Jump to content

Tatrzańska zabawa: czy zdarzyło Ci się :)

Recommended Posts

48 minut temu, J@n napisał:

Podniesienie opłaty za wstęp jednodniowy na 100 złotych.           Czy wzywałes już TOPR z prośbą o ratunek?

Na szczęście nie 

Gdzie są najlepsze oscypki?

• Replies 514
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

@tatromaniak Dzięki! Podobnie, jak i Tobie zależy mi, żeby forum hulało, a wszyscy jego użytkownicy czuli się tu dobrze, dzielili się swoimi pasjami i doświadczeniami, a jeśli mieliby się w czymś różn

Drapak dla kota ? Znaleźliście kiedyś kask do hokeja w górach, bo ja ostatnio i owszem ?

Kto jest za tym, żeby Kacha pozostała z nami, niech da lajka ?

Posted Images

8 godzin temu, Luk_ napisał:

Byłem ? 8 lat temu za czasów szkolnych ? Szliśmy Dolina Kościeliską, był super, sprzedawał ciekawe historie, ale niestety nie pamiętam jak się nazywał, także z chęcią bym go polecił, ale nie mam jak ? Z ciekawostek to pamiętam jego historię, że on wraz ze znajomymi zajął się jakąś grą zespołową i stworzyli drużynę, która była jedyną drużyną w tej dyscyplinie w Polsce. By rywalizować z innymi to jeździli do Czech. Był nawet pomysł, by pojechali na igrzyska, ale coś się nie udało. Ot, taka historia od przewodnika, która mi mocno zapadła w pamięć ?

Jeśli jesteś osobą, która nie mieszka w górach to czy myślisz o przeprowadzce na Podhale? ?

Bardzooo chciałbym. Może kiedyś? 

Plecak o jakim litrażu dźwigasz na szlakach najczęściej?

Guest Kacha
1 godzinę temu, Zośka napisał:

Tak. Kiedyś cały weekend siedzieliśmy w schroniskach bo tak lało.

Czego najbardziej się boicie w trakcie wycieczek w Tatry?

Niedźwiedzia??

Czy zdarzyło Ci się iść w wyższych partiach gór w trakcie burzy? 

2 minuty temu, Kacha napisał:

Niedźwiedzia??

Czy zdarzyło Ci się iść w wyższych partiach gór w trakcie burzy? 

Tak. Dwa razy. Raz udało się zejść a za drugim razem siedzieliśmy pod głazem i czekaliśmy aż przejdzie. Nie polecam.

Wolicie noclegi w schroniskach czy na kwaterze ? 

20 godzin temu, Luk_ napisał:

Wizualnie to chyba Krywań, Lodowy Szczyt i Świnica z przełęczy Liliowe ? ale jeśli miałbym wybrać jeden to chyba Krywań, zwłaszcza od strony Słowackiej - uwielbiam tą sylwetkę.

Korzystacie z bukłaków na wodę? Czy jakieś inne trunki wlewać do niego próbowaliście ??

Tak i tak. Ale nie polecam wlewania do bukłaków innych cieczy niż woda. Trunków, których zapewnie masz na myśli, również ?

Czy zabieracie ze sobą kuchenki turystyczne? Zdarzyło Wam się korzystać z nich na szczycie? 

33 minuty temu, Mnich Moderator napisał:

Czy zabieracie ze sobą kuchenki turystyczne? Zdarzyło Wam się korzystać z nich na szczycie?

Zimą czasem zabieram, jak planuje biwak również. Zdarzyło mi się kilka razy korzystać z kuchenki w górach, szczególnie w terenie (głównie zima), ale i w schronisku też gotowałem. 

Czy byliście świadkami śmiertelnego wypadku w górach?

Guest Kacha
1 minutę temu, Mateusz Z napisał:

Zimą czasem zabieram, jak planuje biwak również. Zdarzyło mi się kilka razy korzystać z kuchenki w górach, szczególnie w terenie (głównie zima), ale i w schronisku też gotowałem. 

Czy byliście świadkami śmiertelnego wypadku w górach?

Może nie w górach, i nie do końca świadkiem byłam, bo całego zajścia nie widziałam, ale kilka lat temu byłam na obiedzie gdzieś na Krupówkach. W pewnym momencie zrobiło się zamieszanie przy dorożkach, widzialam jak jeden koń był zdenerwowany i ruszył znienacka przed siebie. Pojawiła się karetka, pamiętam, że jak wyszłam na ulicę, to tym takim rowkiem odpływowym płynęła krew. Wtedy woznica został staranowany przez swojego konia i - o ile dobrze pamiętam - nie przeżył. 

Czy spadła wam kiedyś w przepaść/w niedostępne miejsce jakaś rzecz? Telefon, aparat, czapka, etc. 

6 minut temu, Kacha napisał:

Czy spadła wam kiedyś w przepaść/w niedostępne miejsce jakaś rzecz? Telefon, aparat, czapka, etc. 

Spadła mi konserwa ? Pewnie jeszcze tam leży ?

Czy zdażyło się wam "zarazić " górską pasją kogoś znajomego ?

Dnia 11.06.2020 o 17:53, Luk_ napisał:

Nocowaliście w Tatrach na grani?

Jeszcze mi się nie zdarzyło ale fajnie byłoby kiedyś obejrzeć zachód słońca a potem wschód w tym samym miejscu. I może jakieś zdjęcia nocnego nieba.

Zdarzyło się wam kiedyś wyjść na zaplanowaną trasę a w ostatniej chwili zmienić plany i iść w zupełnie inne miejsce ? 

1 minutę temu, Mateusz Z napisał:

Czy zdarzyło się Wam złamać przepisy TPN/TANAP ?

Zdarzyło np. zakaz chodzenia po zmroku albo poza szlakiem.

Zdarzyło się wam stracić zdjęcia które robiliście w górach ? Np. nie zapisały się na karcie albo przypadkiem się wykasowały?

12 minut temu, Zośka napisał:

Zdarzyło się wam stracić zdjęcia które robiliście w górach ? Np. nie zapisały się na karcie albo przypadkiem się wykasowały?

Niestety tak. Przy idealnej jesiennej pogodzie wchodziłem na Kozi Wierch. Na dole lato, na górze zima.. Zdjęcia przepadły :( Szkoda mi ich bardzo, bo było super. 

Czy korzystacie z mapy w formie papierowej czy elektronicznej? Czy może Tatry znacie na pamięć? :)

27 minut temu, Mateusz Z napisał:

Czy korzystacie z mapy w formie papierowej czy elektronicznej? Czy może Tatry znacie na pamięć? ?

Teraz to już chodzę na pamięć ale jak chodziłam z mapą to lubiłam mieć papierową i rozkładać ją w schronisku na stole żeby zobaczyć jak wygląda trasa.

Zdarzyło się wam dołączyć do jakiejś ekipy albo kogoś kogo nie znacie i iść z nim/nimi na jakiś szczyt ?

9 minut temu, Zośka napisał:

Zdarzyło się wam dołączyć do jakiejś ekipy albo kogoś kogo nie znacie i iść z nim/nimi na jakiś szczyt ?

Raczej nie!

Czy korzystacie z przewodników przy planowaniu trasy? Jakich?

3 minuty temu, vatra napisał:

Czy korzystacie z przewodników przy planowaniu trasy? Jakich?

Teraz nie ale kiedyś jak jeszcze słabo znałam Tatry to lubiłam przed wycieczką zajrzeć do przewodnika J. Nyki. A jak idę w inne góry niż Tatry to papierowa mapa i internet (najczęściej You Tube).

Czy byliście kiedyś tak zmęczeni że wydawało się wam że nie dacie rady dojść do parkingu (samochodu, busa itp.) ?

21 minut temu, Luk_ napisał:

Pobłądziliście kiedyś tak bardzo, że musieliście korzystać z GPSa bądź innych pomocy nawigacyjnych ??

Raz się zdarzyło przy halnym pod Kopą kondracką. Widoczność 5 metrów, wiatr w porywach ze 200km/h. Nie dało się ustać. Na szczyt nie weszliśmy, zabrakło 50 metrów ?

Czy znaleźliście kiedyś portfel/dokumenty na szlaku?

8 minut temu, Luk_ napisał:

W które miejsce w Tatrach najchętniej chodzicie, by się zrelaksować?

Ja mam takie ulubione miejsce jak się idzie z nad Czarnego Stawu na Przełęcz pod Chłopkiem i nad kosówką jest taka jakby polanka. Można tam usiąść zjeść śniadanie i popatrzeć na Dolinę Rybiego Potoku.

Macie jakąś ulubioną dolinkę do której chodzicie jak macie przerwę we wchodzeniu na szczyty ?

@Luk_ sugerujesz, że Ciemniak jest nieambitny? @Zośka dolinki na relaks to nie mam jakiejś ulubionej, bo w moje dni relaksu zwykle leje więc nigdzie nie Idę. Ale jak się trafią lepsze warunki to do celów odpoczynkowych najbardziej lubię Halę Ornak, Kondratową albo Rusinową Polanę. Sarnią Skałę i Nosal jeszcze lubię na lżejszy dzień. @Luk_ jakby do Moka jeździły hulajnogi to przestałbym tam chodzić że strachu, że mnie ktoś rozjeździe ?

Edited by Fibi
Dopisałam tekst
  • Like ! 1