Lexi Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Dnia 26.03.2023 o 18:07, barbie609 napisał: Tydzień temu była zachodnia strona przełęczy Krowiarki czyli Królowa a na ten tydzień @Wernikswymyślił żeby zajrzeć na wschodnią stronę czyli masyw Policy. Prognoza taka ,,na dwoje babka wróżyła,, ale zaryzykujemy. Plan powstał taki : zaczynamy od Suchej Góry niebieskim wchodzimy na Halę , schodzimy czarnym do Wielkiej Polany , pozostawionym tam wcześniej samochodem jedziemy z powrotem i zabieramy auta.Około 09.00 zaparkowaliśmy koło remizy OSP,parking był jeszcze pusty i ruszyliśmy , było pochmurno , chwilami prześwitywał błękit i trochę słońca.Szlak na początku fajny suchy. trochę wyżej zamienił się w potoczek a jeszcze wyżej był nieco zaśnieżony na niebie pokazywało się coraz więcej słońca , kiedy dotarliśmy na Kucalową było już całkiem ok Weszliśmy oczywiście na Kocią Łąpę, widoczki jak zwykle stąd super są i początki krokusów oczywiście niech Was szlak szczęśliwie prowadzi koło schroniska oczywiście kanapka i herbatka w miarę upływu czasu ruch zaczynał się nasilać , wcześniej na niebieskim spotkaliśmy tylko dwóch schodzących. Nad górę nadciągnęły chmurzyska pora było ruszyć w dół czarnym , w zejściu też było trochę widoczków do góry podchodziło sporo ludzi , chwilę później zaczęło trochę padać , ale nam udało się już zejść. Jak już jechaliśmy to chwilami całkiem mocno lało a szczyt Królowej był w chmurach , teraz w NT całkiem ładnie się wypogodziło.Oczywiście niektóre zdjęcia Wiesiek. To moje ulubione tereny w tym rejonie... (no może jeszcze Jałowiec)...ale zima jeszcze ma sie dobrze ... więc Beskid Niski dwa tygodnie póżniej ... no szału pogodowego nie ma ale musieliśmy (żona raczej nie.. ja bardziej) sprawdzić czy po tym co zjadłem dam rade jeszcze wejść na coś wyższego niż I piętro.... wszystkiego najlepszego życzę Tatromaniakom.. (okolice Leskowca- Beskid Niski) 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 30 minut temu, Lexi napisał: okolice Leskowca- Beskid Niski) a nie Mały? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 (edytowane) 22 minuty temu, barbie609 napisał: a nie Mały? Oczywiście masz racje .. ...Niewysoki.. Edytowane 10 Kwietnia 2023 przez Lexi 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 @Werniksuknuł chytry plan: Zawoja Czatoża- Fickowe Rozstaje-Mędralowa -Hala Kaminskiego-Hala Barankowa -Zawoja Składy, przy czym odcinek Hala Kamińskiego-Zawoja Składy to dla nas nowość. Wyruszyliśmy z Czatoży trochę po ósmej rano . Zachmurzenie było pełne , szlak mokry ale w dolnych partiach już troszkę wiosenny.Im bliżej Fickowych to więcej zimy . na szlaku panuje efekt @vatra tylko na Fickowych spotykamy dwie dziewczyny , podeszły chyba od Markowych Szczawin , poszły w stronę Żywieckich. Od tego momentu nikogo nie spotkaliśmy. W miarę upływu czasu pogoda się poprawia z Jałowieckiej nawet są jakieś widoczki szlak to mieszanina błota i śniegu idzie się ciężko Mędralowa jeszcze mocno zasypana , oczywiście ani pół krokusa. Przy schronie urządzamy popasik widoki na Beskid są całkiem fajne jak ruszamy w dalszą drogę słońce zaczyna wygrywać i będzie nam towarzyszyć już do końca z Kolistego Gronia skręcamy na żółty , to dla nas nieznane rejony. Idzie się buczyną , teraz jest fajny widok na Królową , w lecie go pewnie nie będzie ,za to jesienią będzie kolorowy odjazd. Dochodzimy na Halę Barankową , całkiem fajne miejsce i widoczek też super oczywiście niech Was szlaki szczęśliwie prowadzą na koniec historyczna pamiątka , Umocnione stanowisko strzeleckie - część niemieckich umocnień ze stycznia 1945r, widać też kawałek transzei. całkiem fajna wycieczka na wyszła. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Trochę po śniegu, a trochę po trawie. Widok z Barankowej przyjemny, nie licząc tego pęku drutów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 12 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2023 @barbie609 na ostatnich fotkach to już prawie z zimy wyszliście z @Werniks Na szczęście....! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Trudno się chodzi po takim mokrym ciężkim śniegu gdy nogi się zapadają. Tak ostrze na to stanowisko gdzie ono jest dokładnie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 (edytowane) @wjesna Hala Barankowa w czerwonym kółku Edytowane 13 Kwietnia 2023 przez barbie609 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Dziękuję za mapke @barbie609Bo ja tam byłam i tego nie widziałam. Ale wtedy był śnieg. Ale czy aż taki, żeby przykrył takie coś? Muszę pójść jeszcze raz bo mnie będzie męczyć, że przyszłam obok takiej historii i nawet się o to nią potknęłam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 (edytowane) 17 minut temu, wjesna napisał: Ale czy aż taki, żeby przykrył takie coś owszem jak najbardziej , jak jest śnieg i nawet wyższa trawa to tego nie widać. To celowo robiono takie niskie żeby było łatwo maskować , 17 minut temu, wjesna napisał: e przyszłam obok takiej historii i nawet się o to nią potknęłam. to oczywiście niemieckie umocnienia , nigdy nie walczyły bo RKKA ich obeszła. Na ich szczęście zresztą bo było to obsadzone jakimś batalionem Volksturmu , który dowolny batalion rosyjski rozniósłby w drzazgi.Chociaż akurat to stanowisko dobrze blokowało wylot drogi od strony wsi i jeśli było by nierozpoznane w pierwszym momencie mogło sprawić przykrą niespodziankę. Naukowo o tych umocnieniach jest tu https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/bitstream/handle/item/27907/franczak_jucha_odtworzenie_przebiegu_linii_okopow_2015.pdf?sequence=1&isAllowed=y Edytowane 13 Kwietnia 2023 przez barbie609 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 12 minut temu, barbie609 napisał: Naukowo o tych umocnieniach jest tu https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/bitstream/handle/item/27907/franczak_jucha_odtworzenie_przebiegu_linii_okopow_2015.pdf?sequence=1&isAllowed=y Czytałeś to? Strasznie trudny język, naukowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 2 minuty temu, wjesna napisał: Czytałeś to? Fakt język męczący .Przejrzałem rozdział o Mędralowej i pooglądałem mapki , próbowałem to odszukać po poziomicach w mapa turystyczne pl. Nic łatwiejszego w necie nie znalazłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 (edytowane) 29 minut temu, barbie609 napisał: nie znalazłem. znalazłem bardziej po ludzku https://praceskng.up.krakow.pl/article/viewFile/4779/4478 stanowiska na Hali Kamińskiego , nie wpadł bym na to Edytowane 13 Kwietnia 2023 przez barbie609 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Dzięki @barbie609poczytam wieczorem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Ciepełko , słoneczko , wygląda to jak wiosna. Pora zajrzeć w Wyspowy. Nie byliśmy na nowej wieży na Mogielicy więc pora to nadrobić. Chcemy też pójść partyzancką ścieżką i obejrzeć miejsce gdzie był obóz strzelców podhalańskich AK. Oczywiście Stumorgowa Polana , okolica ocieka historią i pięknymi widokami. Wyruszamy we troje z Wyrębisk zielonym szlakiem , góry powoli budzą się do życia , szlak suchy , ludzi sporo no ale to przecież chyba pierwszy taki naprawdę wiosenny dzień. spod krzyża zaczynają się widoki Tatry mocno przymglone ale stanowią fajne tło dla wieży na Gorcu Nowa wieża to kawał stali , wygodne bezpieczne schody , nie ma porównania ze starą. A widoki,no cóż nieco przymglone ale piękne na szczycie sporo ludzi, po krótkim odpoczynku schodzimy na Stumorgową ruszamy w stronę obozu, głębiej w lesie ścieżka nie jest zbyt dobrze oznakowana ,ale jakoś trafiamy do obozu , teraz to tylko tablica a okolica zmieniła się całkiem.Tablica informacyjna dokładnie opisuje obóz . tu gdzieś były te obiekty schodzimy dalej , ścieżka na sporym odcinku mocno dziczeje później wychodzi na drogę leśną i staje się nieco nudna , ale w miarę szybko doprowadza do parkingu. bardzo miły wiosenny dzień. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2023 @barbie609 bardzo przyjemna wycieczka. Masz jakieś zdjęcie nowej wieży ? Bo jak ja byłam w sierpniu to były tylko szczątki starej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2023 32 minuty temu, Zośka napisał: Masz jakieś zdjęcie nowej wieży niestety nie zrobiłem ,z wyglądu podobna do tych typowych drewnianych tu jest jej zdjęcie https://gazetakrakowska.pl/nowa-wieza-na-mogielicy-juz-otwarta-piekne-panoramy-beskidu-wyspowego-gorcow-i-tatr-zobaczcie-zdjecia/ar/c7-16999489 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Wygląda, że wszystko sie Wam udało. Piszesz, że sporo ludzi u góry, Mogielicy z wyspowego chyba najpopularniejsza to i chętnych by tam wejść więcej. Ja sue poprzedniej wieży bałam. Nigdy nie wyszlam wyżej niż do połowy. Nowej jeszcze nie widziałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 (edytowane) 34 minuty temu, wjesna napisał: Ja sue poprzedniej wieży bałam. W zasadzie nie mam lęków na punkcie wysokości ale ja też się na niej czułem trochę niepewnie. Ta nowa to spoko , jest stalowa i równie stabilna jak te klasyczne drewniane/ Gorc , Lubań/. Edytowane 24 Kwietnia 2023 przez barbie609 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Właśnie taka jakaś dziwna była tamta. Jeśli ta jest lepsza to zmiana widać była potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 1 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 Ciepły, słoneczny poniedziałek to wspaniała okazja do spędzenia czasu w Beskidzie Żywieckim. A spacer na Wielką Rycerzową to zawsze świetny pomysł. Ludzi rano niedużo za to widoki na Tatry, Małą Fatrę, Pilsko i Babią. Niestety na zdjęciach jakoś tak średnio wyszły. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 48 minut temu, Zośka napisał: do spędzenia czasu w Beskidzie Żywieckim. Po prostu pięknie , myśmy dziś patrzyli na Królową od drugiej strony. 49 minut temu, Zośka napisał: Ludzi rano niedużo na Podhalu pandemonium 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 1 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 11 minut temu, barbie609 napisał: myśmy dziś patrzyli na Królową od drugiej strony. A gdzie byliście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 13 minut temu, Zośka napisał: A gdzie byliście ? Małe Pieniny , relacja właśnie zrobiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 3 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2023 Dzisiaj Beskidy podziwiamy od dołu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi