barbie609 moder Opublikowano 7 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 1 godzinę temu, Zośka napisał: z wykształcenia językoznawcą a moja specjalizacja to lingwistyka kognitywna czyli jesteś znudzona jako zawodowiec a ja tak po amatorsku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 7 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 @barbie609 teraz to już tylko hobby, od dawna nie pracuję jako lingwistka. Ale np. Żeromski zawsze budził we mnie przerażenie. Nie wiem jak można było coś takiego pisać z własnej woli. Reymont też nie należał do moich ulubieńców więc do kina raczej nie pójdę. No i trzeci na podium to Sienkiewicz ale nie chcę się narażać fanom adaptacji filmowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 6 minut temu, Zośka napisał: Sienkiewicz Trylogię , Krzyżaków czytałem , ale nie odczuwam potrzeby powrotu do lektury , chociaż są książki do których wracam wielokrotnie. Chyba ekranizacje mi wystarczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 7 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 2 godziny temu, Zośka napisał: wykształcenia językoznawcą a moja specjalizacja to lingwistyka kognitywna @Zośka a jak wypada współczesna literatura na tym tle? Bo ja mam wrażenie, że tu to dopiero jest dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 8 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 Dnia 7.11.2023 o 20:16, Zośka napisał: Żeromski zawsze budził we mnie przerażenie. Za Żeromskim średnio przepadam, lubię chyba tylko "Popioły", ewentualnie jeszcze "Przedwiośnie" - za to bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie wspomnienia napisane przez jego córkę Monikę. Pięć tomów pysznej lektury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 8 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 Dnia 5.11.2023 o 00:32, jaaga76 napisał: niechcący się na plan filmowy napatoczyliśmy ze dwa albo trzy lata temu w Kościelskiej Ja wpadłem kiedyś w Chochołowskiej (na asfalcie) na niejakiego Sławomira (dyplomowanego aktora swoją drogą, po PWST), gdy kręcili gniota pt "Futro z misia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 8 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 (edytowane) Dnia 5.10.2023 o 19:35, Mnich Moderator napisał: Ależ smuty zamieszczamy. Piękne te kawałki, nie przeczę, ale pogłębiają tylko moją jesienną melancholię Nie jestem jakimś wielkim fanem francuskiej muzyki, ale to moim zdaniem jeden z kawałków dobrych na jesienną chandrę: Edytowane 8 Listopada 2023 przez Jędrek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Przy okazji chandry jesienno-zimowej - gdybym był "bogaty do obrzydzenia" (powiedzonko jednego z moich kolegów), to na ten czas udawałbym się gdzieś gdzie jest zdecydowanie cieplej niż u nas. Ale że nie jestem, to pozostaje np. oglądanie różnych takich miejsc na ekranie. To jeden z vlogów na które co jakiś czas zaglądam. Gość z Polski, siedzi na Filipinach już parę lat, lubi nurkowanie i zwiedzanie okolic, a do tego dorobił się tam sympatycznej rodzinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 12 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 a ja lubię 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Długie, ale fajny koniec Pewnego razu pastuch przepędzał swoje owce z jednego pastwiska na drugie. Nagle, w kłębach kurzu i z rykiem silnika zatrzymało się przy nim nowiutkie BMW. Kierowcą był młody człowiek w garniturze Prada, butach Gucci'ego, okularach Dior'a, itd., itd. Typowy yuppie. Koleś wystawił się przez opuszczaną szybkę i pyta: - Czy jeżeli powiem Ci, ile dokładnie masz owiec w stadzie, dasz mi jedną z nich? Owczarz popatrzył na facia, na swoje stado i odpowiedział: - Jasne, czemu nie? Yuppie zaparkował samochód. Wyciągnął notebook DELL podłączony do komórki AT&T. Połączył sie z internetem, wszedł na stronę NASA i za pomocą GPS dokładnie określił swoją pozycję. Podał ją do innego satelity NASA, który zrobił zdjęcie obszaru w wysokiej rozdzielczości. Młody człowiek otworzył zdjęcie używając Adobe Photoshop, przekonwertował plik i wysłał go do centrum obróbki zdjęć cyfrowych w Hamburgu. Po kilku sekundach na palmtopa przyszedł mail informujący go, że zdjęcie zostało obrobione i podający adres, pod którym zostały zmagazynowane dane. Koleś wszedł więc do bazy danych SQL i ściągnął dane, a następnie nakarmił nimi arkusz Excel'a wypchany setkami skomplikowanych formułek. Po otrzymaniu wyniku wydrukował na swojej mini drukarce HP LaserJet pełny 150-stronicowy raport. Podał go pastuchowi i powiedział: - Masz w stadzie 1586 owiec. - To prawda - powiedzial owczarz. - Jak przypuszczam, chcesz teraz wybrać sobie jedną z nich? Stał spokojnie, obserwując młodego człowieka rozglądającego się wśród stada, wybierającego zwierzaka, a następnie ładującego go do bagażnika nowiutkiego BMW. Po czym odezwał się znowu: - Hej, a jak Ci powiem jaki jest Twój zawód, to oddasz mi zwierzka? Yuppie pomyślał przez chwilkę, a następnie odparł: - Jasne, czemu nie? - Jesteś konsultantem - powiedział pastuch. - O rany, niesamowite! Jak zgadłeś? - Nie musiałem zgadywać - rzekł owczarz. - Zjawiłeś się tutaj nie wzywany, żądając zapłaty za odpowiedź, którą znałem, na pytanie, którego nigdy nie zadawałem. A w dodatku gówno wiesz o mojej robocie. Oddawaj psa! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 Tak trochę z innej beczki (sama nie wiem jakiej). Czy potraficie to powtórzyć, może być powoli ale bez przerywania, jednym ciągiem ? "Żaba warzy żuru gar a pod garem drżący żar. Żur wrze w garze, gar na żarze, to się skończy na pożarze. Aż żółw zrzęda rzecze szczerze : niech się żaba żaru strzeże. Smaży żaba smardzów wór, w garze wrze gorący żur. Żółwik żabę żerdzią źga: niech No żaba żuru da". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 "Powtórzyć' czyli najpierw musielibyśmy to zapamiętać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 15 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 Dnia 14.11.2023 o 18:23, Zośka napisał: Tak trochę z innej beczki (sama nie wiem jakiej). Czy potraficie to powtórzyć, może być powoli ale bez przerywania, jednym ciągiem ? "Żaba warzy żuru gar a pod garem drżący żar. Żur wrze w garze, gar na żarze, to się skończy na pożarze. Aż żółw zrzęda rzecze szczerze : niech się żaba żaru strzeże. Smaży żaba smardzów wór, w garze wrze gorący żur. Żółwik żabę żerdzią źga: niech No żaba żuru da". Powtórzyłem. To teraz coś ode mnie: Windywidualizowałam się z rozentuzjazmowanego tłumu 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 Skoro już o łamaczach języka (choć nie tylko): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 Jak już językowo, to ja mam taką propozycję do przeczytania i zapamiętania ... الجبال هي أحد أجمل أبعاد الحياة 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 ciekawe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 Wspominałem tu kiedyś o zabawnych sytuacjach z teleturnieju 1 z 10. Gdy mam czas to oglądam, lubię ten klimat. A przed chwilą skończył się odcinek który na pewno przejdzie do historii. Uczestnik odpowiedział na wszystkie zadane mu pytania pobijając tym samym absolutny rekord - 803 punkty. Więcej w jednym odcinku zdobyć nie można. Ciekawe jak mu pójdzie w Wielkim Finale. 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 23 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 17 godzin temu, Jędrek napisał: Wspominałem tu kiedyś o zabawnych sytuacjach z teleturnieju 1 z 10. Gdy mam czas to oglądam, lubię ten klimat. A przed chwilą skończył się odcinek który na pewno przejdzie do historii. Uczestnik odpowiedział na wszystkie zadane mu pytania pobijając tym samym absolutny rekord - 803 punkty. Więcej w jednym odcinku zdobyć nie można. Ciekawe jak mu pójdzie w Wielkim Finale. Tak a propos 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 23 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 Ależ wiedze mają ludzie, pozazdrościć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 28 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 28 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 Dnia 22.11.2023 o 19:35, Jędrek napisał: Ciekawe jak mu pójdzie w Wielkim Finale. No i nie poszło w ogóle, bo nie dojechał na nagranie finału, gdyż auto mu padło po drodze. Ale ile się przy tej okazji namnożyło różnych teorii w polskim internecie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 29 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 Nie jestem ani fanem kryminałów Mroza, ani też wielbicielem gry Szyca. Ale jako że akcja rozgrywa się w Tatrach z czystej ciekawości obejrzę. Już niebawem na Netflixie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 (edytowane) @Mnich Moderator ja też fanką Mroza nie jestem ale przyznaję że akurat seria z Forstem mnie zainteresowała (może też ze względu na Tatry) i przeczytałam wszystkie dotychczasowe części. Film też chętnie obejrzę. Edytowane 29 Listopada 2023 przez Zośka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 3 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2023 Ostatnio natrafiłam w bibliotece na całkiem ciekawy kryminał w stylu retro "Nad Śnieżnymi Kotłami". Wspaniały klimat Karkonoszy i studium przedwojennego establishmentu Schreiberhau czyli Szklarskiej Poręby. Jest trochę niedociągnięć, trochę urwanych wątków ale czyta się bardzo przyjemnie. Mogę polecić na długie zimowe wieczory. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 3 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2023 1 godzinę temu, Zośka napisał: "Nad Śnieżnymi Kotłami". Zgadzam się z Tobą. Niezobowiązująca lektura do gorącej herbatki w zimowy wieczór. U mnie znowu zaczyna padać śnieg.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi