Zakochana w górach 397 Posted September 11 Share Posted September 11 2 minuty temu, Zośka napisał: Jak chcecie zjeść najlepszą pomidorówkę w Beskidach to idźcie do schroniska Przegibek. Polecam pętelkę przez Wielką Raczę🙂. Dzięki za polecajkę 🙂 Miałam w planach z siostrą to miejsce, niestety słaba prognoza pogody wpłynęła na naszą decyzję o wcześniejszym powrocie...ale nic straconego 🙂będzie okazja by ponownie odwiedzić to pasmo górskie. Bardzo mi się spodobał Beskid Żywiecki, jest jeszcze sporo do zobaczenia, tak więc na pewno zawitam do tego schroniska 🙂 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,400 Posted September 11 Share Posted September 11 @Zośkaa nocowałaś na Przegibku? Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,561 Posted September 12 Share Posted September 12 Nie nocowałam ale opinie mają bardzo dobre. 1 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,400 Posted September 12 Share Posted September 12 6 minut temu, Zośka napisał: Nie nocowałam ale opinie mają bardzo dobre. Dzięki, na pewno skorzystam. Tym bardziej, że jak kania dżdżu potrzebuję samotnego wyjazdu. Quote Link to post Share on other sites
wjesna 2,105 Posted September 12 Share Posted September 12 Dnia 11.09.2023 o 10:16, Zakochana w górach napisał: Siostra jeszcze skorzystała z gór przed zabiegiem na kolana, teraz nie wiadomo kiedy będzie mogła tak pochodzić. To się pam doktor ucieszy jak się dowie jak kolano oszczędzała 😉 Zdrowia dla siostry 1 Quote Link to post Share on other sites
Zakochana w górach 397 Posted September 12 Share Posted September 12 2 godziny temu, wjesna napisał: To się pam doktor ucieszy jak się dowie jak kolano oszczędzała 😉 Pan doktor akurat wie na co moją siostrę stać w kwestii aktywności fizycznej, także chyba nic go już nie zdziwi 😉😂 Ona jest mega aktywna, ćwiczy od lat i chyba tylko dzięki temu - mimo dużego stopnia zwyrodnienia - jest nadal w pełni sprawna. Także lepiej w tę stronę, niż miałaby nie robić nic i już dawno mieć endoprotezę. 1 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,400 Posted September 12 Share Posted September 12 @Zośka- musimy się w końcu złapać w górach, a ja coś tak czuje, że będzie to właśnie Beskid Żywiecki 😉 Może nawet i @wjesnadołączy 😃 2 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 2,105 Posted September 12 Share Posted September 12 1 godzinę temu, Zakochana w górach napisał: Pan doktor akurat wie na co moją siostrę stać w kwestii aktywności fizycznej, także chyba nic go już nie zdziwi 😉😂 Ona jest mega aktywna, ćwiczy od lat i chyba tylko dzięki temu - mimo dużego stopnia zwyrodnienia - jest nadal w pełni sprawna. Także lepiej w tę stronę, niż miałaby nie robić nic i już dawno mieć endoprotezę. Zuch dziewczyna. 2 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,400 Posted September 12 Share Posted September 12 @Zośkaa jakie miejscówki wg Ciebie są obowiązkowe do zaliczenia w Żywieckim? Poza Pilskiem i Rysianką? Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,561 Posted September 12 Share Posted September 12 (edited) @Mnich ModeratorOczywiście Wielka Racza i Wielka Rycerzowa. I właśnie jakbyś nocował na Przegibku to tam jest węzeł szlaków. W jedną stronę bardzo fajny szlak na Raczę a w drugą na Rycerzową. No i jakieś 20 minut od schroniska jest Bendoszka Wielka. Ja najbardziej lubię obie Rycerzowe bo między nimi jest duża hala i kultowa bacówka. Tam warto zanocować. No i polecam Krawców Wierch a właściwie to halę Krawcula. Można tam leżeć pół dnia i układać sobie życie albo czytać książkę🙂. Pewnie zakochać się też w kimś można😉 Edited September 12 by Zośka 2 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,400 Posted September 12 Share Posted September 12 1 minutę temu, Zośka napisał: @Mnich ModeratorOczywiście Wielka Racza i Wielka Rycerzowa. I właśnie jakbyś nocował na Przegibku to tam jest węzeł szlaków. W jedną stronę bardzo fajny szlak na Raczę a w drugą na Rycerzową. No i jakieś 20 minut od schroniska jest Bendoszka Wielka. Ja najbardziej lubię obie Rycerzowe bo między nimi jest duża hala i kultowa bacówka. Tam warto zanocować. No i polecam Krawców Wierch a właściwie to halę Krawcula. Można tam leżeć pół dnia i układać sobie życie albo czytać książkę🙂. Wielkie dzięki, na pewno skorzystam 🙂 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,561 Posted September 12 Share Posted September 12 @Mnich Moderator 1. Racza 2. Krawców Wierch 3. Rycerzowa 3 1 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,400 Posted September 12 Share Posted September 12 Widok ze wszystkich miejsc zacny 👌 Jeśli tylko zdrowie i praca mi pozwoli, będę tam na przełomie września i października. O tej porze uniknę tłumów, a i widoczność będzie lepsza niż teraz. Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,280 Posted September 12 Share Posted September 12 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/93930/Paralotniarka_na_drzewie_.html Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,280 Posted September 25 Share Posted September 25 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/94177/Ratownicy_ruszyli_po_turystow_ktorzy_zgubili_sie_we_mgle.html Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,400 Posted October 6 Share Posted October 6 Pytanie: nocował ktoś może w schronisku na Wielkiej Raczy albo na Przegibku? Jeśli tak, to którą z tych miejscówek bardziej polecacie? Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,561 Posted October 6 Share Posted October 6 Po rozpytaniu tu i ówdzie o te dwie lokalizacje polecam Przegibek. 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,280 Posted October 7 Share Posted October 7 Granice zamknięte , pogoda wredna z rana ma się potem poprawić. Jutro ma lać więc trzeba wykorzystać dzisiejszy dzień. Postanawiamy odwiedzić Wielki Luboń , oczywiście ulubionym niebieskim od parkingu na Małym Luboniu. Wyruszamy ciut po 9-tej , jest szaro , podstawa chmur dość wysoko , wieje zimny momentami dość mocny wiatr.Na polanie Surówka Gorce dość ładnie ale Tatr nie ma. szlak prawie pusty , na podejściu spotykamy może ze cztery osoby im bliżej szczytu tym bardziej się przejaśnia , w końcu pojawia się błękit i słońce. Niektóre buki już się stroją w kolory spod schroniska widok na północ całkiem całkiem jest chłodno a i barometr leci w dół co potwierdza popołudniową prognozę. Ruszamy w dół . Na szlaku pojawia się nieco więcej osób , ale ruch nadal niewielki. na Surówce zdecydowanie się poprawiło nawet Taterki coś tam majaczą a chmury nad Tatrami nieco niepokojące. zeszliśmy na parking i wróciliśmy do domu w słońcu ,ale teraz za oknem duje i pogoda zdecydowanie się pogarsza. 5 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,400 Posted October 10 Share Posted October 10 Posłuchałem @Zośkai postanowiłem wejść na Wielką Raczę. No i mam za swoje - pogoda iście „zośkowa” 😂 Mam nadzieję, że jutro będzie lepiej. Plusem jest to, że mamy całe schronisko tylko dla siebie 👌😎 6 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,561 Posted October 10 Share Posted October 10 @Mnich Moderator śpicie na Przegibku ? Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,400 Posted October 10 Share Posted October 10 11 minut temu, Zośka napisał: @Mnich Moderator śpicie na Przegibku ? Na Przegibku jutro. Dziś niestety Wielka Racza. Dlaczego niestety? Napiszę o tym po powrocie. Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,561 Posted October 10 Share Posted October 10 @Mnich Moderator a mówiłam że lepiej na Przegibku😉. A planujesz wejść na Rycerzową ? Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,400 Posted October 10 Share Posted October 10 3 godziny temu, Zośka napisał: @Mnich Moderator a mówiłam że lepiej na Przegibku😉. A planujesz wejść na Rycerzową ? Tak, jutro Przegibek i Rycerzowa. Później Babia Góra albo Barania. A na deser Taterki i Roztoka ❤️ 1 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,400 Posted October 11 Share Posted October 11 No i po ponad dobie życia w mleku, doczekaliśmy się słońca. Kilka fotek i film z drogi na Przegibek. IMG_6631.mov 6 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,561 Posted October 11 Share Posted October 11 @Mnich Moderator no i takie warunki to rozumiem😁. Kto chodzi po Beskidach przy "zośkowej pogodzie" ? Nawet ja jadę tylko jak jest słonecznie😉. 2 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts