barbie609 moder Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 10 minut temu, Mnich Moderator napisał: le pogłębiają tylko moją jesienną melancholię to masz trochę adrenalinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 @barbie609 jak wrzuciłeś Budkę to mi się przypomniało kto z nimi śpiewał na początku. I oczywiście skoro Ona to utwór, który nie wiem jakim cudem cenzura pozwoliła zaśpiewać. No chyba że byli aż tak głupi. https://www.youtube.com/watch?v=olkNnmhMj7Y 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 7 minut temu, Zośka napisał: No chyba że byli aż tak głupi. nie byli głupi , po prostu byliśmy najweselszym barakiem w tym obozie tu np Iza też z dwuznacznym tekstem i też przebój a Budka i kobiety później była Urszula ale Budka to przede wszystkim : a może młodzież by coś wstawiła bo ja tak trochę nie na bieżąco jestem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 @barbie609 "Noc komety" uwielbiam. A wiesz że to cover Eloy "Time to turn". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 5 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 36 minut temu, barbie609 napisał: nie byli głupi , po prostu byliśmy najweselszym barakiem w tym obozie tu np Iza też z dwuznacznym tekstem i też przebój a Budka i kobiety później była Urszula ale Budka to przede wszystkim : a może młodzież by coś wstawiła bo ja tak trochę nie na bieżąco jestem Czasy są takie, że to my teraz jesteśmy młodzież @barbie609@Jędrek @Zośka @wjesna- ze specjalną dedykacją. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 3 minuty temu, Zośka napisał: A wiesz że to cover Eloy "Time to turn". nie wiedziałem a z Budkowych to jeszcze to lubię 10 minut temu, Mnich Moderator napisał: Czasy są takie, że to my teraz jesteśmy młodzież a to wcale nie jest takie dobre 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 Normalnie jakaś "lista przebojów dla oldbojów" się tu zrobiła No to dołóżmy jeszcze jeden. Wersji na yt jest z milion, oto jedna z lepszych. Ostatnimi czasy chłopaki (w wieku moich rodziców) zwykle tak zaczynali koncerty: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 6 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Skoro przy dziadkowych utworach jesteśmy... Słuchałem za młodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 6 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Rzeczywiście, same starocie tu puszczamy Ja tam dalej słucham trójki, listy też czasami słucham i nie przeszkadza mi że prowadzi ktoś inny. A najbardziej podobała mi się ta stacja wlasnie podczas tych zawirowan, bo puszczali wtedy muzyczną poczte ukf prze caly dzien.Trójkę lubię za to że mogę tam usłyszeć takie perełki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 6 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 a ja żałuję ,że ten film w końcu nie powstał pozostaje polecić książki poczynając od ,,www1939.com.,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 6 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 @barbie609 nie słyszałam o tym projekcie. Co to miało być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 6 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Marcin Ciszewski napisał serię książek od w/w poczynając . Jest to fantastyka , podróż w czasie , wszystko mocno militarne i osadzone w realiach II wojny światowej. Mnie się bardzo podobało. Major to druga część cyklu , ktoś miał pomysł żeby to zekranizować , chyba nie wyszło a szkoda. Cały cykl : https://lubimyczytac.pl/cykl/413/www Wiem,że to nieładnie , ale książki są dostępne w necie jako pdf-y 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 7 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2023 Dzisiaj obejrzałam film "Konferencja w Wannsee". Zrobił na mnie ogromne wrażenie ze względu na sposób przedstawienia tematu.Nie ma muzyki, efektów ani niczego co potęgowałoby klimat a tylko dialogi. Miłośnicy historii II wojny wiedzą że na tym spotkaniu przedstawiono i zaplanowano założenia "ostatecznego rozwiązania". Reinhard Heydrich i jego goście w sposób beznamiętny i do bólu "techniczny" omawiają logistyczne aspekty holocaustu. Moim zdaniem warto obejrzeć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2023 Przed chwilą, Zośka napisał: Moim zdaniem warto obejrzeć. oglądałem , interesujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 Dnia 3.10.2023 o 21:17, Mnich Moderator napisał: "Lichota to jest Wilczur/Kosiba idealny. Obejrzałem , Lichota może być , chociaż jego Wilczur/Kosiba jest inny . Mniej ciepły , nie jest taką opoką jak znakomity poprzednik , ale może być. Dalej hrabia Leszek nie dorasta do pięt Stockingerowi , nie jest młodym arystokratą tylko takim nie bardzo wiadomo kim. Już sam wygląd nie pasuje. Nic nie dorówna szarży powozem przez pola. I to:,, pan jesteś cham ,, i w ryj. Jego rodzice no cóż to samo na arystokrację to trzeba mieć wygląd i klasę a tu ani to ani to. Marysia , jakoś nie widzę w okresie dwudziestolecia tak zachowującej się młodej dziewczyny , jeszcze w W-wie jakaś sufrażystka , ale na podlaskiej wsi? Chyba za dużo wątków za bardzo rozwinięte te nie istotne. Reasumując ten film na pewno nie jest tak skopany jak to Netflix potrafi , ale ten stary dużo lepszy. Oczywiście jest całkowicie moja subiektywna opinia. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 15 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 14 minut temu, barbie609 napisał: Reasumując ten film na pewno nie jest tak skopany jak to Netflix potrafi , ale ten stary dużo lepszy. Ja też tak myślę. Do starego wracam jak puszczają w telewizji a nowego na pewno drugi raz nie obejrzę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 Dnia 15.10.2023 o 20:32, Zośka napisał: Do starego wracam jak puszczają w telewizji Aktualnie od paru tygodni "Znachor" leci w II programie PR, czytany przez Czechowicza. I gdy słyszę jego charakterystyczny głos mówiący z przejęciem "Marysiu' to od razu widzę scenę z kwiatkiem w łazience ("Poszukiwany, poszukiwana") czyli "ja się z Marysią ożenię" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 Dnia 15.10.2023 o 20:15, barbie609 napisał: Reasumując ten film na pewno nie jest tak skopany jak to Netflix potrafi , ale ten stary dużo lepszy Myślę, że film nue ścigał się że swoim poprzednikiem. Dnia 15.10.2023 o 20:15, barbie609 napisał: Marysia , jakoś nie widzę w okresie dwudziestolecia tak zachowującej się młodej dziewczyny Mnie takie słowa przypominają scenę z 07 zgłoś się, gdy porucznik Borewicz chce się czegoś dowiedzieć od starszej sąsiadki interesującego go człowieka, i ona mu w pewnym momencie mówi,,nieślubne dzieci nie wyście wymyślili" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 24 minuty temu, wjesna napisał: Myślę, że film nue ścigał się że swoim poprzednikiem. może tak ,może nie . Ale jak się przyjrzysz to niektóre kadry to wręcz kalka ,np łamanie nóg metodą młotkowo-dłutową, jak kręcisz remake czegoś tak zakorzenionego w kulturze jak Znachor z 82 to porównań nie unikniesz.I choćbyś nie chciał to konkurujesz. Innym dobrym przykładem czegoś takiego jest Diuna z 84 i obecna . Obecna mimo doskonałości obrazu , efektu, mnie po prostu znudziła i wolę ,, starą,, . Z polskiego kina wcześnie wspominaliśmy ,, Ogniem i mieczem,, i Zamachowskiego jako Wołodyjowskiego , film miał łatwiej bo był pierwszym podejściem i Zamachowski miał łatwiej bo grał Pana Michała z lat jego młodszych. Mimo to porównań nie uniknęli. Ciekaw jestem czy ktoś odważy na ,,Potop,,. 24 minuty temu, wjesna napisał: ,nieślubne dzieci nie wyście wymyślili" ależ ja się zgadzam ,że nieślubne dzieci się zdarzały , mnie chodziło o jej sposób mówienia , zachowania .Za głośna , za agresywna , bez klasy. Mnie to raziło.No i w Annie Dymnie kochało się całe pokolenie a w obecnej odtwórczyni no cóż...... , życzę jej dobrze, ale tej jej roli nikt nie będzie pamiętał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 Jeśli chodzi o Diunę, to ta nowsza wersja młode pokolenie w moim domu zachwyciła. 1 godzinę temu, barbie609 napisał: ale tej jej roli nikt nie będzie pamiętał. Dla niej lepiej;) nie będzie się kojarzyła tylko z tą rolą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 11 minut temu, wjesna napisał: nie będzie się kojarzyła tylko z tą rolą. pewnie masz rację 11 minut temu, wjesna napisał: to ta nowsza wersja młode pokolenie w moim domu zachwyciła. no cóż to miał być film dla nich , mój to był ten z 84 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 1 godzinę temu, barbie609 napisał: Ciekaw jestem czy ktoś odważy na ,,Potop,,. Miałoby to sens jedynie jako serial, bo w wersji filmowej, mimo solidnej długości, trochę wątków musiało być pominiętych bądź mocno skróconych. Choć mi osobiście nie jest to potrzebne, mamy Trylogię na ekranie i jest ona zrobiona bardzo dobrze. Za to marzyłaby mi się porządna ekranizacja cyklu powieści piastowskich Karola Bunscha. No ale to trzeba by mieć parę miliardow złotych do dyspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 41 minut temu, Jędrek napisał: porządna ekranizacja wiesz jest sporo polskich książek , które mają potencjał na fajne filmy. Chociażby z moich zainteresowań : Przechrzta Adam cykl ,,Alchemik Rudnicki,, fajna fabuła , ciekawe postacie, tegoż autora cykl Pułkownik Razumowski. Coś Pilipiuka ,np Kuzynki czy opowiadania z tych nie o Wędrowyczu, super materiał na serial. Z historycznych to Gąsiorowski ,cykl Napoleoński.Także jest tego sporo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 Dnia 15.10.2023 o 20:15, barbie609 napisał: Obejrzałem , Lichota może być , chociaż jego Wilczur/Kosiba jest inny . Mniej ciepły , nie jest taką opoką jak znakomity poprzednik , ale może być. Dalej hrabia Leszek nie dorasta do pięt Stockingerowi , nie jest młodym arystokratą tylko takim nie bardzo wiadomo kim. Już sam wygląd nie pasuje. Nic nie dorówna szarży powozem przez pola. I to:,, pan jesteś cham ,, i w ryj. Jego rodzice no cóż to samo na arystokrację to trzeba mieć wygląd i klasę a tu ani to ani to. Marysia , jakoś nie widzę w okresie dwudziestolecia tak zachowującej się młodej dziewczyny , jeszcze w W-wie jakaś sufrażystka , ale na podlaskiej wsi? Chyba za dużo wątków za bardzo rozwinięte te nie istotne. Reasumując ten film na pewno nie jest tak skopany jak to Netflix potrafi , ale ten stary dużo lepszy. Oczywiście jest całkowicie moja subiektywna opinia. Całkowicie się zgadzam. Hrabia Czyński w wersji z 1982 roku jakiś taki bardziej wyrazisty. Bożena Dykiel również kapitalnie zagrała. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 59 minut temu, barbie609 napisał: wiesz Wiem. Moja lista byłaby bardzo długa. Ale jak widzę "Koronę królów", czyli taki Klan w kostiumach, to wkurza mnie marnowanie kasy na coś takiego, przecież w tym serialu nic się nie dzieje, pierdylion odcinków o niczym. A książki Bunscha czekają i stąd moje skojarzenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi