jaaga76 Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 1 minutę temu, Gosia WU napisał: Wiesz, ale to nie jest taki zupełnie oderwany od rzeczywistości pomysł. Jest współpraca miast. Ludzie jeżdżą na konferencje czy w celach rozwoju firm. Najgorzej zamknąć się w swoim grajdołku i liczyć grosiki A tutaj potrzebne są duże konkretne pieniądze, Miejscowi bez dotacji tego nie ogarną. Ale oni muszą się za sobą dogadać, a nie ze Szwajcarami . Wiele rzeczy można zrobić w ramach partnerstwa, ale musi być jakiś pomysł, a przede wszystkim każda ze stron musi zobaczyć w tym długoterminowy interes. W Zakopanem co jakiś czas ponawiane są próby komunikacji do Orawic, czy Starego Smokowca, Popradu, ale ciągle udaje się to zrobić "na chwilę". Brakuje długofalowego myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 3 minuty temu, jaaga76 napisał: Trudno mi sie odnieść do kwestii transportu z Białki, bo zwykle przez nią tylko przejeżdżam. Natomiast patrząc z perspektywy Zakopanego widzę progres. Powoli, bo powoli, ale jest. No ale właśnie te miejscowości ościenne nakręcają korki w Zakopanem. Ja jeżdżę tylko komunikacją i w zeszłych latach bywałam rokrocznie kilka razy i tak w sumie do 40 dni w roku i głównie Tatry po obu stronach. I jeszcze w ogóle jestem od niedawna astmatyczką od paru lat... To jak wysiadałam na tym poprzednim dworcu to myślalam, ze się uduszę od tych spalinowych. Musiałam siadać w parku i się odłapywać lekami. Za to jak pojechałam do Świeradowa i wysiadłam z autokaru to przeżyłam szok tlenowy prawie jak 50 lat temu to bywało w Zakopanem...Ale tam nie ma prawie samochodów - sa za to przepiękne lasy bukowe (i strzyżaki ) . Do czego dążę - chciałabym podobnie jak Jan ograniczenia spalin w mieście ale najpierw miasto i wioski wokół musiałyby stworzyć infrastrukturę przewozową a do tego daleka i kosztowna droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 1 minutę temu, Gosia WU napisał: chciałabym podobnie jak Jan ograniczenia spalin w mieście ale najpierw miasto i wioski wokół musiałyby stworzyć infrastrukturę przewozową a do tego daleka i kosztowna droga. Tu się zgadzamy w 100%. I jeszcze raz powtórzę, żeby to się stało miasto i wsie okoliczne muszą zobaczyć w tym wspólny interes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2 minuty temu, jaaga76 napisał: Ale oni muszą się za sobą dogadać, a nie ze Szwajcarami . Wiele rzeczy można zrobić w ramach partnerstwa, ale musi być jakiś pomysł, a przede wszystkim każda ze stron musi zobaczyć w tym długoterminowy interes. W Zakopanem co jakiś czas ponawiane są próby komunikacji do Orawic, czy Starego Smokowca, Popradu, ale ciągle udaje się to zrobić "na chwilę". Brakuje długofalowego myślenia. Po odejściu STRAMY chętnych nie ma dobrej woli po obu stronach też nie m. Za to sa już 4 (sic!) firmy taksówkarskie wożące tam ludzi więc jak widać popyt musi być. Gdyby nie ustawiczna wieloletnia walka Kuby Łoginowa o te połączenia do Triesny to nic by nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 6 minut temu, jaaga76 napisał: Ale oni muszą się za sobą dogadać, a nie ze Szwajcarami . Oni powinni zobaczyć jak to działa i że się opłaca. I ewentualnie poszukać inwestora który się nie przestraszy układów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca Przed chwilą, Gosia WU napisał: Po odejściu STRAMY chętnych nie ma dobrej woli po obu stronach też nie m. Za to sa już 4 (sic!) firmy taksówkarskie wożące tam ludzi więc jak widać popyt musi być. Gdyby nie ustawiczna wieloletnia walka Kuby Łoginowa o te połączenia do Triesny to nic by nie było. STRAMY szkoda. Dobrą robotę robili. Z tym "firmami" taksówkowymi busiarze wojują ostro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca (edytowane) 1 minutę temu, Gosia WU napisał: Oni powinni zobaczyć jak to działa i że się opłaca. I ewentualnie poszukać inwestora który się nie przestraszy układów. Ale nie muszą jechać zaraz w Alpy. W Bieszczadach to działa całkiem dobrze. Edytowane 16 Lipca przez jaaga76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 1 minutę temu, jaaga76 napisał: Ale nie muszą jechać zaraz w Alpy. W Bieszczadach to działa całkiem dobrze. Nie wiem czy działa bo jak chciałam jakis czas temu pojechać w Bieszczady jesienią to mnie uprzedzano że będę musiała busa zamawiać - czyli co - weszła komunikacja publiczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca Przed chwilą, Gosia WU napisał: Nie wiem czy działa bo jak chciałam jakis czas temu pojechać w Bieszczady jesienią to mnie uprzedzano że będę musiała busa zamawiać - czyli co - weszła komunikacja publiczna? W Alpy z Zakopanego jest niedaleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca Przed chwilą, Gosia WU napisał: Nie wiem czy działa bo jak chciałam jakis czas temu pojechać w Bieszczady jesienią to mnie uprzedzano że będę musiała busa zamawiać - czyli co - weszła komunikacja publiczna? Tak. Jeździ linia autobusowa i busowa. Dwa, czy trzy lata temu jeździłam jesienią autobusami z Olszanicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 1 minutę temu, Gosia WU napisał: W Alpy z Zakopanego jest niedaleko Nad ciepłe morze z gwarantowaną pogodą także . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2 minuty temu, jaaga76 napisał: Tak. Jeździ linia autobusowa i busowa. Dwa, czy trzy lata temu jeździłam jesienią autobusami z Olszanicy. Z Wetliny do Ustrzyk Górnych i z powrotem da się w październiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 7 minut temu, Gosia WU napisał: Z Wetliny do Ustrzyk Górnych i z powrotem da się w październiku? Myśle, że tak. Nie wiem tylko jak z godzinami. Pan kierowca mówil, że poza sezonem częstotliwość spada, ale jeżdżą. Zobacz tu https://travelpl.pl/tag/bieszczady/, albo na epodroznik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 1 godzinę temu, Gosia WU napisał: Wetliny do Ustrzyk Górnych https://wbieszczady.pl/aktualnosci/w-bieszczady-bez-samochodu-komunikacja-publiczna-rowniez-mozna-dojechac-w-ten-zakatek-polski/24oq8Z7iPI3gwlptRsuw Zobacz @Gosia WU. Może się Tobie przyda. Daj znać, jak udało się ogarnąć transport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 5 godzin temu, jaaga76 napisał: https://wbieszczady.pl/aktualnosci/w-bieszczady-bez-samochodu-komunikacja-publiczna-rowniez-mozna-dojechac-w-ten-zakatek-polski/24oq8Z7iPI3gwlptRsuw Zobacz @Gosia WU. Może się Tobie przyda. Daj znać, jak udało się ogarnąć transport. O nieźle jednak. Ja sierpień i wrzesień mam już zaplanowany i zarezerwowany w Tatrach - może udałoby się wyrwać w Biesy na kilka dni właśnie w październiku, ale raczej takie plany to już na przyszły rok. Za to widzę cień nadziei że wreszcie się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 8 godzin temu, Fibi napisał: Powinni zamykać wyciągi w takich warunkach. 7 godzin temu, wjesna napisał: Skoro instynkt samozachowawczy nie działa to jest to dobra myśl. Kto powinien i dlaczego? Wyciąg to biznes - ma na siebie zarabiać. Czy sklepy spożywcze powinny wypraszać otyłych, a sklepy rowerowe wyrzucać inwalidów wraz z wózkiem? A instynkt każdy ma swój - tak samo jak wielu ma swoje fobie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 5 godzin temu, Q'bot napisał: Kto powinien i dlaczego? Cóż.. Takie czasy, że samodzielne myślenie zastepują zakazy i cudza odpowiedzialność. Np pierwszeństwo przejscia przez przejscie dla pieszych jakby wymazało w ludziach uważnosc o swoje życie, bo wchodzą bez rozglądania się. Można domniemywać ze jeśli uznają, że coś jest czynne to jest i bezpieczne i w razie czego wina będzie udostępniających obiekt, a nie ich, i to jakby staje się ważniejsze. Tak mi się wydaje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca https://24tp.pl/n/119855 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca https://24tp.pl/n/119874 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca https://24tp.pl/n/119879 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 1 godzinę temu, barbie609 moder napisał: https://24tp.pl/n/119879 a wiecie że mnie też kiedyś szukała Horska Slużba Mieszkaliśmy z kumplem na obozowisku u wylotu Doliny Wąskiej, krótko po stanie wojennym był to wyjazd zorganizowany przez krakowski Almatur, trzeba się było odmeldować u szefa bazy. Planowaliśmy powrót wieczorem po 2 dniach. Przeszliśmy przez Baranec i Rohacze do schroniska na Zverówce. Schronisko było zamknięte i spaliśmy w stodole obok. Rano zwinął nas patrol Czechosłowackiej służby granicznej - twierdzili że spanie w stodole jest zabronione, trzymali nas dobre 3 godziny przed lufą karabinu, w końcu wzięli po 100 koron od łebka i puścili. Te 3 godziny oczywiście zabrakły nam wieczorem i musieliśmy przenocować u wylotu Doliny Jałowieckiej. Wczesnym rankiem popędziliśmy na nasze obozowisko ale grupa przeniosła się w Tatry wysokie i czekała na nas kartka od szefa bazy. "Zgłosiłem wasze zaginięcie w HS i już zaczęli szukać" Popędziliśmy do najbliższej stacji HSu w Podbanske aby się odmeldować a tam zrobili wielkie oczy "TAAK szukamy ale 2 dziewczyn ????" "dziewczyn" ??? a jak się nazywają ? Słowak popatrzył na kartkę i czyta: ANDREA i JANA - nasz bazowy zgłosił nas w DOPEŁNIACZU 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Lipca Udostępnij Opublikowano 18 Lipca inteligentni inaczej w natarciu https://24tp.pl/n/119883 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 18 Lipca Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 3 godziny temu, barbie609 moder napisał: inteligentni inaczej w natarciu https://24tp.pl/n/119883 Po prostu ręce opadają, w nosie niech sobie kłódki pozakładają. Niestety takie społeczeństwo jest dzisiaj wychowywane. Jest to dość szeroki problem bo dotyczy zarówno tych incydentów jak i innych nieprzemyślanych działań. Nie wiem czy można nazwać to głupotą, myślę że raczej ograniczeniem umysłowym. Niestety nie uczy się ludzi samodzielnego myślenia, wyciągania wniosków, podejmowania decyzji. W mojej ocenie ma to jakiś cel, takimi osobami jest łatwiej manipulować. Nieprzemyślane, nierozsądne wyjścia w góry, przejazdy wyciągiem podczas burzy itd. itp. Nie tylko w górach widać że część społeczeństwa nie myśli, wystarczy spojrzeć na drogi. Wprowadzono ten durny przepis że pieszy ma pierwszeństwo na przejściu, co za absurd. Jezdnia jest od jeżdżenia jak sama nazwa wskazuje, każdy kto na nią wchodzi, wjeżdża musi uważać to podstawa. Ciekawe kiedy zaczną wpierać ludziom że każdy może sobie przejść przez rzekę bo jest na to przepis i nic mu się stać nie może? Nie dziwi fakt że jest tyle wypadków, w górach również. Góry z natury są niebezpieczne i trzeba zachować zdrowy rozsądek i być odpowiednio przygotowanym. Wypadki się zdarzają nawet tym najlepiej przygotowanym, ale stosowanie się do odpowiednich zasad minimalizuje ryzyko powstania wypadku. Chwała wszystkim służbom ratowniczym, wykonują doskonałą robotę, wielkie ukłony i podziękowania w ich kierunku. Trzeba jednak mieć świadomość że nie mogą się rozdwoić, kiedy uczestniczą w jednej akcji nie mogą uczestniczyć jednocześnie w drugiej. Może się niestety zdarzyć że dwie osoby w różnych miejscach będą potrzebowały natychmiastowej pomocy. Myślę że naszym zadaniem jako turystów jest minimalizowanie ryzyka. "Oczywista oczywistość" dla Tatromaniaków. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 18 Lipca Udostępnij Opublikowano 18 Lipca Przed chwilą, Pablo P napisał: Myślę że naszym zadaniem jako turystów jest minimalizowanie ryzyka. "Oczywista oczywistość" dla Tatromaniaków. No risk, no fun, czy jakoś tak Gdyby człowieki nie ryzykowały, to dalej byśmy w jaskiniach mieszkali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 18 Lipca Udostępnij Opublikowano 18 Lipca (edytowane) 39 minut temu, Q'bot napisał: No risk, no fun, czy jakoś tak Gdyby człowieki nie ryzykowały, to dalej byśmy w jaskiniach mieszkali. Nie piszę o tym aby nie ryzykować, idziesz w góry już ryzykujesz, wspinasz się też ryzykujesz, chodzi o to aby odpowiednio się przygotować, aby ryzyko było możliwie jak najmniejsze. A nawet jak zwiększasz ryzyko tak aby mieć wiecej adrenaliny, to robisz to świadomie. Edytowane 18 Lipca przez Pablo P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi