Mateusz Z 2,800 Posted June 1, 2020 Share Posted June 1, 2020 Cześć. Wie ktoś może czy jakiś bus jeździ w weekendy z Krakowa do Zawoi (oprócz Mercbusa o 6:40) i z powrotem? Lub czy może ma ktoś wiedzę, kiedy firmy przewozowe planują wznowić kursy na tej trasie? Quote Link to post Share on other sites
Fibi 1,272 Posted June 16, 2020 Share Posted June 16, 2020 W końcu udało się i mnie dotrzeć na Babią Górę. Było bardzo zimno(choć na dole ciepło), wiało tak, że łeb urywało, widoki były przeciętne(a prognoza zapowiadała lampę),a Perć Akademików okazała się nie tak straszna, jak straszyli ? 3 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 2,535 Posted June 16, 2020 Share Posted June 16, 2020 @Fibi fajne miałaś widoki. Kiedy byłaś na Babiej ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Fibi 1,272 Posted June 16, 2020 Share Posted June 16, 2020 25 minut temu, Zośka napisał: @Fibi fajne miałaś widoki. Kiedy byłaś na Babiej ? 3 czerwca. A co do widoków, to liczyłam, że zobaczę wyraźniejszy zarys Tatr, ale i tak źle nie było. 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 2,535 Posted June 16, 2020 Share Posted June 16, 2020 8 minut temu, Fibi napisał: 3 czerwca. A co do widoków, to liczyłam, że zobaczę wyraźniejszy zarys Tatr, ale i tak źle nie było. Na Babiej najładniej jest pod koniec lata. Koniec sierpnia i wrzesień. Wtedy prawie zawsze jest dobry widok. Ja ostatnio zachwyciłam się widokiem na Tatry z Pilska ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Fibi 1,272 Posted June 16, 2020 Share Posted June 16, 2020 7 minut temu, Zośka napisał: Na Babiej najładniej jest pod koniec lata. Koniec sierpnia i wrzesień. Wtedy prawie zawsze jest dobry widok. Ja ostatnio zachwyciłam się widokiem na Tatry z Pilska ? Na Pilsku byłam 2 dni przed Babią i tam niestety walczyłam z Ostrym Cieniem Mgły? A do tego jeszcze był popłoch czy nie złapie nas straż graniczna oraz brodzenie po kolana w błocie. 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 2,535 Posted June 16, 2020 Share Posted June 16, 2020 1 minutę temu, Fibi napisał: Na Pilsku byłam 2 dni przed Babią i tam niestety walczyłam z Ostrym Cieniem Mgły? A do tego jeszcze był popłoch czy nie złapie nas straż graniczna oraz brodzenie po kolana w błocie. Jak byłam to latały jakieś drony i wszyscy się bali że to Straż graniczna ale było tyle ludzi że nie wiem kogo by mieli łapać ( chyba na chybił trafił ). A błoto było na tej polance faktycznie okropne. Niektórzy próbowali obejść bokiem przez las ale tam było jeszcze gorzej. Największą radochę miały dzieci (a było ich mnóstwo) w tym błocie i psy które też w dużych ilościach biegały w tę i z powrotem. 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 2,535 Posted June 17, 2020 Share Posted June 17, 2020 (edited) 5 godzin temu, Luk_ napisał: Nie tylko ja, ale również wiele innych osób uważa, że panorama z Pilska jest dużo ciekawsza niż z Babiej ? i nie tylko na Tatry, również na Beskid Śląski, Małą Fatrę, Niżne Tatry itp ? No i jest spokojniej niż na Babiej. Byłam w ciepłą słoneczną sobotę i nie było problemu z parkingiem. Sporo ludzi na Hali Miziowej ale na szczycie bez tłumów. Edited June 17, 2020 by Zośka 2 Quote Link to post Share on other sites
Krisbin 673 Posted June 23, 2020 Share Posted June 23, 2020 Tatry pod kołderką to pojechaliśmy na Diablak ?... A tam pogoda jak na Babią ponad przeciętnom. 5 Quote Link to post Share on other sites
Krisbin 673 Posted June 23, 2020 Share Posted June 23, 2020 12 minut temu, Luk_ napisał: Nie wiało? ? Wiało , jak zawsze ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Krisbin 673 Posted June 23, 2020 Share Posted June 23, 2020 Królowa niepogody swoje kaprysy ma, ale wiać musi.??️? 1 Quote Link to post Share on other sites
Krisbin 673 Posted July 6, 2020 Share Posted July 6, 2020 To jeszcze trochę fauny i flory z pod Babiej. Uwaga. Zdjęcia gryzoni.?? 3 Quote Link to post Share on other sites
staroń 1,068 Posted July 15, 2020 Share Posted July 15, 2020 (edited) Ja, dosyć orzypadkowo, trafiłem na Babią wczoraj, po ponad 10-letniej nieobecności ? z racji niedużej ilości czasu spowodowanej ową spontanicznością, wszedłem i zszedłem tą samą trasą, mianowicie czerwonym szlakiem z Krowiarek. Trasa przyjemna, widoki ciekawe, mimo, że Tatr, aż tak idealnie jak bym chciał, nie było widać. Muszę wrócić w te rejony, jak będę miał więcej czasu, żeby sprawdzić inne szlaki w okolicy ? Aha, i koniecznie muszę wejść tam w zimie ? Edited July 15, 2020 by staroń 4 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 2,535 Posted July 15, 2020 Share Posted July 15, 2020 @staroń super zdjęcia i widoki? 2 Quote Link to post Share on other sites
Artur S 1,213 Posted July 19, 2020 Share Posted July 19, 2020 Dnia 15.07.2020 o 11:06, staroń napisał: ... wszedłem i zszedłem tą samą trasą, mianowicie czerwonym szlakiem z Krowiarek. Trasa przyjemna, widoki ciekawe, mimo, że Tatr, aż tak idealnie jak bym chciał, nie było widać. Muszę wrócić w te rejony, jak będę miał więcej czasu, żeby sprawdzić inne szlaki w okolicy W takim razie możesz sprawdzić zielony szlak z Lipnicy Wielkiej od leśniczówki Stańcowa. Dwie i pół godziny przyjemnego spaceru i nawet w weekendy bywa tam pusto i cicho. Jeśli komuś niespecjalnie zależy na zdobywaniu szczytu, to można znależc ciche miejsce trochę niżej, koło ruin schroniska Beskidenverein. Powrót do auta tym samym szlakiem, albo po słowackiej stronie żółtym i potem niebieskim . 3 Quote Link to post Share on other sites
staroń 1,068 Posted August 16, 2020 Share Posted August 16, 2020 Hah, i znów Babia Góra stanęła mi na drodze ? bardzo chciałem wybrać się dziś w góry, ale prognozy dla Tatr były bardzo niepewne, do tego wizja stania w weekendowym korku w drodze powrotnej sprawiły, że wybrałem się nieco na ubocze ? Samotną tym razem wycieczkę zacząłem znów z parkingu Krowiarki czerwonym szlakiem. Nikt mnie nie wstrzymywał jak ostatnio więc swoim tempem ruszyłem ku Diablakowi i ku mojemu zdziwieniu na szczycie stanąłem po niecałej godzinie! Po krótkim odpoczynku dogoniła mnie wisząca gdzieś w oddali chmura i wręcz przegoniła ze szczytu ? Nie zamierzałem wracać tak szybko więc udałem się w stronę Małej Babiej Góry a potem z powrotem do rozwidlenia szlaków i schroniska. Po dłuższej przerwie, z lekkim poczuciem niedosytu łatwością wejścia z Krowiarek postanowiłem...wejść jeszcze raz ? tym razem mniej "spacerowym" (wtedy jeszcze o tym nie wiedziałem) szlakiem żółtym czyli Percią Akademików. Same łańcuchy to oczywiście nic strasznego, ale można się zmęczyć idąc tamtą trasą, gdyż nabieramy na niej bardzo szybko wysokości. Po drugim podejściu na Babią, pogoda była dużo bardziej przyjazna, pozwoliłem sobie więc na zdecydowanie najdłuższy odpoczynek, nawet krótką drzemkę ? następnie zbiegłem do parkingu, całą trasę robiąc w 4 godziny zamiast szlakowskazowych 7 plus godzina odpoczynku ? Dobry pomysł na niedzielę, polecam ? 7 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 2,535 Posted August 16, 2020 Share Posted August 16, 2020 @staroń Wielkie gratki ! Naprawdę niezły wyczyn?? Widzę ze na forum zbiera się ekipa którą trudno będzie dogonić? 2 1 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,210 Posted August 16, 2020 Share Posted August 16, 2020 1 godzinę temu, Zośka napisał: Widzę ze na forum zbiera się ekipa którą trudno będzie dogonić? @Zośka lepiej zacznijmy już trenować? Ale naprawdę wielkie gratulacje dla Ciebie @staroń nawet by mi nie przyszło do głowy żeby tak oblecieć Babią Góre! Brawo ? 4 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 2,535 Posted August 16, 2020 Share Posted August 16, 2020 26 minut temu, vatra napisał: @Zośka lepiej zacznijmy już trenować? Myślisz ? Chłopaków ( @staroń i @Luk_ ) chyba nie przegonimy ale fajnie byłoby mieć kondycję jak Oni ? 1 1 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,210 Posted August 16, 2020 Share Posted August 16, 2020 30 minut temu, Zośka napisał: fajnie byłoby mieć kondycję jak Oni Przynajmniej zbliżoną do tego poziomu ? 1 Quote Link to post Share on other sites
staroń 1,068 Posted August 16, 2020 Share Posted August 16, 2020 Bez przesady, @Luk_ ma tutaj na razie zdecydowanie niezagrożoną pozycję ? na razie... ? 2 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 2,535 Posted August 16, 2020 Share Posted August 16, 2020 9 minut temu, staroń napisał: na razie... ? No właśnie...? Ja myślę że jakbyście razem pobiegli to całe Tatry wasze ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 2,535 Posted August 16, 2020 Share Posted August 16, 2020 @Luk_ to nie wymówki tylko realna ocena możliwości ? Ale za kondycję trzeba się wziąć bo jak mówi stara łacińska maksyma "Praevenire melius est quam praeveniri" ? czyli lepiej wyprzedzać niż być wyprzedzanym ? 2 Quote Link to post Share on other sites
staroń 1,068 Posted August 16, 2020 Share Posted August 16, 2020 23 minuty temu, Luk_ napisał: Jak coś to możemy kiedyś trzasnąć jakąś traske razem, zawsze to raźniej! ? Wrócimy do tematu jak będę bardziej pewny swoich możliwości ? Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,123 Posted August 17, 2020 Share Posted August 17, 2020 Gdzie Wam się tak wszystkim spieszy, że góry chcecie zdobywać na czas? 2 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts