barbie609 moder Opublikowano 3 Stycznia Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia coś się szykuje https://film.interia.pl/wiadomosci/news-na-ten-film-czeka-cala-polska-zwiastun-wgniata-w-fotel,nId,7246526 mam nadzieję na trochę dobrego kina , ale pewnie wyjdzie bogoojczyźniana nuda. Ciekaw jestem jak tam będzie z zgodnością historyczną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 3 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 38 minut temu, barbie609 napisał: coś się szykuje https://film.interia.pl/wiadomosci/news-na-ten-film-czeka-cala-polska-zwiastun-wgniata-w-fotel,nId,7246526 mam nadzieję na trochę dobrego kina , ale pewnie wyjdzie bogoojczyźniana nuda. Ciekaw jestem jak tam będzie z zgodnością historyczną. Pewnie masz rację i tak będzie. Ale chętnie obejrzę - bardzo lubię Lichotę i Topę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 3 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia Już w marcu, na HBO, premiera "Diuny 2", filmu zrealizowanego na podstawie kultowej książki F. Herberta. Jeśli tylko twórcy utrzymają poziom z części pierwszej, to zapowiada się naprawdę świetne widowisko. Zwiastun, nomen omen, kosmiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 3 Stycznia Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2 minuty temu, Mnich Administrator napisał: premiera "Diuny 2", doceniając widowiskowość ekranizacji i lubiąc książkową Diunę /ale tylko pierwszą/ raczej się nie wybiorę , część pierwsza mnie znudziła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 3 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 9 minut temu, barbie609 moderator napisał: doceniając widowiskowość ekranizacji i lubiąc książkową Diunę /ale tylko pierwszą/ raczej się nie wybiorę , część pierwsza mnie znudziła . No mi się akurat jedynka bardzo podobała. Wierna literackiemu pierwowzorowi, zrealizowana z rozmachem. No i bez głupich udziwnień w nurcie poprawności politycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 3 Stycznia Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 9 godzin temu, barbie609 moderator napisał: coś się szykuje https://film.interia.pl/wiadomosci/news-na-ten-film-czeka-cala-polska-zwiastun-wgniata-w-fotel,nId,7246526 mam nadzieję na trochę dobrego kina , ale pewnie wyjdzie bogoojczyźniana nuda. Ciekaw jestem jak tam będzie z zgodnością historyczną. Nie słyszałam, że powstaje taki film. Może będzie dobry. W święta w tv leciał,,Filip" podobał mi się. Inny od, jak to nazwałeś- "bogoojczyźnianych" . Moze więc coś się zmienia w rodzimym kinie wojennym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 3 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 7 minut temu, wjesna napisał: Nie słyszałam, że powstaje taki film. Może będzie dobry. W święta w tv leciał,,Filip" podobał mi się. Inny od, jak to nazwałeś- "bogoojczyźnianych" . Moze więc coś się zmienia w rodzimym kinie wojennym. Znakomity film, taki niesztampowy. Kulm w roli tytułowej rewelacyjny. No i to zakończenie...Kawał świetnego i ambitnego kina. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 3 Stycznia Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia (edytowane) 11 godzin temu, barbie609 moderator napisał: coś się szykuje https://film.interia.pl/wiadomosci/news-na-ten-film-czeka-cala-polska-zwiastun-wgniata-w-fotel,nId,7246526 mam nadzieję na trochę dobrego kina , ale pewnie wyjdzie bogoojczyźniana nuda. Ciekaw jestem jak tam będzie z zgodnością historyczną. "zwiastun wgniata w fotel" - czy to zawsze tak musi być podawane, jak dla pięciolatka? Zwiastun w nic nie wgniata, rzekłbym nawet że jest wręcz słaby. Pada też w nim hasło: "zwycięstwo, które zmieniło bieg historii" - no raczej nie bardzo, mówiąc oględnie. Zresztą gdyby pod Anzio dowodził np. Patton, a nie ta pierdoła Lucas, być może w ogóle obeszłoby się bez zdobywania Monte Cassino. Edytowane 3 Stycznia przez Jędrek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 3 Stycznia Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 1 godzinę temu, Mnich Administrator napisał: ,,Filip" Całkiem niezły film, to fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 3 Stycznia Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia Dnia 6.12.2023 o 10:40, wjesna napisał: Im grubsza tym lepsza, bo więcej czytania. Teraz osiąga się to najczęściej dwoma metodami: Artystyczną - zwykle po prostu laniem wody, czyli np. tworzeniem pierdyliona pobocznych, nic nie wnoszących wątków itp. Technologiczną - większa czcionka, szersze marginesy, większe odległości między wierszami itp. A gdy się połączy obie metody, to hoho - można spokojnie podwoić objętość dzieła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 10 godzin temu, Mnich Administrator napisał: Wierna literackiemu pierwowzorowi, zrealizowana z rozmachem. No i bez głupich udziwnień w nurcie poprawności to prawda , napisałem że znudziła , może po prostu była za długa , brakło tempa akcji.Może gdybym nie znał książki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 9 godzin temu, Jędrek napisał: wycięstwo, które zmieniło bieg historii" - no raczej nie bardzo, mówiąc oględnie. no , biorąc pod uwagę ,że francuzi znaleźli obejście........ 9 godzin temu, Jędrek napisał: Zresztą gdyby pod Anzio dowodził np. Patton, a nie ta pierdoła Lucas, a widzisz Anzio było dyskutowane jeszcze jak latałem w zielonym wdzianku. Wykładowcy z katedry taktyki zawsze się o to spierali. Fanem Pattona nikt nie był , o ile pamiętam najbardziej szanowali gen Bradleya. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 13 godzin temu, Mnich Administrator napisał: Znakomity film, taki niesztampowy. Kulm w roli tytułowej rewelacyjny. No i to zakończenie...Kawał świetnego i ambitnego kina. Tak,aktor wypełnił sobą cały ekran. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 12 godzin temu, Jędrek napisał: Teraz osiąga się to najczęściej dwoma metodami: Artystyczną - zwykle po prostu laniem wody, czyli np. tworzeniem pierdyliona pobocznych, nic nie wnoszących wątków itp. Technologiczną - większa czcionka, szersze marginesy, większe odległości między wierszami itp. A gdy się połączy obie metody, to hoho - można spokojnie podwoić objętość dzieła. Np jakie tytuły tak są napisane? Co takiego dużego i pustego wpadło w Twoje ręce, że masz takie złe zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 4 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Zapnijcie pasy, bo czeka Was długa i baaardzo zimna podróż Już od dziś - na Netflixie - oglądać można film "Śnieżne Bractwo", który opowiada znaną Wam pewnie wszystkim historię ocalałych z katastrofy lotniczej pasażerów, którzy walczą o życie w niedostępnym sercu Andów. Nie widziałem go jeszcze, ale obraz zbiera znakomite recenzje. I jest hiszpańskim kandydatem do tegorocznego Oskara. Myślę, że warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 13 godzin temu, barbie609 moderator napisał: no , biorąc pod uwagę ,że francuzi znaleźli obejście........ a widzisz Anzio było dyskutowane jeszcze jak latałem w zielonym wdzianku. Wykładowcy z katedry taktyki zawsze się o to spierali. Fanem Pattona nikt nie był , o ile pamiętam najbardziej szanowali gen Bradleya. Dyskutowane było i pewnie dalej jest, bo to w sumie ciekawy przypadek niewykorzystanej okazji. Pattona podałem za przykład, jako tego najbardziej znanego z energicznych poczynań 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 13 minut temu, Jędrek napisał: znanego z energicznych poczynań czasem zbyt energicznych no i z bufonady oraz chamstwa / spoliczkowanie żołnierza/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) 4 minuty temu, barbie609 moderator napisał: czasem zbyt energicznych no i z bufonady oraz chamstwa / spoliczkowanie żołnierza/ Czytałeś jego wspomnienia? Tzn. Pattona, nie tego spoliczkowanego Edytowane 4 Stycznia przez Jędrek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 3 minuty temu, Jędrek napisał: Czytałeś jego wspomnienia? Nie , nie jestem fanem biografii a jego postać raczej mnie nie przyciągała. Czytałem o jego wyczynach w różnych pozycjach przy różnych okazjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 12 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia Na Netflixie pojawił się już serial "Frost" zrealizowany na podstawie powieści Mroza. Oglądał już ktoś, albo zamierza obejrzeć? Jestem ciekawy Waszych opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 1 godzinę temu, Mnich Admin napisał: pojawił się już serial "Frost" Mróz w komplecie z Szycem , no nie wiem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia "Maszynowo" pisanych książek Mroza nie da się czytać. Ekranizacje N. są zwykle zrobione na jedno kopyto, więc fajerwerków bym się nie spodziewała. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 12 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 30 minut temu, barbie609 moderator napisał: Mróz w komplecie z Szycem , no nie wiem I ja mam wątpliwości. Ale dam szansę, obejrzę dziś wieczorem jeden odcinek. 18 minut temu, jaaga76 napisał: "Maszynowo" pisanych książek Mroza nie da się czytać. Ekranizacje N. są zwykle zrobione na jedno kopyto, więc fajerwerków bym się nie spodziewała Zgadzam się. Nigdy nie byłem fanem jego prozy. Dla mnie ciut trąci ona grafomaństwem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia Przed chwilą, Mnich Admin napisał: Dla mnie ciut trąci ona grafomaństwem. Czy grafomaństwo to jakaś rozwojowa postać dysgrafii? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 12 Stycznia Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 35 minut temu, jaaga76 napisał: "Maszynowo" pisanych książek Mroza nie da się czytać. Wiem że dobry kryminał ciężko napisać. Jeśli ktoś lubi ten gatunek to polecam coś Macieja Siembiedy. To oczywiście rzecz gustu ale moim zdaniem jest napisane bardzo dobrze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi