Skocz do zawartości

Bieżące informacje

tatromaniak

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, Mnich Admin napisał:

Jaki macie stosunek do tego typu pomysłów? 

Ja chętnie zobaczę nagranie z przejścia, trzymam kciuki za sukces w realizacji pomysłu. Osobiście, żeby podkręcić trudność wyczynu to wlazłbym nie dość, że boso, to jeszcze ze związanymi rękami za plecami i w maseczce covidowej

• Lubię to ! 1
  • Haha 3

7 godzin temu, Mnich Admin napisał:

Jaki macie stosunek do tego typu pomysłów?

Jestem za, bosy mniej niszczy szlaki 🙃

Ale pod jednym warunkiem - cały czas boso, od wyjścia z auta do powrotu. I żadnych butów "na wszelki wypadek" w plecaku czy u ekipy wspierającej. Ba, nawet skarpet.  

Żeby nie było tak jak w przypadku tego Szerpy co to "bez tlenu" zimą na K2 wszedł, w towarzystwie kilkunastu innych idących z tlenem.  Albo rybki, albo akwarium 😋

• Haha 1

Tzw powódź błyskawiczna. Słowacy piszą, że dziewczyny siedziały pod jakimś schronem p/deszczowym i lawina błotna je porwała. Straszna sprawa.

Obecnie szlaki na Kopskie od Żdiaru są zamknięte do odwołania.

https://hzs.sk/upozornenie-uzavera-chodnikov-v-monkovej-doline-a-doline-bieleho-potoka/

Mnie tak od razu przyszła do głowy ta powódź sprzed kilku lat kiedy zerwana została szosa i most w Jaworowej. Tam naprawdę przy takiej niepewnej pogodzie trzeba uważać kiedy i gdzie się idzie.

• Przykro mi 6

10 godzin temu, Gosia WU napisał:

Tam naprawdę przy takiej niepewnej pogodzie trzeba uważać kiedy i gdzie się idzie.

tak naprawdę wszędzie trzeba uważać aczkolwiek lawina śnieżna , kamienna  na co dzień mieszczą się w ocenie zagrożenia przeciętnego górołaza ale błotna to tak niekoniecznie. Tak ,,egzotyczna,, jest.

• Lubię to ! 1

Błotna występuje raczej rzadko, choć przy tak dużych opadach jak obecnie (średnio od kilku nawet do 20 litrów dziennie na metr kwadratowy) jest bardzo prawdopodobna.  Zawsze trzeba sprawdzać pogodę na kilku serwisach, czytać na stronach, TPN, TOPR komunikaty o panujących warunkach, to podstawa.  Lipiec jest statystycznie najbardziej deszczowym miesiącem około 140 mm opadów.  

• Lubię to ! 1

Śmiertelny wypadek w Tatrach - TATROMANIAK - Serwis Miłośników Tatr

Ktoś spadł z Granatów Wielickich 

Mnie zastanawia fakt skąd biorą się zdjęcia do różnych artykułów. Nie pierwszy raz już się spotykam z tym, że zdjęcia nie oddają aktualnych warunków.  Trochę śniegu jeszcze jest w Tatrach ale chyba nie tyle.

• Lubię to ! 1

1 godzinę temu, barbie609 moder napisał:

Istnieje pula zdjęć , które redakcje może wykorzystać , jeśli nie ma z jakiejś akcji to idzie z archiwum.

Domyślam się, szczególnie jeżeli chodzi o zdjęcia z akcji ale mogli by się trochę bardziej postarać.  Nie jest to jakiś szczególny zarzut, tym bardziej, że nie jest łatwo dotrzeć na miejsce wypadku i zrobić zdjęcia. Sporo serwisów postępuje właśnie w ten sposób.  Osobiście mi to jakoś nie przeszkadza ale niektóre osoby mogą zostać wprowadzone w błąd.

Edytowane przez Pablo P

WAŻNE BADANIA - PRZYŁĄCZCIE SIĘ!!!

Drodzy Turyści i Goście Podhala, zapraszamy do wypełnienia ankiety dotyczącej mobilności w regionie - możecie pomóc stworzyć lepszy Plan Zrównoważonej Mobilności Miejskiej dla Podhalańskiego Obszaru Funkcjonalnego 👉 https://forms.gle/hU8bcZW6JnM4yV6A7
📍 Plan Zrównoważonej Mobilności dla Podhalańskiego Obszaru Funkcjonalnego będzie przystosowywany w ramach projektu nadzorowanego przez Komisję Europejską. Badania są prowadzone przez Instytut Geografii i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Jagiellońskiego. Ankieta jest anonimowa i będzie dostępna do końca lipca.
  • Lubię to ! 3
  • Dziękuję 1