wjesna Opublikowano 12 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 Ładny był dzień na wycieczki. Nic dziwnego, że w drodze na Babią było wiele ludzi. Dlatego fajnie jest wtedy gdzieś bokiem obejść. Widoki mieliście bardzo ładne, przejrzyste, czyste niebo. Ładna jesień. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 13 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 (edytowane) Dzisiaj krótka wycieczka na najwyższy szczyt Beskidu Małego czyli Czupel. Niebieskim szlakiem z parkingu na Przełęczy Przegibek przez Magurkę Wilkowicką. Poranek mglisty ale po wejściu na Magurkę między drzewami można było zobaczyć piękne morze mgieł nad Jeziorem Żywieckim i wyłaniające się szczyty Beskidu Śląskiego i Żywieckiego a w oddali Tatry. Edytowane 13 Listopada 2021 przez Zośka 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 @Zośkabardzo efektownie to wygląda. Człowieków dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 13 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 Rano jak wchodziliśmy to nie było nikogo a jak schodziliśmy to bardzo dużo. O 8.30 były 3 auta na parkingu a o 12.00 jak zeszliśmy to nie było wolnych miejsc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 Czyli podobnie jak na Podhalu.Kiedyś byliśmy w tamtych stronach i co zwróciło naszą uwagę to fakt ,że mimo pełni sezonu jakiś wielkich tłoków nie było. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 13 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 @barbie609 to miałeś szczęście bo ja w tym roku wiele razy byłam w Beskidach i ludzi było zawsze mnóstwo. Przyjeżdżam przeważnie w soboty bo w niedzielę nie ma nawet szans na kawę w schronisku bez odstania godziny w kolejce i odczekania na odbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 @Zośkato był lipiec 2019 , bazowaliśmy w Międzybrodziu Żywieckim. Ja najchętniej wyruszałbym w tygodniu , ale tak to tylko jeden kolega może , więc czasami wyruszam sam na jakieś krótkie wypady. Do schronisk to w niedzielę nie ma co się zbliżać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 13 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 @barbie609 ja niestety też przeważnie mogę tylko w weekendy a szkoda bo wtedy ciężko znaleźć miejsce bez tłumów i hałasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 14 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 Dzisiaj pełni nadziei na to ,że się przetrze i będzie tak jak @Zośkamiała ,ruszyliśmy ponownie w Beskid Żywiecki. Trasa miała być prosta niebieskim z Zawoi do wodospadu na Mosornym Potoku bo tam nas jeszcze nie było potem żółtym na Cyl Hali Śmietanowej i tym samym żółtym powrót do Zawoi. Niestety warunki pokrzyżowały nam plany na dole mgła a na górze podstawa chmur poniżej 1000mnpm. skutecznie nas zniechęciły. Podjęliśmy nawet próbę marszu w stronę Cylu ale widoczność im wyżej tym się pogarszała i uznaliśmy ,że nie ma sensu się męczyć jak nie będzie nagrody czyli widoku na Królową. Zawróciliśmy i i zeszliśmy żółtym do wsi. Parę fotek las na podejściu wodospad na Mosornym Potoku -niewielki ale całkiem fajny ,widać budowę geologiczną beskidów na grzbiecie na rozdrożu buczyna w chmurach -widoczki jak z ,,Lasu Wiedźmy,, na Mosornym powstaje wieża a na to liczyliśmy -widok z 06.12 zeszłego roku , wtedy podeszliśmy od Krowiarek pomimo pogody fajnie było się przejść. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 15 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 @barbie609 @Zośka bardzo Wam dziękuję za odkrywanie dla mnie wciąż słabo poznanych Beskidów . Z wielką przyjemnością czytam kolejne relacje i planuje. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 15 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 Dnia 13.11.2021 o 19:35, Zośka napisał: @barbie609 ja niestety też przeważnie mogę tylko w weekendy a szkoda bo wtedy ciężko znaleźć miejsce bez tłumów i hałasu. Czasem się udaje, jak pogoda kiepska albo jeśli pójść w ścieżki które nie prowadzą w żadne słynne miejsca. W Bedkidsch jest trochę ścieżek leśnych pustych od ludzi, bo trudniej po nich chodzić, nie ma ich w aplikacjach- chyba, że są tylko ja takiej nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 47 minut temu, wjesna napisał: tylko ja takiej nie mogę znaleźć. Można próbować trochę poza szlakiem.W Parkach nie wolno a poza parkiem niestety mapy pozostawiają trochę do życzenia. Np. z tej przedostatniej wycieczki sam dojazd na Przełęcz Klekociny. W mapy turystyczne pl w części ,,mapa turystyczna,,jest drogą gruntową ,w zakładce ,,mapa sygnatura,, jako inna twarda a na papierowej mapie ,,ExpressMap,, jest drogą twardą. Google i Targeo wyznaczają ją jako normalny dojazd z Zawoi do Koszarawy bez żadnych zastrzeżeń co jest moim zdaniem niewłaściwe . Nasz TomTom uprzedza że nie jest drogą twardą , choć w sensie PoRD droga twardą jest tyle że dziurawą. Tam więc z nawigacją poza szlakową też może być problem. Jeśli jest takie zainteresowanie to mogę zrobić mapki i zamieścić na forum dwóch ,, moich,, tras w Małych Pieninach. Tylko jak to zrobić aby uzyskać odpowiednią rozdzielczość tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 15 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 Mnie się zdarza pogubić w tych ścieżkach. Czasem jest taka sieczka ścieżek, że trzeba się naprawdę pilnować, żeby nie zboczyć. Na przykład Szczebel, widać go nad zakopianką, taka sobie górka, ale zejsc z niej i szlaku nie zgubić choć raz to jest sztuka. Przynajmniej dla mnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 9 minut temu, wjesna napisał: zejsc z niej i szlaku nie zgubić Mnie się też zdarza ostatnio na Mogielnicy chciałem na Stu Morgową a wylądowaliśmy na Wyśnikówce-niebieski mi się poplątał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 17 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 Mnie nie przebijesz. Otóż kiedyś tam postanowiłam pierwszy raz sama pójść gdzieś, gdxie będzie łatwo. Chciałam pójść na Mogielicę, byłam tak nakręcona, że gdy na Przełęcz Rydza- Śmiglego zobaczyłam szlak od razu za nim podążyłam. I tak doszłam na szczyt którym okazal się Łopień Pomachałam Mogielicy która z politowanie patrzyła na z drugiej strony. I tak Mogielica zyskała w moim życiu specjalne miejsce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 29 minut temu, wjesna napisał: Pomachałam Mogielicy która z politowanie patrzyła na z drugiej strony. Zdarza się najlepszym a Łopień też ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 17 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 1 godzinę temu, barbie609 napisał: a Łopień też ładny. Tyż prowda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a chodźże na pole Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Witam Beskidomaniaków Zapewne nie będzie odkryciem dla Was trasa na Baranią Górę, ale może jednak znajdą się tacy, którzy nie szli tą trasą, albo w ogóle tani nie byli. Zapraszam na film ze szlaku, zaczynamy na Przełęczy Salmopolskiej, kierujemy się na Malinowską Skałę a następnie na Baranią Górę. Wracając zaglądamy jeszcze do Malinowskiej Jaskini. W ten dzień dość mocno wiało, ale udało się posłać w powietrze drona, więc również na filmie znajdziecie kilka ujęć z ptasiej perspektywy. Zapraszam na film, ładne widoki i garść ciekawostek 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matus Opublikowano 24 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Sobotnia Wielka Racza. Śniegu w piątkową noc doładowało sporo. Pogoda dopisała częściowo, ponieważ na dalsze widoki nie było co liczyć, ale na samej trasie można było oko nacieszyć konkretnie. Nie do końca wydeptany śnieg utrudniał nieco przejście i można było się zmęczyć, ale za to żurek w schronisku smakował lepiej. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Baaardzo lubię ten szlak . W zimowej wersji czeka na odkrycie. Super zima! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 24 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Ja też lubię ten szlak latem ale w zimowej odsłonie wygląda bardzo fajnie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 24 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 To mój ulubiony szlak wiosenno-letnio-jesienny w warunkach zimowych też się raz przytrafiło W tak zimowej scenerii jednak jeszcze nie byłem, naprawdę pięknie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 24 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Ależ piękna zima Beskidy to chyba świetny wybór na zimowe spacery 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 24 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 5 godzin temu, Matus napisał: Wielka Racza. akurat te okolice to moja terra incognita , trzeba będzie to zmienić............ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matus Opublikowano 24 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Byłem pierwszy raz ale naprawdę polecam. Z tego co wiem, to dzisiaj były dużo lepsze warunki widokowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi