Jędrek Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 51 minut temu, karpasani napisał: Bożena Dykiel również kapitalnie zagrała. Świetna scena "kuszenia Znachora". 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 19 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 Przez lata tułał się i szukał swego miejsca na ziemi. Żył z dnia na dzień. Edward Stachura, bo o nim mowa ukształtował moją duszę, kiedy jeszcze, będąc nastolatkiem, zacząłem swoje obcowanie z literaturą. Żył, tak jak pisał, żył w zgodzie ze sobą i być może dlatego zapłacił za to najwyższą cenę. Sted zmarł we własnym domu w Warszawie w 1979 roku. Po nadużyciu leków psychotropowych próbował podciąć sobie nożem żyły, a następnie powiesił się. Żył 42 lata. Poniżej jeden z jego tekstów w aranżacji SDM. Dla mnie poezja Stachury jest jak jest niemiecki rozkład jazdy - zawsze aktualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 19 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 Dnia 18.10.2023 o 17:57, barbie609 napisał: cóż to miał być film dla nich , mój to był ten z 84 Być może podobnie jest ze Znachorem. Mam takie pytanie, gdy jedziemy na Jurgów to m/w za Białką jest po prawej stronie dom który wygląda jak muzeum wszystkiego, nie sposób go nie zauważyć. Zastanawiałam się czy to czyjś prywatny dom, cxy może bywa udostępniany i można te cuda które tam są pooglądać? Ktoś coś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 19 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 1 minutę temu, wjesna napisał: za Białką jest po prawej kurczę nie kojarzę tam żadnego muzeum tylko pensjonaty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 19 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 (edytowane) Jak już przejewldziesz Białkę, niedaleko do ronda. Moze muzeum to nie jest najlepsze słowo, nie wiem jak to inaczej ująć, bo jak napisze, że pełno szpejów wokół to tak będzie nieładnie. Edytowane 19 Października 2023 przez wjesna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 19 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 @wjesna chyba wiem o który dom chodzi. Ale mi to wygląda bardziej jak graciarnia. Kiedyś tam stanęliśmy ale nikt nie wyszedł więc odjechaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 19 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 9 minut temu, Zośka napisał: @wjesna chyba wiem o który dom chodzi. Ale mi to wygląda bardziej jak graciarnia. Kiedyś tam stanęliśmy ale nikt nie wyszedł więc odjechaliśmy. To na pewno ten dom. Ciekawy, no nie? Kiedyś widziałam, jak stały tam dwa auta i ludzie chodzili wokół. Jednak informacji, że można tam wejść nie zauważyłam. Patrzyłam też po internetach ale też nic. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 20 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2023 Jeśli chodzi o muzea to polecam https://www.orawa.eu/ http://skansenchabowka.pl/ i oczywiście pienińskie zamki 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 20 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2023 Skansen w Chabówce polecam w wakacyjne weekendy bo wtedy można się przejechać zabytkowym pociągiem z parowozem do Kasiny Wielkiej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 23 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 A propos dyskusji o nowym "Znachorze"; patrzcie, jaką perełkę znalazłem. Pierwszą adaptację z 1937 roku (sic!). Kiedyś to byli aktorzy, a nie jakieś Karolaki, Adamczyki i inne Tik Toki. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 23 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 @Mnich Moderator to najwierniejsza adaptacja, a właściwie nie adaptacja tylko ekranizacja powieści. Przyznać się kto czytał powieść a kto tylko oglądał filmy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 23 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 16 minut temu, Zośka napisał: @Mnich Moderator to najwierniejsza adaptacja, a właściwie nie adaptacja tylko ekranizacja powieści. Przyznać się kto czytał powieść a kto tylko oglądał filmy Ja. Ale wieki temu - na studiach polonistycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 23 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 Przyznaję się , nie czytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 23 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 @barbie609 a "Karierę Nikodema Dyzmy" ? Mogę polecić cykl felietonów tego autora "Niewiasty bądźcie ostrożne". Świetnie się czyta, jak zresztą wszystkie jego dzieła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 23 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 1 minutę temu, Zośka napisał: Karierę Nikodema Dyzmy" To czytałem ,dawno dawno temu . Chyba jeszcze w czasach Dyzmy-Wilhelmiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 23 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 2 godziny temu, Zośka napisał: "Karierę Nikodema Dyzmy" Wiele razy, sądzę że 7-8 co najmniej, nawet w tym roku na wiosnę. Serial też odświeżam sobie systematycznie. Obie rzeczy znakomite. Znachora czytałem raz, dawno temu. Ostatnio słyszałem fragmenty w radiu, jak już wcześniej wspominałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 24 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 ostatnio po raz kolejny przeczytałem ,a teraz sobie filmy odświeżam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 24 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 Bohater mojego dzieciństwa. Nawet nie wiem ile razy czytane książki musiałam kleić żeby się nie rozleciały 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 24 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 Mam wydanie Old Surehanda z 1957 i ładne trzytomowe wydanie Winnetou z rysunkami Stanisława Rozwadowskiego w stanie agonalnym/zaczytane na śmierć/. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 24 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 Ja też miałam to trzytomowe wydanie i też zostało "zaczytane". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 24 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 2 godziny temu, Zośka napisał: Ja też miałam to trzytomowe wydanie i też zostało "zaczytane". Nie wiem czy już tu kiedyś o tym wspominałem, ale w moim prywatnym wydaniu Winnetou nigdy nie zginął. Po prostu jako dziecko usunąłem tę scenę z książki. Podobnie zresztą zrobiłem z Robin Hoodem - w wersji Howarda Pyle - najlepszej moim zdaniem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 24 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 4 godziny temu, barbie609 napisał: ostatnio po raz kolejny przeczytałem ,a teraz sobie filmy odświeżam Ach ci Indianie krzyczący "hande hoch" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 25 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 8 godzin temu, Jędrek napisał: Podobnie zresztą zrobiłem z Robin Hoodem - w wersji Howarda Pyle - najlepszej moim zdaniem. nie cierpiałem tej sceny kiedy strzela przez okno ostatni raz , do dziś to pamiętam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 25 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 https://www.gandalf.com.pl/b/tropy-wioda-przez-prerie-d/?utm_source=google&gclid=EAIaIQobChMIiK3M48mQggMVFtSyCh1nGQmWEAQYASABEgIch_D_BwE a o naszym co powiecie? Ja byłem fanem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 25 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 1 godzinę temu, barbie609 napisał: https://www.gandalf.com.pl/b/tropy-wioda-przez-prerie-d/?utm_source=google&gclid=EAIaIQobChMIiK3M48mQggMVFtSyCh1nGQmWEAQYASABEgIch_D_BwE a o naszym co powiecie? Ja byłem fanem. Chwilami trochę drętwe, ale dało się czytać. Ze dwa, trzy tomy gdzieś pewnie mam na jakiejś półce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi