Zośka Opublikowano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2021 Ja dzisiaj Beskid Śląski ale wprawne oko tatromaniaka dostrzeże w oddali Tatry 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Na niedzielę kończącą długi weekend wybrałam sobie Beskid Mały. Nie byłam nigdy na górze Żar, więc pomyślalał, że może tam? Ponieważ jeśli wszyscy pojechali w Tatry lub na Trzy Korony, to może na górze Żar, choć popularnej, będzie trochę luźniej. Zaczęliśmy od lotniska i startujących stamtąd szybowców. Bardzo mi się to podobało i spędziliśmy tam trochę czasu. Po wyjściu na górę okazało się, że stamtąd startują paralotniarze i to tez było bardzo ciekawe widowiskowo. Dalej miała być Kiczera, Jaworzyna i Kościelec więc poszliśmy wzdłuż zbiornika w stosowną stronę. Szliśmy łąką, prawdziwą, letnią, pachnącą łąką, w ktorej coś bzyczalo, śpiewało, grało. A potem był las, co jakiś czas polanki z miejscami na ogniska. Doszliśmy do końca trasy i zeszliśmy posiedzieć nad jeziorem a potem bez korków wróciliśmy do domu. W domu czekała mnie jeszcze taka mała uczta kinomana, czyli film Innaritu,,Biutiful ". 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 (edytowane) Wczorajszy Beskid Żywiecki - Sopotnia W. wodospad - Romanka - Rysianka - Pilsko pogoda piękna ludzi niewielu Taterki po lewej widoczne Babia Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez Krzysiek Zd 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Długo weekendowy wypad w Beskidy 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 @barbie609 ja akurat trochę interesuję się historią a tam mnie jeszcze nie było więc chyba będzie trzeba się kiedyś wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 29 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2021 Dnia 27.06.2021 o 19:55, Zośka napisał: @barbie609 ja akurat trochę interesuję się historią a tam mnie jeszcze nie było więc chyba będzie trzeba się kiedyś wybrać Zosiu, czeka Cię zatem 21 kilometrów ścieżki historyczno-edukacyjnej i 12 miejsc pamięci. Nie szlam, ale kiedyś na naszej grupie na fb ktoś opisywał i mnie zaciekawił i trochę poczytałam o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 4 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 (edytowane) Dzisiaj Beskid Śląski. Trasa łatwa i niewymagająca kondycji. Szyndzielnia-Klimczok-Trzy Kopce-Stołów-Błatnia. Niestety na Klimczoku padła bateria w telefonie więc fotek mało ale polecam tę trasę na leniwy niedzielny spacer z miłymi dla oka widokami Edytowane 4 Lipca 2021 przez Zośka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 4 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2021 Jeszcze taka ciekawostka pod Klimczokiem. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał D Opublikowano 5 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 No hej, potwierdzam - warunki były świetne na niedzielną wycieczkę. W tym samym czasie robiłem tę "pętelkę" z rodziną - tyle że w drugą stronę (dol.Wapienicy-Błatnia-Trzy kopce-Klimczok-Szyndzielnia-Dol.Wapienicy). Jeśli na szlaku nie pozdrowiliśmy się, to Pozdrawiam cieplutko stąd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 5 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 @Michał D mnóstwo było rodzin więc może się minęliśmy gdzieś na szlaku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 6 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2021 (edytowane) Wczorajszy wschód, już poczas powrotu z hołd... BTW. Czy zna ktoś może źródło informacjii o formacjach skalnych w danym miejscu? W sensie, jak dowiedzieć się o skałach w pobliżu trasy, którą zamierzamy podążać i najlepiej by zobaczyć je uprzednio na zdjęciach Do tej pory przeglądałem zdjęcia z tras na mapie turystycznej ewentualnie te na mapach google z zapisaną lokalizacją, ale to dość ubogie źródła informacji... Edytowane 6 Lipca 2021 przez Q'bot 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 11 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 https://podhale24.pl/rozmaitosci/artykul/77539/Na_Lubon_Wielki_trasa_Stanislawa_DuninBorkowskiego_czyli_spacer_8222Sladami_pierwszych_znakarzy8221.html takie sobie w Beskidzie Wyspowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Rodzinna niedziela na Baraniej Górze. Niby słonecznie ale widoki przymglone 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Beskid Mały. Z Targanicy na Potrójną, Łamaną i Rozstaje u Anuli. I na końcu Grota Komonieckiego i wodospad Dusiołek. Po drodze ciekawa skała ,,Zbójeckie okno "- robi wrażenie. Trasa bardziej spacerowa niż wyczynowa i inna niż dotychczas, bo żeby dojść do celu wycieczki- wodospadu- to trzeba było iść ostro w dół a nie w górę na szczyt. Na Anuli zapytaliśmy przechodzących czy wiedzą skąd odchodzi ścieżka do wodospadu. Bardzo mile było to, że gdy odeszli i kawałek i zauważyli ścieżkę to pan wrócił, by nam powiedzieć gdzie jest, i jak jest oznaczona. Zarówno grota jak i wodospad bardzo ładne, warto było zejść, zobaczyć co też natura potrafi stworzyć, posiedzieć, posłuchać jak woda spływa. A, I taka ciekawostka. Myślałam, że nazwa ,,Rozstaje u Anuli " odnosi się do imienia ,,Anna" i może jakiejś romantycznej historii. Tymczasem Anula to..krowa. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 16 godzin temu, Zośka napisał: niedziela na Baraniej Górze. Pięknie , a dla mnie to terra incognita 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 2 godziny temu, barbie609 napisał: Pięknie , a dla mnie to terra incognita Beskid Śląski i Żywiecki to moje rejony ale inne Beskidy też dopiero odkrywam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 W końcu w słońcu 6-16 sierpnia 2021 Tegoroczne wakacje z powodów wiadomo jakich już w grudniu zaplanowaliśmy w Beskidach. W Istebnej meldujemy się w sobotę. Czekają na nas już znajomi, więc wiemy, że tym razem na szlak ruszymy większą ekipą. Na pierwszy ogień ma iść Rysianka i Hala Redykalna z Boraczą. Nic chyba nie odda mojej miny, kiedy rano obudziły mnie ... strugi desczu!!! Szybki wymiana smsów z Asią i śpimy dalej... Na szczęście koło 9.00 chmury dają pola błękitowi. Żeby nie marnować dnia idziemy na Stożek. Podjeżdzamy na Łabajów i tam najpierw niezbyt ciekawą drogą dochodzimy do niebieskiego szlaku. Trudno uznać go za uroczy, ale kilka widoczków daje się w kadr złapać. Po godzinie jesteśmy na Stożku. Po krótkim popasie wracamy zielonym szlakiem do samochodu. Zaczyna padać...znowu, buuuu.... Poniedziałek wita nas słońcem, więc wiele nie myśląc postanawiamy zrealizować wczorajszy plan. Szybkie śniadanie i ruszamy na Ujsoły i dalej do Huty. W zeszłym roku zakochaliśmy się w Hali Redykalnej i ona jest w sumie naszym celem. Mamy też apetyt na pyszne drożdzówki z Hali Boraczej. Posiadóweczka na Rysiance i dalej niebieskim szlakiem w kierunku Boraczej. Niestety chmurki ograniczają widoki. No cóz nie można mieć wszystkiego. Generalnie wycieczka super . Kolejny dzień do wypad na Jurę. Trzeba naszych nastolatków odstawić na obóz i wolność . Środa znowu wita nas słońcem. Naszym celem jest Worek Raczański. Auto zostaje w Rycerce, a my pniemy się w stronę Wielkiej Raczy. Pusto, cicho i przyjemnie. Znowu humor psują nam chmury, z których zaczyna lać... . Zaczynamy wygrzebywać kurtki z plecaków i już mamy je ubrać, kiedy ktoś zakręca kurek... Jak za dotknięciem czarodziejskiek różdzki deszcz ustaje i wychodzi słońce. Jest cudnie . Ciasteczko i boski napój na Raczy plus wiodki robią swoje... nie chce się nam iść... ale droga przed nami. Kolejny punkt posiadowy to Przegibek, a tam ... pyszna kawka retro . Polecamy! Czwartek to wyprawa na Pilsko, którego "cielsko" podziwialiśmy kilka dni wcześniej z Rysianki. Umawiamy się z naszymi znajomymi i ruszamy. Tu jeszcze raz dzięki za inspiracje szlakowe dla @Krzysiek Zd. Co ja się naszukałam wodospadu to moje . Piątek to dzień Królowej . Nasze wakacje kończymy wypadem na Wielką Rycerzową. Startujemy w Soblówce i żółtym szlakiem zmierzamy na Rycerzową. Po drodze przepiękne hale zachęcają skutecznie do zalegnięcia, co też czynimy. Zaczyna się chmurzyć, więc zbieramy się. Szybka kawka i ruszamy na szczyt Rycerzowej. Ponieważ pora wczesna, to zamierzamy schodzić przez Młodą Horę. Wiele można o tym szalku powiedzieć, ale nie to że jest ładny... Momentami nie wiemy jak iść, bo szlak jest tak zarośnięty. Na dodatek zaczyna się burza... no coż zmoknąć w górach to nasza tradycja... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 1 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 Fajna wycieczka @jaaga76 czasem słońce czasem deszcz, pogoda-że tak powiem- urozmaicona 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 1 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 Bardzo ciekawe i uruzmaicone te wędrówki Dobrze, że udało Wam się złapać też trochę słońca, a i te chmurki na fotkach też wyglądają calkiem ciekawie. 10 godzin temu, jaaga76 napisał: Co ja się naszukałam wodospadu to moje . @jaaga76 ważne, że tu kurka nikt nie zakręcił i udało Ci się go znaleźć 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2021 W dniu dzisiejszym dawno odkładane Pilsko w składzie sześcioosobowym. Pogoda super słonecznie , widoki super tylko Tatry schowane w chmurach. Skorzystaliśmy z kolejki Jontek-Buczynka , potem zielonym. Na Miziowej w schronisku kawusia i serniczek .Na szczyt czarnym ,na górze mały popas z widokiem na Jezioro Orawskie, na dół żółtym i dalej już zielonym.Ludzi sporo ale tak naprawdę natężenie ruchu w górę nastąpiło jak my już schodziliśmy.Bardzo przyjemny dzień. Parę fotek ze szlaku: Podchodzimy widoczki z góry Beskid Śląski Królowa spory kawałek gór aż po Beskid Sądecki i Wyspowy tam na horyzoncie na szczycie Jezioro Orawskie popas pora w dolinę 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 7 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) Ehhh... miesiąc temu tam byłam. Jak ten czas leci... Pięknie, pusto... Edytowane 7 Września 2021 przez jaaga76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 16 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 (edytowane) Wczorajszy wschód słońca na Mogielicy. Wieża niestety zamknięta, ale i tak było pięknie i ......bezludnie. Edytowane 16 Września 2021 przez Artur S 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 16 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 @Artur S jak zwykle niezwykle (pięknie) 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 16 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 @Artur S ten wschód słońca po prostu.... przepiękny 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Od kilku dni trwa nasz pobyt na wschodzie bo jak mawiał klasyk ,,ruszamy na wschód tam musi być jakaś cywilizacja,, .Cywilizacja owszem jest za to pogody nie było , więc z Bieszczad znowu nici za to zwiedziliśmy kilka fajnych miejsc w Krośnie i Sanoku wszak nie samymi górami człowiek żyje. Dopiero dzisiaj Beskid Niski /Gorlicki/ raczył wynurzyć się z chmur.Czym prędzej wyruszyliśmy z naszej kwatery w Wysowej. Na początku odwiedziliśmy Świętą Górę Łemków -Jawor wraz z sanktuarium tam się znajdującym . Następnie przeszliśmy na Przełęcz Cigielka skąd czerwonym szlakiem granicznym ruszyliśmy na wschód. Beskid Niski to generalnie zarośnięte góry , ale są miejsca gdzie widoczki są fajne. Np. polany po szczytem Jawor od słowackiej strony wsi Cigielka. Jest to miejsce gdzie konfederaci barscy stoczyli jedną z większych bitew. W ogóle historia tych ziem jest niesamowita , Konfederacja Barska , walki I wojny światowej i oczywiście operacja ,, wisła,,. No dość o tym szlak graniczny jest pusty, dziki ,biegnie w pięknej karpackiej puszczy , są miejsca gdzie podejścia i zejścia są całkiem strome a teraz po deszczach są śliskie i niebezpieczne. Zwłaszcza zejście ze Stawisk jest strome i bardzo śliska/glebło mnie/. Po dojściu do szlaku żółtego zeszliśmy nim do Wysowej. Powiem wam że może małe ale naprawdę fajne góry. Teraz parę fotek: Sanktuarium na górze Jawor. Widoki spod góry Jawor to na tych polach Moskale rozbili naszych Konfederatów. Idzie jesień Karpacka puszcza Widoki z Sedla Wyźni Tvarozec Zejście ze Stavisk zdecydowanie najtrudniejsze miejsce na trasie dodać należy, że na szlaku granicznym spotkaliśmy 3 osoby. i tradycyjnie pozdrowienia dla tych co na szlaku 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi