Krzysiek Zd Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Super szlak lubie bardzo tam chodzić. A wracałaś tym samym? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Ależ miałaś dobry warun @ZośkaU mnie, praktycznie cały czas było mleko. A tak btw, pierogi na Rysiance wcale nie są takie pyszne. Choć oczywiście - kwestia gustu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Mnich Moderator napisał: Ależ miałaś dobry warun @Zośka W Beskidy jadę tylko wtedy jak jest warun A z czy te pierogi jadłeś? 2 godziny temu, Krzysiek Zd napisał: A wracałaś tym samym? Nie. Schodziłam niebieskim a potem asfaltem. Ale nie polecam bo najpierw błoto i mokre korzenie a potem ten asfalt ze dwa albo trzy kilometry Edytowane 21 Sierpnia 2023 przez Zośka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Kiedyś napisałbym @Zośka, że ruskie. Dziś, że ukraińskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 @Mnich Moderator bo to się je sezonowe. Np. z jagodami albo grzybami. A swoją drogą to ruskie/ukraińskie bardzo rzadko można zjeść naprawdę dobre. Trzeba zachować odpowiednie proporcje i dobrze przyprawić. Ja metodą prób i błędów (wielu) wreszcie trafiłam na przepis który jest dla mnie perfekcyjny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 1 godzinę temu, Zośka napisał: Schodziłam niebieskim a potem asfaltem. Ale nie polecam bo najpierw błoto i mokre korzenie a potem ten asfalt ze dwa albo trzy kilometry Pamiętam, też kiedyś tam wchodziłem. Polecam za to większą pętlę, przez Trzy Kopce na Pilsko dopiero zejście przez Miziową do Sopotni zielonym lub ziel, czarno, żółtym Wychodzi fajna pętelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 1 godzinę temu, Zośka napisał: @Mnich Moderator bo to się je sezonowe. Np. z jagodami albo grzybami. A swoją drogą to ruskie/ukraińskie bardzo rzadko można zjeść naprawdę dobre. Trzeba zachować odpowiednie proporcje i dobrze przyprawić. Ja metodą prób i błędów (wielu) wreszcie trafiłam na przepis który jest dla mnie perfekcyjny. Aż ślinka mi pociekła… Na myśl o pierogach, rzecz jasna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Stało się , moje szczęście wymyśliło , ze jako drugą część jej wakacji chce Beskid Śląski. Szczerze mówiąc byłem niezbyt entuzjastycznie nastawiony , głównie ze względu na te sakramenckie upały, no ale teraz siedząc w klimatyzowanym pokoju w Wiśle jakoś bardziej optymistycznie spoglądam w przyszłość. Przyjechaliśmy dzisiaj , chciałem jechać opłotkami w nadziei,że uniknę jakiegoś wielkiego ruchu.Niestety drogowcy okazali się sprytniejsi i na odcinku ok 10 km rozwalili drogę i ustawili pięć ruchów wahadłowych. W efekcie ten odcinek jechaliśmy ok godziny. TRAGEDIA. Jak widać ten sposób rozwalania dróg to nowa świecka tradycja. No ale wracając do Beskidu, po drodze zaplanowaliśmy odwiedziny Skrzycznego. Na górę wyjechaliśmy krzesełkiem Zaskoczyła nas małą ilość ludzi zarówno w Szczyrku jak i na górze. Oczywiście mała jak na pełnię lata i wakacje. Ze Skrzycznego przeszliśmy na Małe Skrzyczne i żółtym zeszliśmy na dół. Także początek poznawania Beskidu Śląskiego został zrobiony , jutro jeśli pogoda będzie ok to Barania Góra. Parę fotek z grzbietu , niestety wszystko mocno przymglone. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 7 minut temu, barbie609 napisał: jeśli pogoda będzie ok to Barania Góra. Super, że Wam sie podobają Beskidy Polecam Baranią Górę z Wisły Czarne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 1 minutę temu, Krzysiek Zd napisał: Polecam Baranią Górę z Wisły Czarne taki właśnie mamy plan 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Wczoraj byłem przez chwilę we Wiśle, na tyle długo, by się zapakować w pociąg ;P Jak lubicie marznąć, to polecam tę Baranią przez Kaskady Rodła, tam przynajmniej ładnie szumi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 2 godziny temu, barbie609 napisał: taki właśnie mamy plan Coś jeszcze w planach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 9 minut temu, Zośka napisał: Coś jeszcze w planach ? Chcemy Malinowskie skały czy coś jeszcze to się zobaczy , w piątek rano się zwijamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 12 minut temu, Q'bot napisał: Kaskady Rodła, właśnie niebieskim chcemy iść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 7 minut temu, barbie609 napisał: czy coś jeszcze to się zobaczy Polecam Klimczok 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Przed chwilą, Zośka napisał: Polecam Klimczok weźmiemy pod uwagę , na razie wreszcie lunęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 9 hours ago, Zośka said: Polecam Klimczok Odradzam Klimczok... no chyba, że na rowerze szybko przejechać, jeśli przypadkiem stanie na drodze, to tak właśnie czynię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 3 godziny temu, Mnich Moderator napisał: Ja to @Zośkatak miałem ? A mi w tym roku nawet na Babiej i Śnieżce nic nie wiało. A to podobno niespotykane 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Dzień drugi w Beskidzie Śląskim.W nocy lało i grzmiało , mieliśmy nadzieję ,że będzie chłodniej , rano przez moment było nawet przyzwoicie ale szybko wróciło do normy tzn upał i koszmarna wilgotność. Zgodnie z planem i radami bardziej światłych forumowiczów dzisiaj Barania Góra niebieskim z Czarnego.Ruszamy z parkingu przed 9-tą. Kawałek po asfalcie mija dość szybko i wchodzimy w Kaskady Rodła , są naprawdę fajne i co okaże się istotne skutecznie obniżają temperaturę. im wyżej tym robi się goręcej, natomiast sam szlak jest naprawdę fajny ,miejscami nawet pokazują się widoczki ,niestety dalej mocno przymglone.Podchodzi się fajnie. mniej więcej zgodnie z czasami ze szlakowskazu docieramy na szczyt , gdyby było trochę chłodniej to byłoby idealnie. Niestety mimo nocnego deszczu widoki dalej przymglone , Babia tak ledwo ledwo. No ale coś widać. Przysiadamy na dłuższą chwilę ale robi się tak ciepło ,że trzeba schodzić Jest duszno i gorąco, dopiero Kaskady przynoszą ulgę. W tym miejscu dało się normalnie funkcjonować Podsumowując bardzo fajny szlak. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 @barbie609 a jak z człowiekami na szlaku ? Nie widać jakiegoś tłumu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 9 godzin temu, Zośka napisał: a jak z człowiekami na szlaku człowieków trochę było , co jakiś czas kogoś się mijało ,jak na podhalańskie standarty to było spoko. Miejscowi twierdzą ,że dla nich to sporo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) Kolejny dzionek w Beskidzie Ślaskim, w nocy znowu grzmiało i lało a rano było bardzo mglisto. Plan na dzisiaj to tutejszy klasyk czyli Malinowska Skała od Przełęczy Salmopolskiej. W planie pojawił nam się nowy punkt programu otóż analizując trasę zauważyłem na mapie Jaskinię Malinowską jakoś tak z biegu założyłem ,że to tak jak ze Zbójnicką Jamą w Gorcach , na mapie jest , szlak jest a wleźć się za bardzo nie da, a tu niespodzianka w recepcji jest folderek i okazuje że można ją zwiedzić a więc sprawdzimy.Biorąc pod uwagę pogodę rano bez pośpiechu i z przełęczy ruszamy czerwonym dobrze po 9-tej.Dokoła mglisto , ale są pewne szanse na poprawę , przechodzimy Malinów i docieramy do odbicia do jaskini ponieważ dookoła mglisto decyduje się ,że idziemy teraz a nie w drodze powrotnej,oczywiście jako regulaminowi w plecakach leżą czołówki. Wejście jest wąskie trzeba bez plecaków , ale ułatwienia bardzo porządne schodzimy na samo dno jest naprawdę fajnie , co prawda szaty naciekowej nie ma ale mokre skały wyglądają efektownie , a główna komora całkiem wysoka i robi wrażenie no ale trzeba wyłazić Beskid sam się nie zwiedzi, tymczasem pogoda się poprawiła więc ruszamy dalej , od zachodu znowu się coś pcha więc trzeba korzystać , docieramy na Skałę , tu już dużo ludzi , najwięcej przychodzi od Skrzycznego , zasiadamy na chwilę , kanapka herbatka i oczywiście widoczki , dalekich horyzontów nie ma ale te bliskie są dość malownicze niestety towarzystwo które dociera na skałkę od Skrzycznego to w dużej mierze klasyka: podpici samce alfa , matki polki , i ich bombelki więc zbieramy się z powrotem i nie tylko my. Ci wyglądający na ,,naszych,, też za długo nie popasają.Dodatkowo od zachodu pchają się niskie chmury więc trzeba na dół oczywiście pozdrowienia dal Tych co na szlaku podsumowując , dzisiejsza wycieczka udana , co ważne jest kilka stopni mnie niż wczoraj a to robi różnicę. Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez barbie609 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 @barbie609 a byliście na ciastku w "Janeczce" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 22 minuty temu, Zośka napisał: a byliście na ciastku w "Janeczce" nie wiem , jedliśmy jakieś ciacho nawet dobre w knajpeczce z wystawą starego sprzętu narciarskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 @barbie609 "U Janeczki" jest na rynku i za rondem w kierunku Czarnego. Jeśli tam nie byliście to koniecznie musicie iść. Polecam miodownik albo torcik wiedeński. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi