Zośka Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 4 minuty temu, Luk_ napisał: Właśnie z tego co czytałem to niestety nie! Jeśli nie pojawisz się do 8 rano to Twoja rezerwacja przepada, więc nici ze spania Ale zawsze możesz się zdrzemnąć na szlaku jak Twój kolega 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 8 godzin temu, Luk_ napisał: A jakbym się wyspał to nie muszę dosypiać na szlaku Łóżko mimo wszystko wygodniejsze! Pewnie ze wygodniejsze ale bez widoków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 9 godzin temu, Gieferg napisał: Do 2008 roku w ogóle nie miałem telefonu i zostałem zmuszony do tego, by się weń zaopatrzyć. Od tamtej pory wydałem na telefon (nie korzystanie oczywiście, tylko sam fizyczny sprzęt) całe 1 zł. Zadziwiające. Jeżeli jest to podyktowane świadomością ekologiczną to brawo dla Ciebie ale postępu technologicznego nie zatrzymasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gieferg Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 (edytowane) Świadomość ekologiczna nie ma tu nic do rzeczy. Po prostu nie lubię telefonów, korzystam tylko w minimalnym stopniu i nie lubię być do tego zmuszany tam, gdzie wcześniej telefon nigdy potrzebny nie był. Na necie siedzę w domu, w robocie, jak wychodzę/wyjeżdżam nie chcę mieć z nim do czynienia. Edytowane 28 Czerwca 2020 przez Gieferg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Pozwolę i ja dorzucić swoje trzy grosze... Zacznę od tego; pierwsze moja myśl była taka, po kiego grzyba remontować asfaltówkę na MOK-o, skoro de facto (poza nielicznymi wyjątkami) zamknięta jest ona dla ruchu kołowego? Ale mniejsza z tym, klamka zapadła. Z jednej strony rozumiem intencje władz TPN. W szczytowych miesiącach w drodze na najpopularniejszy "szlak" robią się potworne korki. Cierpią na tym nie tylko turyści, ale też pracownicy służb Parku, schronisk, etc. Konia z rzędu temu, kto choć raz nie utknął na wysokości Łysej Polany. Władze TPN założyły, nie wiem, czy słusznie, że po wprowadzeniu swojego pomysłu uda się ten problem rozwiązać. Obawiam się, że nie. Nowe rozwiązanie z pewnością nie ucieszy amatorów spontanicznych, wczesno porannych wypadów. Dobrze wiemy, że niektórzy wstają o 4.00, wyglądają za okno i w zależności od warunków podejmują decyzję. To po pierwsze. Po drugie; dla mnie smartfon to drugi komputer, który umożliwia mi nie tylko dzwonienie i wysyłanie SMS, ale też robienie zdjęć, wysyłanie e-maili, sprawdzenie pogody, kupowanie online. Ale to dla mnie. Dla osób starszych może być to jednak znaczne utrudnienie. A przecież wszyscy zgodzimy się z tym, że Tatry są dla wszystkich. Dla pogromców Orlej Perci, jak i miłośników asfaltowych wędrówek do MOK-a. Nie do końca jasna jest dla mnie kwestia dotyczącą informacji o liczbie dostępnych miejsc. Czy będzie ona wyświetlana na stronie (aplikacji)? Skąd będziemy wiedzieć, jakie jest obłożenie na dany dzień, ile wolnych miejsc jeszcze pozostało? Wątpliwości jest naprawdę sporo. Najbardziej jednak się boję paraliżu komunikacyjnego, sporo osób nie zagląda na strony TPN, nie ma konta na FB, nie śledzi na bieżąco portali tatrzańskich. I na pewno zdarzy się tak, że gros z nich, jak gdyby nigdy nic, ruszy na Palenicę, nieświadoma wprowadzonych, dość rewolucyjnych zmian. Efekt? Ci, co wykupią rezerwację i tak będą stać w korkach, bo przed nimi będą dziesiątki kierowców, którzy pojadą na rympał, bez wcześniejszej rezerwacji. Oczywiście, jak napisałem na początku, problem zakorkowanej drogi na Palenicę istnieje. Sam nie mam gotowej recepty. Być może lepszym pomysłem byłoby uruchomienie większej liczby połączeń z Zakopanego do Palenicy. Busów, które zaczęłyby kursowanie o godz. 4.00, a skończyły o 22.00? Eh, czarno to jakoś widzę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 13 godzin temu, Zośka napisał: @Luk_ dla mnie najlepszą opcją byłaby taka żeby przy Łysej Polanie umieścić telebim a na nim wyświetlać ilość wolnych miejsc na Palenicy. Wtedy można by zawrócić albo stanąć na Łysej gdyby parking na Palenicy był już pełny. Ale moim zdaniem powinien być bezwzględny zakaz zostawiania aut na poboczu (tam jest linia ciągła) bo to stanowi okropne utrudnienia w ruchu po południu kiedy ludzie chcą wyjechać. Gdzieś indziej jak staniesz za linią ciągłą dostajesz mandat a tam stoją dziesiątki aut i policja nie reaguje. To już się zmieniło. W długi weekend czerwcowy nocowałem w Roztoce. I tam się dowiedziałem, że około 20 samochodów parkujących na dziko zostało odholowanych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 15 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Od kilku dni jeżdżę na Słowację przez Łysą Polanę i już tam sprawdzają czy ma się wykupiony bilet parkingowy i jak nie ma biletu a na parkingu brak miejsca to zawracają. Aut przy drodze też nie ma a te nieliczne które stoją na zakazie są kontrolowane przez Policję. Jak widać można bez korków i zostawiania aut gdzie popadnie. W niedzielę o szóstej na Palenicy udało mi się zaparkować ale było już niewiele wolnych miejsc, za to wyjazd po południu super bo nic nie blokowało drogi. Dla mnie ta rezerwacja miejsc to super pomysł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lavinka Opublikowano 16 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2020 Nie widziałam, żeby ktoś o tym pisał, a jesli tak faktycznie było to przepraszam za powielanie informacji! Komunikat TPN:Od 14 lipca do odwołania z powodu remontu zamknięty jest szlak na Przełęcz Krzyżne od strony Doliny Pańszczycy (od skrzyżowania szlaku żółtego ze szlakiem czarnym). Doszły mnie słuchy, że utrudnienia mają być przy Przełęczy Liliowe, ale nie znalazłam oficjalnej informacji. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 25 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2020 Właśnie przeczytałam że teraz parkingi na Palenicy i Łysej Polanie są już dostępne tylko online ale można przyjechać o której się chce. To oficjalny komunikat Gmina Bukowina Tatrzańska uruchomiła dwa parkingi: w Białce Tatrzańskiej przy Ośrodku Narciarskim Kotelnica Białczańska oraz w Bukowinie Tatrzańskiej przy Stacji Narciarskiej Rusiń-Ski, skąd można dojechać linią użyteczności publicznej do Palenicy Białczańskiej. Parkingi są bezpłatne, płaci się wyłącznie za transport.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 https://www.petycjeonline.com/autobuspoprad?fbclid=IwAR2A9R94YHH_vuBlKmmk1-Ey4gWWwyW_mZqX_ai71G__cq2wSbVGF-cgEvs Fajnie byłoby gdyby ta inicjatywa uzyskała poparcie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Czy ja dobrze rozumiem, że aby zaparkować na Łysej Polanie to też muszę kupić bilet online jak na Palenicę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Właśnie tak ! Niestety. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zakupiłam. Nawet nie wiedziałam, że ten na łysej tez należy do TPN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Dzisiaj jest Dzień Przewodników i Ratowników górskich! Szacunek i wielkie dzięki za to co robicie żebyśmy mogli bezpiecznie wędrować. Samych udanych akcji i szczęśliwych powrotów do domu!!! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Dzięki Panowie Jesteście wspaniali ! Magnorum non est laus sed admiratio. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 (edytowane) Dzisiaj przeglądając wiadomości w internecie natrafiłam na to zdjęcie. Komentarz chyba zbędny Edytowane 12 Sierpnia 2020 przez Zośka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 2 godziny temu, Zośka napisał: Komentarz chyba zbędny masz na myśli brak maseczek ? bo tak poza tym to chyba normalka na wyprawie do Morskiego Oka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Nie @J@n mam na myśli to że niepełnosprawna kobieta o kulach idzie o własnych siłach a "pełnosprawni turyści" jadą fasiągiem. Słowo wstyd jest w tej sytuacji eufemizmem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Zerknijcie na koszulkę - coś mi się zdaje, że ta PANI to "górska recydywistka". Ogromny szacunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, Zośka napisał: o kulach Oglądałem na małym obrazku w telefonie i myślałem że to kijki a nie kule. Zresztą może to być wysportowana kobieta po operacji haluksa a na furze mogą jechać ludzie z ciężkimi schorzeniami np. serca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, J@n napisał: Oglądałem na małym obrazku w telefonie i myślałem że to kijki a nie kule. Zresztą może to być wysportowana kobieta po operacji haluksa a na furze mogą jechać ludzie z ciężkimi schorzeniami np. serca. @J@n obejrzyj jeszcze raz fotkę. UWAŻNIE ... Szczególnie ten duży pan na wozie wygląda na wymagającego transportu .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 10 godzin temu, jaaga76 napisał: wygląda na po wyglądzie trudno powiedzieć, fasiągi są dobrowolne i nikt nie zabiera miejsca niepłnosprawnym. Chcesz to płacisz i jedziesz, każdy ma wolną wolę i jakoś nie ma powodu aby się tego wstydzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Nikt jej nie zabrał miejsca bo Ona chciała iść. Wstyd dla tych którzy mają dwie nogi a wolą zapłacić za znęcanie się nad zwierzętami bo 8 kilometrów po asfalcie to jakaś masakra dla ludzi a dla konia "spacerek". 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 16 minut temu, Zośka napisał: a dla konia "spacerek". Koń jest zwierzęciem gospodarskim i zgodnie z prawem może być wykorzystany w celu uzyskania produkcji towarowej lub siły pociągowej, oczywiście jeśli właściciel się nad nim znęca to należy powiadomić odpowiednie służby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Jak wsiądzie 10 osób z bagażem to koń ciągnie tonę pod górę. To jest znęcanie tłumaczone tradycją a podyktowane chciwością. Ale mogę zamknąć oczy i udawać że nie widzę a potem wpłacić 10 zł. na jakieś schronisko i znowu udawać że to nie hipokryzja tylko nowa świecka (i nie tylko) tradycja. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi