczyć i chociaż druga połowa filmu rozgrywa się w szpitalu i jest dołująca to warto zobaczyć pierwszą połowę dla fajnych zimowych zdjęć z okolic Morskiego Oka. Większość akcji rozgrywa się w schronisku MOK i są nawet ujęcia z helikoptera podczas akcji toprowców. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 27 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Dnia 6.03.2021 o 10:35, peter1 napisał: Polecam stary polski film Krzysztofa Zanussiego 'Spirala'. Dopiero ostatnio miałem okazję go zobaczyć i chociaż druga połowa filmu rozgrywa się w szpitalu i jest dołująca to warto zobaczyć pierwszą połowę dla fajnych zimowych zdjęć z okolic Morskiego Oka. Większość akcji rozgrywa się w schronisku MOK i są nawet ujęcia z helikoptera podczas akcji toprowców. Nie jest to prawda film stricte górski, ale warto go zobaczyć nie tylko dla klimatycznych ujęć z MOK-a, ale też genialnej roli Nowickiego. Nie jest to lekkie, łatwe i przyjemne kino, to raczej film z gatunku kina moralnego niepokoju. Jeśli ktoś ma ochotę, film dostępny jest na yt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 27 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Jeśli ktoś ma Netflixa, to baaaardzo polecam znakomity dokument Dawn Wall. Dla górskich freaków - pozycja obowiązkowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Co prawda to nie dokument, ale polecam "Ścianę cieni". Film kinowy, kina zamknięte, ale jak otworzą to bez wahania zobaczcie. Żałować nie będziecie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2021 Naprawdę dobre i tytuł też fajny taki prawdziwy. Miałem nauczyciela ,który zawsze tłukł do głowy,, jeśli zapomnisz się bać , zginiesz,, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 17 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2021 (edytowane) Valley Uprising to porywająca, niesamowita opowieść o rozwoju wspinaczki skałkowej w Parku Narodowym Yosemite. Świetna historia opowiadająca 50 lat historii tego miejsca: od pierwszych zdobywców, przez hipisów i freaków różnej maści, którzy we wspinaczce odnaleźli swoją wolność. https://www.redbull.com/pl-pl/films/valley-uprising Edytowane 17 Czerwca 2021 przez sickboy777 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 29 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 Na Netflixie pojawił się dziś znakomity dokument "14 szczytów". To opowieść o Nirmalu "Nimsdai" Purja, nepalski wspinaczu, byłym żołnierzu British Army, Magar. W 2019 zaczął swój projekt zatytułowany "Project Possible", który zakładał zdobycie korony Himalajów i Karakorum. Zrealizował go w rekordowym czasie, zaledwie 189 dni. Kawał dobrego, górskiego kina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 Dnia 29.11.2021 o 19:56, Mnich Moderator napisał: Na Netflixie pojawił się dziś znakomity dokument "14 szczytów". To opowieść o Nirmalu "Nimsdai" Purja, nepalski wspinaczu, byłym żołnierzu British Army, Magar. W 2019 zaczął swój projekt zatytułowany "Project Possible", który zakładał zdobycie korony Himalajów i Karakorum. Zrealizował go w rekordowym czasie, zaledwie 189 dni. Kawał dobrego, górskiego kina. Nie podzielam zachwytu. Reklamówka jak dla mnie... już myślałam, że na lażdej górze będzie kogoś heroicznie ratował.... Myślę, że Szerpowie jeszcze na super dokument muszą poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi