barbie609 moder Opublikowano 28 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2022 32 minuty temu, vatra napisał: zielonego szlaku na Turbacz No w sumie mogłem się domyślić 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 28 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2022 3 godziny temu, vatra napisał: W okolicach zielonego szlaku na Turbacz To tam już nie ma tego śniegu co niedawno jeszcze był? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 28 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2022 1 godzinę temu, Fibi napisał: To tam już nie ma tego śniegu co niedawno jeszcze był? Tam gdzie rosną krokusy już go nie ma ale sam szlak jeszcze mocno zalodzony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 8 minut temu, Zakochana w górach napisał: cudownie było się spotkać, porozmawiać i napić kawy Dzięki takim ludziom jak Ty@Zakochana w górach i dzięki takim spotkaniom góry ożywają i pięknieją jeszcze bardziej Dziękuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Kilka naprawdę wiosennych fotek z dzisiejszego spaceru w Gorcach 8 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Super!!! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 6 minut temu, barbie609 napisał: Super!!! Piękne jest PodhalePrawda?! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszko Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Zawsze będzie każdy rejon górski :] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Dnia 7.04.2022 o 20:16, vatra napisał: Dnia 7.04.2022 o 20:05, barbie609 napisał: Super!!! Piękne jest Podhale Oczywiście, że piekne I jeszcze te.... dywany krokusów, cudo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 4 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 http://podhale24.pl/co,gdzie,kiedy/artykul/12949/Spacer_przyrodniczy.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Wczoraj przeszliśmy się z Poręby na Stare Wierchy i Maciejową zgrabnym kółeczkiem. Między Starymi Wierchami a Maciejowa przy szlaku jest pozostałość po...na właśnie po czym? Może ktoś wie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 6 minut temu, wjesna napisał: zgrabnym kółeczkiem. czyli z Poręby zielonym na Tobołów , koło Suchory w stronę Obidowca a potem czerwonym Stare Wierchy Maciejowa i jak dalej żeby zamknąć kółko? 8 minut temu, wjesna napisał: po czym? kurczę trochę tam łaziłem a tego nie kojarzę , konstrukcyjnie to wygląda jak szambo , może pozostałości po odwiertach jak ropy szukali. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Przepraszam za oszczędność w moim opisie trasy:) ale jak to w pracy, czasem się wydaje, że ma się chwilę by napisać a zaraz się okazuje, że jednak nie. 2 godziny temu, barbie609 napisał: czyli z Poręby zielonym na Tobołów , koło Suchory w stronę Obidowca a potem czerwonym Stare Wierchy Maciejowa i jak dalej żeby zamknąć kółko? Nie, ale chociaż spróbowaliśmy. To znaczy w Porębie Górnej poszliśmy drogą- ścieżką rowerową w stronę Tobołcxyka, niby poszukać fajnego miejsca na śniadanie, i tak żeśmy szli aż doszliśmy do tablucy informacyjnej. Był tam lawostół czyli nasze miejsce ma śniadanie. Nie, żebym zawsze stołu potrzebowała ale tak wyszło, że był. Dalej był szlaban z napisem że do Koninek- tylko nie pamiętam do jakiego miejsca- jest 3,5 godz drogi. Trochę nas to zbiło z tropu, bo inaczej myślałam, tzn liczyłam, i finalnie wrocilismy do sciezki edukacyjnej która doszliśmy do żółtego szlaku prowadzącego ma Stare Wierchy. Potem na Maciejową. Tam.miałam wrażenie, że jestem w schronisku, ale psim. Ile tam było psów... nie to, żebym nie lubiła psów, sama mam naukochańszego pieseczka na świecie, ale ich ilość mnie trochę zadziwiła. Jazgot był niezły. Ale miejsca pod niebem dużo, to przecież wcale nie musiałam siedziec z psami i sobie poszliśmy gdzieś indziej, gdzie ujadanie było cichsze, natomiast bardziej dochodziły nawoływania z kuchni, np ,,pierogi dla Romana " I można było zacząć zgadywanie, komu teraz ugotują. Powrót zielonym do Poręby. 2 godziny temu, barbie609 napisał: kurczę trochę tam łaziłem a tego nie kojarzę , Też nie pamiętam, żebym to wcześniej widziała, ale ostatnio byłam xima, to było pewnie pod śniegiem. Taka ciekawostka, widać, że odpowietrznik jest wystawiony, czyli coś tam w środku ujścia lub powietrza potrzebowało. 3 godziny temu, barbie609 napisał: konstrukcyjnie to wygląda jak szambo , może pozostałości po odwiertach jak ropy szukali. Szukali tu ropy? Widzisz, wiedziałam, że od Ciebie to się zawsze czegoś ciekawego dowiem. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 25 minut temu, wjesna napisał: Szukali tu ropy? możliwe , miejsca po odwiertach są na zjeździe zakopianką do Chabówki, tu jest artykuł https://www.pgi.gov.pl/aktualnosci/display/11712-wycieki-oraz-erupcje-ropy-i-gazu-w-malopolsce.html wykryte złoża pokazane są pod Limanową , czyli całkiem niedaleko. Stare Wierchy to w ogóle ciekawe miejsce , tędy np biegł trakt królewski na Kraków a na polanie gdzie teraz schronisko stała karczma . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 26 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2022 Realizując taktykę ,,bockiem,bockiem,, , przyjętą na okres wakacyjny ruszyliśmy w Gorce . Na wybór trasy wpłynęła również dzisiejsza pogoda-upał. Wybraliśmy ścieżkę edukacyjną GPN Łopuszna-Jankówki. Biegnie ona głównie lasem i spory kawałek przy potokach Chłapkowym i Łopuszanką co ewidentnie obniżało temperaturę. Jest ponadto bardzo bogata przyrodniczo. Miejscami pokrywa się z czarnym szlakiem. Na ścieżce ruch żaden spotkaliśmy może 4 osoby, pogoda piękna widoczki przymglone , łupy przyrodnicze w wątku ,,Ci co........ ,, Czas na parę fotek : piękna karpacka buczyna łowy na motyle sztuczne stawki na polanie Biedowa Młaka , miejsce rozrodu traszki i kumaka popas na Polanie Wysznia i widoczki z polany, Wiesiek penetruje łąkę szałas na Jankówkach zeszliśmy do doliny Łopusznej i wstąpiliśmy do gajówki Mikołaja , niestety jak zwykle była zamknięta jeśli ktoś szuka ciszy i pustych gór to zachęcamy to penetrowania ścieżek edukacyjnych GPN 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2022 @barbie609 szlak w sam raz na te afrykańskie upały A Łopuszna zawsze mi sie będzie kojarzyć z ks. Tischnerem. Mądry Człowiek to był... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2022 (edytowane) 54 minuty temu, jaaga76 napisał: Mądry Człowiek to był... Prawda, gdyby więcej było takich............ Łopuszna to również dworek Tetmajera , żubrowisko, szlaki na Turbacz ,Kiczorę. Edytowane 27 Czerwca 2022 przez barbie609 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2022 jakby się ktoś w wakacje kręcił po Gorcach https://podhale24.pl/rozmaitosci/artykul/84907/Wakacyjne_warsztaty_na_Szlaku_Kultury_Woloskiej_.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2022 propozycja GPN https://podhale24.pl/co,gdzie,kiedy/artykul/13101/GPN_zaprasza_na_spacer.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 3 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Gorczańskich klimatów ciąg dalszy czyli Lubań. Oczywiście klasycznym niebieskim z tym ,że nie z przełęczy Snozka , a z podejścia od parkingu przy kolejce na Wżar a wejście na szlak dopiero za Wżarem. Pogoda zgodnie z proroctwem. Rano pełne zachmurzenie , potem coraz lepiej aż do pełnego słońca. Ruszyliśmy z parkingu ok 09.00 , ruch na niebieskim niewielki , na polanie szczytowej baza oczywiście działa i ludzi też sporo przy namiotach się kręciło. Na wieży pusto a widoczki się fajnie pokazały. Posiedzieliśmy trochę na polanie , oczywiście małe co nieco. W tym czasie zaczęło się robić gorąco a i co raz więcej człowieków się pokazało , większość to doraźni turyści , aczkolwiek jakiś ewidentnych głupot jak np klapki japonki nie stwierdziłem. Rano szczyt był w chmurach więc górne partie były wilgotne. Źródełko działa , ale jak mi się wydaje dawniej bardziej wydajne było. Niestety im niżej to bardziej sucho , naprawdę trzeba parę dni deszczu. Parę fotek: tak było jak zaczęliśmy szlak z tych typowo gorczańskich przy ruinach bacówki ,oj nie ma ta góra szczęścia do schronisk a w tym miejscu naprawdę by pasowało nawet taki niewielkie jak np. Łapsowa. moim zdaniem te wieże pasują do krajobrazu widoczki z wieży i zbliżenie na Łomnicę tak było jak zeszliśmy fajnie było 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 3 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Fantastyczne to zbliżenie Łomnicy i Durnego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 3 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 19 minut temu, J@n napisał: Fantastyczne to zbliżenie Łomnicy i Durnego Dzięki czasem mi się udaje. Lubię robić takie zbliżenia , chyba najfajniej wychodzą z Pienin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 3 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 2 godziny temu, barbie609 napisał: W tym czasie zaczęło się robić gorąco a i co raz więcej człowieków się pokazało , większość to doraźni turyści Ale i tak w porównaniu do piekła jakie było w ostatnich dniach dziś w górach przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2022 https://podhale24.pl/co,gdzie,kiedy/artykul/13144/Wakacyjne_przygody_na_sciezkach_przyrody.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 19 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2022 Niedzielne Gorce w słońcu i fajnej pogodzie, jeszcze nie było upału więc całkiem przyjemnie. Wakacyjna niedziela wiec ludzi cała masa na szlakach wiec omijaliśmy newralgiczne miejsca jak sie da. No i oczywiście widok na Babią.... I na Taterki... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi