Jump to content

Moja najlepsza wycieczka

Recommended Posts

• 2 weeks later...

A moja wycieczka której nie zapomnę była całkiem krótka, łatwa i praktycznie pozbawiona widoków.....ale od niej zaczęła się fascynacja najpiękniejszą ( oczywiście dla mnie taką jest, a zapewne ilu forumowiczów, tyle najpiękniejszych) doliną Tatr. W sumie to był przypadek - dostałem kwartalnik "Tatry" numer 14 z 2005 roku, w którym  był artykuł M.Grocholskiego "Biała Woda świeci w nocy".  Przeczytałem go ze trzy razy i wiedziałem już, że muszę tam być. Nyka poszedł w ruch, wyszukiwałem skąpe informacje w necie ( to było 15 lat temu, więc wiadomości na ten temat nie było wiele)  Polska weszła do strefy Schengen i z początkiem sezonu 2008 nareszcie nastąpił ten długo wyczekiwany moment.  Oczywiście pogoda totalnie zawiodła, niski pułap chmur, siąpiący deszcz- słowem zero widoków.  Gdzie ten piękny Młynarz, Niżne Rysy, Wysoka...... Doszliśmy tylko pod Anioły i z mżawki  zrobiła się regularna ulewa. Żona schowała się pod wiatą, a ja korzystając  z chwilowej  luki w chmurach podszedłem na pobliski mostek.....i to był cios prosto w serce - prawdziwie alpejski widok który ukazał moim oczom, sprawił że poczułem że muszę  tu wrócić  w lepszych warunkach.........No i wracam kilka razy do roku , czasem  tylko raz , ale nie zdażyło mi się bym nie był tam choć raz w ciągu sezonu.  Mam tysiące zdjęć ( choć dalej nie zrobiłem tego najlepszego), zahaczyłem o odnogi doliny te legalne i te troszkę mniej legalne.....

Ta wycieczka została na zawsze w mojej pamięci nie dlatego, że zdarzyło się na niej coś szczególnego, ale dlatego że stała się początkiem fascynacji, która trwa do dzisiaj..... 

IMG_1101.jpg

Edited by Artur S
  • Like ! 8

Ja mam 3 takie momenty i nie potrafię wybrać najlepszego ?

1. Wycieczka na Granaty - warun życia ❤️ Nie mogę się napatrzeć na te górki i kolory, a minęło ponad pół roku.

2. Zimowa wycieczka na Ornak - Tatry niczym Alpy ❄️

3. Nie Tatry, a Pieniny. Konkretnie Sokolica - trzecie podejście do wschodu słońca i warto byłoby iść tam nawet 100 razy, żeby w końcu coś takiego zobaczyć ?

Granaty (1).jpg

Granaty (2).jpg

Ornak.JPG

Sokolica.JPG

• Like ! 11
  • Wow 1