jaaga76 Opublikowano 18 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2020 Przyjemniaczek chrząszczyk 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martuś Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Duży był czy tylko tak na zdjęciu wyszedł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 (edytowane) 2 godziny temu, martuś napisał: Duży był czy tylko tak na zdjęciu wyszedł? Był wielki. Na oko jakieś 6-7 cm plus czułki Edytowane 24 Października 2020 przez jaaga76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 W sam raz na grilla ;> 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 8 minut temu, Q'bot napisał: W sam raz na grilla ;> Same białeczko smacznego! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martuś Opublikowano 26 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2020 Paskudny 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 Smok 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 @Mateusz Z gdzie spotkałeś salamandrę? Myślałam że już śpią... Piękna... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Nie śpią jeszcze. Tydzień temu jak padało sporo to rano idąc po ciemku do pracy musiałem bardzo uważać żeby nie rozdeptać żadnej. W ogrodzie było ich kilkanaście 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 A ja się tak zawsze biedzę by choć jedną zobaczyć i nic.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 @jaaga76 - może nie chodzisz przed deszczem ? u nas dziś zapowiadali cały dzień ładną pogodę, więc zdziwiłem się dlaczego o 17.30 spotkałem takiego "krokodyla" przy furtce. Przestałem się dziwić jak o 18.15 zaczęło mi kapać na głowę P.S. Na osiedlu raczej ciężko takową spotkać - może pora wybrać się w góry ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 2 godziny temu, Artur S napisał: @jaaga76 - może nie chodzisz przed deszczem ? u nas dziś zapowiadali cały dzień ładną pogodę, więc zdziwiłem się dlaczego o 17.30 spotkałem takiego "krokodyla" przy furtce. Przestałem się dziwić jak o 18.15 zaczęło mi kapać na głowę P.S. Na osiedlu raczej ciężko takową spotkać - może pora wybrać się w góry ??? @Artur S ależ ja byłam dzis w górach - dokladnie w Puszczykowskich Górach poważnie są takie!!! Dziś odkryliśmy. A tak na powaznie... do lutego nie ma opcji Wracajac do salamader to deszcz mam w górach zwykle jak jadę z mężem mym.... muszę się bardziej rozglądać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 16 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2020 Dnia 12.11.2020 o 22:24, jaaga76 napisał: gdzie spotkałeś salamandrę? Na szlaku na Diablak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 W drodze na Bystrą taka modelka ... 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 24 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 Dnia 14.11.2020 o 18:38, Artur S napisał: @jaaga76 - może nie chodzisz przed deszczem ? u nas dziś zapowiadali cały dzień ładną pogodę, więc zdziwiłem się dlaczego o 17.30 spotkałem takiego "krokodyla" przy furtce. Przestałem się dziwić jak o 18.15 zaczęło mi kapać na głowę P.S. Na osiedlu raczej ciężko takową spotkać - może pora wybrać się w góry ??? Ostatnio widziałem salamandry dwa lata temu w Beskidzie Sląskim.Szliśmy z Czantorii na Stożek. Na zmianę kropiło,lało i mżawka. W schronisku na Stożku posiedzieliśmy sobie dłużej.Byliśmy sami.Schodziliśmy do Wisły Dziechcinki i właśnie wtedy kilka razy widzieliśmy salamandry. I całym czasem padał deszcz. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 24 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 Salamandry spotykałam najczęściej w Bieszczadach. Ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 24 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2020 (edytowane) Zapraszam w takim razie do nas, u mnie w ogrodzie pod wieczór widuję czasem 5-6, a chodząc po lesie w sezonie grzybiarskim zdarza się spotkać większą ilość, szczególnie w pobliżu leśnych źródeł. Dwa lata temu, poniżej przelewu że zbiornika ujęcia wody sąsiadów, było ich kilkanaście na dwóch metrach kwadratowych. Co ciekawe, koty ganiające za jaszczurkami nie zbliżają się do salamandry na odległość mniejszą niż 20 cm - doskonale wiedzą, że ich skóra zawiera w sobie jad. Edytowane 24 Listopada 2020 przez Artur S 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 25 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2020 Też mżyło lekko jak spotkałem tego gada :) Co to w ogóle za zasada, że salamandy wychodzą na widok ludziom w deszcz? Jest to potwierdzone naukowo, tak, jak np. zabijesz pająka to znaczy, że będzie lało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 25 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2020 @Mateusz Z Mają bardzo wrażliwą skórę, która potrzebuje wilgoci, dlatego nie spotkasz jej w pełnym słonku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 25 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2020 Dnia 24.11.2020 o 18:53, Artur S napisał: Zapraszam w takim razie do nas, u mnie w ogrodzie pod wieczór widuję czasem 5-6, a chodząc po lesie w sezonie grzybiarskim zdarza się spotkać większą ilość, szczególnie w pobliżu leśnych źródeł. Dwa lata temu, poniżej przelewu że zbiornika ujęcia wody sąsiadów, było ich kilkanaście na dwóch metrach kwadratowych. Co ciekawe, koty ganiające za jaszczurkami nie zbliżają się do salamandry na odległość mniejszą niż 20 cm - doskonale wiedzą, że ich skóra zawiera w sobie jad. Mów mi jeszcze, a kolejne lato (czekając na salamandry) całe w ogrodzie u Ciebie przesiedzę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 25 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2020 @vatra @karpasani @Artur S wychodzi na to, że muszę zaklęcie zmienić.... teraz zamiast słońca będę zamawiać deszcz i może w końcu spotkam salamandrę... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 Aga na tropie salamandry Z pewnością ją spotkasz . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Dnia 25.11.2020 o 16:27, Mateusz Z napisał: Też mżyło lekko jak spotkałem tego gada Co to w ogóle za zasada, że salamandy wychodzą na widok ludziom w deszcz? Jest to potwierdzone naukowo, tak, jak np. zabijesz pająka to znaczy, że będzie lało? Tak gwoli ścisłości, bo może się kiedyś komuś to przydać np do krzyżówki, - salamandra nie jest jaszczurką, nie jest też więc gadem. Jest płazem jak poczciwe żabki 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisbin Opublikowano 8 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 A to też ciekawy osobnik ,, padalec" który wygląda jak wąż a jest jaszczurką czyli gadem . A co ciekawsze spotkany 6 grudnia tego roku na Ślęży. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martuś Opublikowano 9 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 Ciepło jest to i wychodzą do słońca Kiedyś to w grudniu było mnóstwo śniegu a wszystkie gady od dawna spały. Odrzucił ogonek czy na zdjęciu tak to wygląda? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi