Skocz do zawartości

Bieżące informacje

tatromaniak

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Pablo P napisał:

nie potrafię zrozumieć zachowań osób które śmiecą a w zasadzie ignorancji. 

Zasadzenie drzewa butelkowego zawsze sprawia satysfakcję 😉 A cała reszta, to po prostu użyźnianie gleby w imię zasady "Z ropy powstałeś w torf się obrócisz"

Gdyby ktoś był w Tatrach i miał ochotę na trochę wiedzy, to warto. 

https://tpn.gov.pl/poszlaki

ZAPRASZAMY NA LETNIE POSZLAKI!

Zapraszamy Was na kolejną, tym razem letnią odsłonę naszego programu spotkań z edukatorami i pracownikami Tatrzańskiego Parku Narodowego. Sprawdźcie, co dla Was przygotowaliśmy na lipiec 2024. Wydarzenia sierpniowe i wrześniowe opublikujemy za jakiś czas.
Trzonem PoSzlak są prelekcje w sześciu popularnych punktach polskiej części Tatr:

• na Rusinowej Polanie;
  • przy Czarnym Stawie Gąsienicowym;
  • na Kalatówkach (nowość!);
  • na Wielkiej Polanie Małołąckiej;
  • na Czerwonej Przełęczy;
  • przy Smreczyńskim Stawie.

W każdy dzień lipca i sierpnia w punktach oznaczonych flagami ze znakiem akcji, od godz. 10.00 do 14.00, co godzinę edukatorzy TPN będą prowadzić bezpłatne prelekcje o tatrzańskiej przyrodzie, zasadach panujących w Parku i bezpieczeństwie.

W planie są także:

Prelekcje edukacyjne we wtorki o godzinie 18.00 w Centrum Edukacji Przyrodniczej TPN (ul. Chałubińskiego 42a). Prelekcje są bezpłatne.

Rodzinne wycieczki w środy o godzinie 9.00. Obowiązują zapisy i wykupienie biletu wstępu w cenie 10 zł/os (bilet pojedynczy) lub 7 zł/os (bilet rodzinny - minimum 1 rodzic + dziecko). Bilety są już dostępne TUTAJ.

Warsztaty kreatywne w czwartki o godzinie 13.00 w Centrum Edukacji Przyrodniczej TPN (ul. Chałubińskiego 42a). Obowiązują zapisy i wykupienie biletu (35 zł dla osoby biorącej udział w warsztacie aktywnie, opiekunowie (nie uczestniczący w zajęciach gratis). Bilety są już dostępne TUTAJ.

Zwiedzanie Kuźnic w czwartki o godzinie 16:00. Spotkania pod schodami Dyrekcji TPN (Kuźnice 1) w miejscu oznaczonym flagą akcji Poszlaki. Wstęp wolny, brak zapisów.

HARMONOGRAM, CZYLI JAKIE DATY MUSICIE ZAREZERWOWAĆ:

• 2 lipca, wtorek, 18:00, prelekcja "Kornik drukarz - wpływ na lasy i ocena skutków". Prowadzenie Tomasz Skrzydłowski. Wstęp wolny.
  • 3 lipca, środa, 9:00, wycieczka dla rodzin z dziećmi na Halę Kondratową - obowiązuje kupno biletów - kupicie je TUTAJ
  • 4 lipca, czwartek, 13:00, warsztaty edukacyjno-przyrodnicze „Kwietne łąki” - obowiązuje kupno biletów - kupicie je TUTAJ
  • 4 lipca, czwartek, 16:00, zwiedzanie Kuźnic, spotkanie pod budynkiem Dyrekcji TPN (Kuźnice 1). Wstęp wolny
  • 9 lipca, wtorek, 18:00, prelekcja "Przygotowanie do wycieczki w góry". Prowadzenie Tomasz Zając. Wstęp wolny.
  • 10 lipca, środa, 9:00, wycieczka dla rodzin z dziećmi do Doliny Olczyskiej - obowiązuje kupno biletów - kupicie je TUTAJ
  • 11 lipca, czwartek, 13:00, ptasie warsztaty „Co słychać na szlaku” - obowiązuje kupno biletów - kupicie je TUTAJ
  • 11 lipca, czwartek, 16:00, zwiedzanie Kuźnic, spotkanie pod budynkiem Dyrekcji TPN (Kuźnice 1). Wstęp wolny
  • 16 lipca, wtorek, 18:00, prelekcja "Na szałasie". Prowadzenie Elżbieta Kauzal. Wstęp wolny.
  • 17 lipca, środa, 9:00, wycieczka dla rodzin z dziećmi na Przysłop Miętusi - - obowiązuje kupno biletów - kupicie je TUTAJ
  • 18 lipca, czwartek, 13:00, warsztaty edukacyjno-przyrodnicze „Kwietne łąki” - obowiązuje kupno biletów - kupicie je TUTAJ
  • 18 lipca, czwartek, 16:00, zwiedzanie Kuźnic, spotkanie pod budynkiem Dyrekcji TPN (Kuźnice 1). Wstęp wolny
  • 23 lipca, wtorek, 18:00, prelekcja "Tatry rosną czy maleją? O współczesnej geodynamice Tatr". Wstęp wolny.
  • 24 lipca, środa, 9:00, wycieczka dla rodzin z dziećmi do Doliny Strążyskiej - - obowiązuje kupno biletów - kupicie je TUTAJ
  • 25 lipca, czwartek, 13:00, ptasie warsztaty „Co słychać na szlaku” - obowiązuje kupno biletów - kupicie je TUTAJ
  • 25 lipca, czwartek, 16:00, zwiedzanie Kuźnic, spotkanie pod budynkiem Dyrekcji TPN (Kuźnice 1). Wstęp wolny
  • 30 lipca, wtorek, 18:00, prelekcja "Walory przyrodnicze Tatr". Wstęp wolny.
  • 31 lipca, środa, 9:00, wycieczka dla rodzin z dziećmi na Halę Kondratową - obowiązuje kupno biletów - kupicie je TUTAJ
Kolejne wydarzenia już wkrótce!

niewielu ludzi zdaje sobie sprawę ,że j przywłaszczenie znalezione cudzej rzeczy    jest czynem spenalizowanym.  Art 248 w par 3 mówi:

§ 3. W wypadku mniejszej wagi lub przywłaszczenia rzeczy znalezionej, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

• Lubię to ! 4

3 godziny temu, barbie609 moder napisał:

niewielu ludzi zdaje sobie sprawę ,że j przywłaszczenie znalezione cudzej rzeczy    jest czynem spenalizowanym.  Art 248 w par 3 mówi:

§ 3. W wypadku mniejszej wagi lub przywłaszczenia rzeczy znalezionej, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

W naszym kraju ciągle popularne jest powiedzonko "znalezione, nie kradzione".

• Przykro mi 1

7 godzin temu, barbie609 moder napisał:

u nas awantura o miejsce parkingowe , a Chińczycy walczą o dobre ujęcie

https://podroze.onet.pl/aktualnosci/bojka-o-selfie-z-mount-everest-interweniowala-straz-graniczna/2rd5405

Ale oczywiście musi być sensacyjny tytuł z d...: Zaskakujący incydent na Mount Everest - bo sytuacja przecież nie miała miejsca na Evereście. 

11 godzin temu, Zośka napisał:

Myślałam że na tej wysokości to już tylko porządnych ludzi się spotyka🙄

To nie wysokość, a miejsce... Wystarczyło zostawić kijaszki nieopodal, np. na Żabim Koniu i byłyby bezpieczne. 

Równie dobrze autorki posta mogłyby narzekać, że zaparkowały w Sosnowcu i nagle nie mają kół... 

• Haha 1

Dnia 4.07.2024 o 18:00, Zośka napisał:

Parę lat temu na którejś poczytnej grupie dziewczyna miała podobny problem w okolicach Szpiglasa choć dogoniła ...ponoć starsze (nie wiem na ile) małżeństwo ze swoimi kijami. A szczytem było jak gość w "Piątce" zajumał kamerę a potem się na nią nagrał i schował w pokoju. Nagranie poszło na Tatromaniaków z tego co kojarzę. Niestety na krótko. Kamerę odzyskano. Rzeczywiście dziwne mamy czasy i zdecydowany nadmiar ludzi o lepkich łapach.

Dnia 4.07.2024 o 18:00, Zośka napisał:

Wcześniej też tak myślałem ale Rysy stały się niczym Kasprowy i Giewont, celem masowych wycieczek.  W ubiegłym roku kiedy szedłem na Niżne Rysy do Buli pod Rysami tą sama trasą co na Rysy zdziwiłem się ilością osób o dość wczesnej porze bo o 5:30 byłem w Palenicy,  Podczas tej trasy mijałem się z róznymi osobami chcąc nie chcąc słyszałem ich rozmowy, część z tych osób w moim subiektywnym odczuciu niestety  przejawiała cechy "nie kradnij ale co widzisz to władnij"  

• Haha 1

Dnia 5.07.2024 o 06:27, Q'bot napisał:

To nie wysokość, a miejsce... Wystarczyło zostawić kijaszki nieopodal, np. na Żabim Koniu i byłyby bezpieczne. 

Równie dobrze autorki posta mogłyby narzekać, że zaparkowały w Sosnowcu i nagle nie mają kół... 

Na Żabiego Konia buractwo raczej nie dociera

22 godziny temu, Pablo P napisał:

Wychodzi na to że poślizgnął się na płacie śniegu, albo zjechał z płatem śniegu, przykre. 

No właśnie w artykule jest, że śniegu już tam nie ma. Ludzie w komentarzach na FB pisali, że się na luźnym kamieniu pośliznął.

• Lubię to ! 1

3 minuty temu, Fibi napisał:

No właśnie w artykule jest, że śniegu już tam nie ma. Ludzie w komentarzach na FB pisali, że się na luźnym kamieniu pośliznął.

Fakt , nie ma konkretnej informacji że na śniegu, sugerowałem się filmikiem w którym przestrzegają przed używaniem raczków.  Z tym śniegiem bywa różnie, raczej w lipcu już go nie powinno być dużo ewentualnie w żlebach.  Pamiętam kiedy byłem z ekipą w Murowańcu w czerwcu w 2005 roku, w zasadzie na całej Orlej Perci było jeszcze sporo śniegu za wyjątkiem Granatów po których spokojnie można było przejść bez zimowego sprzętu.  Nawet chyba kojarzę w którym miejscu mogło dojść do wypadku jest tam taka ścieżka, półka skalna trochę porośnięta trawą od strony Piątki a w dół spora przepaść chyba są tam jakieś łańcuchy z tego co mi się wydaje, ale jest to na pewno jedno z bardziej niebezpiecznych miejsc na Granatach.