Skocz do zawartości

Bieżące informacje

tatromaniak

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, Dryska napisał(a):

Rozumiem, że w każdym środowisku zdarzają się tzw. czarne owce

No właśnie. Ja jeżdżę autem, motocyklem i rowerem i staram się jeździć tak żeby innym nie utrudniać poruszania się po drodze dlatego nie rozumiem złośliwych i chamskich zachowań w stosunku do innych. I najwięcej takich niefajnych sytuacji spotykam niestety w Polsce.

• Lubię to ! 1

5 godzin temu, Dryska napisał(a):

Rozumiem, że w każdym środowisku zdarzają się tzw. czarne owce, ale ja wielokrotnie byłam "ofiarą" agresji kierowców jadąc zgodnie z obowiązującymi przepisami /krajickiem😉/ czasami nie rozumiem ich flustracji, a i zdarzały się przypadki, że spotykałam peletony jeżdżące obok siebie i na Słowacji i w Austrii..../nie pytałam czy są z PL😉/

Powinniśmy się już niedługo doczekać (jako rowerzyści) systemu analizy ruchu, jaki teraz stosują w Azji - czyli na pdostawie kamer miejskich będą rozsyłane mandaciki każdemu, kogo łatwo zidentyfikować czyli głównie pojazdów z rejestracją 😎 
Mnie podczas codziennej jazdy ktoś mija na gazetę z 10-15 razy, więc wystarczy, że taryfikator będzie przewidywał za wykroczenie parę tysięcy i problem w wielu miejscach się rozwiąże. A i teraz można jeździć z rejestratorem, choć problemem jest kwestia udowodnienia odstępu mniejszego niż metr, na pdostawie obrazu.

41 minut temu, Q'bot napisał(a):

Powinniśmy się już niedługo doczekać

Powinniśmy się niedługo doczekać /jako kierowcy  samochodów i motocykli/ obowiązku rejestracji rowerów , obowiązkowego OC i przywrócenia obowiązku posiadania uprawnień do kierowania rowerem , np PJ kat A lub karty rowerowej. Oczywiście aby zadość uczynić  rzeszy pedalarzy , którzy są przecież tak wspaniali że : O rany! albo jeszcze bardziej te wszystkie obostrzenia były by wymagane w razie poruszania się po drogach publicznych , ścieżkach pieszo-rowerowych i szlakach górskich natomiast nie były wymagane przy poruszaniu się po ścieżkach rowerowych. Aha i jeszcze podatek drogowy bo korzystają a nie płacą i oczywiście regularne akcje policji ściśle ukierunkowane na egzekwowanie przepisów od ,, cudownych dzieci dwóch pedałów,,

W dniu 19.06.2025 o 16:27, barbie609 moder napisał(a):

Aha i jeszcze podatek drogowy bo korzystają a nie płacą i oczywiście regularne akcje policji ściśle ukierunkowane na egzekwowanie przepisów od ,, cudownych dzieci dwóch pedałów,,

O! To!, To!
Nawet nie wiesz jak mnie wnerwiają tacy troglodyci na rowerach (a teraz coraz częściej na motorynkach) nadszarpując swoim zachowaniem renomę rowerzystów... 

A i tych akcji policji (nawet nie regularnych, a jakichkolwiek) nie widziałem kiedykolwiek. Za to sytuację gdy jakiś idiota jedzie chodnikiem, z plecakiem, który dziecka nijak by nie pomieścił, a obok przejeżdża radiowóz/straż wiejska nie reagując, zdażają się codziennie. Gdybym za to ja sobie tam przechadzał z otwartym piwem w ręku to by w sekundę lecieli z bloczkiem mandatowym...

Da się nie płacić podatku drogowego? W sensie niebezpośrednio, każdy płaci 🫣

Edytowane przez Q'bot

45 minut temu, barbie609 moder napisał(a):

tzw podatek płacisz w paliwie , rower nie tankuje więc ........

ładując w domu także nie płacisz, a jak już sobie z rzepaku paliwo wyciśniesz, to w ogóle wypas ^^

Ale miałem na myśli zakup czegokolwiek - czy to ze sklepu, czy kurierem, czy nawet usługa z dojazdem - mało kto ma tory kolejowe/przystań za oknem, więc pośrednio ten podatek drogowy płaci... 

2 godziny temu, barbie609 moder napisał(a):

Nigdy nie zrozumiem popularności takich atrakcji w miejscach gdzie punktów widokowych nie brakuje. 

Tutaj to chociaż nie razi, bo jest na uboczu, ale np. to koszmarne g... w Szczyrbskim Plesie  ... zbrodnia. 

W dniu 19.06.2025 o 09:10, barbie609 moder napisał(a):

a to akurat jest wynikiem zachowania się rowerzystów . Wystarczy pojechać na Słowację tam da się jechać grzecznie rządkiem nie utrudniając ruchu. 

Nie chcę generalizować, ale w Polsce rowerzyści po pierwsze nie znają (i nie muszą wykazać się znajomością) przepisów oraz w pewnym momencie uznali, że są uprzywilejowani i zawsze i wszędzie mają pierwszeństwo. 

Mnie nawet nie denerwują te ich manewry, gdy jadą trochę jezdnia, trochę ścieżką jak im akurat wygodniej, byle nie ryli się pod samochód w miejscu, gdzie w ogóle nie powinni być. 

Tak samo w jednym z sosnowieckich parków. Póki jeżdżą po ścieżkach super, ale jak półmózg z dużą prędkością zjeżdża że ścieżki na plac dla pieszych i mija mnie dosłownie o centymetry to aż się prosi kopnąć w tylne koło, żeby się wy... no wywrócił. 

Przeoraszam, to nie hejt, to atawizm 😉

Dodam, że oczywiście tego dnia w parku większość rowerzystów jeździła spokojnie po ścieżkach, ale tych uprzywilejowanych było wystarczająco wielu, by skutecznie uprzykrzyć spacer. 

Ciągle rozglądanie się, czy ktoś nie jedzie... 

Dawno temu, bo gdy ja jeszcze byłem mały, 2 letnią córkę znajomych zabił na chodniku rowerzysta i ta opowieść rodzinna niestety wryła mi się w pamięć, jestem strasznie cięty na rowerzystów przejezdających szybko po chodnikach obok ludzi - zwłaszcza z dziećmi. 

Edytowane przez pmwas
  • Lubię to ! 2