barbie609 3,865 Posted March 7 Share Posted March 7 1 godzinę temu, Zośka napisał: od której powieści zacząć Ja bym zaczął poznawanie tego świata od cyklu ,,Świat Inkwizytorów,,- ,, Płomień i Krzyż,, I tom/na razie są trzy/to jak na razie początek całej historii . Drugą linią fabularną tego samego uniwersum jest cykl ,, Ja inkwizytor,, Ale to są czasy późniejsze i przeczytanie chociażby tego I tomu wiele wyjaśnia i ułatwia odbiór. 1 godzinę temu, Zośka napisał: O tym cyklu słyszałam dużo dobrych opinii i równie dużo złych no właśnie to specyficzna literatura ale może Ci się spodoba. Jeśli chodzi o Piekarę to fajna jest ,,Ani słowa prawdy,, luźne , zabawne opowiadania o przygodach pewnego czarodzieja. Lubisz historię więc polecam Jerzy Rostkowski ,,Świat Muszkieterów,, o mało znanej i w sumie kontrowersyjnej polskiej organizacji ruchu oporu w czasie II wojny światowej. 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,401 Posted March 7 Share Posted March 7 1 godzinę temu, barbie609 napisał: Lubisz historię Dostałam w prezencie. Jeszcze nie czytałam niczego tego autora ale może Ty gdzieś się z tym spotkałeś. Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,865 Posted March 7 Share Posted March 7 1 godzinę temu, Zośka napisał: Ty gdzieś się z tym spotkałeś. nie znam autora Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,965 Posted March 7 Share Posted March 7 3 godziny temu, Zośka napisał: Ty gdzieś się z tym spotkałeś. Ja się spotkałam. Tych książek akurat nie znam ale myślę, warto poznać spojrzenie młodego historyka. Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,865 Posted March 7 Share Posted March 7 32 minuty temu, wjesna napisał: warto poznać spojrzenie młodego historyka. o to na pewno , podrzuć jakiś tytuł Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,965 Posted March 7 Share Posted March 7 42 minuty temu, barbie609 napisał: o to na pewno , podrzuć jakiś tytuł Trochę książek napisał. Może "Nadchodzi III wojna światowa ", dość popularna, bo ukazała się niedługo przed wybuchem wojny na Ukrainie, współautor to Bartosiak . Możesz też posłuchać go na yt to zobaczysz, czy to Cię w ogóle interesuje. 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,401 Posted March 7 Share Posted March 7 32 minuty temu, wjesna napisał: Możesz też posłuchać go na yt Historię Realną oczywiście oglądam i bardzo cenię za rzetelne przygotowanie, dobór gości i obiektywizm. Ale jeszcze nie czytałam niczego pana Piotra a teraz mam okazję przekonać się czy książki są równie ciekawe. 1 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,079 Posted March 26 Share Posted March 26 (edited) W nawiązaniu do filmu, który dziś poleciłem - niepozorna książeczka przeczytana przeze mnie już jakiś czas temu. Interesujący opis pierwszej polskiej wyprawy himalajskiej. Ja posiadam pierwsze wydanie, drugie jest podobno wzbogacone o dodatki. Ciekawostka, że wszyscy czterej uczestnicy zginęli tragicznie bądź zaginęli, a ciał nigdy nie odnaleziono. Czyżby jednak klątwa? ? Edited March 26 by Jędrek 3 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,079 Posted April 17 Share Posted April 17 (edited) W Słowenii to podobno od 40 lat pozycja kultowa, do Polski dotarła dopiero niedawno, ale mam wrażenie, że wcale się nie zestarzała. Jest tu klimat jaki lubię (kojarzy mi się z Długoszem, którego uwielbiam), autor naprawdę miał coś do powiedzenia i potrafił to interesująco przelać na papier. Można się zadumać, ale i pośmiać ? Niestety, to jedyna książka Nejca, gdyż zginął ledwo przekroczywszy trzydziestkę - czyli nawet wcześniej od wspomnianego wyżej Długosza. Szkoda, bo z pewnością uraczyłby świat jeszcze niejedną opowieścią. Edited April 17 by Jędrek 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,865 Posted April 18 Share Posted April 18 Właśnie sobie odświeżyłem Robert Wegner ,,Opowieści z Mekchańskiego Pogranicza Północ-Południe,, Lubiącym miecze.magię i góry polecam. Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,079 Posted May 4 Share Posted May 4 Dnia 1.03.2023 o 23:11, jaaga76 napisał: Myśląc o wakacjach na Słowacji kupiłam przewodnik J. Nyki i M. Nycznaki. Klasyka w najlepszym wydaniu. Jak dla mnie to najlepsze przewodniki. Przewodnik jak zwykle świetny, ale zdjęcie na okładkę wybrane moim zdaniem fatalnie. Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,079 Posted May 21 Share Posted May 21 (edited) Było już wcześniej, ale dołączam się do polecających tę lekturę. Świetne uzupełnienie "Wołania w górach", sporo ciekawostek, szczegółów technicznych o których zwykły człowiek często nie ma pojęcia, no i osobiste wypowiedzi ratowników. Małym minusem jest jedynie brak zdjęć. Kto chodzi w Tatry powinien tę książkę przeczytać. Bo warto. A teraz muszę zakupić drugą pozycję autorki na ten temat, czyli "Nie każdy wróci" - gdzie opisane są m. in. dwie największe akcje TOPR z ostatnich lat, Giewont i Wielka Śnieżna. Edited May 21 by Jędrek 5 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,865 Posted June 6 Share Posted June 6 Właśnie przyniosłem do domu ostatni tom cyklu Marcina Cholewy ,, Algorytmy wojny,, tytuł,, Gra o sumie niezerowej,,. Wielbicielom technologicznej SF polecam cały cykl ,a co do ostatniej części mam nadzieję ,że nie zawiedzie moich nadziei. Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,865 Posted June 24 Share Posted June 24 przejście północno -zachodnie , wyprawa Franklina . 3 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,865 Posted August 2 Share Posted August 2 Remigiusz Mróz ,, Widmo Brockenu,, Fajnie się czyta zwłaszcza,że lokacje znajome, co prawda Autor KPP Nowy Targ to z zewnątrz oglądał ale mogę mu to wybaczyć. 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts