Kasia K 1,355 Posted March 28, 2022 Share Posted March 28, 2022 @Zośka na Krawców wybrałam się dzisiaj żółtym szlakiem z Glinki... Taki spacerek, ale szłam zupełnie sama całą drogę? przy bacówce też siedziałam całkiem sama. Uwielbiam takie momenty... Posiedzieć przy herbatce z imbirem w zupełnej ciszy i podziwiać cudne widoki??bezcenne? 2 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,550 Posted March 28, 2022 Share Posted March 28, 2022 1 godzinę temu, barbie609 napisał: nie wiem gdzie dokładnie @vatraznalazła te swoje gorczańskie W okolicach zielonego szlaku na Turbacz? 3 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,280 Posted March 28, 2022 Share Posted March 28, 2022 32 minuty temu, vatra napisał: zielonego szlaku na Turbacz No w sumie mogłem się domyślić? 2 Quote Link to post Share on other sites
Fibi 1,582 Posted March 28, 2022 Share Posted March 28, 2022 3 godziny temu, vatra napisał: W okolicach zielonego szlaku na Turbacz? To tam już nie ma tego śniegu co niedawno jeszcze był?? 2 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,550 Posted March 28, 2022 Share Posted March 28, 2022 1 godzinę temu, Fibi napisał: To tam już nie ma tego śniegu co niedawno jeszcze był?? Tam gdzie rosną krokusy już go nie ma ale sam szlak jeszcze mocno zalodzony ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Zakochana w górach 397 Posted April 4, 2022 Share Posted April 4, 2022 Na drugi dzień mojego samotnego spontanicznego weekendu zaplanowałam wejście na Turbacz zielonym szlakiem z Nowego Targu. Widoki były średnie, ale i tak cieszyłam się, że nie ma totalnego mleka. W schronisku zjadłam przepyszną szarlotkę - podobną do tej z Chochołowskiej ? Podejście zajęło mi koło 2 godzin, a zejście chyba tylko 40 minut, wręcz zbiegałam, bo wiedziałam, że na dole czeka forumowa koleżanka @vatra❤️ cudownie było się spotkać, porozmawiać i napić kawy. Oby więcej takich wyjazdów! ...koło 17 ruszyłam w trasę powrotną, zmęczona, ale szczęśliwa, bo w dwa dni zaliczyłam trzy zaplanowane szczyty, zrealizowałam założony cel, a co najważniejsze, po wielu miesiącach udało mi się spotkać z Vatra! ?? 8 1 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,550 Posted April 4, 2022 Share Posted April 4, 2022 8 minut temu, Zakochana w górach napisał: cudownie było się spotkać, porozmawiać i napić kawy Dzięki takim ludziom jak Ty@Zakochana w górach i dzięki takim spotkaniom góry ożywają i pięknieją jeszcze bardziej♥️? Dziękuję ☺️ 1 1 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,550 Posted April 7, 2022 Share Posted April 7, 2022 Kilka naprawdę wiosennych fotek z dzisiejszego spaceru w Gorcach? 9 2 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,280 Posted April 7, 2022 Share Posted April 7, 2022 Super!!! 1 1 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,550 Posted April 7, 2022 Share Posted April 7, 2022 6 minut temu, barbie609 napisał: Super!!! Piękne jest Podhale?Prawda?!?? 3 Quote Link to post Share on other sites
Zbyszko 138 Posted April 9, 2022 Share Posted April 9, 2022 Zawsze będzie każdy rejon górski :] 1 Quote Link to post Share on other sites
Krzysiek Zd 1,369 Posted April 10, 2022 Share Posted April 10, 2022 Dnia 7.04.2022 o 20:16, vatra napisał: Dnia 7.04.2022 o 20:05, barbie609 napisał: Super!!! Piękne jest Podhale? Oczywiście, że piekne ?? I jeszcze te.... dywany krokusów, cudo ? 2 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,280 Posted May 4, 2022 Share Posted May 4, 2022 http://podhale24.pl/co,gdzie,kiedy/artykul/12949/Spacer_przyrodniczy.html 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 2,105 Posted June 13, 2022 Share Posted June 13, 2022 Wczoraj przeszliśmy się z Poręby na Stare Wierchy i Maciejową zgrabnym kółeczkiem. Między Starymi Wierchami a Maciejowa przy szlaku jest pozostałość po...na właśnie po czym? Może ktoś wie? 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,280 Posted June 13, 2022 Share Posted June 13, 2022 6 minut temu, wjesna napisał: zgrabnym kółeczkiem. czyli z Poręby zielonym na Tobołów , koło Suchory w stronę Obidowca a potem czerwonym Stare Wierchy Maciejowa i jak dalej żeby zamknąć kółko? 8 minut temu, wjesna napisał: po czym? kurczę trochę tam łaziłem a tego nie kojarzę , konstrukcyjnie to wygląda jak szambo , może pozostałości po odwiertach jak ropy szukali. 2 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 2,105 Posted June 13, 2022 Share Posted June 13, 2022 Przepraszam za oszczędność w moim opisie trasy:) ale jak to w pracy, czasem się wydaje, że ma się chwilę by napisać a zaraz się okazuje, że jednak nie. 2 godziny temu, barbie609 napisał: czyli z Poręby zielonym na Tobołów , koło Suchory w stronę Obidowca a potem czerwonym Stare Wierchy Maciejowa i jak dalej żeby zamknąć kółko? Nie, ale chociaż spróbowaliśmy. ? To znaczy w Porębie Górnej poszliśmy drogą- ścieżką rowerową w stronę Tobołcxyka, niby poszukać fajnego miejsca na śniadanie, i tak żeśmy szli aż doszliśmy do tablucy informacyjnej. Był tam lawostół czyli nasze miejsce ma śniadanie. Nie, żebym zawsze stołu potrzebowała ale tak wyszło, że był. Dalej był szlaban z napisem że do Koninek- tylko nie pamiętam do jakiego miejsca- jest 3,5 godz drogi. Trochę nas to zbiło z tropu, bo inaczej myślałam, tzn liczyłam, i finalnie wrocilismy do sciezki edukacyjnej która doszliśmy do żółtego szlaku prowadzącego ma Stare Wierchy. Potem na Maciejową. Tam.miałam wrażenie, że jestem w schronisku, ale psim. Ile tam było psów... nie to, żebym nie lubiła psów, sama mam naukochańszego pieseczka na świecie, ale ich ilość mnie trochę zadziwiła. Jazgot był niezły. Ale miejsca pod niebem dużo, to przecież wcale nie musiałam siedziec z psami i sobie poszliśmy gdzieś indziej, gdzie ujadanie było cichsze, natomiast bardziej dochodziły nawoływania z kuchni, np ,,pierogi dla Romana " I można było zacząć zgadywanie, komu teraz ugotują. Powrót zielonym do Poręby. 2 godziny temu, barbie609 napisał: kurczę trochę tam łaziłem a tego nie kojarzę , Też nie pamiętam, żebym to wcześniej widziała, ale ostatnio byłam xima, to było pewnie pod śniegiem. Taka ciekawostka, widać, że odpowietrznik jest wystawiony, czyli coś tam w środku ujścia lub powietrza potrzebowało. 3 godziny temu, barbie609 napisał: konstrukcyjnie to wygląda jak szambo , może pozostałości po odwiertach jak ropy szukali. Szukali tu ropy? Widzisz, wiedziałam, że od Ciebie to się zawsze czegoś ciekawego dowiem. 4 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,280 Posted June 13, 2022 Share Posted June 13, 2022 25 minut temu, wjesna napisał: Szukali tu ropy? możliwe , miejsca po odwiertach są na zjeździe zakopianką do Chabówki, tu jest artykuł https://www.pgi.gov.pl/aktualnosci/display/11712-wycieki-oraz-erupcje-ropy-i-gazu-w-malopolsce.html wykryte złoża pokazane są pod Limanową , czyli całkiem niedaleko. Stare Wierchy to w ogóle ciekawe miejsce , tędy np biegł trakt królewski na Kraków a na polanie gdzie teraz schronisko stała karczma . 3 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,280 Posted June 26, 2022 Share Posted June 26, 2022 Realizując taktykę ,,bockiem,bockiem,, , przyjętą na okres wakacyjny ruszyliśmy w Gorce . Na wybór trasy wpłynęła również dzisiejsza pogoda-upał. Wybraliśmy ścieżkę edukacyjną GPN Łopuszna-Jankówki. Biegnie ona głównie lasem i spory kawałek przy potokach Chłapkowym i Łopuszanką co ewidentnie obniżało temperaturę. Jest ponadto bardzo bogata przyrodniczo. Miejscami pokrywa się z czarnym szlakiem. Na ścieżce ruch żaden spotkaliśmy może 4 osoby, pogoda piękna widoczki przymglone , łupy przyrodnicze w wątku ,,Ci co........ ,, Czas na parę fotek : piękna karpacka buczyna łowy na motyle sztuczne stawki na polanie Biedowa Młaka , miejsce rozrodu traszki i kumaka popas na Polanie Wysznia i widoczki z polany, Wiesiek penetruje łąkę szałas na Jankówkach zeszliśmy do doliny Łopusznej i wstąpiliśmy do gajówki Mikołaja , niestety jak zwykle była zamknięta jeśli ktoś szuka ciszy i pustych gór to zachęcamy to penetrowania ścieżek edukacyjnych GPN 4 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,254 Posted June 27, 2022 Share Posted June 27, 2022 @barbie609 szlak w sam raz na te afrykańskie upały ? A Łopuszna zawsze mi sie będzie kojarzyć z ks. Tischnerem. Mądry Człowiek to był... Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,280 Posted June 27, 2022 Share Posted June 27, 2022 (edited) 54 minuty temu, jaaga76 napisał: Mądry Człowiek to był... Prawda, gdyby więcej było takich............ Łopuszna to również dworek Tetmajera , żubrowisko, szlaki na Turbacz ,Kiczorę. Edited June 27, 2022 by barbie609 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,280 Posted June 27, 2022 Share Posted June 27, 2022 jakby się ktoś w wakacje kręcił po Gorcach https://podhale24.pl/rozmaitosci/artykul/84907/Wakacyjne_warsztaty_na_Szlaku_Kultury_Woloskiej_.html 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,280 Posted June 29, 2022 Share Posted June 29, 2022 propozycja GPN https://podhale24.pl/co,gdzie,kiedy/artykul/13101/GPN_zaprasza_na_spacer.html 2 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,280 Posted July 3, 2022 Share Posted July 3, 2022 Gorczańskich klimatów ciąg dalszy czyli Lubań. Oczywiście klasycznym niebieskim z tym ,że nie z przełęczy Snozka , a z podejścia od parkingu przy kolejce na Wżar a wejście na szlak dopiero za Wżarem. Pogoda zgodnie z proroctwem. Rano pełne zachmurzenie , potem coraz lepiej aż do pełnego słońca. Ruszyliśmy z parkingu ok 09.00 , ruch na niebieskim niewielki , na polanie szczytowej baza oczywiście działa i ludzi też sporo przy namiotach się kręciło. Na wieży pusto a widoczki się fajnie pokazały. Posiedzieliśmy trochę na polanie , oczywiście małe co nieco. W tym czasie zaczęło się robić gorąco a i co raz więcej człowieków się pokazało , większość to doraźni turyści , aczkolwiek jakiś ewidentnych głupot jak np klapki japonki nie stwierdziłem. Rano szczyt był w chmurach więc górne partie były wilgotne. Źródełko działa , ale jak mi się wydaje dawniej bardziej wydajne było. Niestety im niżej to bardziej sucho , naprawdę trzeba parę dni deszczu. Parę fotek: tak było jak zaczęliśmy szlak z tych typowo gorczańskich przy ruinach bacówki ,oj nie ma ta góra szczęścia do schronisk a w tym miejscu naprawdę by pasowało nawet taki niewielkie jak np. Łapsowa. moim zdaniem te wieże pasują do krajobrazu widoczki z wieży i zbliżenie na Łomnicę tak było jak zeszliśmy fajnie było 5 1 Quote Link to post Share on other sites
J@n 718 Posted July 3, 2022 Share Posted July 3, 2022 Fantastyczne to zbliżenie Łomnicy i Durnego 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,280 Posted July 3, 2022 Share Posted July 3, 2022 19 minut temu, J@n napisał: Fantastyczne to zbliżenie Łomnicy i Durnego Dzięki czasem mi się udaje. Lubię robić takie zbliżenia , chyba najfajniej wychodzą z Pienin. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts