martuś Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Rok zaliczam do udanych chociaż wiadomo, że zawsze chciałoby się więcej Z planu wypadła Rusinowa z Gęsią oraz D5SP i powrót Świstówką do MOka za to wpadły po części Czerwone Wierchy (od Kasprowego do Kopy) i co wyszło spontanicznie - Giewont. Niestety jeden dzień tak lało, że przesiedziałyśmy w hotelu a na drugi dzień też pogoda była kiepska, chmury nisko więc tylko spacerkiem Sarnia Skała. Na przyszły rok plany są ambitniejsze bo już wiem na jakie trasy mogę zabrać kuzynkę (była pierwszy raz w Tatrach i się zakochała a na łańcuchy do Smoczej Jamy i na Giewont zareagowała "Marta kolejne trasy szukaj z łańcuchami" ). W planach też jest nocka w jakimś schronisku żeby poczuć inny klimat gór. To co nam się udało to: Nosal, Kalatówki, Gąsienicowa z Czarnym Stawem, Morskie Oko i Czarny Staw pod Rysami, Sarnia Skała i dolina Strążyska, Kościeliska, Wąwóz Kraków, Smocza Jama, Smreczyński Staw, Kasprowy, Kopa Kondracka, Giewont, Hala Kondratowa. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 (edytowane) 33 minutes ago, martuś said: W planach też jest nocka w jakimś schronisku żeby poczuć inny klimat gór. Na 2222 może się znajdzie jakiś termin, jeśli teraz zaczniesz rezerwować. Ja ten rok raczej zaliczam do nieudanych - jak nie podła pogoda, to księżyc, to brak czasu i praktycznie nie zrealizowałem któregokolwiek z planów ;/ Edytowane 3 Grudnia 2020 przez Q'bot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 W Ornaku i Chochołowskiej terminy nie są aż tak odległe .... możliwa rezerwacja np na dwa tygodnie przed planowanym noclegiem .... przynajmniej tak mogłam zarezerwować dzwoniąc w zeszłym roku... ( niestety nie wypaliło z mojej strony...) Oczywiście jeśli się zna datę wyjazdu to lepiej rezerwować wcześniej.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 32 minuty temu, Anuś napisał: W Ornaku i Chochołowskiej terminy nie są aż tak odległe .... możliwa rezerwacja np na dwa tygodnie przed planowanym noclegiem .... przynajmniej tak mogłam zarezerwować dzwoniąc w zeszłym roku... ( niestety nie wypaliło z mojej strony...) Oczywiście jeśli się zna datę wyjazdu to lepiej rezerwować wcześniej.... Jeśli zależy Wam na mniejszym pokoju i znacie datę to w przypadku takich schronisk jak Roztoka lub 5-ki już bym rezerwowala. W styczniu tego roku chciałam zrobić rezerwację na maj i już nie dało rady. Teraz już nie czekałam i wyjazd w maju 2021 zaplanowany i zaklepany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Moje plany...? W sumie chyba mogę zaliczyć ten rok do udanych. Udało mi się dwa razy być w Tatrach, dołożyłam do tego Beskidy. Wielkich wejść nie było, ale wiele przyjemności jak najbardziej . Oby nadchodzący rok nie był gorszy! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Dnia 2.12.2020 o 17:50, peter1 napisał: Jak się idzie po raz pierwszy to trochę orientacyjne na początku. Potem jeden fragment na grani(ale można go obejść wychodząc od razu na Pośrednią Spadową Przełączkę z pominięciem Niżniej Przełączki). Na grani przepięknie! Potem już łatwo do samego szczytu.:) Zejście na polską stronę to już bułka z masłem. Tutaj ładnie widać całą trasę: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Dnia 2.12.2020 o 17:35, peter1 napisał: Dla mnie też jedna z najpiękniejszych dolin! Byłem dwa razy, raz szedłem na Wagę i potem na Rysy(to było moje marzenie wejść na Rysy od Ciężkiej), a drugi raz rewelacyjną drogą na Niżnie Rysy.:) Na Niżnie chętnie powrócę więc jakbyśmy się spotkali kiedyś w górach to skoczymy... Na Wagę raz mi wystarczy. Piękna ale cholernie uciążliwa trasa, strasznie sypko, piargi wręcz płyną pod stopami. I jakie nachylenie! A tu kilka fotek spod Wagi: 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 4 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Ale kruszyzna. Trochę wygląda jak szlak przed remontem na Krzyżne z Gąsienicowej. :) Zdjęcia bardzo ładne. I Ty tak przez jeden wyjazd wszystko zdobywasz? @martuś w schronie tylko gleba :) Najlepsze przygody są i klimat. Pukanie po zamknięciu kuchni, czy jeszcze czteropaczek można :D 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Dnia 30.03.2020 o 15:57, Mateusz Z napisał: Czy macie jakieś plany górskie na rok 2020? moje plany spełniły się w 100% - planowałem nie zadeptywać Tatr w tym sezonie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 8 minutes ago, J@n said: moje plany spełniły się w 100% - planowałem nie zadeptywać Tatr w tym sezonie Czyli tylko przeloty śmigłowcem i na lotni? Burżujsko 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 17 godzin temu, Mateusz Z napisał: Ale kruszyzna. Trochę wygląda jak szlak przed remontem na Krzyżne z Gąsienicowej. Zdjęcia bardzo ładne. I Ty tak przez jeden wyjazd wszystko zdobywasz? Nie. Te fotki to akurat z 2018 są. Zwykle jadę na pełne 2 tygodnie zawsze w sierpniu co rok. Mam plan na każdy rok(na następny też już mam) i wszystko praktycznie zależy od pogody tylko.:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 10 hours ago, peter1 said: wszystko praktycznie zależy od pogody tylko.:) Prawda. Ale to od pogody zwykle zależy, czy w ogóle jadę, czy nie Pogoda przez dwa tygodnie to już mocno wyśrubowane wymagania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 12 godzin temu, Q'bot napisał: Prawda. Ale to od pogody zwykle zależy, czy w ogóle jadę, czy nie Pogoda przez dwa tygodnie to już mocno wyśrubowane wymagania Dokładnie tak samo robię. Czekam na pogodę i jadę. A jak się trafi trochę deszczu podczas pobytu to dobrze bo odpoczywam wtedy. Loteria to jest gdy mam przewodnika zaklepanego i trzeba jechać. Ale np. w tym roku miałem 2 tygodnie pogody bez przerwy(brat miał prawie 3). Sierpień po prostu jest najpewniejszy pogodowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martuś Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Właśnie tu jest problem, że nie mogę szybciej zaplanować wyjazdu Myślę, że jedną nockę uda się gdzieś zaklepać. Glebą też nie pogardzimy bo na biwakach w różnych warunkach się spało (albo udawało się, że się śpi) Plus spędzenia nocki w schronisku jest taki, że można mega szybko wyjść i unika się wtedy tłumu na szlakach. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Na ten rok planowałam Tatry po słowackiej stronie i to się udało. Całkiem fajny rok, oprócz Tatr troche Gorców, Beskidów. I Bieszczady, które były bardzo krótkie ale rozbudziły we mnie tyle planów na przyszły rok, że już się nie mogę go doczekać. Póki co palcem po mapie planuję trasy i miejsca warte zobaczenia. mam nadzieję, że sie uda tam pojechać. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 14 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 W dniu 22.04.2020 o 22:57, Mnich Admin napisał(a): Planowałem we wrześniu zmierzyć się z Kazbekiem. Kazbek nie zając, poczeka i byłeś w końcu ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 15 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 14 godzin temu, J@n napisał(a): i byłeś w końcu ? Nie byłem. I raczej już prędko nie będę. O ile w ogóle. Stary już jestem, sypię się, kondycji brak. Cztery lata temu to było moje marzenie. No ale trzeba mierzyć siły na zamiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 12 minut temu, Mnich Admin napisał(a): Stary już jestem, sypię się, kondycji brak. co Ty wiesz o starości 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 15 Listopada 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 40 minut temu, Mnich Admin napisał(a): Nie byłem Byłeś, nie oszukuj użytkowników 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 6 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2024 W dniu 15.11.2024 o 13:30, Mnich Admin napisał(a): trzeba mierzyć siły na zamiary Raczej odwrotnie, zamiar podług sił 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 6 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2024 3 minuty temu, Jędrek napisał(a): Raczej odwrotnie, zamiar podług sił Masz rację. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi