barbie609 moder Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 Dnia 7.10.2023 o 07:32, jaaga76 napisał: Drabinka na Kozie Czuby ks Gadowski i w Pieninach ostro znakował trudne szlaki https://pl.wikipedia.org/wiki/Skalna_Perć_(Pieniny) szkoda ,że tego szlaku już nie ma ,no ale rysie mają spokój. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 Dnia 9.10.2023 o 12:07, barbie609 napisał: ks Gadowski i w Pieninach ostro znakował trudne szlaki https://pl.wikipedia.org/wiki/Skalna_Perć_(Pieniny) szkoda ,że tego szlaku już nie ma ,no ale rysie mają spokój. No proszę, tego nie znałem. W sumie trochę szkoda, byłby kolejny ciekawy szlak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 23 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 A może Tatry znikną... https://www.onet.pl/kultura/wydawnictwo-sqn/czy-tatry-znikna-rozmowa-z-profesorem-janem-srodoniem-fragment-ksiazki/030kmtn,30bc1058 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 24 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 https://przegladsportowy.onet.pl/alpinizm/jezus-maria-to-koniec-jurek-spadal-trzy-kilometry-do-kotla/9hldzhf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 (edytowane) Nie wiem, czy będzie godny polecenia, ale tematyka bez wątpienia ciekawa. https://kultura.onet.pl/film/wiadomosci/biala-odwaga-mamy-zwiastun-filmu-o-kolaboracji-czesci-gorali-z-nazistami/f2xrfe4 Edytowane 20 Grudnia 2023 przez jaaga76 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 10 godzin temu, jaaga76 napisał: czy będzie godny polecenia warto będzieobejrzeć , temat na Podhalu kontrowersyjny na równi z Kurasiem a może nawet bardziej. Jako przeciwwagę może ktoś nakręci o kurierach , bo Trzecia Granica fajna ale leciwa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 (edytowane) 11 godzin temu, jaaga76 napisał: Nie wiem, czy będzie godny polecenia, ale tematyka ciekawa. Jeśli mowa o niewygodnej historii to polecam książkę Piotra Pytlakowskiego "Ich matki nasi ojcowie". To historia Niemców którzy zostali na terenach zachodnich nowej Polski, które wcześniej należały do nich. Obiektywnie, bez ocen i moralizowania. Warto przeczytać. Edytowane 20 Grudnia 2023 przez Zośka 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 20 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 56 minut temu, Zośka napisał: Jeśli mowa o niewygodnej historii to polecam książkę Piotra Pytlakowskiego "Ich matki nasi ojcowie". To historia Niemców którzy zostali na terenach zachodnich nowej Polski, które wcześniej należały do nich. Obiektywnie, bez ocen i moralizowania. Warto przeczytać. Lubię jego pióro, kiedyś czytałem jego książki poświęcone średnio wdzięcznemu tematowi, jakim były historie dotyczące przestępczego półświatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 18 godzin temu, jaaga76 napisał: Nie wiem, czy będzie godny polecenia, ale tematyka bez wątpienia ciekawa. https://kultura.onet.pl/film/wiadomosci/biala-odwaga-mamy-zwiastun-filmu-o-kolaboracji-czesci-gorali-z-nazistami/f2xrfe4 Chętnie obejrzę. Zgadza się, temat ciekawy. Zobaczymy jak o nim opowiedzieli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 Jestem bardzo ciekawa, ale boję się znowu nic nowego się nie dowiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 1 godzinę temu, jaaga76 napisał: ale boję się znowu nic nowego się nie dowiem.... obawiam się ,że możesz rację. O Wandzie Rutkiewicz chyba powiedziano już wszystko a odpowiedzi na najważniejsze pytanie ,,Co stało się pod szczytem Kanczendzongi,, nie zna nikt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 5 minut temu, barbie609 napisał: ,,Co stało się pod szczytem Kanczendzongi,, nie zna nikt. I pewnie poki nie znajdą ciała, to tylko domysły.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 13 minut temu, jaaga76 napisał: I pewnie poki nie znajdą ciała, to tylko domysły.... Jak wiesz Mallory został odnaleziony a sumie dalej niewiele wiemy, o Rutkiewicz prawdę znają góry i pewnie już tak zostanie. Zresztą góry bez takich takich tajemnic to jak lizak bez patyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia https://oko.press/niedzwiedziom-w-polsce-jest-coraz-trudniej-co-je-czeka-w-2030-roku Gdyby ktoś z Was znalazł raport wspomniany w tekście to proszę o namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) @jaaga76 w tym artykule jest odnośnik do tego raportu. Zaraz na początku w podtytule "Źle się dziej w Bieszczadach" jest podkreslony na czerwono odnośnik" raport Dziedzictwa Przyrodniczego". Edytowane 4 Stycznia przez Zośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 5 minut temu, Zośka napisał: @jaaga76 w tym artykule jest odnośnik do tego raportu. Zaraz na początku w podtutule "Źle się dziej w Bieszczadach" jest podkreslony na czerwono odnośnik" raport Dziedzictwa Przyrodniczego". Dzięki. Nie wyświetlił mi się link na telefonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 6 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia Właśnie obejrzałem "Śnieżne Bractwo" (Netflix) i napisać o nim, że jest mocny, to jakby nic nie napisać (sic!) Nie jest to może film wybitny, ale historia katastrofy lotniczej w Andach i rozpaczliwej walki bohaterów o przeżycie pokazana jest bardzo szczegółowo, a momentami wręcz drastycznie. Dość napisać, że moja przyjaciółka podczas seansu kilka razy chwyciła mnie za rękę i zamknęła oczy. A po końcowych napisach wyznała: - Chyba będę miała traumę do końca życia... Czy warto? Dla pięknych widoków absolutnie tak. Andy pokazane są bardzo zjawiskowo. A co fabuły - film jest oparty na faktach, więc każdy chyba wie, jak się zaczyna i jak kończy. Daję solidne 5,5/10. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia (edytowane) "Śnieżne Bractwo" - kolejny film, który idealnie wpisuje się w hasło "lepsze jest wrogiem dobrego". Od pierwszej wersji dzielą go Himalaje. Film jest przegadany, bez napięcia, z pseudofilozoficznym zadęciem. Nie pozostawia widza ani na minutę samego ze sobą- wszystko jest wyjaśnione.... Szkoda czasu. Lepiej obejrzeć wersję z 1993 roku (Alive - dramat w Andach). Edytowane 7 Stycznia przez jaaga76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia Dnia 6.01.2024 o 16:53, Mnich Admin napisał: Daję solidne 5,5/10. To brzmi jak ,,można obejrzeć ale po co" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 8 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 14 minut temu, wjesna napisał: To brzmi jak ,,można obejrzeć ale po co" Bo nie jest to film wybitny. Stąd taka ocena. Ot taki przeciętniak, którego głównym zadaniem jest gra na emocjach. Do pierwowzoru mu daleko. Ogromnym plusem są zdjęcia, stąd lekko zawyżona ocena. Z pewnością nie jest to film, do którego chciałbym wrócić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia Przed chwilą, Mnich Admin napisał: Bo nie jest to film wybitny. Stąd nie wysoka ocena. Ot taki przeciętniak, którego głównym zadaniem jest gra na emocjach. Do pierwowzoru mu daleko. Ogromnym plusem są zdjęcia, stąd lekko zawyżona ocena. Z pewnością nie jest to film, do którego chciałbym wrócić. Aha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 8 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 1 minutę temu, wjesna napisał: Aha. Jestem ciekawy Twojej opinii @wjesna. Zauważyłem, że lubisz dobre kino i mamy podobny gust Jak obejrzysz, chętnie z Tobą podyskutuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 3 minuty temu, Mnich Admin napisał: Jestem ciekawy Twojej opinii @wjesna. Zauważyłem, że lubisz dobre kino i mamy podobny gust Jak obejrzysz, chętnie z Tobą podyskutuję. Chciakam wczoraj, ale jakiś tak wyszło, że zamiast tego obejrzałam,,Różyczkę 2" I to właśnie taki film, który można obejrzeć, ale po co. Nie udal się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 32 minuty temu, Mnich Admin napisał: Ogromnym plusem są zdjęcia, jak chcesz pooglądać dobre górskie zdjęcia to polecam. Aczkolwiek uprzedzam że fabuła wpisuje się w walkę klas , która się zaostrza https://www.cda.pl/video/7336525e5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 8 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 47 minut temu, wjesna napisał: Chciakam wczoraj, ale jakiś tak wyszło, że zamiast tego obejrzałam,,Różyczkę 2" I to właśnie taki film, który można obejrzeć, ale po co. Nie udal się. Zgadzam się. O ile pierwsza część "Różyczki" była nawet całkiem, o tyle druga to kompletna klapa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi