barbie609 moder Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 4 minuty temu, J@n napisał: ak mi się skojarzyło super , rzeczywiście podobnie wyszły 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 28 Lutego Udostępnij Opublikowano 28 Lutego Kilka fotek z bardzo, ale to bardzo wiosennego spaceru... Zaczęłyśmy sobie na Cyrli. Droga do Polany Olczyska z tej strony nie jest wybitna w żadnym wymiarze... Potem decyzja, że wchodzimy na Kopieniec, żeby się popaść widokami. Ciepła herbatka i ruszamy w dół, by ponownie wspiąć się na drugi dnia tego wierzchołek czyli Nosal. Ponieważ mamy mocny niedosyt, a czas jest jaki jest ruszamy sobie jeszcze do Kalatówki na kwaśnice. A co!? Od samego początku słyszałyśmy toprowskie "śmigło" i mocno się zastanawiałyśmy co i gdzie się mogło wydarzyć. Wydawało się nam, że leciał gdzieś pod Orlą. Jak zeszłyśmy okazało się że lawinach zeszła miedzy Wołowcem a Rakoniem... a poza tym z uwagi na temperaturę ogłosili lawinową 3 i nasze plany się posypały. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 28 Lutego Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 41 minut temu, jaaga76 napisał: ale to bardzo wiosennego spaceru. no niestety , ale zima będzie , coś czuję że na zimówkach będziemy tu śmigać do maja ale widoczki były 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 28 Lutego Udostępnij Opublikowano 28 Lutego (edytowane) 8 minut temu, barbie609 moder napisał: no niestety , ale zima będzie , coś czuję że na zimówkach będziemy tu śmigać do maja ale widoczki były Proszę wypluć te słowa przez lewe ramię i przydepnąć Edytowane 28 Lutego przez Fibi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 28 Lutego Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 1 minutę temu, Fibi napisał: Proszę wypluć te słowa i splunąć przez lewe ramię nie mogę dzisiaj sprzątałem ......... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 29 Lutego Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 10 godzin temu, barbie609 moder napisał: no niestety , ale zima będzie , coś czuję że na zimówkach będziemy tu śmigać do maja Zima będzie w listopadzie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 8 Marca Udostępnij Opublikowano 8 Marca Miał być Jałowiec ale @Wernikscoś wymyślił , nie do końca wiem o co chodzi , ale coś jakieś kwiaty , wybory.No nieważne. W sumie wyszło dobrze bo podejrzewam w Beskidzie mleko. Ostatnio się ochłodziło i troszkę pokurzyło więc to pewnie ostatnia okazja na słońce i śnieg, Idę sam i chodzi o widoki więc ruszam na Kopieniec. Do Z-nego dojeżdżam szybko i płynnie .Parę minut po 8-mej ruszam z Jaszczurówki , nad głową niskie chmury, temperatura ok -2. Wchodzę do doliny i tak jak ostatnio pogoda nad górami zaczyna się poprawiać. Jest trochę słońca śniegu i chmur czyli tego co lubię. ruchu nie ma , dopiero na hali dogania mnie dwoje wymiataczy. na hali jest pięknie jest cieplutko już od Polany Olczyskiej zasuwam w sweterku , na podejściu na szczyt to już całkiem wiosenna temperatura. Na szczycie jest super Podhale wypełnione chmurami , z Gorców wystają tylko Turbacz i Kiczora oczywiście Królowa reszta widnokręgu super z mgły słychać Sokoła , odgłos się przemieszcza i w pewnej chwili pojawia się nad górami , chyba przemknął pod chmurami Doliną Białego poleciał na Orlą , sporo się kręcił , chyba wisiał , po dłuższym czasie przysiadł chyba na Kalatówkach oczywiście Najlepsze Życzenia dla wszystkich Tatromaniaczek trzymajcie się ciepło i ruszajcie na szlaki. ruch się wzmaga , pora schodzić , wyjście z doliny zatkane chmurami w dolinie trochę ludzi. Udało się to przedpołudnie , chyba było to pożegnanie zimy, mam niedosyt śniegu i szlaku. Mam nadzieję że los pozwoli nadrobić to przyszłej zimy. 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 8 Marca Udostępnij Opublikowano 8 Marca 42 minuty temu, barbie609 moder napisał: szlaku Następnym razem z Cyrhli. Chmury widoki zrobiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 8 Marca Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2 godziny temu, jaaga76 napisał: Następnym razem z Cyrhli Nie lubię ,wolę Olczyską 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 8 Marca Udostępnij Opublikowano 8 Marca 3 godziny temu, barbie609 moder napisał: Udało się to przedpołudnie No jakże by nie, z takimi widokami i pogodą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 9 Marca Udostępnij Opublikowano 9 Marca Dnia 8.03.2024 o 14:03, barbie609 moder napisał: Miał być Jałowiec ale @Wernikscoś wymyślił , nie do końca wiem o co chodzi , ale coś jakieś kwiaty , wybory.No nieważne. W sumie wyszło dobrze bo podejrzewam w Beskidzie mleko. Ostatnio się ochłodziło i troszkę pokurzyło więc to pewnie ostatnia okazja na słońce i śnieg, Idę sam i chodzi o widoki więc ruszam na Kopieniec. Do Z-nego dojeżdżam szybko i płynnie .Parę minut po 8-mej ruszam z Jaszczurówki , nad głową niskie chmury, temperatura ok -2. Wchodzę do doliny i tak jak ostatnio pogoda nad górami zaczyna się poprawiać. Jest trochę słońca śniegu i chmur czyli tego co lubię. ruchu nie ma , dopiero na hali dogania mnie dwoje wymiataczy. na hali jest pięknie jest cieplutko już od Polany Olczyskiej zasuwam w sweterku , na podejściu na szczyt to już całkiem wiosenna temperatura. Na szczycie jest super Podhale wypełnione chmurami , z Gorców wystają tylko Turbacz i Kiczora oczywiście Królowa reszta widnokręgu super z mgły słychać Sokoła , odgłos się przemieszcza i w pewnej chwili pojawia się nad górami , chyba przemknął pod chmurami Doliną Białego poleciał na Orlą , sporo się kręcił , chyba wisiał , po dłuższym czasie przysiadł chyba na Kalatówkach oczywiście Najlepsze Życzenia dla wszystkich Tatromaniaczek trzymajcie się ciepło i ruszajcie na szlaki. ruch się wzmaga , pora schodzić , wyjście z doliny zatkane chmurami w dolinie trochę ludzi. Udało się to przedpołudnie , chyba było to pożegnanie zimy, mam niedosyt śniegu i szlaku. Mam nadzieję że los pozwoli nadrobić to przyszłej zimy. piękna zima w Tatrach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 10 Marca Udostępnij Opublikowano 10 Marca Dnia 28.02.2024 o 19:25, barbie609 moder napisał: no niestety , ale zima będzie , coś czuję że na zimówkach będziemy tu śmigać do maja ale widoczki były Znam takich co to cały rok "śmigają na zimówkach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 10 Marca Udostępnij Opublikowano 10 Marca Dnia 8.03.2024 o 14:03, barbie609 moder napisał: chyba było to pożegnanie zimy Oby, oby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 18 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia Dnia 8.03.2024 o 14:03, barbie609 moder napisał: mam niedosyt śniegu @barbie609 moder Ty nie upubliczniaj tych swoich niedosytów bo widzisz co się dzieje zaraz śnieg pada a tu majówka blisko 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 18 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia Też byliśmy tam niedawno pożegnać zimę 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 31 Maja Udostępnij Opublikowano 31 Maja Ciągle straszą chmurkami z błyskawicami a i alerty wysyłają a mnie się zachciało tatrzańskich widoczków. No cóż samotnie no to oczywiście Kopieniec , aby uniknąć problemów pogodowych i majówkowiczów w dużych ilościach z Jaszczurówki ruszam ok 6-tej. Jest cicho i pusto ,Olczyska wita mnie chłodem i śpiewem ptaków . Stara prawda że ,,kto rano wstaje temu szlak daje,, potwierdza się po raz kolejny. Najpierw księżyc chwilę później słońce rozpala ogień na przełęczy by w końcu wychynąć nad Kopieniec i zacząć normalnie świecić przez krótki czas rosa świeci w słońcu jak brylanty , docieram na szczyt jest tylko dwoje wędrowców , którzy wypruli z kwatery przed śniadaniem żeby zaznać tego poranka jest pięknie przy obserwatorium ktoś już się kręci a i na grani wymiatacze będą próbować Perci siedzę długo , według przepowiedni koło 9-tej ma coś popadać , fakt chmury się intensywnie rozwijają koło 8,30 ruszam na dół , dawno nie tędy nie schodziłem więc ruszam na północną stronę i przez halę docieram do zejścia w Olczyską , schodząc spotykam trochę podchodzących ludzi , na parkingu jestem przed 10 -tą. Fajnie było. 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 31 Maja Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2 godziny temu, barbie609 moder napisał: Ciągle straszą chmurkami z błyskawicami a i alerty wysyłają a mnie się zachciało tatrzańskich widoczków. No cóż samotnie no to oczywiście Kopieniec , aby uniknąć problemów pogodowych i majówkowiczów w dużych ilościach z Jaszczurówki ruszam ok 6-tej. Jest cicho i pusto ,Olczyska wita mnie chłodem i śpiewem ptaków . Stara prawda że ,,kto rano wstaje temu szlak daje,, potwierdza się po raz kolejny. Najpierw księżyc chwilę później słońce rozpala ogień na przełęczy by w końcu wychynąć nad Kopieniec i zacząć normalnie świecić przez krótki czas rosa świeci w słońcu jak brylanty , docieram na szczyt jest tylko dwoje wędrowców , którzy wypruli z kwatery przed śniadaniem żeby zaznać tego poranka jest pięknie przy obserwatorium ktoś już się kręci a i na grani wymiatacze będą próbować Perci siedzę długo , według przepowiedni koło 9-tej ma coś popadać , fakt chmury się intensywnie rozwijają koło 8,30 ruszam na dół , dawno nie tędy nie schodziłem więc ruszam na północną stronę i przez halę docieram do zejścia w Olczyską , schodząc spotykam trochę podchodzących ludzi , na parkingu jestem przed 10 -tą. Fajnie było. pięknie, widać że ze świnickiej Przełęczy jeszcze fajnie można zjechać na nartach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Czerwca Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 20 godzin temu, J@n napisał: jeszcze fajnie można zjechać na nartach ciągnie wilka do lasu 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek1977 Opublikowano 14 Czerwca Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca Na Nosal można wejść trzema drogami. Od Bystrej najciężej a od Olczyskiej z najlepszymi widokami. To chyba punkt obowiązkowy do zwiedzenia dla turystów... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salamandra Opublikowano 14 Czerwca Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca Wczoraj w tym rejonie siedział sobie misiu przy szlaku... Widziałam gdzieś zdjęcia na grupach górskich na Facebooku. Gdzieś tam w okolicach Nosala. Ja osobiście od Nosala wolę chyba Kopieniec, fajna panorama się rozciąga z niego, choć daaawno mnie tam nie było. Tęskno mi do tych tatrzańskich skałek... Chyba czas pakować plecak i ruszać hen przed siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 14 Czerwca Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2 minuty temu, Salamandra napisał: Wczoraj w tym rejonie siedział sobie misiu przy szlaku... Widziałam gdzieś zdjęcia na grupach górskich na Facebooku. Gdzieś tam w okolicach Nosala. Ja osobiście od Nosala wolę chyba Kopieniec, fajna panorama się rozciąga z niego, choć daaawno mnie tam nie było. Też lubię Kopieniec, na pewno się tam za kilka dni wdrapię. A misiów jakoś się nie boję, napiszę więcej, nawet marzy mi się takie bliskie spotkanie trzeciego stopnia @Marek1977 - do kiedy jesteś w Tatrach? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 14 Czerwca Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 5 minut temu, Salamandra napisał: Wczoraj w tym rejonie siedział sobie misiu przy szlaku.. Kiedyś bardzo wcześnie idąc na Kopieniec pod Suchym Wierchem widziałem władcę gór , smyrnął w krzaki zanim zrobiłem zdjęcie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 14 Czerwca Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 3 minuty temu, Mnich Admin napisał: nawet marzy mi się takie bliskie spotkanie trzeciego stopnia jakbyś spotkał Kudłatą powołaj się na mnie a jutro może spotkamy te gorczańskie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salamandra Opublikowano 14 Czerwca Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 36 minut temu, Mnich Admin napisał: Też lubię Kopieniec, na pewno się tam za kilka dni wdrapię. A misiów jakoś się nie boję, napiszę więcej, nawet marzy mi się takie bliskie spotkanie trzeciego stopnia @Marek1977 - do kiedy jesteś w Tatrach? Nie napisałam, że się boję. Też mi się marzy takie spotkanie. Z bezpiecznej odległości rzecz jasna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 14 Czerwca Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 12 minut temu, Salamandra napisał: Nie napisałam, że się boję. Też mi się marzy takie spotkanie. Z bezpiecznej odległości rzecz jasna A propos misiów, kiedyś, z moją górską towarzyszką żartowaliśmy: co bym zrobił, gdyby rzucił się na nią niedźwiedź? Nic bym nie zrobił, sam napadł, to niech się teraz sam broni 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi