jaaga76 Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 (edytowane) Podobnie jak w maju - był taki JEDEN dzień, kiedy przestało padać . Analogie mnie powalają... Pewnie było tak tylko dlatego, że umówiłam się z @vatra, która zawsze ma słońce w Tatrach . No i teraz zagadka, co sie dzieje jak się doda słońce i deszcz??? Bingo!!! Mamy i raz jeszcze ... Poranek nie powala pogodą, ale i tak się cieszę, bo nie pada. Baaaa.... podbudowana optymizmem @vatradorzucam do plecaka okulary przeciwsłoneczne i kapelusik - w końcu kto wie...?! 6.30 melduję się na rondzie w Kuźnicach. Czekam na busa i @vatra, która ma dla mnie "dowieźć" wolne miejsce, co wymaga sporych, ale na moje szczęście udanych negocjacji . Po 7.00 jesteśmy na Palenicy. Pogoda nie zachwca, ale my z uporem szukamy przecierającego sie nieba. Niestety wokół ciężka stal.... Im dłużej idziemy, tym silniej pojawia się myśl o modyfikacji naszej trasy - miało być 5 Stawów - Szpiglas i Moko. Ostatecznie idziemy do Moko, zakładając że tam zdecydujemy, co dalej. Opis podróży asfaltem pominę ze względów oczywistych. Po 9.00 wita nas panorama Morskiego Oka. Jest przyjemnie pustawo. Jeszcze.... Kawka, wafelek i w drogę. Idziemy na Szpiglas. Wychodzimy na ceprostradę, pniemy się w górę podziwiając widoki. Jest i oczywiście szukanie serca . Podobno Morskie Oko w którymś momencie ma jego kształt - @vatra widzi, ja nie, ale to pewnie kwestia wyobraźni . Do rozejścia szlaków jest ok, potem zaczyna się Mordor... w zasadzie do przełęczy idziemy w "mleku". Widoczność na 10 metrów to wszystko na co możemy liczyć. Zaczynam zdawać sobie sprawę, jak łatwo zgubić orientację przy takiej aurze.... momentami zupełnie nie wiem, gdzie jestem, a przecież szlak znam... w końcu docieramy na popularny Szpiglas. @vatra zostaje popilnować miejscówki, a ja idę na Szpiglasowy Wierch, z którego oczywiście nic nie widać... pół godziny później jestem znowu na przełęczy. I nagle się zaczyna się przewiewać... patrzymy z @vatra jak urzeczone.... co za spektakl nad Doliną 5 Stawów... ❤❤❤!!!! Kurtyna opada po kwadransie. Czas iść w mgłę. Wracamy do Moka, bo w planach mamy jeszcze podglądanie świstaków przy Stawku Staszica. Znajdujemy wygodny kamień, rozkładamy mój "unorany" (kto wie co znaczy to słowo? - za dobrą odpowiedź stawiam borowikową w Roztoce ) kocyk i jest...!!! Tuż przed nami pojawia się świstak. Niestety pogoda przypomina o sobie....Zbieramy sie na dół. Mijamy Morskie i choć już późno schodzimy do Roztoki na obiad. A co! Raz sie żyje... w drodze na Palenice mija nas dziki tłum...Gdy my siedziałyśmy w chmurach, wyszlo slońce i wszyscy ruszyli na szlak, o czym świadczy też ilość aut na poboczu drogi do Palenicy .... @vatra piękne dzięki za cudny dzień Edytowane 4 Sierpnia 2021 przez jaaga76 17 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Dziewczyny, piękną wycieczkę miałyście, chociaż pogoda na początku średnia. A dlaczego @vatra nie poszła na szczyt? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speed2013 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Świetne zdjęcia... na zywo zapierają dech w piersiach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 @jaaga76 fajna relacja ☺. Fotki przepiekne, góry w chmurkach to jest zawsze coś niesamowitego też coś o tym wiem 3 godziny temu, Fibi napisał: A dlaczego @vatra nie poszła na szczyt? No właśnie dlaczego ? @vatra myślę, że to wymaga wyjaśnienia 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Masz @Luk_ borowikową! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 2 godziny temu, Karol Kliński napisał: I jak, rzeczywiście pojawił się w ostatnich latach jakiś łańcuch na drodze z Moka na Szpiglasową Przełęcz? Był z nim problem, czy nie było? Jest łańcuch. Czy potrzebny? Zimą moż się przydać (o ile go na amen nie przysypie). 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2021 Dziewczyny świetne fotki,taka aura ma swój urok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Świetna wyprawa! Fotka z tym laserem i Mnichem rewelacja. Musiało to świetnie wyglądać na żywo. W ogóle gra chmur w górach to coś niesamowitego. Gratuluję zdobycia szczytu i przełęczy. 20 godzin temu, jaaga76 napisał: Jest łańcuch Nigdy go tam nie widziałem... Może dlatego, że od Moka szedłem tylko raz parę lat temu. Pewnie co dla wrażliwszych na ekspozycję daje poczucie bezpieczeństwa. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2021 7 minut temu, Mateusz Z napisał: Świetna wyprawa!. Gratuluję zdobycia szczytu i przełęczy. Dziękuję 7 minut temu, Mateusz Z napisał: Nigdy go tam nie widziałem... Może dlatego, że od Moka szedłem tylko raz parę lat temu. Pewnie co dla wrażliwszych na ekspozycję daje poczucie bezpieczeństwa. Bo go nie było Mati. Szłyśmy z @vatra we mgle, więc z tą ekspozycją to trudno powiedzieć, ale pewnie dla bardziej wrażliwych będzie wsparcie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 @jaaga76 @vatra fajnie dziewczyny sobie przemierzacie Tatry razem weselej jak to mówią ... 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 @jaaga76 naprawdę podziwiam, że z takiej niepogody udało Ci się wykrzesać taką pogodną i ciekawą relację Też bardzo się cieszę, że udało nam się razem trochę przedreptać i jestem pewna, że jeszcze nie jedna wspólna wędrówka przed nami. Wrzucam kilka pochmurnych fotek ode mnie Jeszcze raz wielkie dzięki Agusia 10 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Dziewczyny super wycieczka ☺. @vatra fotki przepiękne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Dnia 5.08.2021 o 12:18, Fibi napisał: Dziewczyny, piękną wycieczkę miałyście, chociaż pogoda na początku średnia. A dlaczego @vatra nie poszła na szczyt? Tego tak naprawdę nie wiem ale może jeszcze coś wymyślę żeby się wytłumaczyć A na serio, mam w planie w niedługim czasie powtórzyć wejście na Szpiglas od Piątki i przy zdecydowanie lepszej pogodzie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 @vatra jak na niepogodę to zdjęcia są extra, ale czasem to właśnie te chmury dodają najwięcej uroku tym naszym zdjęciom. Trzymam kciuki za powrót 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 (edytowane) @vatra, jak patrzę na Twoje zdjęcia, to się zastanawiam, czy na tej samej wycieczce byłam CUDEŃKA!!! A wyprawy z Tobą to sama przyjemność Edytowane 9 Sierpnia 2021 przez jaaga76 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Kolejny przykład na to że "chmura robi fotę" Często latem, gdy cały dzień świeci słońce na bezchmurnym niebie, pojawia się niebieskawa mgiełka i fotki wypadają tak sobie. A tutaj naprawdę jest na czym oko zawiesić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zakochany Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Hmmm o której wyszliście na szlak? Bo jak patrzę na to co dzieje się w zakopcu to… 5:00, 7:00, 13:00?? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapapacz Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Ach te chmury... Piękne zdjęcia, super opis! 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 19 minut temu, Zakochany napisał: Hmmm o której wyszliście na szlak? Bo jak patrzę na to co dzieje się w zakopcu to… 5:00, 7:00, 13:00?? Najwcześniej jak tylko się da. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martuś Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Super relacja i piękne zdjęcia! Uwielbiam takie klimaty chociaż wiadomo, że lepiej chodzić bez deszczu i mleka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Wrzesień 2021. W drodze na Szpiglasik. W doborowym towarzystwie - z @vatrai @Krzysiek Zd 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 12 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2021 (edytowane) Dnia 5.12.2021 o 07:29, Mnich Moderator napisał: W drodze na Szpiglasik Było pięknie , szkoda tylko, że pogoda się popsuła i celu nie udało się osiągnąć. Za to towarzystwo najlepsze Raz jeszcze dzięki @vatra i @Mnich Moderator za super wycieczkę Kilka fotek Edytowane 12 Grudnia 2021 przez Krzysiek Zd 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2021 Gdy ciemno i buro za oknem można się rozgrzać takimi widokami. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 Super zdjęcia @Zakochana w górach. Mam ogromny sentyment do Szpiglasa No i Roztokowy kubek widzę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 8 minut temu, Zakochana w górach napisał: Tak, kubek z Roztoki towarzyszy mi również podczas wędrówek po nizinach, np. w Kampinosie albo na wypadach w jakieś mało znane miejsca z ciekawą historią Nie będę już mówił, kto zasugerował takie hasło reklamowe, bo wyjdę na chwalipiętę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi