Mnich Admin Opublikowano 4 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 5 minut temu, jaaga76 napisał: Nie podzielam zachwytu. Reklamówka jak dla mnie... już myślałam, że na lażdej górze będzie kogoś heroicznie ratował.... Myślę, że Szerpowie jeszcze na super dokument muszą poczekać. A widziałaś już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 7 minut temu, Mnich Moderator napisał: A widziałaś już? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 6 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 Film widziałam. Można oglądnąć, trochę za mało w nim- jak dla mnie - opowieści o górach a za dużo o głównym bohaterze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 11 godzin temu, wjesna napisał: Film widziałam. Można oglądnąć, trochę za mało w nim- jak dla mnie - opowieści o górach a za dużo o głównym bohaterze. Podzielam wrażenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Dnia 6.12.2021 o 19:40, jaaga76 napisał: Podzielam wrażenia. W pewnym momencie główny bohater przedstawia pewnego Szerpę z imienia, akcentując przy tym, że często wspinacze używają określenia,,mój Szerpa " jakby oni nie mieli imion. Ale też on sam niewiele o nich opowiada. Za to jest brat, matka, żona. A to przecież nie oni z nim wchodzili. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 9 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2021 Obejrzałam. Na 10 punktów dałabym 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2021 Dnia 8.12.2021 o 12:39, wjesna napisał: Za to jest brat, matka, żona. A to przecież nie oni z nim wchodzili. Filmu nie znam ale książkę czytałem, myślę że tam to wszystko jest lepiej opisane.Jego rodzina , ile jej zawdzięcza,służba w SBS , no i działalność górska. W książce podkreśla znaczenie zespołu , jak już pisałem widać ,że książkę pisał żołnierz. No myślę ,że ważne jest też że on nie jest Szerpą jest Ghurką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 9 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2021 (edytowane) Dnia 29.11.2021 o 19:56, Mnich Moderator napisał: Kawał dobrego, górskiego kina. Fajny film, piękne ujęcia nawet oglądałem 2 razy, lepszy niż niejeden o naszych Himalaistach Dnia 4.12.2021 o 12:19, jaaga76 napisał: Myślę, że Szerpowie jeszcze na super dokument muszą poczekać. to prosze rozjaśnij nam @jaaga76 jak to jest z tymi Szerpami naprawdę Edytowane 9 Grudnia 2021 przez J@n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 9 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2021 4 godziny temu, J@n napisał: Fajny film, piękne ujęcia nawet oglądałem 2 razy, lepszy niż niejeden o naszych Himalaistach to prosze rozjaśnij nam @jaaga76 jak to jest z tymi Szerpami naprawdę @Jan chciałabym, żeby Szerpowie stali się główny bohaterem, a nie tłem, żeby przestano widzieć ich przez pryzmat stereotypów.... Tyle i az tyle... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 10 godzin temu, jaaga76 napisał: @Jan chciałabym, żeby Szerpowie stali się główny bohaterem, a nie tłem, żeby przestano widzieć ich przez pryzmat stereotypów.... Tyle i az tyle... Czyli chciałabyś widzieć jakiś nieprawdziwy idealistycznie wydumany obraz Szerpów. Szerpowie żyją głównie z turystyki - są przewodnikami, tragarzami, prowadzą hotele i pensjonaty, Szerpa nie wejdzie na żaden szczyt dla samej idei wejścia - pójdzie jeśli mu za to zapłacą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 7 godzin temu, J@n napisał: Czyli chciałabyś widzieć jakiś nieprawdziwy idealistycznie wydumany obraz Szerpów. Szerpowie żyją głównie z turystyki - są przewodnikami, tragarzami, prowadzą hotele i pensjonaty, Nie @J@n. Chętnie się dowiem co "szeregowy" Szerpa ma do powiedzenia. Wiem, czym sie zajmują i z czego żyją Szerpowie, ale dowiem sie chętnie więcej o ich zyciu poza pracą, o ich domach, o zasadach wejść do zawodu, kulturze.... i jestem przekonana, że dobry reportażysta potrafi to zrobić. 7 godzin temu, J@n napisał: Szerpa nie wejdzie na żaden szczyt dla samej idei wejścia - pójdzie jeśli mu za to zapłacą. Tego bym już nie była tak pewna... Szerpowie też się emancypują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 56 minut temu, jaaga76 napisał: Szerpowie też się emancypują. Myślę,że masz trochę racji, ci z górnej półki na pewno Tak jak już pisałem ten zimowy K-2 po prostu im się należałAle to jednak mimo wszystko zawodowcy , oni nie postawią wszystkiego na jedną kartę , nie zaryzykują bo ze swojego wspinania muszą wyżywić rodziny. W swojej książce Nims pisał ,że jedną z motywacji tego wyczynu , była reklama agencji w której pracowali jego towarzysze wspinaczki, których tam wymienia z nazwiska.Wiadomo ,że przewodnik który uczestniczył w takiej spektakularnej akcji może za swoje usługi żądać więcej kasy. Oczywiście rola Szerpów w górach jest nie do przecenienia i myślę ,że kiedyś doczeka się takiego całościowego opracowania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 @barbie609 myślę, że Szerpowie otwierają nową kartę i z biegiem czasu (pewnie lata świetlne) ich pozycja będzie się zmieniała. K2 jest tego dowodem. Część z nich już nie chce być "tylko" Szerpą. I trzymam kciuki, żeby tak się stało. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 12 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2021 Co prawda jeszcze nie widziałem, ale śpieszę z informacją, że na Netflixie można obejrzeć taki oto dokument: Jak ktoś już go widział, będę wdzięczny za recenzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 Dnia 10.12.2021 o 16:58, jaaga76 napisał: . i jestem przekonana, że dobry reportażysta potrafi to zrobić. Nawet jeśli ktoś coś dobrego zrobi to zawsze znajdą się malkontentki krórym to się nie spodoba. Możesz polecić jakiś dobry i objektywny reportaż o Góralach Podhalańskich ? Tak więc aby poznać Szerpów należy pojechać tam na dłuższy okres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 2 godziny temu, J@n napisał: Nawet jeśli ktoś coś dobrego zrobi to zawsze znajdą się malkontentki krórym to się nie spodoba. @J@n każdy na prawno do swoich poglądów. Mi się filma nie podobał i nie widzę powodów dla których zasługiwałabym na określenie "malkontentka". 2 godziny temu, J@n napisał: Możesz polecić jakiś dobry i objektywny reportaż o Góralach Podhalańskich ? Polecam letni (chyba) numer TATR. Cały o tożsamości. Gdyby było mało "Wolne miasto" - Zakopane 1956-1970. 2 godziny temu, J@n napisał: Tak więc aby poznać Szerpów należy pojechać tam na dłuższy okres Zgadzam się (ale może niekoniecznie w ramach ekspedycji). Pozdrawiam Cię @J@n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 @jaaga76 bo mysmy ten film chyba źle oglądały, bo tylko jeden raz, a to trzeba było Dnia 9.12.2021 o 18:08, J@n napisał: 2 raz I wtedy by się nam mooooze spodobał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 1 godzinę temu, wjesna napisał: @jaaga76 bo mysmy ten film chyba źle oglądały, bo tylko jeden raz, a to trzeba było I wtedy by się nam mooooze spodobał. To ja chyba muszę jeszcze dorzucić i mooooże wtedy....... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 1 godzinę temu, jaaga76 napisał: To ja chyba muszę jeszcze dorzucić i mooooże wtedy....... To się da zrobić, jakieś wino się znajdzie. Jackowski mi śpiewa w radiu, że w ,,w życiu trzeba zawsze wolnym być " To za wolność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 21 minut temu, wjesna napisał: To się da zrobić, jakieś wino się znajdzie. Jackowski mi śpiewa w radiu, że w ,,w życiu trzeba zawsze wolnym być " To za wolność Za wolność! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 15 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 14 godzin temu, jaaga76 napisał: Za wolność! ..wypowiedzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 "Meru" świetny dokument. Polecam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matus Opublikowano 24 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Nie widziałem zeby ktoś wspominał, więc polecam film 'Wspinaczka", jest na Netflixie. Fajna komedia na podstawie prawdziwych wydarzeń. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 27 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 Niezły dokument o tragicznych wydarzeniach sprzed roku podczas próby zdobycia K2… https://vod.tvp.pl/video/k2-gora-pamieci,k2-gora-pamieci,56680735 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Premiera zbliża się już wielkimi krokami - filmu nie zobaczymy w kinach, ale we wrześniu na Netflixie. Przyznam szczerze, że jestem ciekaw, jak twórcy poradzili sobie z ekranizacją tej dobrze znanej, Wam wszystkim, historii. Skrobnę słów kilka, jak obejrzę. A tymczasem łapcie zwiastun. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi